Classic

25 Feb, 2022 Ώρα 13:43

Την Κυριακή 13 Μαρτίου ο πρώτος αγώνας ακριβείας της Λ.Ι.Κ.Ο.Κ.!

Thumbnail

Την Κυριακή, 13 Μαρτίου 2022, η Λέσχη Ιστορικών και Κλασικών Οχημάτων Κύπρου Λευκωσίας θα διοργανώσει για 1η χρονιά, το 1o Nicosia CLASSIC Challenge Αγώνα Ακριβείας.

Close

Ο αγώνας θα σημάνει την έναρξη των εκδηλώσεων της Λέσχης.

Στον αγώνα εκτός από τα κλασικά οχήματα (μεγαλύτερα των 25 ετών) μπορούν να λάβουν μέρος ΜΗ κλασικά οχήματα ( κάτω των 25 ετών). Περισσότερα για τον πρώτο αγώνα ακριβείας μπορείτε να βρείτε στην σελίδα της LIKOK CLUB of NICOSIA-Λέσχη Ιστορικών & Κλασσικών Οχημάτων Κύπρου ή εδώ.

Close

 

 

Τι είναι το CHALLENGE REGULARITY;

Το CHALLENGE REGULARITY οργανώνεται και απευθύνεται σε κατόχους ιστορικών αυτοκινήτων. Τα αυτοκίνητα που λαμβάνουν μέρος σε αγώνες ακριβείας πρέπει να είναι πάνω των 25 ετών. Αυτοκίνητα μικρότερης ηλικίας μπορούν να συμμετάσχουν αλλά σε διαφορετική κατηγορία. Το πλήρωμα κάθε αυτοκινήτου στα CHALLENGE ακριβείας αποτελείται από δύο άτομα, τον οδηγό και το συνοδηγό. Το/α άτομα πέραν του πληρώματος θεωρούνται πρόσθετα μέλη πληρώματος και δηλώνονται στη φόρμα συμμετοχής.

Το κάθε αυτοκίνητο που συμμετέχει πρέπει να είναι αξιόπιστο, ασφαλισμένο, με πληρωμένα τέλη κυκλοφορίας για να συμμετέχει σε αγώνες που γίνονται σε δημόσιους δρόμους. Κάθε αυτοκίνητο με το πλήρωμά του αποτελεί ένα διαγωνιζόμενο στον  οποίο δίνεται ένας αριθμός συμμετοχής. Ο αριθμός είναι σχετικός με την ηλικία του κάθε αυτοκινήτου. Η εκκίνηση των αυτοκινήτων γίνεται κατά αύξοντα αριθμό συμμετοχής.

Κάθε διαγωνιζόμενος πρέπει να συμπληρώσει και να υποβάλει τη δήλωση συμμετοχής στους διοργανωτές του αγώνα μέχρι την καταληκτική ημερομηνία όπως αυτή αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση. Οι συμμετέχοντες πριν την έναρξη του αγώνα ακριβείας ενημερώνονται σχετικά με τους κανόνες και τη διαδρομή που καλούνται να ακολουθήσουν.

Close

Σε κάθε διαγωνιζόμενο δίνεται ένα βιβλίο διαδρομής (Roadbook) το οποίο περιέχει όλες τις πληροφορίες που απαιτούνται έτσι ώστε ο συνοδηγός να μπορεί να κατευθύνει σωστά τον οδηγό για τις προκαθορισμένες διαδρομές . Επίσης περιέχει πληροφορίες σχετικά με την μέση ταχύτητα από σημείο ελέγχου σε σημείο ελέγχου καθώς και τον ιδανικό χρόνο κάλυψής τους.

Η κύρια ιδέα των CHALLENGE ακριβείας είναι τα αυτοκίνητα που συμμετέχουν να διανύουν την απόσταση από το ένα σημείο το άλλο μέσα σε συγκεκριμένο χρόνο. Σε κάθε σημείο υποχρεωτικής στάσης για καταγραφή χρόνου (time control) υπάρχει κριτής που καταγράφει τον χρόνο διέλευσης κάθε αυτοκινήτου. Το ζητούμενο είναι κάθε αυτοκίνητο να διατηρεί την προκαθορισμένη μέση ταχύτητα.

 

 

Τι είναι η ειδική δοκιμασία ακριβείας;

Στις ειδικές δοκιμασίες ακριβείας είναι το πλήρωμα του κάθε αυτοκινήτου καλείται, κατόπιν συγκεκριμένων οδηγιών, να διατηρήσει σταθερή τη ζητούμενη ταχύτητα για τη συγκεκριμένη διαδρομή.

Οι διοργανωτές του αγώνα ορίζουν τον ακριβή χρόνο εκκίνησης του Α΄ αυτοκινήτου. Τα υπόλοιπα αυτοκίνητα εκκινούν ανά πρώτο λεπτό της ώρας με διαφορά ενός λεπτού από το προηγούμενο αυτοκίνητο.

Κατά τη διάρκεια της διαδρομής το κάθε αυτοκίνητο θα περάσει από σταθμούς ελέγχου. Η θέση των κριτών συνήθως δεν γνωστοποιείται στους διαγωνιζόμενους. Η ακριβής ώρα που το κάθε αυτοκίνητο καταφθάνει στον σταθμό ελέγχου καταγράφεται και χρησιμοποιείται στο τέλος του αγώνα για την βαθμολόγηση των διαγωνιζόμενων.

