Editorial

21 Jul, 2022 Ώρα 09:57

Ετοιμοπαράδοτο αυτοκίνητο; Ξεχάστε το!

Thumbnail

Η τεράστια αναστάτωση που έχουν προκαλέσει στην παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία οι διάφορες κρίσεις που εμφανίστηκαν τα τελευταία χρόνια, φαίνεται ότι θα αλλάξουν δραστικά το τοπίο και τον τρόπο που αγοράζουμε αυτοκίνητα.

Close

Η πανδημία, οι ελλείψεις σε ημιαγωγούς και πρόσφατα η εισβολή των Ρώσων στην Ουκρανία έχουν δημιουργήσει μία ασφυκτική κατάσταση, στην οποία οι καταναλωτές καλούνται να περιμένουν αρκετούς μήνες μέχρι να παραλάβουν το αυτοκίνητό τους.

Όπως υποστηρίζουν ειδικοί αναλυτές της αγοράς, οι καταναλωτές θα πρέπει να συνηθίσουν ότι θα μεσολαβεί μεγάλο χρονικό διάστημα μεταξύ της παραγγελίας και της παραλαβής του οχήματος. Αυτό θα συνεχιστεί ακόμα και όταν όλη αυτή η αναστάτωση που επικρατεί σε όλο τον πλανήτη πάρει ένα τέλος.

Close

Οι κατασκευαστές έχουν αλλάξει την πρακτική τους μειώνοντας τα αποθέματα στις αντιπροσωπείες και αναγκάζοντας τους πελάτες να παραγγέλνουν τα αυτοκίνητα και μετά να περιμένουν την παραγωγή και την παράδοσή τους.

Και αυτό θα εξακολουθήσει να γίνεται στο μέλλον, καθώς συμφέρει και τις εταιρίες. Όπως λένε οι ειδικοί, αυτή είναι μια πρακτική που έχει κάνει τόσο επιτυχημένες εταιρίες όπως η Apple και η Tesla. Μπορεί να πουλάνε λιγότερα προϊόντα αλλά έχουν μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους.

Close

Η πρακτική αυτή είναι γνωστή σε άλλες μεγάλες βιομηχανικές δραστηριότητες, δεν ίσχυε όμως για την αυτοκινητοβιομηχανία. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι οι αυτοκινητοβιομηχανίες θα πρέπει να έχουν τουλάχιστον ένα εξάμηνο ανεκτέλεστων παραγγελιών ανά πάσα στιγμή.

Το πιο σημαντικό είναι να υπάρχει ροή παραγγελιών, κάτι που εξασφαλίζει την σίγουρη πώληση. Το πότε θα παραδοθεί δεν θα πρέπει να έχει κάποια ιδιαίτερη σημασία. Με βάση αυτή την πρακτική, επωφελούνται και οι αντιπροσωπείες. Με μικρότερα αποθέματα δεν χρειάζονται μεγάλους εκθεσιακούς χώρους και παράλληλα μειώνουν το κόστος μεταφοράς.

Η αλλαγή αυτή είναι αρκετά μεγάλη για τα δεδομένα της βιομηχανίας αυτοκινήτου και τα ήθη που επικρατούν ανάμεσα στους καταναλωτές. Η μέχρι τώρα λογική ήταν η εξυπηρέτηση του πελάτη όσο πιο άμεσα γινόταν. Όμως τώρα όλο αυτό αντιστρέφεται, κάτι που σίγουρα θα φέρει μεγάλες αντιδράσεις και γκρίνια από την πλευρά των αγοραστών.

Όμως τα νέα δεδομένα είναι αυτά και η έννοια του “ετοιμοπαράδοτου” στο αυτοκίνητο θα είναι και αυτή σύντομα -όπως και πολλά άλλα- μία παλιά ευχάριστη ανάμνηση.

 

Πηγή: Newsauto

24 Mar, 2023 Ώρα 19:26

Ένα χελιδόνι μπορεί να φέρει την άνοιξη!

