Editorial

02 Nov, 2020 Ώρα 11:28

Στατιστικά τροχαίων δυστυχημάτων στο Ην Βασίλειο και τι δεν μας δείχνουν ποτέ στην Κύπρο

Thumbnail

Η επίσημη ανάλυση των δυστυχημάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο και οι παράγοντες που εξετάζονται αλλά και ανακοινώνονται είναι εντελώς διαφορετική από αυτούς που ανακοινώνονται στην Κύπρο.

Close

Παραθέτω μόνο μερικούς (που δεν έχουμε δει ποτέ σε στατιστικές στην Κύπρο).

Contributory factor reported in accident:

Close

-Road environment contributed (12% των θανατηφόρων το 2019)

Poor or defective road surface

Deposit on road (eg. oil, mud, chippings)

Slippery road (due to weather)

Inadequate or masked signs or road markings

Defective traffic signals

Traffic calming (eg. road humps, chicane)

Temporary road layout (eg. contraflow)

Road layout (eg. bend, hill, narrow road)

Animal or object in carriageway

Slippery inspection cover or road marking

-Vehicle defects (2% των θανατηφόρων το 2019)

Tyres illegal, defective or under inflated

Defective lights or indicators

Defective brakes

Defective steering or suspension

Defective or missing mirrors

Overloaded or poorly loaded vehicle or trailer

Close

-Vision affected by external factors (10% των θανατηφόρων το 2019)

Stationary or parked vehicle(s)

Vegetation

Road layout (eg. bend, winding road, hill crest)

Buildings, road signs, street furniture

Dazzling headlights

Dazzling sun

Rain, sleet, snow, or fog

Spray from other vehicles

Visor or windscreen dirty, scratched or frosted etc. Vehicle blind spot

Το ένα τρίτο των θανατηφόρων δυστυχημάτων δηλαδή στο Ηνωμένο Βασίλειο, οφείλονται σε παράγοντες που στην Κύπρο δεν έχουν αναφερθεί ποτέ σε στατιστικές.

Πόσα από τα θανατηφόρα δυστυχήματα στην Κύπρο οφείλονταν διαχρονικά σε κάποιον από τους πιο πάνω παράγοντες που αφορούν το 33% του συνόλου; Κανένα; Μηδέν; Και αν κάποιοι τα γνωρίζουν (γιατί μπορεί να το ακούσουμε κι αυτό, ότι οι ειδικοί γνωρίζουν) γιατί δεν ανακοινώνονται; Είναι μυστικό; Γιατί ακούμε συνεχώς μόνο για 5-6 παράγοντες; Ποιες είναι οι ευθύνες της Πολιτείας στα δυστυχήματα;

Όπως έχουμε πει, μέσα από συναντήσεις που σύντομα θα φέρουν εξελίξεις, έχει ξεκινήσει μια μεγάλη προσπάθεια μιας ομάδας πολιτών του χώρου του αυτοκινήτου ούτως ώστε η οδική ασφάλεια στην Κύπρο να έχει νέα προσέγγιση, μιας και η υφιστάμενη έχει, βάσει στοιχείων της τελευταίας 15ετίας, αποτύχει. Έχουμε χρέος όλοι μας με μοναδικό στόχο την μείωση των δυστυχημάτων, να μην αφήσουμε την κατάσταση στους δρόμους να εξελίσσεται σύμφωνα με τις ίδιες προσεγγίσεις.

Στέλιος Κυθρεώτης

 

25 Jan, 2023 Ώρα 18:23

Τροχαία δυστυχήματα – Χαίρονται για την μείωση του 2022 – 7 οι νεκροί ήδη σε 24 μέρες το 2023…

Thumbnail

Του Στέλιου Κυθρεώτη

Close

 

Ακούσαμε μόλις χθες στις 24/1 την ανάλυση για τα θανατηφόρα τροχαία δυστυχήματα που συνέβησαν στην Κύπρο το 2022 και τα εύσημα που αντάλλαξαν οι ιθύνοντες μεταξύ τους.

Close

Δεν ακούσαμε τίποτα όμως για τους 7 νεκρούς μέχρι στιγμής σε μόλις 23 μέρες το 2023.

Είναι με τέτοιες δηλώσεις που προκαλείται η υπομονή μας. Κανονικά, θα έπρεπε σήμερα 25/1 να γίνει νέα έκτακτη συνάντηση των υπευθύνων, λόγω της αύξησης των θανατηφόρων, με σκυμμένα κεφάλια.

