Editorial

12 Jan, 2024 Ώρα 08:17

Κι όμως! Έρευνα της Deloitte καταλήγει στο ότι η υιοθέτηση ηλεκτρικών οχημάτων παγκοσμίως παρουσιάζει μείωση ενδιαφέροντος!

Thumbnail

Μετά από πολλές χώρες, τώρα και στις ΗΠΑ η πρόθεση αγοράς συμβατικού αυτοκινήτου εσωτερικής καύσης αυξήθηκε κατά 9% σε σχέση με το 2023.

Close

 

Του Κωνσταντίνου Καποδίστρια

CEO/Executive Director της Chr. Kapodistrias & Sons Ltd

Close

Στο μέλλον, ένας κόσμος όπου όλοι οδηγούν ηλεκτρικά οχήματα ενδέχεται να είναι αναπόφευκτος, αν και πολλοί ειδικοί εκφράζουν αρκετές επιφυλάξεις για αυτό. Ωστόσο, προς το παρόν, μια σειρά παραγόντων οδηγούν τους καταναλωτές πίσω στα κανονικά οχήματα εσωτερικής καύσης. Παρά τις μειώσεις τιμών και τις κυβερνητικές επιδοτήσεις σε πάρα πολλές χώρες, η υιοθέτηση ηλεκτρικών οχημάτων αντιμετωπίζει πληθώρα προκλήσεων, συμπεριλαμβανομένων των υψηλότερων επιτοκίων και των τιμών πωλήσεων, της ανησυχίας των οδηγών για την αυτονομία της μπαταρίας, του χρόνου φόρτισης και της διαθεσιμότητας της υποδομής φόρτισης. Όλα αυτά συμβάλλουν στην μείωση της ζήτησης ηλεκτρικών οχημάτων σε πολλές αγορές.

Αυτό είναι ένα από τα βασικά συμπεράσματα από τη «Μελέτη Καταναλωτή Αυτοκινήτων 2024» της Deloitte, η οποία καταδεικνύει μια σημαντική αλλαγή στις προτιμήσεις των καταναλωτών προς τα ηλεκτρικά οχήματα. Στις ΗΠΑ, η πρόθεση αγοράς συμβατικών οχημάτων εσωτερικής καύσης αυξήθηκε κατά 9% από το 2023 (στο 67%), δείχνοντας σημαντικές προκλήσεις στο πλησιέστερο μέλλον για τη μετάβαση προς την ηλεκτροκίνηση, σύμφωνα με τη μελέτη της Deloitte.

Close

Παγκοσμίως, το ενδιαφέρον των καταναλωτών για οχήματα εσωτερικής καύσης επέστρεψε επίσης στη Γερμανία, την Ιαπωνία και την Κορέα (αύξηση 4% σε κάθε αγορά).

«Η αυτοκινητοβιομηχανία συνεχίζει να αντιμετωπίζει αρκετές προκλήσεις όσον αφορά το μέλλον της υιοθέτησης ηλεκτρικών οχημάτων», δήλωσε ο Masa Hasegawa, διευθυντής συμβουλευτικών υπηρεσιών της Deloitte Consulting LLP για θέματα παγκόσμιων αυτοκινητοβιομηχανιών και πρακτικών στρατηγικής και λειτουργιών.  «Λόγω των τρεχουσών τιμών πώλησης και της ανησυχίας για την αυτονομία ταξιδίου, ορισμένοι καταναλωτές κατευθύνονται προς τα οχήματα με εσωτερική καύση. Αυτό αποτελεί πρόκληση για μια ευρεία ομάδα ενδιαφερομένων φορέων του οικοσυστήματος, συμπεριλαμβανομένων των ρυθμιστών στις κυβερνήσεις, που κάνουν γενικές επενδύσεις για την επίτευξη φιλόδοξων στόχων υιοθέτησης ηλεκτρικών οχημάτων με αποφασιστικό χρονοδιάγραμμα», συμπλήρωσε ο κύριος Hasegawa.

Το ενδιαφέρον του καταναλωτή για ηλεκτρικά οχήματα με μπαταρία (BEVs) είναι υψηλότερο στην Κίνα (33%), ενώ οι καταναλωτές στην Ιαπωνία συνεχίζουν να εκδηλώνουν τη μεγαλύτερη προτίμηση προς τα Υβριδικά Ηλεκτρικά Οχήματα (HEV/PHEV) (41%).

