Editorial

12 Jan, 2024 Ώρα 08:17

Κι όμως! Έρευνα της Deloitte καταλήγει στο ότι η υιοθέτηση ηλεκτρικών οχημάτων παγκοσμίως παρουσιάζει μείωση ενδιαφέροντος!

Thumbnail

Μετά από πολλές χώρες, τώρα και στις ΗΠΑ η πρόθεση αγοράς συμβατικού αυτοκινήτου εσωτερικής καύσης αυξήθηκε κατά 9% σε σχέση με το 2023.

Close

 

Του Κωνσταντίνου Καποδίστρια

CEO/Executive Director της Chr. Kapodistrias & Sons Ltd

Close

Στο μέλλον, ένας κόσμος όπου όλοι οδηγούν ηλεκτρικά οχήματα ενδέχεται να είναι αναπόφευκτος, αν και πολλοί ειδικοί εκφράζουν αρκετές επιφυλάξεις για αυτό. Ωστόσο, προς το παρόν, μια σειρά παραγόντων οδηγούν τους καταναλωτές πίσω στα κανονικά οχήματα εσωτερικής καύσης. Παρά τις μειώσεις τιμών και τις κυβερνητικές επιδοτήσεις σε πάρα πολλές χώρες, η υιοθέτηση ηλεκτρικών οχημάτων αντιμετωπίζει πληθώρα προκλήσεων, συμπεριλαμβανομένων των υψηλότερων επιτοκίων και των τιμών πωλήσεων, της ανησυχίας των οδηγών για την αυτονομία της μπαταρίας, του χρόνου φόρτισης και της διαθεσιμότητας της υποδομής φόρτισης. Όλα αυτά συμβάλλουν στην μείωση της ζήτησης ηλεκτρικών οχημάτων σε πολλές αγορές.

Αυτό είναι ένα από τα βασικά συμπεράσματα από τη «Μελέτη Καταναλωτή Αυτοκινήτων 2024» της Deloitte, η οποία καταδεικνύει μια σημαντική αλλαγή στις προτιμήσεις των καταναλωτών προς τα ηλεκτρικά οχήματα. Στις ΗΠΑ, η πρόθεση αγοράς συμβατικών οχημάτων εσωτερικής καύσης αυξήθηκε κατά 9% από το 2023 (στο 67%), δείχνοντας σημαντικές προκλήσεις στο πλησιέστερο μέλλον για τη μετάβαση προς την ηλεκτροκίνηση, σύμφωνα με τη μελέτη της Deloitte.

Close

Παγκοσμίως, το ενδιαφέρον των καταναλωτών για οχήματα εσωτερικής καύσης επέστρεψε επίσης στη Γερμανία, την Ιαπωνία και την Κορέα (αύξηση 4% σε κάθε αγορά).

«Η αυτοκινητοβιομηχανία συνεχίζει να αντιμετωπίζει αρκετές προκλήσεις όσον αφορά το μέλλον της υιοθέτησης ηλεκτρικών οχημάτων», δήλωσε ο Masa Hasegawa, διευθυντής συμβουλευτικών υπηρεσιών της Deloitte Consulting LLP για θέματα παγκόσμιων αυτοκινητοβιομηχανιών και πρακτικών στρατηγικής και λειτουργιών.  «Λόγω των τρεχουσών τιμών πώλησης και της ανησυχίας για την αυτονομία ταξιδίου, ορισμένοι καταναλωτές κατευθύνονται προς τα οχήματα με εσωτερική καύση. Αυτό αποτελεί πρόκληση για μια ευρεία ομάδα ενδιαφερομένων φορέων του οικοσυστήματος, συμπεριλαμβανομένων των ρυθμιστών στις κυβερνήσεις, που κάνουν γενικές επενδύσεις για την επίτευξη φιλόδοξων στόχων υιοθέτησης ηλεκτρικών οχημάτων με αποφασιστικό χρονοδιάγραμμα», συμπλήρωσε ο κύριος Hasegawa.

Το ενδιαφέρον του καταναλωτή για ηλεκτρικά οχήματα με μπαταρία (BEVs) είναι υψηλότερο στην Κίνα (33%), ενώ οι καταναλωτές στην Ιαπωνία συνεχίζουν να εκδηλώνουν τη μεγαλύτερη προτίμηση προς τα Υβριδικά Ηλεκτρικά Οχήματα (HEV/PHEV) (41%).

