Editorial

11 Oct, 2022 Ώρα 08:10

Κύπρος: Αγόρασες μεταχειρισμένο; Άδεια κυκλοφορίας έχεις; Έτσι νόμισες;

Thumbnail

Είναι δεδομένο πλέον ότι η αγορά μεταχειρισμένου αυτοκινήτου στο νησί μας είναι αρκετά μεγάλη. Τόσο μεγάλη που στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θα βρείτε groups που απαριθμούν περισσότερα από 50000 μέλη μόνο και μόνο για αγοραπωλησίες μεταχειρισμένων αυτοκινήτων.

Close

Τα ίδια γκρουπ αυτοκινήτων εννοείται ότι εκμεταλλεύονται οι ιδιώτες που θέλουν να πουλήσουν το παλιό τους αυτοκίνητο μέχρι και εταιρείες/μάντρες εισαγωγής μεταχειρισμένων αυτοκινήτων και εξαρτημάτων.

Φυσικά πάντα θα υπάρχουν και οι "παράνομοι". Εκείνοι που εισάγουν χωρίς να έχουν υποχρεώσεις εξόδων εταιρείας αλλά και εκείνοι που αγοράζουν ευκαιρίες εντός του νησιού και τα μεταπωλουν για κάποιο κέρδος το οποίο εννοείται δεν φορολογείται ή δεν φαίνεται πουθενά μιας και τα λεφτά από τις εισπράξεις είναι "μαύρα". Οι συγκεκριμένοι χρησιμοποιούν τακτικές μέσω των οποίων θα κερδίσουν όσο πιο πολλά λεφτά γίνεται. Κάποιες από αυτές είναι πλέον γνωστές και εννοείται αν είσαι γνώστης μπορείς να τις καταλάβεις. Δεν είναι όμως όλοι γνώστες. Δεν θα καταλάβουν ότι τα ελαστικά είναι μεταχειρισμένα, με "ψωμί", του 2010. Ούτε θα καταλάβουν αν σμίγει νερό μέσα στο λάδι. Ούτε θα μυριστούν αν έχεις φάρμακα μέσα για να μην καπνίζει το αυτοκίνητο για τις επόμενες τουλάχιστον ημέρες. Μην αναφέρουμε αφαιρεμένους θερμοστάτες για συνεχόμενη ροή νερού, λιωμένες φλάντζες, κροκόδειλους μέσα στο σύστημα του αέρα, αφαιρεμένους καταλύτες, "ψημένα" ΜΟΤ, και άλλα πολλά.

Close

Τον πωλητή δεν τον ενδιαφέρει το after sale support. Μεταχειρισμένο πουλά. Και δεν υπάρχει τίποτα το οποίο να τον δεσμεύει με την πώληση αφού το αυτοκίνητο έχει πλέον μεταβιβαστεί στον νέο του ιδιοκτήτη.

Και έρχεται τώρα η φάση της νέας τακτικής η οποία πιάνει κυριολεκτικά αδιάβαστους γνώστες και μη.

Close

Ενημερωτικά, για να μεταβιβαστεί ένα αυτοκίνητο πρέπει να έχει πληρωμένη την άδεια κυκλοφορίας τού όπως επίσης και να έχει ενεργό δελτίο καταλληλότητας. Για να γίνει μεταβίβαση χωρίς να υπάρχουν τα δύο παραπάνω θα πρέπει να συμπληρωθεί επιπλέον έγγραφο για να προχωρήσει η διαδικασία. Το έγγραφο της μεταβίβασης όπως και οποιοδήποτε άλλο έγγραφο θα πρέπει να έχει πιστοποιημένες υπογραφές από Κοινοτάρχη ή πιστοποιών υπάλληλο των δύο εμπλεκομένων. Εάν είναι παρόντες κατά την μεταβίβαση, η πιστοποίηση υπογραφών γίνεται από υπάλληλο του τμήματος παρουσία των ταυτοτήτων τους.

