Editorial

20 Dec, 2022 Ώρα 08:51

Πώς η τεχνολογία μπορεί να σας βοηθήσει να χειριστείτε την κίνηση της περιόδου των γιορτών

Thumbnail

Εάν είστε διαχειριστής στόλου για κάποιο χρονικό διάστημα, σίγουρα γνωρίζετε ότι ο Νοέμβριος και ο Δεκέμβριος είναι ιδιαίτερα απαιτητικοί μήνες. Η φασαρία της εορταστικής περιόδου, ο αυξημένος αριθμός παραγγελιών και η συνακόλουθη αύξηση της οδικής κυκλοφορίας αποτελούν πρόκληση ακόμη και για τους πιο έμπειρους στόλους.

Close

Αναμφίβολα, η εκπαίδευση στην οδήγηση είναι απαραίτητη για να βοηθήσει τους οδηγούς να αντιμετωπίσουν τις εποχιακές προκλήσεις. Ωστόσο, η τεχνολογία μπορεί επίσης να είναι ένας σημαντικός σύμμαχος, ειδικά εάν η επιχείρησή σας ασχολείται με ‘last-mile’ παράδοση. 

Εκτός από την ενσωμάτωση τεχνολογιών υποστήριξης οδηγού στα οχήματα του στόλου σας, όπως συστήματα πληροφοριών ‘blind spot’, συναγερμός ‘rear-cross traffic’, προσαρμοστικό cruise control ή ακόμα και ‘lane-keeping’ και ‘lane centering’, πρέπει επίσης να διασφαλίσετε την αποτελεσματικότητα των φρένων των οχημάτων. Τα αερόφρενα μπορούν να είναι μια καλή επιλογή, καθώς επιτρέπουν την ελαχιστοποίηση απόστασης ακινητοποίησης και ομαλότερες, πιο ευθείες και πιο σταθερές στάσεις. Όταν έρθει η ώρα να αντικαταστήσετε τα τακάκια φρένων, συνιστάται η αντικατάστασή τους με τον ίδιο κατασκευαστή αρχικού εξοπλισμού (OEM). Επιπλέον, η σωστή επιθεώρηση και συντήρηση είναι ζωτικής σημασίας για τη διασφάλιση της συμμόρφωσης και της βέλτιστης απόδοσης των οχημάτων του στόλου σας σε δύσκολες εποχιακές περιόδους.

Close

Συμπερασματικά, η κίνηση στην περίοδο των εορτών παρουσιάζει προκλήσεις για όλους τους στόλους και μια καλή στρατηγική μπορεί να είναι ο συνδυασμός της τεχνολογίας με την κατάλληλη εκπαίδευση οδηγών. Θα σας επιτρέψει να αποφύγετε σοβαρά προβλήματα κατά την αιχμή της κυκλοφορίας και να εξασφαλίσετε την καλύτερη απόδοση του στόλου και των οδηγών σας. Τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει έναν έμπειρο και σε εγρήγορση οδηγό που υιοθετεί ασφαλείς και αμυντικές τεχνικές οδήγησης.

Σχετικά με την Frotcom

Η Frotcom είναι σήμερα παρούσα σε περισσότερες από 40 χώρες παγκοσμίως μέσω ενός δικτύου τοπικών πιστοποιημένων συνεργατών της Frotcom. Το σύστημα Frotcom χρησιμοποιείται από χιλιάδες εταιρείες σε όλο τον κόσμο για τη διαχείριση στόλου και την παρακολούθηση οχημάτων GPS. Τη λύση έχουν υιοθετήσει τόσο μικροί όσο και μεγάλοι στόλοι με περισσότερα από χίλια οχήματα. Δείτε περισσότερα στο: www.frotcom.com

Close

Εάν χρειάζεστε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτό το θέμα, επικοινωνήστε με τον κον. Μιχάλη Χριστοδουλίδη στη Frotcom Cyprus τηλεφωνικώς στο 22 002030 ή e-mail στο [email protected] 

25 Jan, 2023 Ώρα 18:23

Τροχαία δυστυχήματα – Χαίρονται για την μείωση του 2022 – 7 οι νεκροί ήδη σε 24 μέρες το 2023…

Thumbnail

Του Στέλιου Κυθρεώτη

Close

 

Ακούσαμε μόλις χθες στις 24/1 την ανάλυση για τα θανατηφόρα τροχαία δυστυχήματα που συνέβησαν στην Κύπρο το 2022 και τα εύσημα που αντάλλαξαν οι ιθύνοντες μεταξύ τους.

Close

Δεν ακούσαμε τίποτα όμως για τους 7 νεκρούς μέχρι στιγμής σε μόλις 23 μέρες το 2023.