Ο χρόνος που απαιτείται για τη φόρτιση φαίνεται να είναι η κύρια ανησυχία που εμποδίζει την υιοθέτηση ηλεκτρικών οχημάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες (50%), την Ιαπωνία (48%), την Κορέα (48%), στη Νοτιοανατολική Ασία (45%), την Ινδία (43%) και την Κίνα (42%). Ο παράγοντας «αυτονομία» βρίσκεται επίσης στην κορυφή των καταναλωτών στη Γερμανία (55%). Συνολικά, η υψηλή τιμή των ηλεκτρικών αυτοκινήτων παραμένει κρίσιμο ζήτημα για την αυτοκινητοβιομηχανία των Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς οι περισσότεροι καταναλωτές που ερωτήθηκαν αναμένουν ακόμα να πληρώσουν λιγότερο από 50.000 δολάρια για το επόμενο τους όχημα, συμπεριλαμβανομένου του 81% εκείνων που προγραμματίζουν να αγοράσουν ένα όχημα με εσωτερική καύση και του 74% εκείνων που προγραμματίζουν να αγοράσουν ένα ηλεκτρικό όχημα.

«Σε μια περίοδο συνεχούς οικονομικής αβεβαιότητας, οι καταναλωτές στις Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν όλο και περισσότερο για τη μελλοντική τους οικονομική ικανότητα και το μερίδιο του πορτοφολιού τους που απαιτείται για την ικανοποίηση των απαιτήσεών τους στην κινητικότητα», δήλωσε η Karen Bowman, αντιπρόεδρος και αρχηγός στον τομέα αυτοκινήτων των ΗΠΑ στη Deloitte LLP. Και συνέχισε, «Ως αποτέλεσμα, το ενδιαφέρον για συνδρομές οχημάτων και άλλες λύσεις κινητικότητας (ως-υπηρεσία) που επικεντρώνονται στη δημιουργία μιας αποτελεσματικής ισορροπίας μεταξύ προσιτότητας στην αγορά και ευκολίας θα είναι μια ενδιαφέρουσα τάση προς παρακολούθηση, ιδιαίτερα μεταξύ νεότερων, αστικών δημογραφικών ομάδων».

Παρά τις συνεχείς ανησυχίες για την κλιματική αλλαγή και τη μείωση των εκπομπών ρύπων, η επιθυμία για μείωση του κόστους καυσίμου είναι ο κύριος λόγος που οι καταναλωτές επιλέγουν τα Ηλεκτρικά Οχήματα στις Ηνωμένες Πολιτείες, στη Νοτιοανατολική Ασία, στη Δημοκρατία της Κορέας, στην Ιαπωνία και στη Γερμανία, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας. Μόνο στην Ινδία, η ανησυχία για το περιβάλλον είναι το κύριο κίνητρο για την αγορά Ηλεκτρικού Οχήματος, ενώ στην Κίνα είναι η εμπειρία οδήγησης.

Η «Έρευνα Καταναλωτών του Αυτοκινήτου στην Παγκόσμια Αγορά 2024» της Deloitte βασίζεται σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε με περισσότερους από 27.000 καταναλωτές από 26 χώρες μεταξύ Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου του 2023.

Μπορείτε να δείτε την έρευνα της Deloitte εδώ.

02 May, 2024 Ώρα 19:39

20 χρόνια BURNOUT – Τιμή στο θρυλικό περιοδικό που έβαλε τις βάσεις για την ανάπτυξη του motorsport και tuning

Thumbnail

Τον Απρίλιο του 2004 κυκλοφόρησε το πρώτο τεύχος του κυπριακού BURNOUT. Ένα περιοδικό που άφησε εποχή στο χώρο του tuning, των Clubs αυτοκινήτων, αλλά και του motorsport. Δεν μου αρέσει να μιλώ για τα επιτεύγματα μας, αλλά το BURNOUT, είναι ιστορία.

Close

Η όλη φάση ξεκίνησε από την Ελλάδα όπου από το 1999 μέχρι το 2003 διοργανώναμε αποκλειστικά τους αγώνες dragster. Τα ρεκόρ επισκεψιμότητας (22.000 θεατές) και συμμετοχών (190 auto – moto σε ένα αγώνα) δεν έχουν σπάσει ποτέ. Και δεν προβλέπεται να σπάσουν. Ακόμη και τον 1ο αγώνα drift στην Ελλάδα, εμείς τον διοργανώσαμε, στις Αφίδνες…

Στην Κύπρο διοργανώσαμε τους πρώτους αγώνες dragster to 2002 και 2003. Όλα τότε με το ελληνικό BURNOUT σαν χορηγό επικοινωνίας.