Τις περισσότερες φορές ένας αγοραστής δεν θέλει να ταλαιπωρηθεί για οτιδήποτε. Έτσι λοιπόν υπογράφει την μεταβίβαση και αφήνει τον πωλητή να αναλάβει τη διαδικασία. Ο πωλητής εννοείται ότι βρήκε κάποιον γνωστό για να του πιστοποιήσει το έντυπο χωρίς την παρουσία του υπογράφων και προχωρά με τις διαδικασίες. Κατα τη διάρκεια των συζητήσεων ο πωλητής αναφέρει ότι "έφκαλα σου τζαι την κυκλοφορία να μέν έχεις έγνοια", "I GOT YOUR BACK BRO". Εσύ έχοντας υπόψη τα παραπάνω έκλεισες την πράξη, πλήρωσες, έκανες ασφάλεια, πήρες το αμάξι και μετά από λίγες μέρες πήρες και την μεταβίβαση σου έτοιμη χωρίς να ασχοληθείς με τίποτα.

Είσαι με την ιδέα ότι πήρες ένα μεταχειρισμένο αυτοκίνητο φρεσκοελεγμένο από μηχανικό και με βγαλμένη άδεια κυκλοφορίας μέχρι το τέλος του χρόνου. Άρα δεν έχεις λόγο να αγχώνεσαι για τίποτα. Ούτε κάν θα το ψάξεις μιας και ο πωλητής "ήταν δίπλα σου" καθ'όλη τη διάρκεια της διαδικασίας.

Έλα μου ντε όμως που όλα τα καλά τελειώνουν. Τουλαχιστον 40% των μεταχειρισμένων που πωλούνται από τύπους οπως τους πιο πάνω θα εμφανίσουν κάποιο μηχανικό πρόβλημα εντός τριών μηνών. Αν είσαι τυχερός και δεν σου εμφανίσει πρόβλημα τότε ίσως να είσαι στους επόμενους 10% που θα ανακαλύψουν (με τον χειρότερο τρόπο) ότι η άδεια κυκλοφορίας του οχήματος σου έληξε κανα μήνα αφού το αγόρασες. Θα φας το δικαστήριο σου και θα το καταπιείς και αυτό!

Έτσι λοιπόν συμβουλή στους 3-4 που επικοινώνησαν μαζί μας με το συγκεκριμένο παράπονο την περασμένη εβδομάδα αλλα και σε άλλους πολλούς που σίγουρα δεν θα βρήκαν κανένα για να το πούν. Προσέχετε τι αγοράζετε και κάντε τους ανάλογους ελέγχους. Όσο καλός και να ήταν ο πωλητής απέναντί σας πάντα να ξέρετε ότι είστε μια είσπράξη στις εκατοντάδες που κάνουν κάθε μήνα.

Μέσω του άρθρου ένα μεγάλο ευχαριστώ στον υπάλληλο του τμήματος οδικών μεταφορών του οποίου δεν θα αναφέρουμε δημόσια το όνομα του, ο οποίος έψαξε το θέμα σε μια από τις περιπτώσεις και κατάφερε να αποσύρει καταγγελία αφήνωντας τον ιδιοκτήτη να ανανεώσει την ίδια ώρα την άδεια κυκλοφορίας του.  

25 Jan, 2023 Ώρα 18:23

Τροχαία δυστυχήματα – Χαίρονται για την μείωση του 2022 – 7 οι νεκροί ήδη σε 24 μέρες το 2023…

Thumbnail

Του Στέλιου Κυθρεώτη

Close

 

Ακούσαμε μόλις χθες στις 24/1 την ανάλυση για τα θανατηφόρα τροχαία δυστυχήματα που συνέβησαν στην Κύπρο το 2022 και τα εύσημα που αντάλλαξαν οι ιθύνοντες μεταξύ τους.

Close

Δεν ακούσαμε τίποτα όμως για τους 7 νεκρούς μέχρι στιγμής σε μόλις 23 μέρες το 2023.

Είναι με τέτοιες δηλώσεις που προκαλείται η υπομονή μας. Κανονικά, θα έπρεπε σήμερα 25/1 να γίνει νέα έκτακτη συνάντηση των υπευθύνων, λόγω της αύξησης των θανατηφόρων, με σκυμμένα κεφάλια.

Close

Ακούσαμε επίσης ότι το καλό αποτέλεσμα της μείωσης των θανατηφόρων δυστυχημάτων οφείλεται στην συνεργασία μεταξύ των διαφόρων τμημάτων του κράτους αλλά... και στο σύστημα φωτοεπισήμανσης!

