Editorial

27 Aug, 2021 Ώρα 18:22

Οι κάμερες στους κυπριακούς δρόμους δεν είναι προτεραιότητα!

Thumbnail

Του Στέλιου Κυθρεώτη

Close

Παρά το γεγονός ότι τα στατιστικά για τα δυστυχήματα στην Κύπρο δεν ευνοούν ένα τέτοιο έξοδο (45 εκατ. ευρώ), η Πολιτεία, μετά από 13 χρόνια και κυβερνήσεις από όλους τους χώρους, επαναφέρει τις κάμερες στους δρόμους.

ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ ότι οι κάμερες μειώνουν τα δυστυχήματα, όμως ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ στην Κύπρο. Αυτό υποστηρίζουμε εμείς και μάλιστα με στοιχεία και όχι με δηλώσεις εντυπωσιασμού της κοινής γνώμης.

Close

Τα επίσημα στοιχεία της Αστυνομίας λοιπόν δείχνουν ξεκάθαρα πως το διάστημα που είχαν τοποθετηθεί κάμερες στην Κύπρο στο παρελθόν (2006 -2007) ΔΕΝ είχαν μειώσει τα δυστυχήματα παρά τις άστοχες δηλώσεις των υπευθύνων όλων των κυβερνήσεων από τότε μέχρι σήμερα. Αντίθετα σε κάποια σημεία τα δυστυχήματα είχαν αυξηθεί, όπως και οι νεκροί.

Παρόλα αυτά, λόγω κεκτημένης ταχύτητας δεκαετιών και μη σωστής ανάλυσης των δεδομένων, αντί να συγκεντρωθούμε στους παράγοντες που προκαλούν τα δυστυχήματα ( ναρκωτικά, μη χρήση κράνους και ζώνης, χρήση κινητού, ντελιβεράδες, ηλικιωμένοι οι οποίοι αποτελούσαν το 44% των νεκρών του 2019 κλπ) χρησιμοποιούμε ένα τέτοιο ποσό για να καλύψουμε 30 σημεία σε ένα δίκτυο 13,000 χλμ στην Κύπρο, τα οποία σημεία τα τελευταία χρόνια δεν έχουν να επιδείξουν αύξηση σε δυστυχήματα (χωρίς την χρήση καμερών) αντίθετα κάποια έχουν επιδείξει και μείωση.

Close

Και για να μην μας "κρίνουν" οι υπεύθυνοι ότι μιλάμε χωρίς στοιχεία, παραθέτουμε στοιχεία ενδεικτικά μόνο από ένα σημείο που είχε κάμερες, την διασταύρωση Λεωφ. Γρίβα Διγενή με Λεωφ. Δημ. Σεβέρη στην Λευκωσία.

  • Το 2005 χωρίς κάμερες: 5 συγκρούσεις.
  • Το 2006 ΜΕ ΚΑΜΕΡΕΣ για μερικούς μήνες: 11 συγκρούσεις (πιθανότατα από τα απότομα φρεναρίσματα λόγω των καμερών).
  • Το 2007 ΜΕ ΚΑΜΕΡΕΣ για 8 μήνες: 5 συγκρούσεις
  • Το 2008 ΧΩΡΙΣ κάμερες: 2 συγκρούσεις

Από το 2009 μέχρι το 2019 ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΕΡΕΣ: με εξαίρεση το 2010 που είχαμε 3 συγκρούσεις, τις υπόλοιπες χρονιές είχαμε 0 μέχρι 2 συγκρούσεις (από το 2014 και μετά έχουμε 0 ως 1 σύγκρουση). ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΕΡΕΣ.

Δίνουμε αυτά τα στοιχεία (έχουμε στοιχεία για όλα τα σημεία) και ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ από τους υπεύθυνους να προβούν στις πιο κάτω πράξεις, με δεδομένο ότι δυστυχώς δεν μπορούν αυτά τα εκατομμύρια που ξοδεύτηκαν για τις κάμερες να δοθούν σε άλλα βελτιωτικά έργα που θα μειώσουν τα δυστυχήματα:

