Editorial

27 Aug, 2021 Ώρα 18:22

Οι κάμερες στους κυπριακούς δρόμους δεν είναι προτεραιότητα!

Thumbnail

Του Στέλιου Κυθρεώτη

Close

Παρά το γεγονός ότι τα στατιστικά για τα δυστυχήματα στην Κύπρο δεν ευνοούν ένα τέτοιο έξοδο (45 εκατ. ευρώ), η Πολιτεία, μετά από 13 χρόνια και κυβερνήσεις από όλους τους χώρους, επαναφέρει τις κάμερες στους δρόμους.

ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ ότι οι κάμερες μειώνουν τα δυστυχήματα, όμως ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ στην Κύπρο. Αυτό υποστηρίζουμε εμείς και μάλιστα με στοιχεία και όχι με δηλώσεις εντυπωσιασμού της κοινής γνώμης.

Close

Τα επίσημα στοιχεία της Αστυνομίας λοιπόν δείχνουν ξεκάθαρα πως το διάστημα που είχαν τοποθετηθεί κάμερες στην Κύπρο στο παρελθόν (2006 -2007) ΔΕΝ είχαν μειώσει τα δυστυχήματα παρά τις άστοχες δηλώσεις των υπευθύνων όλων των κυβερνήσεων από τότε μέχρι σήμερα. Αντίθετα σε κάποια σημεία τα δυστυχήματα είχαν αυξηθεί, όπως και οι νεκροί.

Παρόλα αυτά, λόγω κεκτημένης ταχύτητας δεκαετιών και μη σωστής ανάλυσης των δεδομένων, αντί να συγκεντρωθούμε στους παράγοντες που προκαλούν τα δυστυχήματα ( ναρκωτικά, μη χρήση κράνους και ζώνης, χρήση κινητού, ντελιβεράδες, ηλικιωμένοι οι οποίοι αποτελούσαν το 44% των νεκρών του 2019 κλπ) χρησιμοποιούμε ένα τέτοιο ποσό για να καλύψουμε 30 σημεία σε ένα δίκτυο 13,000 χλμ στην Κύπρο, τα οποία σημεία τα τελευταία χρόνια δεν έχουν να επιδείξουν αύξηση σε δυστυχήματα (χωρίς την χρήση καμερών) αντίθετα κάποια έχουν επιδείξει και μείωση.

Close

Και για να μην μας "κρίνουν" οι υπεύθυνοι ότι μιλάμε χωρίς στοιχεία, παραθέτουμε στοιχεία ενδεικτικά μόνο από ένα σημείο που είχε κάμερες, την διασταύρωση Λεωφ. Γρίβα Διγενή με Λεωφ. Δημ. Σεβέρη στην Λευκωσία.

  • Το 2005 χωρίς κάμερες: 5 συγκρούσεις.
  • Το 2006 ΜΕ ΚΑΜΕΡΕΣ για μερικούς μήνες: 11 συγκρούσεις (πιθανότατα από τα απότομα φρεναρίσματα λόγω των καμερών).
  • Το 2007 ΜΕ ΚΑΜΕΡΕΣ για 8 μήνες: 5 συγκρούσεις
  • Το 2008 ΧΩΡΙΣ κάμερες: 2 συγκρούσεις

Από το 2009 μέχρι το 2019 ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΕΡΕΣ: με εξαίρεση το 2010 που είχαμε 3 συγκρούσεις, τις υπόλοιπες χρονιές είχαμε 0 μέχρι 2 συγκρούσεις (από το 2014 και μετά έχουμε 0 ως 1 σύγκρουση). ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΕΡΕΣ.

Δίνουμε αυτά τα στοιχεία (έχουμε στοιχεία για όλα τα σημεία) και ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ από τους υπεύθυνους να προβούν στις πιο κάτω πράξεις, με δεδομένο ότι δυστυχώς δεν μπορούν αυτά τα εκατομμύρια που ξοδεύτηκαν για τις κάμερες να δοθούν σε άλλα βελτιωτικά έργα που θα μειώσουν τα δυστυχήματα:

  • Να παρουσιάσουν στοιχεία για ΟΛΑ τα σημεία που θα τοποθετηθούν κάμερες ώστε να επιβεβαιώνεται ότι υφίσταται λόγος τοποθέτησης τους (μελανά σημεία, αύξηση δυστυχημάτων χωρίς κάμερες). ΠΡΙΝ την τοποθέτηση τους.
  • Να γίνει απολογισμός μετά την τοποθέτηση τους σε τακτά διαστήματα αν και κατά πόσο έφεραν αποτελέσματα.
  • Αν δεν έχουν φέρει αποτελέσματα, δηλαδή μείωση των δυστυχημάτων, κάποιος να λογοδοτήσει γιατί θα έχουμε ξοδέψει 45 εκατ. ευρώ χωρίς λόγο.
  • Τοποθέτηση καμερών ΜΟΝΟ σε μελανά σημεία (εκεί που έχουν γίνει δυστυχήματα τα τελευταία 5 χρόνια) και όχι όπου θυμηθούμε. Αλλιώς μετά εύλογα κάποιος μπορεί να αναφέρει την εισπρακτική πολιτική των καμερών.