Ο χρόνος που απαιτείται για τη φόρτιση φαίνεται να είναι η κύρια ανησυχία που εμποδίζει την υιοθέτηση ηλεκτρικών οχημάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες (50%), την Ιαπωνία (48%), την Κορέα (48%), στη Νοτιοανατολική Ασία (45%), την Ινδία (43%) και την Κίνα (42%). Ο παράγοντας «αυτονομία» βρίσκεται επίσης στην κορυφή των καταναλωτών στη Γερμανία (55%). Συνολικά, η υψηλή τιμή των ηλεκτρικών αυτοκινήτων παραμένει κρίσιμο ζήτημα για την αυτοκινητοβιομηχανία των Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς οι περισσότεροι καταναλωτές που ερωτήθηκαν αναμένουν ακόμα να πληρώσουν λιγότερο από 50.000 δολάρια για το επόμενο τους όχημα, συμπεριλαμβανομένου του 81% εκείνων που προγραμματίζουν να αγοράσουν ένα όχημα με εσωτερική καύση και του 74% εκείνων που προγραμματίζουν να αγοράσουν ένα ηλεκτρικό όχημα.

«Σε μια περίοδο συνεχούς οικονομικής αβεβαιότητας, οι καταναλωτές στις Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν όλο και περισσότερο για τη μελλοντική τους οικονομική ικανότητα και το μερίδιο του πορτοφολιού τους που απαιτείται για την ικανοποίηση των απαιτήσεών τους στην κινητικότητα», δήλωσε η Karen Bowman, αντιπρόεδρος και αρχηγός στον τομέα αυτοκινήτων των ΗΠΑ στη Deloitte LLP. Και συνέχισε, «Ως αποτέλεσμα, το ενδιαφέρον για συνδρομές οχημάτων και άλλες λύσεις κινητικότητας (ως-υπηρεσία) που επικεντρώνονται στη δημιουργία μιας αποτελεσματικής ισορροπίας μεταξύ προσιτότητας στην αγορά και ευκολίας θα είναι μια ενδιαφέρουσα τάση προς παρακολούθηση, ιδιαίτερα μεταξύ νεότερων, αστικών δημογραφικών ομάδων».

Παρά τις συνεχείς ανησυχίες για την κλιματική αλλαγή και τη μείωση των εκπομπών ρύπων, η επιθυμία για μείωση του κόστους καυσίμου είναι ο κύριος λόγος που οι καταναλωτές επιλέγουν τα Ηλεκτρικά Οχήματα στις Ηνωμένες Πολιτείες, στη Νοτιοανατολική Ασία, στη Δημοκρατία της Κορέας, στην Ιαπωνία και στη Γερμανία, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας. Μόνο στην Ινδία, η ανησυχία για το περιβάλλον είναι το κύριο κίνητρο για την αγορά Ηλεκτρικού Οχήματος, ενώ στην Κίνα είναι η εμπειρία οδήγησης.

Η «Έρευνα Καταναλωτών του Αυτοκινήτου στην Παγκόσμια Αγορά 2024» της Deloitte βασίζεται σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε με περισσότερους από 27.000 καταναλωτές από 26 χώρες μεταξύ Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου του 2023.

Μπορείτε να δείτε την έρευνα της Deloitte εδώ.

13 Feb, 2024 Ώρα 10:24

10+1 λόγοι να επισκεφτείς την πίστα της Άχνας!

Thumbnail

Η αλήθεια είναι ότι αυτό το θέμα δεν το έχουμε συζητήσει ποτέ. Εμείς εδώ στο Car.com.cy προερχόμαστε από μια ιστορία η οποία πάει πίσω. Πολύ πίσω. Από τις κόντρες στους δρόμους πριν υπάρξει καν πίστα στο νησί. Από τους πρώτους αγώνες Dragster, το περιοδικό Burnout και ακολούθως τους αγώνες Drift πριν καν υπάρξει η σκέψη για πίστα! Και αφού άνοιξε η πίστα φέραμε τα πρώτα Time Attack (Burnout Challenge). Σε όλα αυτά ήμασταν πάντα πρωτοπόροι. 

Close

Επικράτησαν σαν αθλήματα, επειδή ο κόσμος του motorsport τα αγάπησε και τα αγκάλιασε οργανωμένα δημιουργώντας τις λέσχες αυτοκινήτου όπου μέσω της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αυτοκινήτου έγιναν την τελευταία δεκαετία επίσημα αθλήματα στο αγωνιστικό καλεντάρι. 

