Editorial

02 Jun, 2023 Ώρα 08:54

Κανονισμοί Euro 7 το 2025.

Thumbnail

Του Άντρου Σκαλιστή

Close

 

Ο Thierry Breton, επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εσωτερική αγορά, ανακοίνωσε πρόσφατα την επίσημη πρόταση για το νέο πλαίσιο κανονισμών που θα διέπουν την πώληση  καινούργιων αυτοκινήτων στην ΕΕ σύντομα. Το υφιστάμενο Euro 6 θα αντικατασταθεί από το Euro 7 το 2025. 

Close

Οι πρώτες αντιδράσεις, φυσικά, προέρχονται από την αυτοκινητοβιομηχανία. Αρνητικές αντιδράσεις γιατί εκτός από τα υφιστάμενα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος, με κυριότερες τις επενδύσεις στον εξηλεκτρισμό, τώρα θα πρέπει να επενδύσει ακόμα περισσότερα για να είναι συμβατός με το νέο πλαίσιο. 

Μάλιστα, αυτό πρέπει να συμβεί με ορίζοντα το 2025. Μπορεί για μας το 2025 να είναι στο μέλλον αλλά για τους κατασκευαστές είναι ήδη χθες. Σήμερα κάνουν την έρευνα και εξέλιξη των αυτοκινήτων που θα πουλούν μετά από 3 έως 5 χρόνια, όχι μετά από σχεδόν 2. 

Close

Ας δούμε όμως τις αλλαγές για να έχουμε μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα. Πρώτη αλλαγή, ενοποίηση των κανονισμών για όλα τα οχήματα. Αυτοκίνητα, λεωφορεία, φορτηγά, θα έχουν πλέον τα ίδια πρότυπα. Δεύτερο, τα αυτοκίνητα με κινητήρες diesel θα έχουν πλέον το ίδιο όριο όσον αφορά τους ρύπους NOx με τα βενζινοκίνητα, δηλαδή  80mg/km αντί 60mg/km. Τρίτον, μέχρι σήμερα οι ρύποι ενός αυτοκινήτου υπολογίζονταν όταν ο κινητήρας είχε ζεσταθεί, όταν είχε φτάσει στην κανονική θερμοκρασία λειτουργίας του. Με τους νέους κανονισμούς η μέτρηση θα ξεκινά με κρύο κινητήρα. Ένας κρύος κινητήρας εκπέμπει πολύ περισσότερους ρύπους από ότι ένας κινητήρας που λειτουργεί στην σωστή θερμοκρασία. Άρα οι κατασκευαστές θα πρέπει να βρουν λύσεις, αλλά αυτά σε λίγο. Τέταρτον, τα αυτοκίνητα θα πρέπει να είναι μέσα στις αυστηρές παραμέτρους για διπλάσιο διάστημα. Δηλαδή 10 χρόνια αντί 5 και 200,000 χιλιόμετρα αντί 100,000. Πέμπτο, για πρώτη φορά, θα υπάρχει αυστηρή οδηγία για τα σωματίδια που εκλύονται να αιωρούνται στην ατμόσφαιρα από τα λάστιχα και τα φρένα. Υπάρχουν και άλλα μέτρα, θέλω όμως να αναφέρω σαν τελευταίο τον κανονισμό που θα ρυθμίζει την διάρκεια ζωής των μπαταριών στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Όλοι σωστοί κανονισμοί και σίγουρα ότι προστατεύει το περιβάλλον και την υγεία μας είναι θεμιτό και πρέπει να το απαιτούμε. 

Σωστά;

Σωστά, εδώ που έχουμε φτάσει όσον αφορά το περιβάλλον πρέπει να είμαστε αποφασιστικοί και να μην σκεφτόμαστε άλλους παράγοντες, μόνο ότι θα βελτιώσει την κατάσταση. Μήπως όμως πρέπει να βλέπουμε τα πράγματα πιο σφαιρικά; Μήπως θα πρέπει να βλέπουμε τα μέτρα αλλά και πως θα λειτουργήσουν στην αγορά, τι αποτελέσματα θα φέρουν;

Ας πάρουμε σαν παράδειγμα τον τρίτο κανονισμό: «Με τους νέους κανονισμούς η μέτρηση θα ξεκινά με κρύο κινητήρα. Ένας κρύος κινητήρας εκπέμπει πολύ περισσότερους ρύπους από ότι ένας κινητήρας που λειτουργεί στην σωστή θερμοκρασία. Άρα οι κατασκευαστές θα πρέπει να βρουν λύσεις». Λύσεις υπάρχουν, η τεχνολογία για να καθαρίζονται οι αυξημένοι ρύποι ενός κρύου κινητήρα υπάρχει ήδη. Απλούστατα, ηλεκτρικά θερμαινόμενοι καταλύτες. Οι οποίοι όμως έχουν ένα πολύ πιο ψηλό κόστος από τους συμβατικούς.

