Editorial

25 Jan, 2023 Ώρα 18:23

Τροχαία δυστυχήματα – Χαίρονται για την μείωση του 2022 – 7 οι νεκροί ήδη σε 24 μέρες το 2023…

Thumbnail

Του Στέλιου Κυθρεώτη

Close

 

Ακούσαμε μόλις χθες στις 24/1 την ανάλυση για τα θανατηφόρα τροχαία δυστυχήματα που συνέβησαν στην Κύπρο το 2022 και τα εύσημα που αντάλλαξαν οι ιθύνοντες μεταξύ τους.

Close

Δεν ακούσαμε τίποτα όμως για τους 7 νεκρούς μέχρι στιγμής σε μόλις 23 μέρες το 2023.

Είναι με τέτοιες δηλώσεις που προκαλείται η υπομονή μας. Κανονικά, θα έπρεπε σήμερα 25/1 να γίνει νέα έκτακτη συνάντηση των υπευθύνων, λόγω της αύξησης των θανατηφόρων, με σκυμμένα κεφάλια.

Close

Ακούσαμε επίσης ότι το καλό αποτέλεσμα της μείωσης των θανατηφόρων δυστυχημάτων οφείλεται στην συνεργασία μεταξύ των διαφόρων τμημάτων του κράτους αλλά... και στο σύστημα φωτοεπισήμανσης!

Το θαυμαστικό πάει για το σύστημα φωτοεπισήμανσης, τις κάμερες ταχύτητας δηλαδή. Δεν είμαστε εναντίον του συστήματος, το οποίο όμως θα πρέπει να μας αποδείξει και στατιστικά ότι έχει μειώσει τα σοβαρά και θανατηφόρα δυστυχήματα στην Κύπρο, όχι γενικά και αόριστα, αλλά στα σημεία που έχει τοποθετηθεί. Γεγονός που δεν αποδεικνύεται. Άρα, δεν πρέπει να χρησιμοποιείται στις δηλώσεις.

Είμαστε όμως εναντίον των αυθαίρετων δηλώσεων ότι «το σύστημα φωτοεπισήμανσης βοήθησε στη μείωση των θανατηφόρων δυστυχημάτων». Πως βοήθησε, αφού πριν την τοποθέτηση τους σε όλα τα σημεία που λειτουργεί ήδη, ΔΕΝ είχαμε σοβαρά ή θανατηφόρα δυστυχήματα τα τελευταία δύο χρόνια τουλάχιστον (μηδέν) και δεν είχαμε ούτε μετά την τοποθέτηση τους; Πως αποδεικνύεται ότι η όποια μείωση γενικά στα θανατηφόρα, οφείλεται στο σύστημα, όταν το μηδέν δυστυχήματα που είχαμε σε σημεία που τοποθετήθηκε στα χρόνια 2020 - 2021, παραμένει μηδέν και προφανώς δεν μπορεί να πάει υπό το μηδέν;

Για να μην παρεξηγηθούμε, δεν είμαστε εναντίον του συστήματος. Είμαστε όμως εναντίον των προτεραιοτήτων των υπευθύνων και των παραπλανητικών δηλώσεων. Να μπει και το σύστημα φωτοεπισήμανσης κάποια στιγμή, αλλά πρώτα, με βάση την ανάλυση των στατιστικών θανατηφόρων δυστυχημάτων στην Κύπρο, με τα εκατομμύρια που ξοδεύουμε στις κάμερες, θα έπρεπε πρώτα να ασχοληθούμε ιδιαίτερα με τον γερασμένο και λιγότερο ή μη ασφαλή στόλο των οχημάτων στην Κύπρο, με τις χιλιάδες αυτοκίνητα – σαράβαλα που αγοράζονται κυρίως από αλλοδαπούς και κυκλοφορούν χωρίς ΜΟΤ. Με τους ηλικιωμένους οδηγούς που αποτελούν το 26% των νεκρών. Με την σήμανση και την βελτίωση των δρόμων μας Με τα ναρκωτικά και το αλκοόλ και βέβαια με την ταχύτητα.

Άφησα τελευταία την ταχύτητα γιατί ενώ είναι ο 6ος κατά σειρά παράγοντας πρόκλησης δυστυχημάτων, είναι αυτός που μας πιπιλάνε περισσότερο γιατί «πουλάει». Κανένας δεν υποστηρίζει την ταχύτητα στους δρόμους. Κυρίως στις πόλεις. Όμως, όταν μιλάμε για ταχύτητα, πρέπει να μιλάμε με στοιχεία. Και να κατέχουμε το θέμα. Να μιλάμε για ταχύτητα όταν έχουμε φροντίσει να έχουμε ειδική ενημέρωση και παιδεία, όταν έχουμε πίστες ταχύτητας για εκτόνωση, όταν έχουμε γνώση της ψυχολογίας των νέων που αρέσκονται στην ταχύτητα. Και όταν ξεκαθαρίσουμε στο μυαλό μας τις έννοιες υπερβολική ταχύτητα και ταχύτητα άνω του ορίου και την μεταξύ τους διαφορά και αντιμετώπιση.

