Classic

06 May, 2020 Ώρα 22:35

Εβδομήντα χρόνια από την παρουσίαση της διάσημης… εξάτμισης Abarth

Thumbnail

Στις 4 Μαΐου του 1950, στα πλαίσια της έκθεσης αυτοκινήτου του Τορίνο, ο Carlo Abarth παρουσίασε την εξάτμιση “Abarth Exhaust”, το πιο γνωστό εξάρτημα στα κιτ αναβάθμισης του πάντα ανήσυχου μηχανικού, το οποίο έφερε παγκόσμια φήμη στην εταιρεία του. Σήμερα η φιλοσοφία του ιδρυτή – που βασίζεται στη συνεχή αναζήτηση πρωτοποριακών λύσεων- είναι πιο ζωντανή από ποτέ στο προηγμένο σύστημα εξαγωγής “Record Monza” που εφοδιάζει τα σύγχρονα Abarth.

Close

_

 

Close

Η μάρκα για να γιορτάσει αυτή την επέτειο, κάλεσε τους φίλους της να ανεβάσουν τη δική τους μίμηση του ήχου της εξάτμισης του αυτοκινήτου τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Το #TheRumbleLipChallenge  είναι μια πρόκληση για πραγματικούς Abarthisti. Μόνο στην Ευρώπη, με 83 επίσημους συλλόγους και περισσότερα από 114.000 μέλη, η Abarth απολαμβάνει μια από τις πολυπληθέστερες, αλλά και πιο φανατικές ομάδες φίλων στο χώρο της αυτοκινητοβιομηχανίας.  

Close

_

 

O ήχος της “Record Monza

Με την παρουσίαση του νέου Abarth 595 το 2008, η Abarth αναβίωσε τα σπορ συστήματα εξαγωγής και μαζί τους τον κλασσικό ήχο του Σκορπιού. Ειδικότερα οι διπλές χρωμιωμένες απολήξεις εμπνεύστηκαν από την αγωνιστική έκδοση 595 Assetto Corse, επιβεβαιώνοντας ότι η πίστες αποτελούν το ιδανικό πεδίο δοκιμών λύσεων που στη συνέχεια εφαρμόζονται σε αυτοκίνητα παραγωγής.

Πάνω σε αυτή τη λογική η Abarth τo 2009, παρουσίασε το σύστημα εξαγωγής “Record Monza”. Το όνομα αποτελεί φόρο τιμής στο ρεκόρ ταχύτητας που πέτυχε ο Carlo Abarth το 1965 –σε ηλικία 57 ετών- στη διασημότερη πίστα της Ιταλίας. Ο δυνατός ήχος αποτελεί τον τέλειο συνδυασμό της τεχνολογίας Dual Mode με τις τέσσερις απολήξεις. H τεχνολογία Dual Mode περιλαμβάνει δύο μηχανικά ελεγχόμενες βαλβίδες που ελέγχουν την καμπύλη αντίθλιψης (backpressure) του συστήματος εξαγωγής.

_

 

Πιο... σκοτεινό ήχο

Το 2011, το σύστημα “Record Modena” ήρθε να προσφέρει έναν ακόμα πιο «σκοτεινό» ήχο, ειδικότερα σε σχέση με το σύστημα της Akrapovič που ήταν επίσης διαθέσιμο. Τέλος, το 2018 με το νέο Abarth 595, ήρθε η παρουσίαση της νεότερης, “Record Monza Attivo”, η οποία χρησιμοποιεί μια ηλεκτρονικά ελεγχόμενη βαλβίδα που ενεργοποιεί ο οδηγός μέσω της επιλογής sport στο ταμπλό του αυτοκινήτου.

Ενώ παλαιότερα η ενεργοποίηση της βαλβίδας γινόταν μέσω της πίεσης των καυσαερίων, τώρα ο οδηγός μπορεί κατά βούληση να επιλέγει μεταξύ ενός πιο «καθωσπρέπει» ήχου και ενός άγριου και βαθύτερου βρυχηθμού. Το αποτέλεσμα είναι ένα σύστημα εξαγωγής που συνδυάζει ιδανικά την τεχνολογία, τον σχεδιασμό και τον εθιστικό ήχο. Η “Record Monza Attivo” είναι διαθέσιμη στο βασικό εξοπλισμό των Abart 595 Competizione, 595 Pista και 695 70° Anniversario models

 

24 Dec, 2020 Ώρα 09:02

Τα πιο εμβληματικά αυτοκίνητα στην 70χρονη ιστορία της SEAT

Thumbnail

Το 2020 φθάνει στο τέλος του και παρά τις περιστάσεις, ήταν μια χρονιά/σταθμός για τη SEAT καθώς η εταιρεία γιόρτασε την 70η επέτειό της. Από τις 9 Μαΐου 1950 έως και σήμερα, η μάρκα που έβαλε την Ισπανία στον παγκόσμιο χάρτη της αυτοκίνησης, έχει κυριολεκτικά μεταμορφωθεί προσφέροντας στο κοινό σωρεία καινοτομιών.

Close

 

 

 Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 70 ετών, η SEAT κυκλοφόρησε συνολικά 75 μοντέλα, συμπεριλαμβανομένων και των διαφορετικών εκδόσεων και γενιών. Ξεκινώντας από το 1953, η SEAT κατασκεύασε το πρώτο αυτοκίνητο στην ιστορία της με τον κωδικό 1400. Το 1957 παρουσιάστηκε το θρυλικό SEAT 600 και σύντομα έγινε σύμβολο ελευθερίας και κινητικότητας. Το 1984 έφτασε το πρώτο SEAT Ibiza και το 1999 το SEAT Leon, το οποίο σημείωσε εντυπωσιακές πωλήσεις από την πρώτη γενιά κυκλοφορίας του. Το 2016 ήταν επίσης μια αξιοσημείωτη χρονιά. Η εταιρεία έκανε την είσοδο της στην κατηγορία των SUV με το Ateca ενώ στη συνέχεια παρουσιάστηκε το compact SUV Arona αλλά και το εντυπωσιακό Tarraco.

Το 2018 ήταν επίσης μια χρονιά ορόσημο για την εταιρεία αφού δημιούργησε τη μάρκα CUPRA. Ένα ανεξάρτητο εμπορικό σήμα που δημιουργήθηκε με σκοπό να εισέλθει σε νέες αγορές στοχεύοντας νέους πελάτες που θέλουν σπορ χαρακτήρα και επιδόσεις. Μετά την κυκλοφορία του CUPRA Ateca και του CUPRA Leon, η αυτοκινητοβιομηχανία παρουσίασε το CUPRA Formentor, το πρώτο μοντέλο που σχεδιάστηκε και αναπτύχθηκε εξολοκλήρου σαν CUPRA. Το 2021 θα σηματοδοτήσει τη γέννηση του πρώτου ηλεκτρικού μοντέλου της μάρκας με την ονομασία CUPRA el-Born.

Close

 

 

Η SEAT έχει να επιδείξει μια σταθερή πορεία εξέλιξης και εκσυγχρονισμού των μοντέλων της. Στις μέρες μας τόσο ο εξηλεκτρισμός της γκάμας όσο και η εφαρμογή της τελευταίας τεχνολογίας στην ασφάλεια και τη συνδεσιμότητα αποτελούν το νέο κεφάλαιο στην πλούσια ιστορία της μάρκας.

Στο βίντεο που ακολουθεί παρουσιάζονται τα 48 βασικά μοντέλα της ιστορίας της εταιρείας δείχνοντας έτσι και την εξέλιξη  στο πέρασμα του χρόνου.