Editorial

27 Aug, 2021 Ώρα 18:22

Οι κάμερες στους κυπριακούς δρόμους δεν είναι προτεραιότητα!

Thumbnail

Του Στέλιου Κυθρεώτη

Close

Παρά το γεγονός ότι τα στατιστικά για τα δυστυχήματα στην Κύπρο δεν ευνοούν ένα τέτοιο έξοδο (45 εκατ. ευρώ), η Πολιτεία, μετά από 13 χρόνια και κυβερνήσεις από όλους τους χώρους, επαναφέρει τις κάμερες στους δρόμους.

ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ ότι οι κάμερες μειώνουν τα δυστυχήματα, όμως ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ στην Κύπρο. Αυτό υποστηρίζουμε εμείς και μάλιστα με στοιχεία και όχι με δηλώσεις εντυπωσιασμού της κοινής γνώμης.

Close

Τα επίσημα στοιχεία της Αστυνομίας λοιπόν δείχνουν ξεκάθαρα πως το διάστημα που είχαν τοποθετηθεί κάμερες στην Κύπρο στο παρελθόν (2006 -2007) ΔΕΝ είχαν μειώσει τα δυστυχήματα παρά τις άστοχες δηλώσεις των υπευθύνων όλων των κυβερνήσεων από τότε μέχρι σήμερα. Αντίθετα σε κάποια σημεία τα δυστυχήματα είχαν αυξηθεί, όπως και οι νεκροί.

Παρόλα αυτά, λόγω κεκτημένης ταχύτητας δεκαετιών και μη σωστής ανάλυσης των δεδομένων, αντί να συγκεντρωθούμε στους παράγοντες που προκαλούν τα δυστυχήματα ( ναρκωτικά, μη χρήση κράνους και ζώνης, χρήση κινητού, ντελιβεράδες, ηλικιωμένοι οι οποίοι αποτελούσαν το 44% των νεκρών του 2019 κλπ) χρησιμοποιούμε ένα τέτοιο ποσό για να καλύψουμε 30 σημεία σε ένα δίκτυο 13,000 χλμ στην Κύπρο, τα οποία σημεία τα τελευταία χρόνια δεν έχουν να επιδείξουν αύξηση σε δυστυχήματα (χωρίς την χρήση καμερών) αντίθετα κάποια έχουν επιδείξει και μείωση.

Close

Και για να μην μας "κρίνουν" οι υπεύθυνοι ότι μιλάμε χωρίς στοιχεία, παραθέτουμε στοιχεία ενδεικτικά μόνο από ένα σημείο που είχε κάμερες, την διασταύρωση Λεωφ. Γρίβα Διγενή με Λεωφ. Δημ. Σεβέρη στην Λευκωσία.

  • Το 2005 χωρίς κάμερες: 5 συγκρούσεις.
  • Το 2006 ΜΕ ΚΑΜΕΡΕΣ για μερικούς μήνες: 11 συγκρούσεις (πιθανότατα από τα απότομα φρεναρίσματα λόγω των καμερών).
  • Το 2007 ΜΕ ΚΑΜΕΡΕΣ για 8 μήνες: 5 συγκρούσεις
  • Το 2008 ΧΩΡΙΣ κάμερες: 2 συγκρούσεις

Από το 2009 μέχρι το 2019 ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΕΡΕΣ: με εξαίρεση το 2010 που είχαμε 3 συγκρούσεις, τις υπόλοιπες χρονιές είχαμε 0 μέχρι 2 συγκρούσεις (από το 2014 και μετά έχουμε 0 ως 1 σύγκρουση). ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΕΡΕΣ.

Δίνουμε αυτά τα στοιχεία (έχουμε στοιχεία για όλα τα σημεία) και ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ από τους υπεύθυνους να προβούν στις πιο κάτω πράξεις, με δεδομένο ότι δυστυχώς δεν μπορούν αυτά τα εκατομμύρια που ξοδεύτηκαν για τις κάμερες να δοθούν σε άλλα βελτιωτικά έργα που θα μειώσουν τα δυστυχήματα:

  • Να παρουσιάσουν στοιχεία για ΟΛΑ τα σημεία που θα τοποθετηθούν κάμερες ώστε να επιβεβαιώνεται ότι υφίσταται λόγος τοποθέτησης τους (μελανά σημεία, αύξηση δυστυχημάτων χωρίς κάμερες). ΠΡΙΝ την τοποθέτηση τους.
  • Να γίνει απολογισμός μετά την τοποθέτηση τους σε τακτά διαστήματα αν και κατά πόσο έφεραν αποτελέσματα.
  • Αν δεν έχουν φέρει αποτελέσματα, δηλαδή μείωση των δυστυχημάτων, κάποιος να λογοδοτήσει γιατί θα έχουμε ξοδέψει 45 εκατ. ευρώ χωρίς λόγο.
  • Τοποθέτηση καμερών ΜΟΝΟ σε μελανά σημεία (εκεί που έχουν γίνει δυστυχήματα τα τελευταία 5 χρόνια) και όχι όπου θυμηθούμε. Αλλιώς μετά εύλογα κάποιος μπορεί να αναφέρει την εισπρακτική πολιτική των καμερών.

Ξαναδηλώνουμε ότι ούτε θέλουμε να τρέχουν στους δρόμους, ούτε υποστηρίζουμε την ταχύτητα. Ούτε είμαστε εναντίον των καμερών. Διαφωνούμε με την προτεραιότητα.

Και βέβαια, γνωρίζουμε τι συμβαίνει στους δρόμους με επίσημα στοιχεία τα οποία οι υπεύθυνοι, κολλημένοι στις κάμερες, δεν εξετάζουν.