Μια ανάλυση των δυστυχημάτων με σωστές παραμέτρους (ολισθηρότητα του δρόμου, χρήση κινητού, ηλικία οχήματος που εμπλέκεται στο δυστύχημα κλπ) θα αποστομώσει όσους ακόμη θεωρούν ότι "πέτυχαν την μείωση".

Η οδική ασφάλεια απαιτεί νέες προσεγγίσεις. Η αρχή του 2023, με τους 7 νεκρούς σε 23 μέρες δεν σηκώνει χαριεντισμούς για την μείωση των νεκρών το 2022.

 

13 Feb, 2024 Ώρα 10:24

10+1 λόγοι να επισκεφτείς την πίστα της Άχνας!

Thumbnail

Η αλήθεια είναι ότι αυτό το θέμα δεν το έχουμε συζητήσει ποτέ. Εμείς εδώ στο Car.com.cy προερχόμαστε από μια ιστορία η οποία πάει πίσω. Πολύ πίσω. Από τις κόντρες στους δρόμους πριν υπάρξει καν πίστα στο νησί. Από τους πρώτους αγώνες Dragster, το περιοδικό Burnout και ακολούθως τους αγώνες Drift πριν καν υπάρξει η σκέψη για πίστα! Και αφού άνοιξε η πίστα φέραμε τα πρώτα Time Attack (Burnout Challenge). Σε όλα αυτά ήμασταν πάντα πρωτοπόροι. 

Close

Επικράτησαν σαν αθλήματα, επειδή ο κόσμος του motorsport τα αγάπησε και τα αγκάλιασε οργανωμένα δημιουργώντας τις λέσχες αυτοκινήτου όπου μέσω της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αυτοκινήτου έγιναν την τελευταία δεκαετία επίσημα αθλήματα στο αγωνιστικό καλεντάρι. 

H ομάδα μας, όντας κοντράκηδες πολλών δεκαετιών (δεν λέμε πόσα για να μην φανεί πόσων χρονών είναι το αφεντικό) βρέθηκε από την κατάσταση Α (κόντρες, αγώνες σε διάφορους χώρους) στην κατάσταση Β (Διαχείριση πίστας, Οργανωμένοι Αγώνες κάτω από την ΚΟΑ, Promoter αγώνων ανάβασης κ.α.) χωρίς καν να καταλάβουμε την μεταφορά από το ένα στο άλλο. Το ζητούσε η αγορά. Το ζητούσαν οι αθλητές. 

Close

Ίσως επειδή η κατάσταση Β μας έδωσε μια διαφορετική αίσθηση στο θέμα αγώνων και ασφάλειας. Ίσως επειδή είναι μια εξέλιξη για μας αλλά και για το άθλημα. Εννοείται ότι στο αίμα μας συνεχίζει να κυλάει το ίδιο Petrolhead DNA που είχαμε πάντα. Γι'αυτό και δεν σταματάμε κάθε χρονιά να δυναμώνουμε ότι είναι στα χέρια μας. Βλέπε Boyz Stuff Show, Moto Expo, διαχείριση πίστας και άλλα.

Αν την βρίσκουμε με την πίστα, νομίζω αυτό είναι φανερό. Αν είμαστε ακόμη κοντράκηδες και αυτό είναι φανερό. Βρήκαμε όμως την φόρμουλα να χαιρόμαστε αυτό που αγαπάμε σε ένα ιερό για τους Petrolheads χώρο (εντάξει όχι για όλους) τον οποίο απολαμβάνουμε για πολλούς και διάφορους λόγους. Ας τους δούμε πιο αναλυτικά:

Close

1. Ασφαλές Περιβάλλον

Η πίστα είναι σχεδιασμένη με στόχο την ασφάλεια. Επίπεδες και ομαλές επιφάνειες. Καθαρό οπτικό πεδίο. Στροφές οι οποίες συγχωρούν λάθη μιας και υπάρχει αρκετό πλάτος (εντός και εκτός πίστας) διαφυγής του οχήματος σου. Ένα περιβάλλον χωρίς απρόβλεπτα εμπόδια έτσι ώστε να απολαύσεις γρήγορη οδήγηση χωρίς τους κινδύνους του αστικού κυκλοφοριακού δικτύου. Άσε τους δρόμους λοιπόν και έλα στην πίστα.

 

supra

 

 2. Μαθήματα γρηγόρης οδήγησης

 Είτε άσχετος, είτε σχετικός πάντα υπάρχουν πολλά που μπορείς να μάθεις για την γρήγορη οδήγηση. Ακόμη και πράγματα που μπορούν να σε βοηθήσουν στην κανονική οδήγηση. Τεχνικές οδήγησης οι οποίες μπορούν να σου σώσουν και την ζωή σε κάποια έκτακτη ανάγκη. Η υπηρεσία αυτή προσφέρεται με εμφανή τα αποτελέσματα από έμπειρους οδηγούς.

