Editorial

19 Aug, 2020 Ώρα 19:54

Διευθυντής τροχαίας: Όλοι οι petrolheads στο ίδιο καζάνι!

Thumbnail

Όπως είχαμε γράψει χθές η προσπάθεια της Κυπριακής Ομοσπονδίας Μοτοσυκλέτας και άλλων οργανωμένων ομάδων να μιλήσουν στους διοικούντες εκεί στην αστυνομία Κύπρου απέτυχε. Απέτυχε όπως απέτυχαν και οι δικές μας προσπάθειες εδώ και πολλά χρόνια να κάνουμε το τμήμα οδικών μεταφορών και την αστυνομία να ξεχωρίσουν τις παράνομες μετατροπές από τις νόμιμες βελτιώσεις. Απέτυχαν όλα, όπως απέτυχε η κοινωνία να κατανοήσει την αγάπη μας προς το μηχανοκίνητο χόμπι!

Close

Μια χώρα όπως η δική μας, δήθεν ευρωπαϊκή, διατηρεί νόμους οι οποίοι γράφτηκαν πριν δεκάδες χρόνια μέσα στους οποίους προστίθενται παράγραφοι κυριολεκτικά έτσι ώστε να κλείσουν τα παραθυράκια που τους καθιστούν ανίκανους για την διατήρηση των ίδιων τον πεπαλαιωμένων νόμων τους.

Μια χώρα την οποία διοικούν ανθρώποι με παρελθόν. Άνθρωποι που αν και ακόμη το παρελθόν τους είναι καθαρό, δεν έχουν θέση στο χώρο σαν διοικούντες, αφού είναι μετριότητες. Παλιά κεφάλια, ξεροκέφαλοι, ιδιότροποι και ότι άλλο έχουν μαζέψει οι διάφορες κυβερνήσεις σε θέσεις κλειδιά δίνοντας τους το ΟΚ να κάνουν ότι τους έρθει στο μυαλό.

Close

Κυβερνήσεις οι οποίες κάνουν οτιδήποτε άλλο εκτός από το να προστατεύουν τους πολίτες της και τα δικαιώματα τους εκεί που δεν έχουν ιδέα.

Όλοι φίλοι μου καλοί είμαστε στο ίδιο καζάνι και βράζουμε. Όλοι οι μοτοσικλετιστές είστε αλήτες επειδή κάποιος κάνει σούζες στην παραλιακή. Όλοι οι αυτοκινητάδες είστε εγκληματίες επειδή ένας κάνει τα δικά του σε κάποιο σημείο του νησιού. Ναι αυτό εννοούσε ο υπεύθυνος της Αστυνομίας λέγοντας ότι "Τα δικαιώματα των άλλων πολιτών όταν κάνουν σούζες, πηγαίνουν με μεγάλες ταχύτητες και προκαλούν οχληρία δεν τα αντιλαμβάνονται;¨. Συμπλήρωσε επίσης ότι οι μοτοσικλετιστές συμπεριφέρονται άδικα και πρέπει να σεβαστούν τα δικαιώματα και των υπόλοιπων πολιτών. Δεν ξέρω, αλλά κάτι δεν μου ακούγεται σωστό.

Close

Την ίδια στιγμή τα μέσα μαζικής ενημέρωσης προβάλλουν την ευαρέσκεια των πολιτών για τα μέτρα εναντίων των μοτοσικλετιστών. Σε ΚΑΝΕΝΑ ποστ ειδικά στο facebook δεν είδαμε την ευαρέσκεια τους. Είδαμε μόνο δυσαρέσκεια από τους πραγματικά ταλαιπωρημένους. Και εξηγούμε ότι δεν υπάρχουν μόνο αυτοί που έχουν σαν χόμπι την μοτοσικλέτα μεγάλου κυβισμού. Υπάρχουν και αυτοί οι οποίοι είναι το μοναδικό τους μέσο μετακίνησης. Ο Κος Γιαννάκης Γεωργίου της αστυνομίας όμως, είπε να βρουν άλλο μέσο για τη διακίνηση τους. Αυτό δείχνει την κοινωνία μας. Δεν υπάρχουν τρόποι αντιμετώπισης ενός προβλήματος (οχληρίας) από ένα σώμα όπως την Κυπριακή αστυνομία. Ο μόνος τρόπος που βρήκαν είναι να στερήσουν δικαιώματα από τους πολίτες.

