Editorial

11 Oct, 2023 Ώρα 15:17

Έπρεπε να γίνει το κακό για να δώσουμε σημασία σε δημοσιεύματα του ειδικού τύπου!

Thumbnail

Ανατροπή δεδομένων σε ό,τι αφορά το πόρισμα για τα αίτια θανάτου του 24χρονου Κυριάκου Όξινου που έχασε τη ζωή του σε τροχαίο δυστύχημα τον περασμένο Ιανουάριο. Ο θάνατος του 24χρονου οφείλεται σε «σφαιρίδια» και νιτρική αμμωνία που εκτοξεύθηκαν από αερόσακο μάρκας Τακάτα.

Close

Το θέμα τώρα μας βάζει σε ένα "φαινόμενο της πεταλούδας" το οποίο καταλήγει στο θάνατο 100δων ανθρώπων ανα το παγκόσμιο από το συγκεκριμένο πρόβλημα. Εάν γινόταν σωστή ανάκληση των αυτοκινήτων που φέρουν τους συγκεκριμένους αερόσακους τότε το αυτοκίνητα θα ακινητοποιούνταν χωρίς MOT μέχρι να διορθωθεί το πρόβλημα τους από τις αντιπροσωπείες. Πράγμα που σήμερα θα έσωζε τις ζωές πολλών ανθρώπων. Μαζί και του Κυριάκου. Δεν ήμασταν όμως τόσο οργανομένοι εκείνη τη δεκαετία (1990-2010) με αποτέλεσμα αν ήσουν τυχερός θα έβλεπες κάπου την ανακοίνωση και θα πήγαινες σε κάποια αντιπροσωπεία για την αντικατάσταση. Πρόσφατα, το Υπουργείο άρχισε εκστρατεία με το ΤΟΜ σε συνεργασία με τις εταιρείες πώλησης οχημάτων, προκειμένου να ενημερώνονται άμεσα οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες για ανακλήσεις οχημάτων από αυτοκινητοβιομηχανίες και την πορεία εφαρμογής τους στην κυπριακή αγορά. 

Η ειρωνεία μέσα σε όλο αυτό όμως είναι, ότι ΌΛΕΣ οι ιστοσελίδες και τα περιοδικά που ασχολούνται με το αυτοκίνητο ενημέρωσαν επανειλημμένα (μέχρι και σήμερα) για το συγκεκριμένο πρόβλημα. Κανένας όμως δεν έδωσε πραγματική σημασία μέχρι που έγινε το κακό. Σήμερα στη Κύπρο ανακαλύπτουμε την ταχινόπιτα και ενημερώνουμε τον κόσμο αργοπορημένα μέσα από τα κανάλια τα οποία ουδέποτε ανέφεραν κάτι τέτοιο τα τελευταία 20 χρόνια. Βλέποντας τους δημοσιογράφους να συζητούν με τους φορείς "έκπληκτοι" για το γεγονός, μου φέρνει αναγούλα! Ειδικά όταν διαβάζω ότι "Αδιάλειπτη είναι η προσπάθεια του Υπουργείου Μεταφορών και κατ΄επέκταση του Τμήματος Οδικών Μεταφορών για να εντοπίσει τα ελαττωματικά συστήματα αερόσακων της εταιρείας Takata". Too late boys... Too late!

Close

Για την ιστορία η Εταιρία ΤΑΚΑΤΑ που προμήθευσε δεκάδες αυτοκινητοβιομηχανίες με αερόσακους για πολλά από τα μοντέλα τους, ενημέρωσε ότι αυτοί οι αερόσακοι μπορεί με το πέρασμα του χρόνου να παρουσιάσουν αστοχία. Σε περίπτωση ατυχήματος οι αερόσακοι μπορεί να ανοίξουν με τόσο υπερβολική δύναμη ώστε εξαρτήματα του αερόσακου θα μπορούσαν να θρυμματιστούν εκτοξεύοντας μεταλλικά θραύσματα μέσα στην καμπίνα. Σε αυτή την περίπτωση αυτά τα μεταλλικά θραύσματα θα μπορούσαν να προκαλέσουν σοβαρό τραυματισμό σε εσάς και τους συνεπιβάτες σας.

Από εκεί και πέρα οι ίδιες οι αυτοκινητοβιομηχανίες/αντιπροσωπείες έπρεπε με την σειρά τους να ενημερώσουν τους πελάτες και να κάνουν ανάκληση του συγκεκριμένου εξαρτήματος προσφέροντας δωρεάν αντικατάσταση. 