H ομάδα μας, όντας κοντράκηδες πολλών δεκαετιών (δεν λέμε πόσα για να μην φανεί πόσων χρονών είναι το αφεντικό) βρέθηκε από την κατάσταση Α (κόντρες, αγώνες σε διάφορους χώρους) στην κατάσταση Β (Διαχείριση πίστας, Οργανωμένοι Αγώνες κάτω από την ΚΟΑ, Promoter αγώνων ανάβασης κ.α.) χωρίς καν να καταλάβουμε την μεταφορά από το ένα στο άλλο. Το ζητούσε η αγορά. Το ζητούσαν οι αθλητές. 

Close

Ίσως επειδή η κατάσταση Β μας έδωσε μια διαφορετική αίσθηση στο θέμα αγώνων και ασφάλειας. Ίσως επειδή είναι μια εξέλιξη για μας αλλά και για το άθλημα. Εννοείται ότι στο αίμα μας συνεχίζει να κυλάει το ίδιο Petrolhead DNA που είχαμε πάντα. Γι'αυτό και δεν σταματάμε κάθε χρονιά να δυναμώνουμε ότι είναι στα χέρια μας. Βλέπε Boyz Stuff Show, Moto Expo, διαχείριση πίστας και άλλα.

Αν την βρίσκουμε με την πίστα, νομίζω αυτό είναι φανερό. Αν είμαστε ακόμη κοντράκηδες και αυτό είναι φανερό. Βρήκαμε όμως την φόρμουλα να χαιρόμαστε αυτό που αγαπάμε σε ένα ιερό για τους Petrolheads χώρο (εντάξει όχι για όλους) τον οποίο απολαμβάνουμε για πολλούς και διάφορους λόγους. Ας τους δούμε πιο αναλυτικά:

Close

1. Ασφαλές Περιβάλλον

Η πίστα είναι σχεδιασμένη με στόχο την ασφάλεια. Επίπεδες και ομαλές επιφάνειες. Καθαρό οπτικό πεδίο. Στροφές οι οποίες συγχωρούν λάθη μιας και υπάρχει αρκετό πλάτος (εντός και εκτός πίστας) διαφυγής του οχήματος σου. Ένα περιβάλλον χωρίς απρόβλεπτα εμπόδια έτσι ώστε να απολαύσεις γρήγορη οδήγηση χωρίς τους κινδύνους του αστικού κυκλοφοριακού δικτύου. Άσε τους δρόμους λοιπόν και έλα στην πίστα.

 

supra

 

 2. Μαθήματα γρηγόρης οδήγησης

 Είτε άσχετος, είτε σχετικός πάντα υπάρχουν πολλά που μπορείς να μάθεις για την γρήγορη οδήγηση. Ακόμη και πράγματα που μπορούν να σε βοηθήσουν στην κανονική οδήγηση. Τεχνικές οδήγησης οι οποίες μπορούν να σου σώσουν και την ζωή σε κάποια έκτακτη ανάγκη. Η υπηρεσία αυτή προσφέρεται με εμφανή τα αποτελέσματα από έμπειρους οδηγούς.

3. Η απόλυτη δοκιμή

Είτε έχεις εργοστασιακό είτε βελτιωμένο αυτοκίνητο ή μοτοσικλέτα, η πίστα είναι ο μόνος τόπος όπου θα δεις αλλά και θα ρυθμίσεις τα όρια του. Εκεί επίσης θα ανακαλύψεις και τα δικά σου όρια τα οποία εύκολα θα δεις ότι μπορείς να βελτιώσεις. Θα το δεις στο lap time που θα βελτιώνεται συνεχώς.

 

 

4. Η Εμπειρία

Η αίσθηση της ασφάλειας θα σε αφήσει να οδηγήσεις το αυτοκίνητο σου ή την μοτοσυκλέτα σου με τρόπους τους οποίους δεν θα μπορέσεις ποτέ να χρησιμοποιήσεις στον κανονικό δρόμο. Αν νομίζεις ότι η εμπειρία του κανονικού δρόμου είναι μοναδική σε προκαλούμε να επανεξετάσεις!

 

kokos

 

5. Ανταγωνιστικό Πνεύμα

Αν εξαιρέσουμε τους επίσημους αγώνες που γίνονται, τα ρολόγια της πίστας από μόνα τους σε κάνουν να θέλεις να γίνεις καλύτερος. Άρα έχεις να ανταγωνιστείς τον εαυτό σου, τα ρολόγια της πίστας αλλά και όλους τους υπόλοιπους οδηγούς της κατηγορίας σου!