Το θαυμαστικό πάει για το σύστημα φωτοεπισήμανσης, τις κάμερες ταχύτητας δηλαδή. Δεν είμαστε εναντίον του συστήματος, το οποίο όμως θα πρέπει να μας αποδείξει και στατιστικά ότι έχει μειώσει τα σοβαρά και θανατηφόρα δυστυχήματα στην Κύπρο, όχι γενικά και αόριστα, αλλά στα σημεία που έχει τοποθετηθεί. Γεγονός που δεν αποδεικνύεται. Άρα, δεν πρέπει να χρησιμοποιείται στις δηλώσεις.

Είμαστε όμως εναντίον των αυθαίρετων δηλώσεων ότι «το σύστημα φωτοεπισήμανσης βοήθησε στη μείωση των θανατηφόρων δυστυχημάτων». Πως βοήθησε, αφού πριν την τοποθέτηση τους σε όλα τα σημεία που λειτουργεί ήδη, ΔΕΝ είχαμε σοβαρά ή θανατηφόρα δυστυχήματα τα τελευταία δύο χρόνια τουλάχιστον (μηδέν) και δεν είχαμε ούτε μετά την τοποθέτηση τους; Πως αποδεικνύεται ότι η όποια μείωση γενικά στα θανατηφόρα, οφείλεται στο σύστημα, όταν το μηδέν δυστυχήματα που είχαμε σε σημεία που τοποθετήθηκε στα χρόνια 2020 - 2021, παραμένει μηδέν και προφανώς δεν μπορεί να πάει υπό το μηδέν;

Για να μην παρεξηγηθούμε, δεν είμαστε εναντίον του συστήματος. Είμαστε όμως εναντίον των προτεραιοτήτων των υπευθύνων και των παραπλανητικών δηλώσεων. Να μπει και το σύστημα φωτοεπισήμανσης κάποια στιγμή, αλλά πρώτα, με βάση την ανάλυση των στατιστικών θανατηφόρων δυστυχημάτων στην Κύπρο, με τα εκατομμύρια που ξοδεύουμε στις κάμερες, θα έπρεπε πρώτα να ασχοληθούμε ιδιαίτερα με τον γερασμένο και λιγότερο ή μη ασφαλή στόλο των οχημάτων στην Κύπρο, με τις χιλιάδες αυτοκίνητα – σαράβαλα που αγοράζονται κυρίως από αλλοδαπούς και κυκλοφορούν χωρίς ΜΟΤ. Με τους ηλικιωμένους οδηγούς που αποτελούν το 26% των νεκρών. Με την σήμανση και την βελτίωση των δρόμων μας Με τα ναρκωτικά και το αλκοόλ και βέβαια με την ταχύτητα.

Άφησα τελευταία την ταχύτητα γιατί ενώ είναι ο 6ος κατά σειρά παράγοντας πρόκλησης δυστυχημάτων, είναι αυτός που μας πιπιλάνε περισσότερο γιατί «πουλάει». Κανένας δεν υποστηρίζει την ταχύτητα στους δρόμους. Κυρίως στις πόλεις. Όμως, όταν μιλάμε για ταχύτητα, πρέπει να μιλάμε με στοιχεία. Και να κατέχουμε το θέμα. Να μιλάμε για ταχύτητα όταν έχουμε φροντίσει να έχουμε ειδική ενημέρωση και παιδεία, όταν έχουμε πίστες ταχύτητας για εκτόνωση, όταν έχουμε γνώση της ψυχολογίας των νέων που αρέσκονται στην ταχύτητα. Και όταν ξεκαθαρίσουμε στο μυαλό μας τις έννοιες υπερβολική ταχύτητα και ταχύτητα άνω του ορίου και την μεταξύ τους διαφορά και αντιμετώπιση.

Μια ανάλυση των δυστυχημάτων με σωστές παραμέτρους (ολισθηρότητα του δρόμου, χρήση κινητού, ηλικία οχήματος που εμπλέκεται στο δυστύχημα κλπ) θα αποστομώσει όσους ακόμη θεωρούν ότι "πέτυχαν την μείωση".

Η οδική ασφάλεια απαιτεί νέες προσεγγίσεις. Η αρχή του 2023, με τους 7 νεκρούς σε 23 μέρες δεν σηκώνει χαριεντισμούς για την μείωση των νεκρών το 2022.