Του Στέλιου Κυθρεώτη
Χθες χάσαμε ακόμη ένα φίλο μοτοσικλετιστή ο οποίος απώλεσε τον έλεγχο της μοτοσικλέτας του και χτύπησε αρχικά στο προστατευτικό κιγκλίδωμα, όπου το κράνος του διαλύθηκε...
Η επίσημη αναφορά μιλά για "ανθρώπινο παράγοντα" και βέβαια "αυξημένη" ταχύτητα. Και εννοείται ότι και τα δύο ισχύουν.
Όμως, κανένας δεν θα αναφέρει πως οι συγκεκριμένες μπαριέρες (crash barriers) είναι ακατάλληλες για επαφή με μοτοσικλετιστή σε πτώση.

Με δεδομένο το μεγάλο ποσοστό νεκρών μοτοσικλετιστών από πτώση και επαφή με μπαριέρες, κανένας δεν έχει αναφέρει σε σχεδιασμούς για μείωση των θανατηφόρων στην Κύπρο, πέρα από γενικόλογα του στιλ "βελτίωση του οδικού δικτύου" την ανάγκη για τοποθέτηση νέων προσθετικών μερών στις υφιστάμενες μπαριέρες για σημαντική μείωση της πιθανότητας ένας μοτοσικλετιστής να χάσει την ζωή του.
Και πάλι, δεν θα ανακαλύψουμε την "τασσινόπιττα". Υπάρχουν πολλά συστήματα στο εξωτερικό όπως το Ecran Motard που φαίνεται στην πρώτη φωτογραφία, αλλά και άλλα όπως το Mototub, το Motorail και το Plasti-rail. Δοκιμασμένα συστήματα τα οποία με βεβαιότητα μπορούν να σώσουν ζωές στην Κύπρο - θα είχαν πιθανότατα σώσει τρεις, μόνο το 2020... - . Η διαφορά της πρώτης από την δεύτερη που εμφανίζει μπαριέρες όπως αυτές που έχουμε στην Κύπρο, είναι εμφανής. Δείτε την διαφορά εδώ.
Αυτό είναι το συμπέρασμα μελέτης, στα αγγλικά, από εμπειρογνώμονες στο εξωτερικό:
Τhe working width and the dynamic deflection (i.e. deflection of the fence) were measured for each configuration. The results, in terms of the safety performance of the device for motorcyclists, showed that the motorcycle was redirected by the device and that, as the motorcycle and its rider slid along the fence, the aluminium guides protected the rider body parts against the wires. In addition, no part of the fence penetrated the motorcycle or the rider.
Το οποίο μεταφράζεται:
Οι Acceleration Severity Index (ASI), Theoretical Head Impact Velocity (THIV), Post Impact Head Decelerations (PHD), το πλάτος εργασίας και η δυναμική εκτροπή (δηλ. εκτροπή της μπαριέρας) μετρήθηκαν για κάθε διαμόρφωση. Τα αποτελέσματα, από την άποψη της απόδοσης ασφάλειας της πρόσθετης μπαριέρας για μοτοσικλετιστές, έδειξαν ότι η μοτοσικλέτα ανακατευθύνθηκε από τη πρόσθετη μπαριέρα και ότι, καθώς η μοτοσικλέτα και ο αναβάτης της γλίστρησαν κατά μήκος του φράχτη, οι πρόσθετοι οδηγοί αλουμινίου προστάτευαν τα μέρη του αμαξώματος από τα καλώδια. Επιπλέον, κανένα τμήμα του φράχτη δεν διείσδυσε τη μοτοσικλέτα ή τον αναβάτη.
Χρειαζόμαστε νέες προσεγγίσεις γιατί η μέχρι στιγμής ανάλυση των τροχαίων δείχνει ότι τα μέτρα που λαμβάνονται, εκτός από τον παράγοντα της ταχύτητας που χωρίς την χρήση καμερών (που μας πουλάνε σαν χρήσιμη) έχει μειωθεί, σε όλους τους άλλους παράγοντες υπάρχει διαχρονικά μια αποτυχημένη πορεία (κράνος, ζώνη κ.α.). Η Πολιτεία χρειάζεται πίεση από εμάς για να γεμίσουν οι δρόμοι μας με νέες μπαριέρες. Με κράνη (με προδιαγραφές) και ζώνες που θα φοράμε πάντα.