Όπως αρκετά πιο ψηλό κόστος θα έχει το σύνολο ενός αυτοκινήτου που θα είναι συμβατό με  το Euro 7, όχι μόνο ο καταλύτης. Και ναι, όταν μιλούμε για το περιβάλλον και την υγεία μας δεν πρέπει να σκεφτόμαστε τον οικονομικό παράγοντα. Μήπως όμως πιο ακριβά αυτοκίνητα σημαίνει ότι λιγότερος κόσμος μπορεί να αγοράσει καινούργιο αυτοκίνητο με  Euro 7, άρα μένει με το παλιάς τεχνολογίας μεταχειρισμένο του για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα; Μήπως βλέποντας την κατάσταση πιο σφαιρικά, θα πρέπει να υπάρχει ένας τρόπος να εξασφαλίζουμε το μάξιμουμ της βιωσιμότητας με το πραγματικά εφαρμόσιμο; 

 

21 Sep, 2023 Ώρα 15:17

Οι θορυβώδεις εξατμίσεις πάνε σήμερα στη βουλή!

Thumbnail

Τους μήνες που πέρασαν μέχρι και σήμερα είδαμε πολλά άρθρα τα οποία λανθασμένα προκάλεσαν πανικό σε ιδιοκτήτες σπορ και βελτιωμένων αυτοκινήτων. Άρθρα που παρέπεμπαν στο ότι η βουλή "θα τους βάλει όλους φυλακή" και θα πληρώνουν γερά πρόστιμα με τα αυτοκίνητα τους να καταλήγουν κατασχεμένα στην αστυνομία.

Close

Η κατάθεση του συγκεκριμένου νόμου έγινε τον Νοέμβριο του 2021 από τους βουλευτές Ηλία Μυριάνθους, Κωστή Ευσταθίου. 

Πραγματικός σκοπός της πρότασης νόμου είναι η τροποποίηση του περί Μηχανοκινήτων Οχημάτων και Τροχαίας Κινήσεως Νόμου, έτσι ώστε να θεσπιστεί διαδικασία σε περίπτωση που όχημα έχει υποστεί μετατροπές και προκαλεί οχληρία και ηχορύπανση να ακινητοποιείται και να μεταφέρεται σε χώρο όπου θα διευθετείται η επαναφορά του στην κατάσταση που ευρισκόταν πριν από τη μετατροπή.

Close

Δείτε εδώ την πρόταση νόμου

Δείτε εδώ την Έκθεση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων

Close

Ο περί Μηχανοκινήτων Οχημάτων και Τροχαίας Κινήσεως Νόμος του 1972 (86/1972)

 

Η εξέταση του νόμου μετά από πολλές αναβολές θα γίνει σήμερα με την ημερήσια διάταξη της ολομέλειας να το συμπεριλαμβάνει στις νομοθετικές εργασίες της ημέρας. 

Την ίδια στιγμή και προ ημερών οργανωμένες αυτοκινητιστικές ομάδες όπως εκείνη του Mitsubishi EVO Club Cyprus συζήτησαν με τον Κο Ευσταθίου και προσπάθησαν να τον κατευθύνουν προς τη σωστή λειτουργία του νόμου με κυριότερο σημείο τον σωστό έλεγχο τον οχημάτων και σωστές δικλείδες έτσι ώστε να μην υπάρχουν συγκρούσεις με τα γραφόμενα στο γνωστό μας εγχειρίδιο μετατροπών το οποίο μπορείτε να δείτε εδώ.

Τέλος τονίζουμε ότι η πρόταση αυτή ΔΕΝ έχει να κάνει με κατάσχεση βελτιωμένων αυτοκινήτων ούτε και ότι άλλο αναφέρουν τα διάφορα άρθρα που διαβάσατε από άσχετους του χώρου της δημοσιογραφίας.

Απο την δική μας μεριά ευχόμαστε οι όλοι εμπλεκόμενοι γύρω από την υπερψήφιση ενός νόμου να ξέρουν και πως να χειριστούν τις καταστάσεις. Τα έχουμε πει εκατοντάδες φορές. Εάν ο χειρισμός γίνει λάθος πολλές περιπτώσεις θα καταλήξουν στο δικαστήριο με τον ιδιοκτήτη του αυτοκινήτου να κερδίζει την δίκη έχοντας στη διάθεση του κερδισμένη δίκη ώς προηγούμενο. Το να καταδικάζεις πολίτες χωρίς τις σωστές αποδείξεις είναι το χειρότερο πράγμα.