Κατά τη διάρκεια της διαδρομής υπάρχουν πινακίδες που ορίζουν την αρχή και το τέλος κάθε ειδικής δοκιμασίας.

Στόχος είναι οι διαγωνιζόμενοι να διανύσουν την απόσταση μεταξύ των σταθμών ελέγχου στον ζητούμενο χρόνο.

Οι διαγωνιζόμενοι επίσης κατά την διαδρομή διανύουν αποστάσεις όπου δεν υπάρχουν κριτές και συνεπώς κανένας βαθμός ποινής.

Κάθε CHALLENGE ακριβείας έχει προκαθορισμένη διαδρομή και προγραμματισμό. Αυτό σημαίνει ότι οι διοργανωτές ορίζουν τα ακριβή χρονικά πλαίσια στα οποία θα κινηθεί κάθε διαγωνιζόμενος σε κάθε σημείο ελέγχου κατά τη διάρκεια της διαδρομής.

Η διαφορά ανάμεσα στον πραγματικό και τον ακριβή χρόνο του κάθε διαγωνιζόμενου επιφέρει βαθμούς ποινής( πρόωρη ή καθυστερημένη άφιξη σε σημεία ελέγχου).

Νικητής του αγώνα είναι ο διαγωνιζόμενος που έχει περάσει απ΄ όλα τα σημεία ελέγχου και έχει τους λιγότερους βαθμούς ποινής. 

 

12 Jun, 2024 Ώρα 12:56

Το πρώτο «Ασημένιο Βέλος» της Mercedes-Benz που παρουσιάστηκε πριν από 90 χρόνια

Thumbnail

Πριν από 90 χρόνια, το μονοθέσιο με την κωδική ονομασία W 25 ήταν το αγωνιστικό αυτοκίνητο που δημιούργησε το μύθο «Ασημένιο Βέλος» για τη Mercedes-Benz. Ορισμός που ισχύει ακόμα και σήμερα και επεκτείνεται ακόμα και στα τελευταία αγωνιστικά αυτοκίνητα της ομάδας Mercedes-AMG Petronas Formula One.

Close

Η Mercedes-Benz W 25 έκανε το ντεμπούτο της στον αγώνα Eifel Race στο Nürburgring στις 3 Ιουνίου 1934. Ο Manfred von Brauchitsch κέρδισε τον αγώνα, σημειώνοντας νέο ρεκόρ πίστας με μέση ταχύτητα 122,5 km/h. Αυτή ήταν η αρχή μιας ιστορίας επιτυχίας για τη Γερμανική μάρκα.

 

Close

 

Το πρώτο Ασημένιο Βέλος, η Mercedes-Benz W 25 του 1934, κατέχει μια εξέχουσα θέση στο Μουσείο Mercedes-Benz.

Close

Η W 25 ξεκίνησε να αναπτύσσεται και να κατασκευάζεται από το 1933 σαν ένα κλασικό αγωνιστικό αυτοκίνητο με κινητήρα μπροστά. Οι βελτιώσεις συνεχίστηκαν κατά τη διάρκεια των συμμετοχών του στους αγώνες μέχρι το 1936. Έκανε το ντεμπούτο του με έναν υπερτροφοδοτούμενο οκτακύλινδρο σε σειρά κινητήρα 3,4 λίτρων (M 25 A), ο οποίος απέδιδε έως και 354 ίππους στις 5.800 στροφές. Την ίδια χρονιά, το 1934, ακολούθησε ο 4λιτρος κινητήρας M 25 B με ισχύ 430 ίππων. 

 

 

Μια συναρπαστική ιστορία ακολουθεί το αγωνιστικό των 750 κιλών. Την αφηγήθηκε ο διάσημος αγωνιστικός διευθυντής της μάρκας, Alfred Neubauer. Η W 25 ήταν βαμμένη με το παραδοσιακό λευκό αγωνιστικό χρώμα, αλλά ζύγιζε ένα κιλό παραπάνω πριν από τον πρώτο της αγώνα στο Eifel. Τι σκέφτηκαν οι μηχανική της Mercedes-Benz την τελευταία στιγμή; Έξυσαν τη βαφή κατά τη διάρκεια της νύχτας και έτσι στη γραμμή εκκίνησης βρέθηκε το πρώτο «Ασημένιο Βέλος» χωρίς μπογιά. Το γυμνό αλουμινένιο του αμάξωμα εξέπληξε τους πάντες και συνάμα πληρούσε και τον κανονισμό για το βάρος του μονοθεσίου.

 

 

Μετά τις συμμετοχές της μάρκας τις δεκαετίες του 30’ και του 50’, η Mercedes-Benz επέστρεψε στη Formula 1 ως προμηθευτής κινητήρων το 1994 και δημιούργησε τη δική της εργοστασιακή ομάδα από το 2010. Από το 1934, τα Ασημένια Βέλη έχουν κατακτήσει τρία Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα (Rudolf Caracciola το 1935, 1937 και 1938) και δώδεκα τίτλους οδηγών στη Formula 1: Ο Juan Manuel Fangio αναδείχθηκε παγκόσμιος πρωταθλητής το 1954 και το 1955, ο Mika Häkkinen το 1998 και το 1999, ο Nico Rosberg το 2016 και ο Lewis Hamilton κατέκτησε το πρωτάθλημα το 2008, το 2014 και το 2015 καθώς και το 2017 έως το 2020.