Editorial

02 Jun, 2023 Ώρα 08:54

Κανονισμοί Euro 7 το 2025.

Thumbnail

Του Άντρου Σκαλιστή

Close

 

Ο Thierry Breton, επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εσωτερική αγορά, ανακοίνωσε πρόσφατα την επίσημη πρόταση για το νέο πλαίσιο κανονισμών που θα διέπουν την πώληση  καινούργιων αυτοκινήτων στην ΕΕ σύντομα. Το υφιστάμενο Euro 6 θα αντικατασταθεί από το Euro 7 το 2025. 

Close

Οι πρώτες αντιδράσεις, φυσικά, προέρχονται από την αυτοκινητοβιομηχανία. Αρνητικές αντιδράσεις γιατί εκτός από τα υφιστάμενα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος, με κυριότερες τις επενδύσεις στον εξηλεκτρισμό, τώρα θα πρέπει να επενδύσει ακόμα περισσότερα για να είναι συμβατός με το νέο πλαίσιο. 

Μάλιστα, αυτό πρέπει να συμβεί με ορίζοντα το 2025. Μπορεί για μας το 2025 να είναι στο μέλλον αλλά για τους κατασκευαστές είναι ήδη χθες. Σήμερα κάνουν την έρευνα και εξέλιξη των αυτοκινήτων που θα πουλούν μετά από 3 έως 5 χρόνια, όχι μετά από σχεδόν 2. 

Close

Ας δούμε όμως τις αλλαγές για να έχουμε μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα. Πρώτη αλλαγή, ενοποίηση των κανονισμών για όλα τα οχήματα. Αυτοκίνητα, λεωφορεία, φορτηγά, θα έχουν πλέον τα ίδια πρότυπα. Δεύτερο, τα αυτοκίνητα με κινητήρες diesel θα έχουν πλέον το ίδιο όριο όσον αφορά τους ρύπους NOx με τα βενζινοκίνητα, δηλαδή  80mg/km αντί 60mg/km. Τρίτον, μέχρι σήμερα οι ρύποι ενός αυτοκινήτου υπολογίζονταν όταν ο κινητήρας είχε ζεσταθεί, όταν είχε φτάσει στην κανονική θερμοκρασία λειτουργίας του. Με τους νέους κανονισμούς η μέτρηση θα ξεκινά με κρύο κινητήρα. Ένας κρύος κινητήρας εκπέμπει πολύ περισσότερους ρύπους από ότι ένας κινητήρας που λειτουργεί στην σωστή θερμοκρασία. Άρα οι κατασκευαστές θα πρέπει να βρουν λύσεις, αλλά αυτά σε λίγο. Τέταρτον, τα αυτοκίνητα θα πρέπει να είναι μέσα στις αυστηρές παραμέτρους για διπλάσιο διάστημα. Δηλαδή 10 χρόνια αντί 5 και 200,000 χιλιόμετρα αντί 100,000. Πέμπτο, για πρώτη φορά, θα υπάρχει αυστηρή οδηγία για τα σωματίδια που εκλύονται να αιωρούνται στην ατμόσφαιρα από τα λάστιχα και τα φρένα. Υπάρχουν και άλλα μέτρα, θέλω όμως να αναφέρω σαν τελευταίο τον κανονισμό που θα ρυθμίζει την διάρκεια ζωής των μπαταριών στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Όλοι σωστοί κανονισμοί και σίγουρα ότι προστατεύει το περιβάλλον και την υγεία μας είναι θεμιτό και πρέπει να το απαιτούμε. 

Σωστά;

Σωστά, εδώ που έχουμε φτάσει όσον αφορά το περιβάλλον πρέπει να είμαστε αποφασιστικοί και να μην σκεφτόμαστε άλλους παράγοντες, μόνο ότι θα βελτιώσει την κατάσταση. Μήπως όμως πρέπει να βλέπουμε τα πράγματα πιο σφαιρικά; Μήπως θα πρέπει να βλέπουμε τα μέτρα αλλά και πως θα λειτουργήσουν στην αγορά, τι αποτελέσματα θα φέρουν;

Ας πάρουμε σαν παράδειγμα τον τρίτο κανονισμό: «Με τους νέους κανονισμούς η μέτρηση θα ξεκινά με κρύο κινητήρα. Ένας κρύος κινητήρας εκπέμπει πολύ περισσότερους ρύπους από ότι ένας κινητήρας που λειτουργεί στην σωστή θερμοκρασία. Άρα οι κατασκευαστές θα πρέπει να βρουν λύσεις». Λύσεις υπάρχουν, η τεχνολογία για να καθαρίζονται οι αυξημένοι ρύποι ενός κρύου κινητήρα υπάρχει ήδη. Απλούστατα, ηλεκτρικά θερμαινόμενοι καταλύτες. Οι οποίοι όμως έχουν ένα πολύ πιο ψηλό κόστος από τους συμβατικούς.

Όπως αρκετά πιο ψηλό κόστος θα έχει το σύνολο ενός αυτοκινήτου που θα είναι συμβατό με  το Euro 7, όχι μόνο ο καταλύτης. Και ναι, όταν μιλούμε για το περιβάλλον και την υγεία μας δεν πρέπει να σκεφτόμαστε τον οικονομικό παράγοντα. Μήπως όμως πιο ακριβά αυτοκίνητα σημαίνει ότι λιγότερος κόσμος μπορεί να αγοράσει καινούργιο αυτοκίνητο με  Euro 7, άρα μένει με το παλιάς τεχνολογίας μεταχειρισμένο του για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα; Μήπως βλέποντας την κατάσταση πιο σφαιρικά, θα πρέπει να υπάρχει ένας τρόπος να εξασφαλίζουμε το μάξιμουμ της βιωσιμότητας με το πραγματικά εφαρμόσιμο; 

 

02 May, 2024 Ώρα 19:39

20 χρόνια BURNOUT – Τιμή στο θρυλικό περιοδικό που έβαλε τις βάσεις για την ανάπτυξη του motorsport και tuning

Thumbnail

Τον Απρίλιο του 2004 κυκλοφόρησε το πρώτο τεύχος του κυπριακού BURNOUT. Ένα περιοδικό που άφησε εποχή στο χώρο του tuning, των Clubs αυτοκινήτων, αλλά και του motorsport. Δεν μου αρέσει να μιλώ για τα επιτεύγματα μας, αλλά το BURNOUT, είναι ιστορία.

