Classic

25 Feb, 2022 Ώρα 13:43

Την Κυριακή 13 Μαρτίου ο πρώτος αγώνας ακριβείας της Λ.Ι.Κ.Ο.Κ.!

Thumbnail

Την Κυριακή, 13 Μαρτίου 2022, η Λέσχη Ιστορικών και Κλασικών Οχημάτων Κύπρου Λευκωσίας θα διοργανώσει για 1η χρονιά, το 1o Nicosia CLASSIC Challenge Αγώνα Ακριβείας.

Close

Ο αγώνας θα σημάνει την έναρξη των εκδηλώσεων της Λέσχης.

Στον αγώνα εκτός από τα κλασικά οχήματα (μεγαλύτερα των 25 ετών) μπορούν να λάβουν μέρος ΜΗ κλασικά οχήματα ( κάτω των 25 ετών). Περισσότερα για τον πρώτο αγώνα ακριβείας μπορείτε να βρείτε στην σελίδα της LIKOK CLUB of NICOSIA-Λέσχη Ιστορικών & Κλασσικών Οχημάτων Κύπρου ή εδώ.

Close

 

 

Τι είναι το CHALLENGE REGULARITY;

Το CHALLENGE REGULARITY οργανώνεται και απευθύνεται σε κατόχους ιστορικών αυτοκινήτων. Τα αυτοκίνητα που λαμβάνουν μέρος σε αγώνες ακριβείας πρέπει να είναι πάνω των 25 ετών. Αυτοκίνητα μικρότερης ηλικίας μπορούν να συμμετάσχουν αλλά σε διαφορετική κατηγορία. Το πλήρωμα κάθε αυτοκινήτου στα CHALLENGE ακριβείας αποτελείται από δύο άτομα, τον οδηγό και το συνοδηγό. Το/α άτομα πέραν του πληρώματος θεωρούνται πρόσθετα μέλη πληρώματος και δηλώνονται στη φόρμα συμμετοχής.

Το κάθε αυτοκίνητο που συμμετέχει πρέπει να είναι αξιόπιστο, ασφαλισμένο, με πληρωμένα τέλη κυκλοφορίας για να συμμετέχει σε αγώνες που γίνονται σε δημόσιους δρόμους. Κάθε αυτοκίνητο με το πλήρωμά του αποτελεί ένα διαγωνιζόμενο στον  οποίο δίνεται ένας αριθμός συμμετοχής. Ο αριθμός είναι σχετικός με την ηλικία του κάθε αυτοκινήτου. Η εκκίνηση των αυτοκινήτων γίνεται κατά αύξοντα αριθμό συμμετοχής.

Κάθε διαγωνιζόμενος πρέπει να συμπληρώσει και να υποβάλει τη δήλωση συμμετοχής στους διοργανωτές του αγώνα μέχρι την καταληκτική ημερομηνία όπως αυτή αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση. Οι συμμετέχοντες πριν την έναρξη του αγώνα ακριβείας ενημερώνονται σχετικά με τους κανόνες και τη διαδρομή που καλούνται να ακολουθήσουν.

Close

Σε κάθε διαγωνιζόμενο δίνεται ένα βιβλίο διαδρομής (Roadbook) το οποίο περιέχει όλες τις πληροφορίες που απαιτούνται έτσι ώστε ο συνοδηγός να μπορεί να κατευθύνει σωστά τον οδηγό για τις προκαθορισμένες διαδρομές . Επίσης περιέχει πληροφορίες σχετικά με την μέση ταχύτητα από σημείο ελέγχου σε σημείο ελέγχου καθώς και τον ιδανικό χρόνο κάλυψής τους.

Η κύρια ιδέα των CHALLENGE ακριβείας είναι τα αυτοκίνητα που συμμετέχουν να διανύουν την απόσταση από το ένα σημείο το άλλο μέσα σε συγκεκριμένο χρόνο. Σε κάθε σημείο υποχρεωτικής στάσης για καταγραφή χρόνου (time control) υπάρχει κριτής που καταγράφει τον χρόνο διέλευσης κάθε αυτοκινήτου. Το ζητούμενο είναι κάθε αυτοκίνητο να διατηρεί την προκαθορισμένη μέση ταχύτητα.

 

 

Τι είναι η ειδική δοκιμασία ακριβείας;

Στις ειδικές δοκιμασίες ακριβείας είναι το πλήρωμα του κάθε αυτοκινήτου καλείται, κατόπιν συγκεκριμένων οδηγιών, να διατηρήσει σταθερή τη ζητούμενη ταχύτητα για τη συγκεκριμένη διαδρομή.