Thumbnail

Του Άντρου Σκαλιστή

Close

 

Δύσκολοι καιροί για τις αυτοκινητοβιομηχανίες. Προβλήματα με την πανδημία, τις μεταφορές, τον πόλεμο στην Ουκρανία, τους ημιαγωγούς, αλλά κυρίως με τον εξηλεκτρισμό. Σκεφτείτε ότι οι παραδοσιακοί κατασκευαστές αυτοκινήτων για να παρουσιάσουν ένα καινούργιο μοντέλο κανονικά χρειαζόντουσαν 6-7 χρόνια. Τώρα, σε αυτό το χρονικό διάστημα περίπου, πρέπει να καταφέρουν να αφήσουν πίσω τον αναλογικό τρόπο σκέψης και λειτουργίας και να προχωρήσουν στον ψηφιακό. Όχι γιατί τους πιέζει η νομοθεσία, το lobbying είναι δεύτερη τους φύση, σκεφτείτε τι σημαίνει π.χ. για το Γερμανικό κράτος να αποφασίσει μια Γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία να κλείσει ένα εργοστάσιο η να απολύσει 10,000 υπαλλήλους. Ούτε για το καλό του πλανήτη, όλοι ξέρουμε ότι η βιωσιμότητα δεν είναι στις προτεραιότητες των μετόχων αυτών των εταιρειών. Απλά, γιατί τους πιέζει ο Elon Musk και η Tesla. 

Close

Σκεφτείτε ότι το VW group ξεκίνησε να σχεδιάζει πλατφόρμες για ηλεκτρικά αυτοκίνητα το 2015 (Herbert Diess, ex Group CEO, statement in press conference). Σε αντιπαράθεση η Tesla παρουσίασε το πρώτο δικό της πλήρως ηλεκτρικό αυτοκίνητο, το Model S, το 2012. To 2022 ΜΟΝΟ, η Tesla παρέδωσε 1,313,581 αυτοκίνητα παγκόσμια. Σοβαρός αριθμός, αλλά ξέρετε, το σημαντικό σε αυτή την περίπτωση δεν είναι η ποσότητα. Το πιο φτηνό μοντέλο της είναι το Tesla Model 3 RWD στις €43,990 και το πιο ακριβό αρκετά πάνω από €100,000 αναλόγως εξοπλισμού. Μάλιστα, αυτές είναι οι τιμές που ισχύουν από τον Μάιο του 2022 όταν ο Elon ξαφνικά ανακοίνωσε μειώσεις, σε όλα τα μοντέλα, κατά τουλάχιστον €6,000. 

Δηλαδή, αυτό που χτύπησε τους παραδοσιακούς κατασκευαστές δεν είναι ότι η Tesla τους «έκλεψε» 1,313,581 πωλήσεις γενικά. Αυτό που τους πείραξε είναι το ότι τους πήρε σοβαρές μονάδες από τα ακριβά τους αυτοκίνητα, εκεί που έχουν σοβαρά περιθώρια, σοβαρά κέρδη. Όταν η VW χάνει την πώληση ενός Golf χάνει κάποιες εκατοντάδες ευρώ. Όταν όμως χάνει την πώληση ενός Touareg χάνει κάποιες χιλιάδες. Οπότε οι παραδοσιακοί, παραδείγματος χάριν οι Audi, BMW, Mercedes, Volvo, VW κ.α. συνειδητοποίησαν ότι πουλούσαν λιγότερα Q5-6-7-8, 5+7 Series, X3-4-5-6-7, E+S Class, GLC-E … Κατάλαβαν ότι μόνο ένα τρόπο έχουν να αντιδράσουν. Να μπουν στο παιχνίδι και να αποκτήσουν πραγματικά προηγμένη τεχνολογία. Γιατί για να γίνουν ανταγωνιστικοί στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα πρέπει να «σταματήσουν» να πουλούν Hardware και να αρχίσουν να πουλούν Software. Και να πουλούν μάλιστα και μούρη για πράσινη συνείδηση και πράσινη μετάβαση. Το σημαντικότερο; Όλα αυτά έπρεπε να γίνουν χτες, δεν είχαν χρόνο να λειτουργήσουν με τους τρόπους και τους ρυθμούς που ήταν συνηθισμένοι.

Close

Όλοι αντέδρασαν, όχι με την ίδια ταχύτητα, ούτε με τον ίδιο τρόπο. Ο κάθε ένας από τους παραδοσιακούς κατασκευαστές αντέδρασε διαφορετικά, βρήκε διαφορετικούς συνεργάτες, μπήκε στην καινούργια τεχνολογία από άλλο παράθυρο. Αυτό βέβαια είναι καλό, εμείς, σαν καταναλωτές, έχουμε επιλογές. Τα αποτελέσματα αυτού του τρόπου σκέψης μπορούμε να τα δούμε ήδη στα Showrooms  των εταιρειών.  

Το θέμα όμως είναι ότι ένα άτομο έσπρωξε προς αυτή την κατεύθυνση, ένας άνθρωπος είναι πίσω από όλη αυτή την αλλαγή. Ένα χελιδόνι μπορεί να φέρει την άνοιξη λοιπόν…. Φυσικά ο Elon Musk δεν είναι χελιδόνι, άλλου είδους πουλί είναι αλλά αυτό είναι θέμα άλλου άρθρου.