6. Είσαι στον κόσμο σου

Τι πιο όμορφο από έναν χώρο στον οποίο θα βρείς ΜΟΝΟ Petrolheads. Εκεί θα κάνεις φίλους. Αυτοί οι φίλοι θα σε βοηθήσουν να γίνεις καλύτερος χωρίς να ζητήσουν αντάλλαγμα και θα χαρούν μαζί σου για το αποτέλεσμα. Μετά θα προσπαθήσουν να σε ξεπεράσουν και αυτό είναι η χαρά της πίστας. Την ίδια στιγμή έχεις τον χρόνο που θέλεις με το όχημα σου. Η στιγμή που θα φορέσεις το κράνος και θα ακούς μόνο αυτό που σε ενδιαφέρει με μια μεγάλη δόση αδρεναλίνης. Στον κόσμο σου λέμε!

 

motorace

 

7. Θα μάθεις περισσότερα για το όχημα σου

Η οδήγηση στην πίστα θα σε κάνει να σκεφτείς διπλά για το τι θα βελτιώσεις, πως θα το βελτιώσεις και με ποια υλικά θα το βελτιώσεις. Όλα αυτά με την εμπειρία που θα αποκτήσεις δοκιμάζοντας τα όρια σου και του οχήματος σου! Την ίδια στιγμή θα βρείς ακόμη περισσότερους λόγους να αγαπήσεις αυτό που οδηγείς. Στην χειρότερη θα το πουλήσεις για κάτι καλύτερο!

8. Ο Θεατής 

Αντίθετα από πολλά άλλα αθλήματα, στην πίστα ο θεατής σε απολαμβάνει με ασφάλεια. Ο θεατής είναι χαρούμενος γιατί βλέπει το θέαμα που του προσφέρεις εσύ και οι υπόλοιποι που τρέχουν μαζί σου. Ο θεατής θα είναι εκεί με την οικογένεια του και δεν θα φοβάται την θύρα «τάδε» που οργάνωσε μακελειό πάνω στις κερκίδες, όπως συμβαίνει στο ποδόσφαιρο. Το παιδί του θεατή πιθανό να θέλει να γίνει σαν εσένα κάποια μέρα. Ακόμη πιο πιθανό είναι ότι θα το πετύχει επειδή στην πίστα θα τρέξει με τους δικούς του κόπους και όχι με το μέσο του καθενός. 

 

 

9. Δεν θα σε κρίνει κανείς

Πας περίπατο με το όχημα σου. Κάνεις θόρυβο, είσαι μοντίφας, είσαι αλήτης, είσαι εγκληματίας, η αστυνομία σε έχει στο μάτι, ο γείτονας το ίδιο. Ακόμη και αν θέλεις να είσαι γρήγορος μέσα σε ένα όχι και τόσο δημοφιλές όχημα. Στην πίστα θα πας και εκείνο που βλέπεις εσύ είναι χάρμα οφθαλμού και για τους υπόλοιπους.

 

bike

 

10. Η πίστα είναι για όλους

Άντρας, γυναίκα, καγκουρό! Για την πίστα είσαι Petrolhead! 

10+1. Η πρώτη επαφή με το μηχανοκίνητο

Η πίστα είναι ο μοναδικός χώρος μέσω του οποίου μπορείς να προωθήσεις το μηχανοκίνητο στα παιδιά σου. Ξεκινώντας από το κάρτιγκ μπορείς να μυήσεις το δικό σου παιδί στον εκπληκτικό κόσμο του motorsport! Ή να νιώσεις κι εσύ γρήγορος έστω για λίγο, ναι, μπορείς!

Και μην ανησυχείς, αν απλά θέλεις να βλέπεις το όχημα σου παρκαρισμένο για να απολαμβάνεις την ομορφιά του και την γυαλάδα του, έχουμε και για σένα τον χώρο. Αλλα αφού το βελτίωσες ρε μπροοοο! Πάτα του μία με ασφάλεια να σε χαρούμε και εμείς! Αν όμως θέλεις να το παίξεις underground και Φ the police και θύρα «τάδε» και ξέρω γω τι άλλο, δυστυχώς δεν μπορούμε να βοηθήσουμε!

See you at the track! Έχεις το!