Close

Οι ελαττωματικοί αερόσακοι της Takata έχουν προκαλέσει τη μεγαλύτερη ανάκληση στην ιστορία της παγκόσμιας αυτοκινητοβιομηχανίας, επηρεάζοντας δεκάδες μοντέλα και της ευρωπαϊκής αγοράς.

Βέβαια και οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες των αυτοκινήτων μπορούν να απευθύνονται στο επίσημο δίκτυο επισκευαστών μιας αυτοκινητοβιομηχανίας προσκομίζοντας τον αριθμό πλαισίου και ζητώντας να ενημερωθούν αν για το συγκεκριμένο όχημα έχει υπάρξει κάποιο πρόγραμμα ανάκλησης.

Μέχρι σήμερα έχουν ανακληθεί περισσότερα από 100.000.000 αυτοκίνητα παγκοσμίως που διέθεταν τους προβληματικούς αερόσακους της Takata.

21 Sep, 2023 Ώρα 15:17

Οι θορυβώδεις εξατμίσεις πάνε σήμερα στη βουλή!

Thumbnail

Τους μήνες που πέρασαν μέχρι και σήμερα είδαμε πολλά άρθρα τα οποία λανθασμένα προκάλεσαν πανικό σε ιδιοκτήτες σπορ και βελτιωμένων αυτοκινήτων. Άρθρα που παρέπεμπαν στο ότι η βουλή "θα τους βάλει όλους φυλακή" και θα πληρώνουν γερά πρόστιμα με τα αυτοκίνητα τους να καταλήγουν κατασχεμένα στην αστυνομία.

Close

Η κατάθεση του συγκεκριμένου νόμου έγινε τον Νοέμβριο του 2021 από τους βουλευτές Ηλία Μυριάνθους, Κωστή Ευσταθίου. 

Πραγματικός σκοπός της πρότασης νόμου είναι η τροποποίηση του περί Μηχανοκινήτων Οχημάτων και Τροχαίας Κινήσεως Νόμου, έτσι ώστε να θεσπιστεί διαδικασία σε περίπτωση που όχημα έχει υποστεί μετατροπές και προκαλεί οχληρία και ηχορύπανση να ακινητοποιείται και να μεταφέρεται σε χώρο όπου θα διευθετείται η επαναφορά του στην κατάσταση που ευρισκόταν πριν από τη μετατροπή.

Close

Δείτε εδώ την πρόταση νόμου

Δείτε εδώ την Έκθεση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων

Close

Ο περί Μηχανοκινήτων Οχημάτων και Τροχαίας Κινήσεως Νόμος του 1972 (86/1972)

 

Η εξέταση του νόμου μετά από πολλές αναβολές θα γίνει σήμερα με την ημερήσια διάταξη της ολομέλειας να το συμπεριλαμβάνει στις νομοθετικές εργασίες της ημέρας. 

Την ίδια στιγμή και προ ημερών οργανωμένες αυτοκινητιστικές ομάδες όπως εκείνη του Mitsubishi EVO Club Cyprus συζήτησαν με τον Κο Ευσταθίου και προσπάθησαν να τον κατευθύνουν προς τη σωστή λειτουργία του νόμου με κυριότερο σημείο τον σωστό έλεγχο τον οχημάτων και σωστές δικλείδες έτσι ώστε να μην υπάρχουν συγκρούσεις με τα γραφόμενα στο γνωστό μας εγχειρίδιο μετατροπών το οποίο μπορείτε να δείτε εδώ.

Τέλος τονίζουμε ότι η πρόταση αυτή ΔΕΝ έχει να κάνει με κατάσχεση βελτιωμένων αυτοκινήτων ούτε και ότι άλλο αναφέρουν τα διάφορα άρθρα που διαβάσατε από άσχετους του χώρου της δημοσιογραφίας.

Απο την δική μας μεριά ευχόμαστε οι όλοι εμπλεκόμενοι γύρω από την υπερψήφιση ενός νόμου να ξέρουν και πως να χειριστούν τις καταστάσεις. Τα έχουμε πει εκατοντάδες φορές. Εάν ο χειρισμός γίνει λάθος πολλές περιπτώσεις θα καταλήξουν στο δικαστήριο με τον ιδιοκτήτη του αυτοκινήτου να κερδίζει την δίκη έχοντας στη διάθεση του κερδισμένη δίκη ώς προηγούμενο. Το να καταδικάζεις πολίτες χωρίς τις σωστές αποδείξεις είναι το χειρότερο πράγμα.