Classic

06 May, 2020 Ώρα 22:35

Εβδομήντα χρόνια από την παρουσίαση της διάσημης… εξάτμισης Abarth

Thumbnail

Στις 4 Μαΐου του 1950, στα πλαίσια της έκθεσης αυτοκινήτου του Τορίνο, ο Carlo Abarth παρουσίασε την εξάτμιση “Abarth Exhaust”, το πιο γνωστό εξάρτημα στα κιτ αναβάθμισης του πάντα ανήσυχου μηχανικού, το οποίο έφερε παγκόσμια φήμη στην εταιρεία του. Σήμερα η φιλοσοφία του ιδρυτή – που βασίζεται στη συνεχή αναζήτηση πρωτοποριακών λύσεων- είναι πιο ζωντανή από ποτέ στο προηγμένο σύστημα εξαγωγής “Record Monza” που εφοδιάζει τα σύγχρονα Abarth.

Close

_

 

Close

Η μάρκα για να γιορτάσει αυτή την επέτειο, κάλεσε τους φίλους της να ανεβάσουν τη δική τους μίμηση του ήχου της εξάτμισης του αυτοκινήτου τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Το #TheRumbleLipChallenge  είναι μια πρόκληση για πραγματικούς Abarthisti. Μόνο στην Ευρώπη, με 83 επίσημους συλλόγους και περισσότερα από 114.000 μέλη, η Abarth απολαμβάνει μια από τις πολυπληθέστερες, αλλά και πιο φανατικές ομάδες φίλων στο χώρο της αυτοκινητοβιομηχανίας.  

Close

_

 

O ήχος της “Record Monza

Με την παρουσίαση του νέου Abarth 595 το 2008, η Abarth αναβίωσε τα σπορ συστήματα εξαγωγής και μαζί τους τον κλασσικό ήχο του Σκορπιού. Ειδικότερα οι διπλές χρωμιωμένες απολήξεις εμπνεύστηκαν από την αγωνιστική έκδοση 595 Assetto Corse, επιβεβαιώνοντας ότι η πίστες αποτελούν το ιδανικό πεδίο δοκιμών λύσεων που στη συνέχεια εφαρμόζονται σε αυτοκίνητα παραγωγής.

Πάνω σε αυτή τη λογική η Abarth τo 2009, παρουσίασε το σύστημα εξαγωγής “Record Monza”. Το όνομα αποτελεί φόρο τιμής στο ρεκόρ ταχύτητας που πέτυχε ο Carlo Abarth το 1965 –σε ηλικία 57 ετών- στη διασημότερη πίστα της Ιταλίας. Ο δυνατός ήχος αποτελεί τον τέλειο συνδυασμό της τεχνολογίας Dual Mode με τις τέσσερις απολήξεις. H τεχνολογία Dual Mode περιλαμβάνει δύο μηχανικά ελεγχόμενες βαλβίδες που ελέγχουν την καμπύλη αντίθλιψης (backpressure) του συστήματος εξαγωγής.

_

 

Πιο... σκοτεινό ήχο

Το 2011, το σύστημα “Record Modena” ήρθε να προσφέρει έναν ακόμα πιο «σκοτεινό» ήχο, ειδικότερα σε σχέση με το σύστημα της Akrapovič που ήταν επίσης διαθέσιμο. Τέλος, το 2018 με το νέο Abarth 595, ήρθε η παρουσίαση της νεότερης, “Record Monza Attivo”, η οποία χρησιμοποιεί μια ηλεκτρονικά ελεγχόμενη βαλβίδα που ενεργοποιεί ο οδηγός μέσω της επιλογής sport στο ταμπλό του αυτοκινήτου.

Ενώ παλαιότερα η ενεργοποίηση της βαλβίδας γινόταν μέσω της πίεσης των καυσαερίων, τώρα ο οδηγός μπορεί κατά βούληση να επιλέγει μεταξύ ενός πιο «καθωσπρέπει» ήχου και ενός άγριου και βαθύτερου βρυχηθμού. Το αποτέλεσμα είναι ένα σύστημα εξαγωγής που συνδυάζει ιδανικά την τεχνολογία, τον σχεδιασμό και τον εθιστικό ήχο. Η “Record Monza Attivo” είναι διαθέσιμη στο βασικό εξοπλισμό των Abart 595 Competizione, 595 Pista και 695 70° Anniversario models

 

14 Jul, 2022 Ώρα 19:09

Κυπριακή Ομοσπονδία Αυτοκινήτου: Δημιουργία Επιτροπής Ιστορικού Αγωνιστικού Αυτοκινήτου

Thumbnail

Στα πλαίσια της επιθυμίας της αλλά και της σωστής ανάπτυξης των δραστηριοτήτων της πάνω σε οργανωμένη βάση και δομή , αλλά και καλύτερης λήψης & υλοποίησης συλλογικών αποφάσεων , το Διοικητικό Συμβούλιο της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αυτοκινήτου αποφάσισε την δημιουργία Επιτροπής για τα Ιστορικά Αγωνιστικά Αυτοκίνητα και έχει επιπρόσθετα προχωρήσει και στον διορισμό των μελών της όπως πιο κάτω:

Close

Πρόεδρος Επιτροπής Ιστορικών Αγωνιστικών Αυτοκινήτων :

Στέλιος Ηλία

Μέλη:

Ανδρέας Χριστοδουλίδης

Γιώργος Λυσάνδρου

Γιαννάκης Βάννας

Κώστας Αρχοντίδης

Χαράλαμπος Ιωαννίδης

Στέλιος Ροδοσθένους

Close

Αύτη η επιτροπή θα εργάζεται και θα λειτουργεί σύμφωνα με την ιεραρχική δομή της ΚΟΑ και θα αποτελεί συμβουλευτικό σώμα προς το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας για τα θέματα που αφορούν τα Ιστορικά Αγωνιστικά Αυτοκίνητα και αγώνες τους. Σκοπός της είναι, μέσα από σωστή και παραγωγική συλλογική δουλειά να αναπτύξει δράση και σε αυτό το κομμάτι των Ιστορικών Αγωνιστικών Αυτοκινήτων και με εμπλοκή και των βετεράνων οδηγών και συνοδηγών του αθλήματος να προχωρήσουν σε π.χ. παρουσιάσεις, αγώνες, επιδείξεις κλπ. και που όλα αυτά μαζί θα αποτελούν την προβολή και γνωστοποίηση της Ιστορίας του Μοτορσπορτ στον τόπο μας και την οποία θα πρέπει να τιμούμε αλλά και προβάλλουμε στους νεότερους αθλητές.

Στα πλαίσια δε αυτής της απόφασης διοργανώνουν στις 24.7.2022 (Κυριακή) στην γνωστή Πλατεία του Παλιού Λιμανιού επίδειξη Ιστορικών Αγωνιστικών Αυτοκινήτων.

Close