Close

Ακούσαμε επίσης ότι το καλό αποτέλεσμα της μείωσης των θανατηφόρων δυστυχημάτων οφείλεται στην συνεργασία μεταξύ των διαφόρων τμημάτων του κράτους αλλά... και στο σύστημα φωτοεπισήμανσης!

Το θαυμαστικό πάει για το σύστημα φωτοεπισήμανσης, τις κάμερες ταχύτητας δηλαδή. Δεν είμαστε εναντίον του συστήματος, το οποίο όμως θα πρέπει να μας αποδείξει και στατιστικά ότι έχει μειώσει τα σοβαρά και θανατηφόρα δυστυχήματα στην Κύπρο, όχι γενικά και αόριστα, αλλά στα σημεία που έχει τοποθετηθεί. Γεγονός που δεν αποδεικνύεται. Άρα, δεν πρέπει να χρησιμοποιείται στις δηλώσεις.

Είμαστε όμως εναντίον των αυθαίρετων δηλώσεων ότι «το σύστημα φωτοεπισήμανσης βοήθησε στη μείωση των θανατηφόρων δυστυχημάτων». Πως βοήθησε, αφού πριν την τοποθέτηση τους σε όλα τα σημεία που λειτουργεί ήδη, ΔΕΝ είχαμε σοβαρά ή θανατηφόρα δυστυχήματα τα τελευταία δύο χρόνια τουλάχιστον (μηδέν) και δεν είχαμε ούτε μετά την τοποθέτηση τους; Πως αποδεικνύεται ότι η όποια μείωση γενικά στα θανατηφόρα, οφείλεται στο σύστημα, όταν το μηδέν δυστυχήματα που είχαμε σε σημεία που τοποθετήθηκε στα χρόνια 2020 - 2021, παραμένει μηδέν και προφανώς δεν μπορεί να πάει υπό το μηδέν;

Για να μην παρεξηγηθούμε, δεν είμαστε εναντίον του συστήματος. Είμαστε όμως εναντίον των προτεραιοτήτων των υπευθύνων και των παραπλανητικών δηλώσεων. Να μπει και το σύστημα φωτοεπισήμανσης κάποια στιγμή, αλλά πρώτα, με βάση την ανάλυση των στατιστικών θανατηφόρων δυστυχημάτων στην Κύπρο, με τα εκατομμύρια που ξοδεύουμε στις κάμερες, θα έπρεπε πρώτα να ασχοληθούμε ιδιαίτερα με τον γερασμένο και λιγότερο ή μη ασφαλή στόλο των οχημάτων στην Κύπρο, με τις χιλιάδες αυτοκίνητα – σαράβαλα που αγοράζονται κυρίως από αλλοδαπούς και κυκλοφορούν χωρίς ΜΟΤ. Με τους ηλικιωμένους οδηγούς που αποτελούν το 26% των νεκρών. Με την σήμανση και την βελτίωση των δρόμων μας Με τα ναρκωτικά και το αλκοόλ και βέβαια με την ταχύτητα.

Άφησα τελευταία την ταχύτητα γιατί ενώ είναι ο 6ος κατά σειρά παράγοντας πρόκλησης δυστυχημάτων, είναι αυτός που μας πιπιλάνε περισσότερο γιατί «πουλάει». Κανένας δεν υποστηρίζει την ταχύτητα στους δρόμους. Κυρίως στις πόλεις. Όμως, όταν μιλάμε για ταχύτητα, πρέπει να μιλάμε με στοιχεία. Και να κατέχουμε το θέμα. Να μιλάμε για ταχύτητα όταν έχουμε φροντίσει να έχουμε ειδική ενημέρωση και παιδεία, όταν έχουμε πίστες ταχύτητας για εκτόνωση, όταν έχουμε γνώση της ψυχολογίας των νέων που αρέσκονται στην ταχύτητα. Και όταν ξεκαθαρίσουμε στο μυαλό μας τις έννοιες υπερβολική ταχύτητα και ταχύτητα άνω του ορίου και την μεταξύ τους διαφορά και αντιμετώπιση.

Μια ανάλυση των δυστυχημάτων με σωστές παραμέτρους (ολισθηρότητα του δρόμου, χρήση κινητού, ηλικία οχήματος που εμπλέκεται στο δυστύχημα κλπ) θα αποστομώσει όσους ακόμη θεωρούν ότι "πέτυχαν την μείωση".

Η οδική ασφάλεια απαιτεί νέες προσεγγίσεις. Η αρχή του 2023, με τους 7 νεκρούς σε 23 μέρες δεν σηκώνει χαριεντισμούς για την μείωση των νεκρών το 2022.