Μαζί, είπε ότι η Αστυνομία έχει δεχτεί σωρεία παραπόνων από τους κατοίκους των περιοχών που περιλαμβάνονται στο διάταγμα, ενώ σημείωσε ότι παρόμοια μέτρα λαμβάνονται και σε άλλες χώρες όπως το Βέλγιο, την Γαλλία και την Αγγλία. Είναι πραγματικά ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ το ότι ακολουθούν μέτρα από άλλες χώρες την ίδια στιγμή που στις ίδιες χώρες υπάρχουν μέτρα και σταθμά για όλα. Ακόμη και για τις βελτιώσεις. Δηλαδή ότι μας συμφέρει είναι οκ. Ότι δεν μας συμφέρει δεν είναι καλό.

Έχουμε γεμίσει από Κύπριους "κλαμένους" οι οποίοι με το παραμικρό δημιουργούν πρόβλημα σε συμπολίτες τους. Και δυστυχώς οι ίδιοι "κλαμένοι" βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε θέσεις κλειδιά.

Για μας, τους φίλους της μοτοσικλέτας αλλά και του αυτοκινήτου, γίνεται ακόμα πιο επιτακτικό να υπάρξει συσπείρωση όλων με στόχο να σταματήσουν να μας θεωρούν περιθωριακούς, αναρχικούς και παραβάτες και να ασελγούν στο πάθος μας. Το νόμιμο πάθος.

Το χόμπι του αυτοκινήτου και της μοτοσικλέτας έχει χιλιάδες φίλους στην Κύπρο. Σε κάθε κοινωνία, υπάρχουν οι σωστοί και εκείνοι που θα παρανομήσουν. Η γενικευμένη λογική όμως των διαταγμάτων - εμπνεύσεων κάποιου που σκέφτηκε πολύ - αλλά και φράσεις όπως "ας βρουν άλλο μέσο" ή "μα αφού μας πήραν διάφοροι και μας είπαν μπράβο", είναι απαράδεκτες σε μια χώρα που θέλει να λέγεται ευρωπαϊκή.

Σημαντικό να προσθέσω ότι αν είσαι ένας απο αυτούς τους "κλαμένους" και σε έχει ενοχλήσει το κείμενο μου, μπορείς πολύ απλά να κάνεις unfollow τη σελίδα μας και να μας αφήσεις ήσυχους στο μικρό μας κόσμο. (θα έγραφα κάτι χειρότερο αλλα μου είπαν να μην είμαι κακός).

 

Διάβασε επίσης

Επιτροπή Συγκοινωνιών: Ας καταπατήσουμε λίγο τα δικαιώματα του πολίτη!

Στην Κύπρο δεν μπορείς να έχεις σαν χόμπι το αυτοκίνητο!

21 Sep, 2020 Ώρα 10:49

Νεκρός μοτοσικλετιστής – Πότε θα μιλήσουμε για την βελτίωση της υποδομής του οδικού δικτύου;

Thumbnail

Του Στέλιου Κυθρεώτη

Close

 

Χθες χάσαμε ακόμη ένα φίλο μοτοσικλετιστή ο οποίος απώλεσε τον έλεγχο της μοτοσικλέτας του και χτύπησε αρχικά στο προστατευτικό κιγκλίδωμα, όπου το κράνος του διαλύθηκε...

Close

Η επίσημη αναφορά μιλά για "ανθρώπινο παράγοντα" και βέβαια "αυξημένη" ταχύτητα. Και εννοείται ότι και τα δύο ισχύουν.