Οι διοργανωτές του αγώνα ορίζουν τον ακριβή χρόνο εκκίνησης του Α΄ αυτοκινήτου. Τα υπόλοιπα αυτοκίνητα εκκινούν ανά πρώτο λεπτό της ώρας με διαφορά ενός λεπτού από το προηγούμενο αυτοκίνητο.

Κατά τη διάρκεια της διαδρομής το κάθε αυτοκίνητο θα περάσει από σταθμούς ελέγχου. Η θέση των κριτών συνήθως δεν γνωστοποιείται στους διαγωνιζόμενους. Η ακριβής ώρα που το κάθε αυτοκίνητο καταφθάνει στον σταθμό ελέγχου καταγράφεται και χρησιμοποιείται στο τέλος του αγώνα για την βαθμολόγηση των διαγωνιζόμενων.

Κατά τη διάρκεια της διαδρομής υπάρχουν πινακίδες που ορίζουν την αρχή και το τέλος κάθε ειδικής δοκιμασίας.

Στόχος είναι οι διαγωνιζόμενοι να διανύσουν την απόσταση μεταξύ των σταθμών ελέγχου στον ζητούμενο χρόνο.

Οι διαγωνιζόμενοι επίσης κατά την διαδρομή διανύουν αποστάσεις όπου δεν υπάρχουν κριτές και συνεπώς κανένας βαθμός ποινής.

Κάθε CHALLENGE ακριβείας έχει προκαθορισμένη διαδρομή και προγραμματισμό. Αυτό σημαίνει ότι οι διοργανωτές ορίζουν τα ακριβή χρονικά πλαίσια στα οποία θα κινηθεί κάθε διαγωνιζόμενος σε κάθε σημείο ελέγχου κατά τη διάρκεια της διαδρομής.

Η διαφορά ανάμεσα στον πραγματικό και τον ακριβή χρόνο του κάθε διαγωνιζόμενου επιφέρει βαθμούς ποινής( πρόωρη ή καθυστερημένη άφιξη σε σημεία ελέγχου).

Νικητής του αγώνα είναι ο διαγωνιζόμενος που έχει περάσει απ΄ όλα τα σημεία ελέγχου και έχει τους λιγότερους βαθμούς ποινής. 

 

24 Feb, 2023 Ώρα 12:54

Προπολεμικά αυτοκίνητα ντριφτάρουν και «καταπίνουν» τις στροφές (βίντεο)

Thumbnail

Το Φεστιβάλ Ταχύτητας του Goodwood είναι η Μέκκα του μηχανοκίνητου αθλητισμού. Διεξάγεται κάθε χρόνο στα τέλη Ιουνίου ή στις αρχές Ιουλίου και μέρος παίρνουν από προπολεμικά αυτοκίνητα μέχρι πρωτότυπα και σύγχρονα ηλεκτρικά αγωνιστικά.

Close

Ευτυχώς, το Goodwood καθιστά διαθέσιμες πολλές εκδηλώσεις στο επίσημο κανάλι στο YouTube, συμπεριλαμβανομένων των vintage αγώνων, όπως το βίντεο 10 λεπτών με προπολεμικά αυτοκίνητα που μάχονται και ντριφτάρουν. Και πριν προλάβετε να σκεφτείτε έναν απλό και χωρίς μονομαχίες αγώνα, να σας προλάβουμε και να σας πούμε πως η δράση είναι ατελείωτη.

Πόσο ενδιαφέρον έχει να βλέπουμε ένα αυτοκίνητο 90 ετών να κάνει πλαγιολίσθηση ή να προσπερνάει στην στροφή επάνω ,ένα αυτοκίνητα πολύ νεότερο του; Μερικοί οδηγοί φαίνεται να εγκαταλείπουν το κυνηγητό και την οδήγηση στα όρια , και αποφασίζουν ότι η σύνεση είναι η καλύτερη επιλογή σε μία βρεγμένη πίστα. Άλλοι φαίνεται να μην ενδιαφέρονται. Είναι συγκεντρωμένοι στο να διατηρήσουν τον ρυθμό.

Close

Η μεγαλύτερη μάχη είναι ανάμεσα σε δύο αυτοκίνητα Frazer Nash, ένα κόκκινο roadster και ένα σκούρο πράσινο με το παρατσούκλι "The Owlet". Και τα δύο αυτοκίνητα (αν και βρίσκονται ανάμεσα σε άλλα) είναι μόνα τους σε μια ιδιωτική μάχη. Ο ρυθμός αυξάνεται με κάθε γύρο και οι πλαγιολισθήσεις μεγαλώνουν και γίνονται πιο άγριες.

 

Close