Close

Η όλη φάση ξεκίνησε από την Ελλάδα όπου από το 1999 μέχρι το 2003 διοργανώναμε αποκλειστικά τους αγώνες dragster. Τα ρεκόρ επισκεψιμότητας (22.000 θεατές) και συμμετοχών (190 auto – moto σε ένα αγώνα) δεν έχουν σπάσει ποτέ. Και δεν προβλέπεται να σπάσουν. Ακόμη και τον 1ο αγώνα drift στην Ελλάδα, εμείς τον διοργανώσαμε, στις Αφίδνες…

Στην Κύπρο διοργανώσαμε τους πρώτους αγώνες dragster to 2002 και 2003. Όλα τότε με το ελληνικό BURNOUT σαν χορηγό επικοινωνίας.

Close

Και τότε ήταν που είδαμε το κενό στην Κύπρο και με συνοπτικές διαδικασίες, στήσαμε το κυπριακό BURNOUT. Η αναγνωσιμότητα του τότε είχε ταράξει τα νερά στα διαφημιστικά γραφεία. Προσπαθούσαν με πάθος να το μειώσουν, αλλά δεν μπορούσαν. Το έβρισκαν μπροστά τους τα δήθεν «αντρικά» περιοδικά των μεγάλων εκδοτικών εταιρειών που έτρωγαν την σκόνη του BURNOUT, του «περιοδικού του δρόμου». Ενός περιοδικού πολύ προχωρημένου για την εποχή του.

 

Close

 

Πάρτυ, διοργανώσεις, το πρώτο Extreme Car Show, οι πρώτοι αγώνες Drift στη Δρομολαξιά και οι βάσεις για αναγνώριση του αθλήματος μας στην κοινωνία της μάππας, είχαν μπει από τα πρώτα χρόνια κυκλοφορίας του. Η ανάπτυξη του tuning και του motorsport, ήταν ραγδαία. Οι προσκλήσεις σε τηλεοπτικά πάνελ και ραδιόφωνα για την οδική ασφάλεια πολλές. Γιατί εμείς ξέρουμε τι λέμε και δεν κρυβόμαστε.

 

 

Έκτοτε, χωρίς να επεκταθώ σε λεπτομέρειες, το BURNOUT  το οποίο ολοκλήρωσε τον κύκλο του το 2012 (πουλώντας αντίτυπα για χρόνια μετά) αλλά άφησε το στίγμα του παντού, μέχρι και σήμερα.

Λίγα είναι τα άτομα και οι φορείς που ώθησαν το motorsport στην Κύπρο. Δεν το κάναμε μόνοι μας. Μην με παρεξηγάτε.

 

 

Όμως το BURNOUT, τα έργα του και η σημερινή του προέκταση, είναι ακόμη ζωντανή:

  • Το Boyz Stuff Show που ακόμη πολλοί το ονομάζουν BURNOUT, κλείνει 20 χρόνια ζωής φέτος!
  • Η Achna Speedway για την οποία το BURNOUT έδωσε μάχες με τον ιδιοκτήτη πριν ανοίξει, κρατιέται ζωντανή από την ομάδα του BURNOUT που την διαχειρίζεται εδώ και 5 + χρόνια με πρωτοστάτη τον Αυγουστή «του BURNOUT».
  • Το Petrolheads Festival, το Πρωτάθλημα Αναβάσεων, το Πρωτάθλημα Time Attack, το Gymkhana, όλα με την στήριξη μας, έχουν ένα άρωμα BURNOUT.

Πολλά από τα Clubs αυτοκινήτων, είχαν δημιουργηθεί (και πρωτο εμφανιστεί) στο BURNOUT.

 

 

Θυμάμαι ακόμη τα αυτοκίνητα στους δρόμους με τα αυτοκόλλητα BURNOUT που δίναμε δώρο με τα τεύχη μας.

Κρατάω ακόμη τα μηνύματα θαυμασμού, τα δώρα που μας έστελναν, τις επιστολές. Τα τηλεφωνήματα και τα βράδια που περνάγαμε στο αρχηγείο για να βοηθήσουμε τους δικούς μας street racers που τους μάζευαν τα αυτοκίνητα οι «θυμωμένοι» ζετάδες να τα πάρουν πίσω. Τις μάχες για αλλαγή της νομοθεσίας για τα «μοτιφαρισμένα» αυτοκίνητα που καλά κρατεί.

Το BURNOUT ήταν μια ιδέα. Ένας τρόπος ζωής. Ένα πολύ προχωρημένο project για την εποχή του. Σήμερα, το τιμάμε.

Είμαι πολύ περήφανος που το έφερα στην Κύπρο και σήμερα, 20 χρόνια μετά, το μόνο που μπορώ να πω, είναι ένα μεγάλο «ευχαριστώ» εκ μέρους όλων όσων έζησαν υπέροχες στιγμές BURNOUT.    

Χαίρομαι που πολλοί ακόμη με αποκαλούν ο «Στέλιος ο BURNOUT».

Στέλιος Κυθρεώτης