Όμως, κανένας δεν θα αναφέρει πως οι συγκεκριμένες μπαριέρες (crash barriers) είναι ακατάλληλες για επαφή με μοτοσικλετιστή σε πτώση.

Close

 

 

Με δεδομένο το μεγάλο ποσοστό νεκρών μοτοσικλετιστών από πτώση και επαφή με μπαριέρες, κανένας δεν έχει αναφέρει σε σχεδιασμούς για μείωση των θανατηφόρων στην Κύπρο, πέρα από γενικόλογα του στιλ "βελτίωση του οδικού δικτύου" την ανάγκη για τοποθέτηση νέων προσθετικών μερών στις υφιστάμενες μπαριέρες για σημαντική μείωση της πιθανότητας ένας μοτοσικλετιστής να χάσει την ζωή του.

 

barieres

 

Και πάλι, δεν θα ανακαλύψουμε την "τασσινόπιττα". Υπάρχουν πολλά συστήματα στο εξωτερικό όπως το Ecran Motard που φαίνεται στην πρώτη φωτογραφία, αλλά και άλλα όπως το Mototub, το Motorail και το Plasti-rail. Δοκιμασμένα συστήματα τα οποία με βεβαιότητα μπορούν να σώσουν ζωές στην Κύπρο - θα είχαν πιθανότατα σώσει τρεις, μόνο το 2020... - . Η διαφορά της πρώτης από την δεύτερη που εμφανίζει μπαριέρες όπως αυτές που έχουμε στην Κύπρο, είναι εμφανής. Δείτε την διαφορά εδώ.

 

 

Αυτό είναι το συμπέρασμα μελέτης, στα αγγλικά, από εμπειρογνώμονες στο εξωτερικό:

Τhe working width and the dynamic deflection (i.e. deflection of the fence) were measured for each configuration. The results, in terms of the safety performance of the device for motorcyclists, showed that the motorcycle was redirected by the device and that, as the motorcycle and its rider slid along the fence, the aluminium guides protected the rider body parts against the wires. In addition, no part of the fence penetrated the motorcycle or the rider.

Το οποίο μεταφράζεται:

Οι Acceleration Severity Index (ASI), Theoretical Head Impact Velocity (THIV), Post Impact Head Decelerations (PHD), το πλάτος εργασίας και η δυναμική εκτροπή (δηλ. εκτροπή της μπαριέρας) μετρήθηκαν για κάθε διαμόρφωση. Τα αποτελέσματα, από την άποψη της απόδοσης ασφάλειας της πρόσθετης μπαριέρας για μοτοσικλετιστές, έδειξαν ότι η μοτοσικλέτα ανακατευθύνθηκε από τη πρόσθετη μπαριέρα και ότι, καθώς η μοτοσικλέτα και ο αναβάτης της γλίστρησαν κατά μήκος του φράχτη, οι πρόσθετοι οδηγοί αλουμινίου προστάτευαν τα μέρη του αμαξώματος από τα καλώδια. Επιπλέον, κανένα τμήμα του φράχτη δεν διείσδυσε τη μοτοσικλέτα ή τον αναβάτη.

Χρειαζόμαστε νέες προσεγγίσεις γιατί η μέχρι στιγμής ανάλυση των τροχαίων δείχνει ότι τα μέτρα που λαμβάνονται, εκτός από τον παράγοντα της ταχύτητας που χωρίς την χρήση καμερών (που μας πουλάνε σαν χρήσιμη) έχει μειωθεί, σε όλους τους άλλους παράγοντες υπάρχει διαχρονικά μια αποτυχημένη πορεία (κράνος, ζώνη κ.α.). Η Πολιτεία χρειάζεται πίεση από εμάς για να γεμίσουν οι δρόμοι μας με νέες μπαριέρες. Με κράνη (με προδιαγραφές) και ζώνες που θα φοράμε πάντα.