Editorial

02 Nov, 2020 Ώρα 11:28

Στατιστικά τροχαίων δυστυχημάτων στο Ην Βασίλειο και τι δεν μας δείχνουν ποτέ στην Κύπρο

Thumbnail

Η επίσημη ανάλυση των δυστυχημάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο και οι παράγοντες που εξετάζονται αλλά και ανακοινώνονται είναι εντελώς διαφορετική από αυτούς που ανακοινώνονται στην Κύπρο.

Close

Παραθέτω μόνο μερικούς (που δεν έχουμε δει ποτέ σε στατιστικές στην Κύπρο).

Contributory factor reported in accident:

Close

-Road environment contributed (12% των θανατηφόρων το 2019)

Poor or defective road surface

Deposit on road (eg. oil, mud, chippings)

Slippery road (due to weather)

Inadequate or masked signs or road markings

Defective traffic signals

Traffic calming (eg. road humps, chicane)

Temporary road layout (eg. contraflow)

Road layout (eg. bend, hill, narrow road)

Animal or object in carriageway

Slippery inspection cover or road marking

-Vehicle defects (2% των θανατηφόρων το 2019)

Tyres illegal, defective or under inflated

Defective lights or indicators

Defective brakes

Defective steering or suspension

Defective or missing mirrors

Overloaded or poorly loaded vehicle or trailer

Close

-Vision affected by external factors (10% των θανατηφόρων το 2019)

Stationary or parked vehicle(s)

Vegetation

Road layout (eg. bend, winding road, hill crest)

Buildings, road signs, street furniture

Dazzling headlights

Dazzling sun

Rain, sleet, snow, or fog

Spray from other vehicles

Visor or windscreen dirty, scratched or frosted etc. Vehicle blind spot

Το ένα τρίτο των θανατηφόρων δυστυχημάτων δηλαδή στο Ηνωμένο Βασίλειο, οφείλονται σε παράγοντες που στην Κύπρο δεν έχουν αναφερθεί ποτέ σε στατιστικές.

Πόσα από τα θανατηφόρα δυστυχήματα στην Κύπρο οφείλονταν διαχρονικά σε κάποιον από τους πιο πάνω παράγοντες που αφορούν το 33% του συνόλου; Κανένα; Μηδέν; Και αν κάποιοι τα γνωρίζουν (γιατί μπορεί να το ακούσουμε κι αυτό, ότι οι ειδικοί γνωρίζουν) γιατί δεν ανακοινώνονται; Είναι μυστικό; Γιατί ακούμε συνεχώς μόνο για 5-6 παράγοντες; Ποιες είναι οι ευθύνες της Πολιτείας στα δυστυχήματα;

Όπως έχουμε πει, μέσα από συναντήσεις που σύντομα θα φέρουν εξελίξεις, έχει ξεκινήσει μια μεγάλη προσπάθεια μιας ομάδας πολιτών του χώρου του αυτοκινήτου ούτως ώστε η οδική ασφάλεια στην Κύπρο να έχει νέα προσέγγιση, μιας και η υφιστάμενη έχει, βάσει στοιχείων της τελευταίας 15ετίας, αποτύχει. Έχουμε χρέος όλοι μας με μοναδικό στόχο την μείωση των δυστυχημάτων, να μην αφήσουμε την κατάσταση στους δρόμους να εξελίσσεται σύμφωνα με τις ίδιες προσεγγίσεις.

Στέλιος Κυθρεώτης

 

11 Oct, 2023 Ώρα 15:17

Έπρεπε να γίνει το κακό για να δώσουμε σημασία σε δημοσιεύματα του ειδικού τύπου!

Thumbnail

Ανατροπή δεδομένων σε ό,τι αφορά το πόρισμα για τα αίτια θανάτου του 24χρονου Κυριάκου Όξινου που έχασε τη ζωή του σε τροχαίο δυστύχημα τον περασμένο Ιανουάριο. Ο θάνατος του 24χρονου οφείλεται σε «σφαιρίδια» και νιτρική αμμωνία που εκτοξεύθηκαν από αερόσακο μάρκας Τακάτα.