24 Mar, 2023 Ώρα 19:26

Ένα χελιδόνι μπορεί να φέρει την άνοιξη!

Thumbnail

Του Άντρου Σκαλιστή

Close

 

Δύσκολοι καιροί για τις αυτοκινητοβιομηχανίες. Προβλήματα με την πανδημία, τις μεταφορές, τον πόλεμο στην Ουκρανία, τους ημιαγωγούς, αλλά κυρίως με τον εξηλεκτρισμό. Σκεφτείτε ότι οι παραδοσιακοί κατασκευαστές αυτοκινήτων για να παρουσιάσουν ένα καινούργιο μοντέλο κανονικά χρειαζόντουσαν 6-7 χρόνια. Τώρα, σε αυτό το χρονικό διάστημα περίπου, πρέπει να καταφέρουν να αφήσουν πίσω τον αναλογικό τρόπο σκέψης και λειτουργίας και να προχωρήσουν στον ψηφιακό. Όχι γιατί τους πιέζει η νομοθεσία, το lobbying είναι δεύτερη τους φύση, σκεφτείτε τι σημαίνει π.χ. για το Γερμανικό κράτος να αποφασίσει μια Γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία να κλείσει ένα εργοστάσιο η να απολύσει 10,000 υπαλλήλους. Ούτε για το καλό του πλανήτη, όλοι ξέρουμε ότι η βιωσιμότητα δεν είναι στις προτεραιότητες των μετόχων αυτών των εταιρειών. Απλά, γιατί τους πιέζει ο Elon Musk και η Tesla. 

Close

Σκεφτείτε ότι το VW group ξεκίνησε να σχεδιάζει πλατφόρμες για ηλεκτρικά αυτοκίνητα το 2015 (Herbert Diess, ex Group CEO, statement in press conference). Σε αντιπαράθεση η Tesla παρουσίασε το πρώτο δικό της πλήρως ηλεκτρικό αυτοκίνητο, το Model S, το 2012. To 2022 ΜΟΝΟ, η Tesla παρέδωσε 1,313,581 αυτοκίνητα παγκόσμια. Σοβαρός αριθμός, αλλά ξέρετε, το σημαντικό σε αυτή την περίπτωση δεν είναι η ποσότητα. Το πιο φτηνό μοντέλο της είναι το Tesla Model 3 RWD στις €43,990 και το πιο ακριβό αρκετά πάνω από €100,000 αναλόγως εξοπλισμού. Μάλιστα, αυτές είναι οι τιμές που ισχύουν από τον Μάιο του 2022 όταν ο Elon ξαφνικά ανακοίνωσε μειώσεις, σε όλα τα μοντέλα, κατά τουλάχιστον €6,000. 

Δηλαδή, αυτό που χτύπησε τους παραδοσιακούς κατασκευαστές δεν είναι ότι η Tesla τους «έκλεψε» 1,313,581 πωλήσεις γενικά. Αυτό που τους πείραξε είναι το ότι τους πήρε σοβαρές μονάδες από τα ακριβά τους αυτοκίνητα, εκεί που έχουν σοβαρά περιθώρια, σοβαρά κέρδη. Όταν η VW χάνει την πώληση ενός Golf χάνει κάποιες εκατοντάδες ευρώ. Όταν όμως χάνει την πώληση ενός Touareg χάνει κάποιες χιλιάδες. Οπότε οι παραδοσιακοί, παραδείγματος χάριν οι Audi, BMW, Mercedes, Volvo, VW κ.α. συνειδητοποίησαν ότι πουλούσαν λιγότερα Q5-6-7-8, 5+7 Series, X3-4-5-6-7, E+S Class, GLC-E … Κατάλαβαν ότι μόνο ένα τρόπο έχουν να αντιδράσουν. Να μπουν στο παιχνίδι και να αποκτήσουν πραγματικά προηγμένη τεχνολογία. Γιατί για να γίνουν ανταγωνιστικοί στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα πρέπει να «σταματήσουν» να πουλούν Hardware και να αρχίσουν να πουλούν Software. Και να πουλούν μάλιστα και μούρη για πράσινη συνείδηση και πράσινη μετάβαση. Το σημαντικότερο; Όλα αυτά έπρεπε να γίνουν χτες, δεν είχαν χρόνο να λειτουργήσουν με τους τρόπους και τους ρυθμούς που ήταν συνηθισμένοι.

Close

Όλοι αντέδρασαν, όχι με την ίδια ταχύτητα, ούτε με τον ίδιο τρόπο. Ο κάθε ένας από τους παραδοσιακούς κατασκευαστές αντέδρασε διαφορετικά, βρήκε διαφορετικούς συνεργάτες, μπήκε στην καινούργια τεχνολογία από άλλο παράθυρο. Αυτό βέβαια είναι καλό, εμείς, σαν καταναλωτές, έχουμε επιλογές. Τα αποτελέσματα αυτού του τρόπου σκέψης μπορούμε να τα δούμε ήδη στα Showrooms  των εταιρειών.  

Το θέμα όμως είναι ότι ένα άτομο έσπρωξε προς αυτή την κατεύθυνση, ένας άνθρωπος είναι πίσω από όλη αυτή την αλλαγή. Ένα χελιδόνι μπορεί να φέρει την άνοιξη λοιπόν…. Φυσικά ο Elon Musk δεν είναι χελιδόνι, άλλου είδους πουλί είναι αλλά αυτό είναι θέμα άλλου άρθρου.