Close

Και τότε ήταν που είδαμε το κενό στην Κύπρο και με συνοπτικές διαδικασίες, στήσαμε το κυπριακό BURNOUT. Η αναγνωσιμότητα του τότε είχε ταράξει τα νερά στα διαφημιστικά γραφεία. Προσπαθούσαν με πάθος να το μειώσουν, αλλά δεν μπορούσαν. Το έβρισκαν μπροστά τους τα δήθεν «αντρικά» περιοδικά των μεγάλων εκδοτικών εταιρειών που έτρωγαν την σκόνη του BURNOUT, του «περιοδικού του δρόμου». Ενός περιοδικού πολύ προχωρημένου για την εποχή του.

 

Close

 

Πάρτυ, διοργανώσεις, το πρώτο Extreme Car Show, οι πρώτοι αγώνες Drift στη Δρομολαξιά και οι βάσεις για αναγνώριση του αθλήματος μας στην κοινωνία της μάππας, είχαν μπει από τα πρώτα χρόνια κυκλοφορίας του. Η ανάπτυξη του tuning και του motorsport, ήταν ραγδαία. Οι προσκλήσεις σε τηλεοπτικά πάνελ και ραδιόφωνα για την οδική ασφάλεια πολλές. Γιατί εμείς ξέρουμε τι λέμε και δεν κρυβόμαστε.

 

 

Έκτοτε, χωρίς να επεκταθώ σε λεπτομέρειες, το BURNOUT  το οποίο ολοκλήρωσε τον κύκλο του το 2012 (πουλώντας αντίτυπα για χρόνια μετά) αλλά άφησε το στίγμα του παντού, μέχρι και σήμερα.

Λίγα είναι τα άτομα και οι φορείς που ώθησαν το motorsport στην Κύπρο. Δεν το κάναμε μόνοι μας. Μην με παρεξηγάτε.

 

 

Όμως το BURNOUT, τα έργα του και η σημερινή του προέκταση, είναι ακόμη ζωντανή:

  • Το Boyz Stuff Show που ακόμη πολλοί το ονομάζουν BURNOUT, κλείνει 20 χρόνια ζωής φέτος!
  • Η Achna Speedway για την οποία το BURNOUT έδωσε μάχες με τον ιδιοκτήτη πριν ανοίξει, κρατιέται ζωντανή από την ομάδα του BURNOUT που την διαχειρίζεται εδώ και 5 + χρόνια με πρωτοστάτη τον Αυγουστή «του BURNOUT».
  • Το Petrolheads Festival, το Πρωτάθλημα Αναβάσεων, το Πρωτάθλημα Time Attack, το Gymkhana, όλα με την στήριξη μας, έχουν ένα άρωμα BURNOUT.

Πολλά από τα Clubs αυτοκινήτων, είχαν δημιουργηθεί (και πρωτο εμφανιστεί) στο BURNOUT.

 

 

Θυμάμαι ακόμη τα αυτοκίνητα στους δρόμους με τα αυτοκόλλητα BURNOUT που δίναμε δώρο με τα τεύχη μας.

Κρατάω ακόμη τα μηνύματα θαυμασμού, τα δώρα που μας έστελναν, τις επιστολές. Τα τηλεφωνήματα και τα βράδια που περνάγαμε στο αρχηγείο για να βοηθήσουμε τους δικούς μας street racers που τους μάζευαν τα αυτοκίνητα οι «θυμωμένοι» ζετάδες να τα πάρουν πίσω. Τις μάχες για αλλαγή της νομοθεσίας για τα «μοτιφαρισμένα» αυτοκίνητα που καλά κρατεί.

Το BURNOUT ήταν μια ιδέα. Ένας τρόπος ζωής. Ένα πολύ προχωρημένο project για την εποχή του. Σήμερα, το τιμάμε.

Είμαι πολύ περήφανος που το έφερα στην Κύπρο και σήμερα, 20 χρόνια μετά, το μόνο που μπορώ να πω, είναι ένα μεγάλο «ευχαριστώ» εκ μέρους όλων όσων έζησαν υπέροχες στιγμές BURNOUT.    

Χαίρομαι που πολλοί ακόμη με αποκαλούν ο «Στέλιος ο BURNOUT».

Στέλιος Κυθρεώτης