Close

Το θέμα τώρα μας βάζει σε ένα "φαινόμενο της πεταλούδας" το οποίο καταλήγει στο θάνατο 100δων ανθρώπων ανα το παγκόσμιο από το συγκεκριμένο πρόβλημα. Εάν γινόταν σωστή ανάκληση των αυτοκινήτων που φέρουν τους συγκεκριμένους αερόσακους τότε το αυτοκίνητα θα ακινητοποιούνταν χωρίς MOT μέχρι να διορθωθεί το πρόβλημα τους από τις αντιπροσωπείες. Πράγμα που σήμερα θα έσωζε τις ζωές πολλών ανθρώπων. Μαζί και του Κυριάκου. Δεν ήμασταν όμως τόσο οργανομένοι εκείνη τη δεκαετία (1990-2010) με αποτέλεσμα αν ήσουν τυχερός θα έβλεπες κάπου την ανακοίνωση και θα πήγαινες σε κάποια αντιπροσωπεία για την αντικατάσταση. Πρόσφατα, το Υπουργείο άρχισε εκστρατεία με το ΤΟΜ σε συνεργασία με τις εταιρείες πώλησης οχημάτων, προκειμένου να ενημερώνονται άμεσα οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες για ανακλήσεις οχημάτων από αυτοκινητοβιομηχανίες και την πορεία εφαρμογής τους στην κυπριακή αγορά. 

Η ειρωνεία μέσα σε όλο αυτό όμως είναι, ότι ΌΛΕΣ οι ιστοσελίδες και τα περιοδικά που ασχολούνται με το αυτοκίνητο ενημέρωσαν επανειλημμένα (μέχρι και σήμερα) για το συγκεκριμένο πρόβλημα. Κανένας όμως δεν έδωσε πραγματική σημασία μέχρι που έγινε το κακό. Σήμερα στη Κύπρο ανακαλύπτουμε την ταχινόπιτα και ενημερώνουμε τον κόσμο αργοπορημένα μέσα από τα κανάλια τα οποία ουδέποτε ανέφεραν κάτι τέτοιο τα τελευταία 20 χρόνια. Βλέποντας τους δημοσιογράφους να συζητούν με τους φορείς "έκπληκτοι" για το γεγονός, μου φέρνει αναγούλα! Ειδικά όταν διαβάζω ότι "Αδιάλειπτη είναι η προσπάθεια του Υπουργείου Μεταφορών και κατ΄επέκταση του Τμήματος Οδικών Μεταφορών για να εντοπίσει τα ελαττωματικά συστήματα αερόσακων της εταιρείας Takata". Too late boys... Too late!

Close

Για την ιστορία η Εταιρία ΤΑΚΑΤΑ που προμήθευσε δεκάδες αυτοκινητοβιομηχανίες με αερόσακους για πολλά από τα μοντέλα τους, ενημέρωσε ότι αυτοί οι αερόσακοι μπορεί με το πέρασμα του χρόνου να παρουσιάσουν αστοχία. Σε περίπτωση ατυχήματος οι αερόσακοι μπορεί να ανοίξουν με τόσο υπερβολική δύναμη ώστε εξαρτήματα του αερόσακου θα μπορούσαν να θρυμματιστούν εκτοξεύοντας μεταλλικά θραύσματα μέσα στην καμπίνα. Σε αυτή την περίπτωση αυτά τα μεταλλικά θραύσματα θα μπορούσαν να προκαλέσουν σοβαρό τραυματισμό σε εσάς και τους συνεπιβάτες σας.

Από εκεί και πέρα οι ίδιες οι αυτοκινητοβιομηχανίες/αντιπροσωπείες έπρεπε με την σειρά τους να ενημερώσουν τους πελάτες και να κάνουν ανάκληση του συγκεκριμένου εξαρτήματος προσφέροντας δωρεάν αντικατάσταση. 

Close

Οι ελαττωματικοί αερόσακοι της Takata έχουν προκαλέσει τη μεγαλύτερη ανάκληση στην ιστορία της παγκόσμιας αυτοκινητοβιομηχανίας, επηρεάζοντας δεκάδες μοντέλα και της ευρωπαϊκής αγοράς.

Βέβαια και οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες των αυτοκινήτων μπορούν να απευθύνονται στο επίσημο δίκτυο επισκευαστών μιας αυτοκινητοβιομηχανίας προσκομίζοντας τον αριθμό πλαισίου και ζητώντας να ενημερωθούν αν για το συγκεκριμένο όχημα έχει υπάρξει κάποιο πρόγραμμα ανάκλησης.

Μέχρι σήμερα έχουν ανακληθεί περισσότερα από 100.000.000 αυτοκίνητα παγκοσμίως που διέθεταν τους προβληματικούς αερόσακους της Takata.