Editorial

21 Jul, 2022 Ώρα 09:57

Ετοιμοπαράδοτο αυτοκίνητο; Ξεχάστε το!

Thumbnail

Η τεράστια αναστάτωση που έχουν προκαλέσει στην παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία οι διάφορες κρίσεις που εμφανίστηκαν τα τελευταία χρόνια, φαίνεται ότι θα αλλάξουν δραστικά το τοπίο και τον τρόπο που αγοράζουμε αυτοκίνητα.

Close

Η πανδημία, οι ελλείψεις σε ημιαγωγούς και πρόσφατα η εισβολή των Ρώσων στην Ουκρανία έχουν δημιουργήσει μία ασφυκτική κατάσταση, στην οποία οι καταναλωτές καλούνται να περιμένουν αρκετούς μήνες μέχρι να παραλάβουν το αυτοκίνητό τους.

Όπως υποστηρίζουν ειδικοί αναλυτές της αγοράς, οι καταναλωτές θα πρέπει να συνηθίσουν ότι θα μεσολαβεί μεγάλο χρονικό διάστημα μεταξύ της παραγγελίας και της παραλαβής του οχήματος. Αυτό θα συνεχιστεί ακόμα και όταν όλη αυτή η αναστάτωση που επικρατεί σε όλο τον πλανήτη πάρει ένα τέλος.

Close

Οι κατασκευαστές έχουν αλλάξει την πρακτική τους μειώνοντας τα αποθέματα στις αντιπροσωπείες και αναγκάζοντας τους πελάτες να παραγγέλνουν τα αυτοκίνητα και μετά να περιμένουν την παραγωγή και την παράδοσή τους.

Και αυτό θα εξακολουθήσει να γίνεται στο μέλλον, καθώς συμφέρει και τις εταιρίες. Όπως λένε οι ειδικοί, αυτή είναι μια πρακτική που έχει κάνει τόσο επιτυχημένες εταιρίες όπως η Apple και η Tesla. Μπορεί να πουλάνε λιγότερα προϊόντα αλλά έχουν μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους.

Close

Η πρακτική αυτή είναι γνωστή σε άλλες μεγάλες βιομηχανικές δραστηριότητες, δεν ίσχυε όμως για την αυτοκινητοβιομηχανία. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι οι αυτοκινητοβιομηχανίες θα πρέπει να έχουν τουλάχιστον ένα εξάμηνο ανεκτέλεστων παραγγελιών ανά πάσα στιγμή.

Το πιο σημαντικό είναι να υπάρχει ροή παραγγελιών, κάτι που εξασφαλίζει την σίγουρη πώληση. Το πότε θα παραδοθεί δεν θα πρέπει να έχει κάποια ιδιαίτερη σημασία. Με βάση αυτή την πρακτική, επωφελούνται και οι αντιπροσωπείες. Με μικρότερα αποθέματα δεν χρειάζονται μεγάλους εκθεσιακούς χώρους και παράλληλα μειώνουν το κόστος μεταφοράς.

Η αλλαγή αυτή είναι αρκετά μεγάλη για τα δεδομένα της βιομηχανίας αυτοκινήτου και τα ήθη που επικρατούν ανάμεσα στους καταναλωτές. Η μέχρι τώρα λογική ήταν η εξυπηρέτηση του πελάτη όσο πιο άμεσα γινόταν. Όμως τώρα όλο αυτό αντιστρέφεται, κάτι που σίγουρα θα φέρει μεγάλες αντιδράσεις και γκρίνια από την πλευρά των αγοραστών.

Όμως τα νέα δεδομένα είναι αυτά και η έννοια του “ετοιμοπαράδοτου” στο αυτοκίνητο θα είναι και αυτή σύντομα -όπως και πολλά άλλα- μία παλιά ευχάριστη ανάμνηση.

 

Πηγή: Newsauto

08 Nov, 2022 Ώρα 14:13

Περίεργοι νόμοι γύρω από το αυτοκίνητο και την οδήγηση

Thumbnail

Μπορεί ο τρόπος οδήγησης να είναι παρόμοιος σε όλες τις χώρες, αυτό όμως δεν σημαίνει πως και οι νόμοι γύρω από αυτήν είναι ίδιοι. Περνώντας τα σύνορα μίας χώρας οδηγώντας, πολλά αλλάζουν, από νόμους που άλλες φορές δείχνουν λογικοί και άλλες… όχι και τόσο.

Close

Στην Ρωσία παίρνεις πρόστιμο για βρώμικο αυτοκίνητο. Ναι, πριν ξεκινήσεις με το όχημα σου στη Ρωσία, πρέπει να είναι σχετικά καθαρό και πινακίδες – τζάμια να είναι πεντακάθαρα.

Στην Ιαπωνία πληρώνεις πρόστιμο εάν περνώντας με το αυτοκίνητο σου από λιμνάζοντα νερά, καταβρέξεις πεζούς. Είτε αυτό συμβεί στον δρόμο, είτε σε στάση λεωφορείου ή διάβαση.

Close

Στην Σουηδία αλλά και σε άλλες σκανδιναβικές χώρες, είσαι υποχρεωμένος να έχεις αναμμένα τα φώτα του αυτοκινήτου ακόμα και κατά τη διάρκεια της ημέρας. Υπάρχει έντονη ομίχλη συνεχώς.

Στο Λουξεμβούργο ο νόμος προβλέπει πρόστιμο εάν οι υαλοκαθαριστήρες δεν λειτουργούν. Το παράδοξο είναι όμως πως ο νόμος δεν προβλέπει πρόστιμο για την πλήρη απουσία υαλοκαθαριστήρων.

Close

Στην Αυστραλία απαγορεύεται οι οδηγοί να έχουν το χέρι τους έξω από το παράθυρο. Εξαίρεση μόνο η περίπτωση που κάνουν νόημα σε κάποιον άλλο οδηγό για αποφυγή ατυχήματος.

Στην Γερμανία και πιο συγκεκριμένα στην Autobahn (τον μοναδικό δημόσιο δρόμο χωρίς όριο ταχύτητας), απαγορεύεται να σταματήσεις για βλάβες ή έλλειψη καυσίμου.

Στην Ισπανία απαγορεύεται να ακούς μουσική στο αυτοκίνητο όσο βάζεις βενζίνη στο πρατήριο υγρών καυσίμων. 

Στη Νότια Αφρική, είναι συχνό φαινόμενο ζώα να διασχίζουν ή και να σταματούν στην μέση του δρόμου. Όλοι οι οδηγοί είναι υποχρεωμένοι να σταματήσουν και να περιμένουν να αδειάσει ο δρόμος. Όσο κι αν κρατήσει αυτό.