  • Να παρουσιάσουν στοιχεία για ΟΛΑ τα σημεία που θα τοποθετηθούν κάμερες ώστε να επιβεβαιώνεται ότι υφίσταται λόγος τοποθέτησης τους (μελανά σημεία, αύξηση δυστυχημάτων χωρίς κάμερες). ΠΡΙΝ την τοποθέτηση τους.
  • Να γίνει απολογισμός μετά την τοποθέτηση τους σε τακτά διαστήματα αν και κατά πόσο έφεραν αποτελέσματα.
  • Αν δεν έχουν φέρει αποτελέσματα, δηλαδή μείωση των δυστυχημάτων, κάποιος να λογοδοτήσει γιατί θα έχουμε ξοδέψει 45 εκατ. ευρώ χωρίς λόγο.
  • Τοποθέτηση καμερών ΜΟΝΟ σε μελανά σημεία (εκεί που έχουν γίνει δυστυχήματα τα τελευταία 5 χρόνια) και όχι όπου θυμηθούμε. Αλλιώς μετά εύλογα κάποιος μπορεί να αναφέρει την εισπρακτική πολιτική των καμερών.

Ξαναδηλώνουμε ότι ούτε θέλουμε να τρέχουν στους δρόμους, ούτε υποστηρίζουμε την ταχύτητα. Ούτε είμαστε εναντίον των καμερών. Διαφωνούμε με την προτεραιότητα.

Και βέβαια, γνωρίζουμε τι συμβαίνει στους δρόμους με επίσημα στοιχεία τα οποία οι υπεύθυνοι, κολλημένοι στις κάμερες, δεν εξετάζουν.

08 Nov, 2022 Ώρα 14:13

Περίεργοι νόμοι γύρω από το αυτοκίνητο και την οδήγηση

Thumbnail

Μπορεί ο τρόπος οδήγησης να είναι παρόμοιος σε όλες τις χώρες, αυτό όμως δεν σημαίνει πως και οι νόμοι γύρω από αυτήν είναι ίδιοι. Περνώντας τα σύνορα μίας χώρας οδηγώντας, πολλά αλλάζουν, από νόμους που άλλες φορές δείχνουν λογικοί και άλλες… όχι και τόσο.

Close

Στην Ρωσία παίρνεις πρόστιμο για βρώμικο αυτοκίνητο. Ναι, πριν ξεκινήσεις με το όχημα σου στη Ρωσία, πρέπει να είναι σχετικά καθαρό και πινακίδες – τζάμια να είναι πεντακάθαρα.

Στην Ιαπωνία πληρώνεις πρόστιμο εάν περνώντας με το αυτοκίνητο σου από λιμνάζοντα νερά, καταβρέξεις πεζούς. Είτε αυτό συμβεί στον δρόμο, είτε σε στάση λεωφορείου ή διάβαση.

Close

Στην Σουηδία αλλά και σε άλλες σκανδιναβικές χώρες, είσαι υποχρεωμένος να έχεις αναμμένα τα φώτα του αυτοκινήτου ακόμα και κατά τη διάρκεια της ημέρας. Υπάρχει έντονη ομίχλη συνεχώς.

Στο Λουξεμβούργο ο νόμος προβλέπει πρόστιμο εάν οι υαλοκαθαριστήρες δεν λειτουργούν. Το παράδοξο είναι όμως πως ο νόμος δεν προβλέπει πρόστιμο για την πλήρη απουσία υαλοκαθαριστήρων.

Close

Στην Αυστραλία απαγορεύεται οι οδηγοί να έχουν το χέρι τους έξω από το παράθυρο. Εξαίρεση μόνο η περίπτωση που κάνουν νόημα σε κάποιον άλλο οδηγό για αποφυγή ατυχήματος.

Στην Γερμανία και πιο συγκεκριμένα στην Autobahn (τον μοναδικό δημόσιο δρόμο χωρίς όριο ταχύτητας), απαγορεύεται να σταματήσεις για βλάβες ή έλλειψη καυσίμου.

Στην Ισπανία απαγορεύεται να ακούς μουσική στο αυτοκίνητο όσο βάζεις βενζίνη στο πρατήριο υγρών καυσίμων. 

Στη Νότια Αφρική, είναι συχνό φαινόμενο ζώα να διασχίζουν ή και να σταματούν στην μέση του δρόμου. Όλοι οι οδηγοί είναι υποχρεωμένοι να σταματήσουν και να περιμένουν να αδειάσει ο δρόμος. Όσο κι αν κρατήσει αυτό.