Πως τα εξηλεκτρισμένα αυτοκίνητα εξευγενίζουν το οδηγικό μας στιλ
Η οδηγική συμπεριφορά στη Κύπρο αποτελεί διαχρονικό ζήτημα, καθώς συχνά παρατηρείται έλλειψη σεβασμού απέναντι στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ), επιθετική οδήγηση και μια γενικότερη αδιαφορία για την οδική ασφάλεια.
Ωστόσο, η έλευση των εξηλεκτρισμένων αυτοκινήτων, είτε πρόκειται για υβριδικά είτε για αμιγώς ηλεκτρικά, φαίνεται πως συμβάλλει στη διαμόρφωση μιας πιο ήρεμης και πολιτισμένης οδηγικής νοοτροπίας.
Τα υβριδικά αυτοκίνητα, λόγω της φύσης τους, ενθαρρύνουν μια πιο χαλαρή οδήγηση. Οι οδηγοί που θέλουν να εκμεταλλευτούν στο έπακρο τη χαμηλή κατανάλωση και την οικονομία καυσίμου, υιοθετούν έναν πιο ήπιο ρυθμό, αποφεύγοντας τις απότομες επιταχύνσεις και το άσκοπο φρενάρισμα. Η ίδια η τεχνολογία τους, που περιλαμβάνει ηλεκτρική κίνηση σε χαμηλές ταχύτητες και σύστημα ανάκτησης ενέργειας κατά το φρενάρισμα, επιβραβεύει την ήρεμη οδήγηση, διαμορφώνοντας έτσι μια πιο πολιτισμένη συμπεριφορά στον δρόμο.
Από την άλλη, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα φαίνεται να επηρεάζουν τον τρόπο σκέψης των οδηγών με διαφορετικό τρόπο. Ως high-tech προϊόντα, είναι πιο αθόρυβα, πιο ομαλά στην επιτάχυνση και απαιτούν διαφορετική διαχείριση σε σχέση με ένα συμβατικό αυτοκίνητο με κινητήρα εσωτερικής καύσης.
Ο οδηγός ενός BEV μπαίνει σε μια διαφορετική φιλοσοφία, όπου η οδήγηση γίνεται πιο συνειδητή, πιο ήρεμη και συχνά πιο προσεκτική απέναντι στους κανόνες του ΚΟΚ. Επιπλέον, η χρήση προηγμένων συστημάτων υποβοήθησης, όπως αυτόνομη πέδηση, προειδοποιήσεις σύγκρουσης και ενεργό cruise control, ενισχύει μια πιο ασφαλή και ευγενική οδηγική συμπεριφορά.
Ενδιαφέρον έχει και το κοινωνικό προφίλ των οδηγών που επιλέγουν εξηλεκτρισμένα αυτοκίνητα, τα οποία είναι και ακριβότερα από εκείνα συμβατικής τεχνολογίας. Συχνά πρόκειται για ανθρώπους που είναι πιο δεκτικοί σε νέες τεχνολογίες, πιο περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένοι και πιο πρόθυμοι να τηρήσουν τους κανόνες του δρόμου. Αυτή η αλλαγή νοοτροπίας μπορεί σταδιακά να επηρεάσει και τη γενικότερη οδηγική συμπεριφορά στη Κύπρο, οδηγώντας σε έναν πιο πολιτισμένο τρόπο οδήγησης.
Φυσικά, η τεχνολογία από μόνη της δεν μπορεί να αλλάξει ριζικά τις κακές συνήθειες που έχουν εδραιωθεί εδώ και δεκαετίες στους κυπριακούς δρόμους. Ωστόσο, η μετάβαση στα εξηλεκτρισμένα αυτοκίνητα φαίνεται να αποτελεί έναν θετικό παράγοντα για μια πιο ήρεμη και ασφαλή οδηγική εμπειρία. Αν αυτή η αλλαγή συνοδευτεί από σωστή οδηγική παιδεία και αυστηρότερη επιβολή του ΚΟΚ (ειδικά με την επικείμενη αναθεώρησή του), τότε η εικόνα της οδήγησης στη Κύπρο μπορεί να βελτιωθεί αισθητά.