Είναι με τέτοιες δηλώσεις που προκαλείται η υπομονή μας. Κανονικά, θα έπρεπε σήμερα 25/1 να γίνει νέα έκτακτη συνάντηση των υπευθύνων, λόγω της αύξησης των θανατηφόρων, με σκυμμένα κεφάλια.

Close

Ακούσαμε επίσης ότι το καλό αποτέλεσμα της μείωσης των θανατηφόρων δυστυχημάτων οφείλεται στην συνεργασία μεταξύ των διαφόρων τμημάτων του κράτους αλλά... και στο σύστημα φωτοεπισήμανσης!

Το θαυμαστικό πάει για το σύστημα φωτοεπισήμανσης, τις κάμερες ταχύτητας δηλαδή. Δεν είμαστε εναντίον του συστήματος, το οποίο όμως θα πρέπει να μας αποδείξει και στατιστικά ότι έχει μειώσει τα σοβαρά και θανατηφόρα δυστυχήματα στην Κύπρο, όχι γενικά και αόριστα, αλλά στα σημεία που έχει τοποθετηθεί. Γεγονός που δεν αποδεικνύεται. Άρα, δεν πρέπει να χρησιμοποιείται στις δηλώσεις.

Είμαστε όμως εναντίον των αυθαίρετων δηλώσεων ότι «το σύστημα φωτοεπισήμανσης βοήθησε στη μείωση των θανατηφόρων δυστυχημάτων». Πως βοήθησε, αφού πριν την τοποθέτηση τους σε όλα τα σημεία που λειτουργεί ήδη, ΔΕΝ είχαμε σοβαρά ή θανατηφόρα δυστυχήματα τα τελευταία δύο χρόνια τουλάχιστον (μηδέν) και δεν είχαμε ούτε μετά την τοποθέτηση τους; Πως αποδεικνύεται ότι η όποια μείωση γενικά στα θανατηφόρα, οφείλεται στο σύστημα, όταν το μηδέν δυστυχήματα που είχαμε σε σημεία που τοποθετήθηκε στα χρόνια 2020 - 2021, παραμένει μηδέν και προφανώς δεν μπορεί να πάει υπό το μηδέν;

Για να μην παρεξηγηθούμε, δεν είμαστε εναντίον του συστήματος. Είμαστε όμως εναντίον των προτεραιοτήτων των υπευθύνων και των παραπλανητικών δηλώσεων. Να μπει και το σύστημα φωτοεπισήμανσης κάποια στιγμή, αλλά πρώτα, με βάση την ανάλυση των στατιστικών θανατηφόρων δυστυχημάτων στην Κύπρο, με τα εκατομμύρια που ξοδεύουμε στις κάμερες, θα έπρεπε πρώτα να ασχοληθούμε ιδιαίτερα με τον γερασμένο και λιγότερο ή μη ασφαλή στόλο των οχημάτων στην Κύπρο, με τις χιλιάδες αυτοκίνητα – σαράβαλα που αγοράζονται κυρίως από αλλοδαπούς και κυκλοφορούν χωρίς ΜΟΤ. Με τους ηλικιωμένους οδηγούς που αποτελούν το 26% των νεκρών. Με την σήμανση και την βελτίωση των δρόμων μας Με τα ναρκωτικά και το αλκοόλ και βέβαια με την ταχύτητα.

Άφησα τελευταία την ταχύτητα γιατί ενώ είναι ο 6ος κατά σειρά παράγοντας πρόκλησης δυστυχημάτων, είναι αυτός που μας πιπιλάνε περισσότερο γιατί «πουλάει». Κανένας δεν υποστηρίζει την ταχύτητα στους δρόμους. Κυρίως στις πόλεις. Όμως, όταν μιλάμε για ταχύτητα, πρέπει να μιλάμε με στοιχεία. Και να κατέχουμε το θέμα. Να μιλάμε για ταχύτητα όταν έχουμε φροντίσει να έχουμε ειδική ενημέρωση και παιδεία, όταν έχουμε πίστες ταχύτητας για εκτόνωση, όταν έχουμε γνώση της ψυχολογίας των νέων που αρέσκονται στην ταχύτητα. Και όταν ξεκαθαρίσουμε στο μυαλό μας τις έννοιες υπερβολική ταχύτητα και ταχύτητα άνω του ορίου και την μεταξύ τους διαφορά και αντιμετώπιση.

Μια ανάλυση των δυστυχημάτων με σωστές παραμέτρους (ολισθηρότητα του δρόμου, χρήση κινητού, ηλικία οχήματος που εμπλέκεται στο δυστύχημα κλπ) θα αποστομώσει όσους ακόμη θεωρούν ότι "πέτυχαν την μείωση".

Η οδική ασφάλεια απαιτεί νέες προσεγγίσεις. Η αρχή του 2023, με τους 7 νεκρούς σε 23 μέρες δεν σηκώνει χαριεντισμούς για την μείωση των νεκρών το 2022.