Ξαναδηλώνουμε ότι ούτε θέλουμε να τρέχουν στους δρόμους, ούτε υποστηρίζουμε την ταχύτητα. Ούτε είμαστε εναντίον των καμερών. Διαφωνούμε με την προτεραιότητα.

Και βέβαια, γνωρίζουμε τι συμβαίνει στους δρόμους με επίσημα στοιχεία τα οποία οι υπεύθυνοι, κολλημένοι στις κάμερες, δεν εξετάζουν.

13 Oct, 2021 Ώρα 19:07

Κύπρος: Ο ασφαλής μοτοσικλετιστής... δεν αγοράζει μοτοσικλέτα!

Thumbnail

Του Στέλιου Κυθρεώτη

Close

 

Θυμήθηκα την δεκαετία του ’70… Είναι τραγικό ως οπισθοδρομικό να ακούς «ειδήμονα» της οδικής ασφάλειας να λέει σε εκπομπή με καμάρι, πως έπεισε αρκετούς νεαρούς τους οποίους εκπαίδευε, να ΜΗΝ αγοράσουν μοτοσικλέτα (!!) γιατί είναι επικίνδυνο στην Κύπρο, ενώ αν ήταν στη Σουηδία ή Νορβηγία θα τους έλεγε να το πράξουν. 

Close

Και δεν υπονοούμε ότι δεν είναι επικίνδυνο να οδηγείς μοτοσικλέτα στην Κύπρο, γιατί όντως είναι. Εννοούμε όμως πως η λύση δεν είναι να ΜΗΝ αγοράζουμε μοτοσικλέτες, αλλά να βρούμε τρόπους σαν Πολιτεία να εκπαιδεύσουμε τους οδηγούς των άλλων οχημάτων για το πώς πρέπει να αντιμετωπίζουν τους μοτοσικλετιστές, αλλά και τους ίδιους τους μοτοσικλετιστές να φοράνε το κράνος τους και να τηρούν τα όρια ταχύτητας στους δρόμους. Αποτελεσματικά.

Όμως, είναι με τέτοιες προσεγγίσεις «ειδικών» που έχουμε αποτύχει να μειώσουμε διαχρονικά τα δυστυχήματα. Είναι με τέτοιες προσεγγίσεις που δεν έχουμε ελέγξει τους ντελιβεράδες, τους ηλικιωμένους οδηγούς, τους φορτωμένους αλκοόλ, την ταχύτητα, τους δρόμους που γίνονται επαναστροφές παράνομα. Είναι με τέτοιες προσεγγίσεις που επικεντρωνόμαστε μόνο αποτρεπτικά με πρόστιμα τα οποία επιβαρύνουν τον μέσο πολίτη. Εστιάζουμε λανθασμένα, αντί να το δούμε σφαιρικά, να βελτιώσουμε το οδικό δίκτυο, να βρούμε τρόπους να φρεσκάρουμε τον στόλο οχημάτων με σχέδια απόσυρσης (να αποτρέψουμε την πώληση αυτοκινήτων προς 300€ – 500€ και την χρήση τους σε κακή κατάσταση – δεν εννοούμε τα κλασικά). Είναι με τέτοιες προσεγγίσεις που ΔΕΝ έχουμε πίστες ταχύτητας και ασφαλούς οδήγησης μιας και δεν έχουμε καταλάβει πως σκέφτεται ο νέος. Είναι τέλος με τέτοιες προσεγγίσεις που πουλάμε ψεύτικες ελπίδες πως με τις κάμερες θα μειωθούν τα θανατηφόρα δυστυχήματα.

Close

Όσο στις θέσεις των «υπευθύνων» ενημέρωσης και εκπαίδευσης βρίσκονται άτομα που στο μυαλό τους έχουν μόνο τα όρια ταχύτητας και τα πρόστιμα, ή έχουν διοριστεί να κάνουν αυτό το λειτούργημα ή έμειναν 30 χρόνια πίσω ή νομίζουν ότι ξαφνικά έγιναν ειδήμονες επειδή διάβασαν ένα άρθρο για την οδική ασφάλεια, δεν θα μειωθούν τα δυστυχήματα στην Κύπρο. 

Η δική μας προσπάθεια με συναντήσεις με τους αρμόδιους υπουργούς, τμήματα της Πολιτείας και δημοσιογράφους που κοιτάνε μπροστά και όχι 30 χρόνια πίσω, θα είναι να αναπτύξουμε το τρίπτυχο της οδικής ασφάλειας, το safe system. Ασφαλέστερο οδικό δίκτυο, ασφαλέστεροι οδηγοί, ασφαλέστερα οχήματα. Όχι μόνο πρόστιμα και παραινέσεις «να μην αγοράζουν μοτοσικλέτες». 

Η οδική ασφάλεια είναι ένα τεράστιο κεφάλαιο στο οποίο η Κύπρος έχει αποτύχει.

Και για την ιστορία: 62% των νεκρών από τροχαία δυστυχήματα στη Νορβηγία τον Αύγουστο, ήταν μοτοσικλετιστές.