3. Η απόλυτη δοκιμή

Είτε έχεις εργοστασιακό είτε βελτιωμένο αυτοκίνητο ή μοτοσικλέτα, η πίστα είναι ο μόνος τόπος όπου θα δεις αλλά και θα ρυθμίσεις τα όρια του. Εκεί επίσης θα ανακαλύψεις και τα δικά σου όρια τα οποία εύκολα θα δεις ότι μπορείς να βελτιώσεις. Θα το δεις στο lap time που θα βελτιώνεται συνεχώς.

 

 

4. Η Εμπειρία

Η αίσθηση της ασφάλειας θα σε αφήσει να οδηγήσεις το αυτοκίνητο σου ή την μοτοσυκλέτα σου με τρόπους τους οποίους δεν θα μπορέσεις ποτέ να χρησιμοποιήσεις στον κανονικό δρόμο. Αν νομίζεις ότι η εμπειρία του κανονικού δρόμου είναι μοναδική σε προκαλούμε να επανεξετάσεις!

 

kokos

 

5. Ανταγωνιστικό Πνεύμα

Αν εξαιρέσουμε τους επίσημους αγώνες που γίνονται, τα ρολόγια της πίστας από μόνα τους σε κάνουν να θέλεις να γίνεις καλύτερος. Άρα έχεις να ανταγωνιστείς τον εαυτό σου, τα ρολόγια της πίστας αλλά και όλους τους υπόλοιπους οδηγούς της κατηγορίας σου!

6. Είσαι στον κόσμο σου

Τι πιο όμορφο από έναν χώρο στον οποίο θα βρείς ΜΟΝΟ Petrolheads. Εκεί θα κάνεις φίλους. Αυτοί οι φίλοι θα σε βοηθήσουν να γίνεις καλύτερος χωρίς να ζητήσουν αντάλλαγμα και θα χαρούν μαζί σου για το αποτέλεσμα. Μετά θα προσπαθήσουν να σε ξεπεράσουν και αυτό είναι η χαρά της πίστας. Την ίδια στιγμή έχεις τον χρόνο που θέλεις με το όχημα σου. Η στιγμή που θα φορέσεις το κράνος και θα ακούς μόνο αυτό που σε ενδιαφέρει με μια μεγάλη δόση αδρεναλίνης. Στον κόσμο σου λέμε!

 

motorace

 

7. Θα μάθεις περισσότερα για το όχημα σου

Η οδήγηση στην πίστα θα σε κάνει να σκεφτείς διπλά για το τι θα βελτιώσεις, πως θα το βελτιώσεις και με ποια υλικά θα το βελτιώσεις. Όλα αυτά με την εμπειρία που θα αποκτήσεις δοκιμάζοντας τα όρια σου και του οχήματος σου! Την ίδια στιγμή θα βρείς ακόμη περισσότερους λόγους να αγαπήσεις αυτό που οδηγείς. Στην χειρότερη θα το πουλήσεις για κάτι καλύτερο!

8. Ο Θεατής 

Αντίθετα από πολλά άλλα αθλήματα, στην πίστα ο θεατής σε απολαμβάνει με ασφάλεια. Ο θεατής είναι χαρούμενος γιατί βλέπει το θέαμα που του προσφέρεις εσύ και οι υπόλοιποι που τρέχουν μαζί σου. Ο θεατής θα είναι εκεί με την οικογένεια του και δεν θα φοβάται την θύρα «τάδε» που οργάνωσε μακελειό πάνω στις κερκίδες, όπως συμβαίνει στο ποδόσφαιρο. Το παιδί του θεατή πιθανό να θέλει να γίνει σαν εσένα κάποια μέρα. Ακόμη πιο πιθανό είναι ότι θα το πετύχει επειδή στην πίστα θα τρέξει με τους δικούς του κόπους και όχι με το μέσο του καθενός. 

 

 

9. Δεν θα σε κρίνει κανείς

Πας περίπατο με το όχημα σου. Κάνεις θόρυβο, είσαι μοντίφας, είσαι αλήτης, είσαι εγκληματίας, η αστυνομία σε έχει στο μάτι, ο γείτονας το ίδιο. Ακόμη και αν θέλεις να είσαι γρήγορος μέσα σε ένα όχι και τόσο δημοφιλές όχημα. Στην πίστα θα πας και εκείνο που βλέπεις εσύ είναι χάρμα οφθαλμού και για τους υπόλοιπους.

 

bike

 

10. Η πίστα είναι για όλους

Άντρας, γυναίκα, καγκουρό! Για την πίστα είσαι Petrolhead! 

10+1. Η πρώτη επαφή με το μηχανοκίνητο

Η πίστα είναι ο μοναδικός χώρος μέσω του οποίου μπορείς να προωθήσεις το μηχανοκίνητο στα παιδιά σου. Ξεκινώντας από το κάρτιγκ μπορείς να μυήσεις το δικό σου παιδί στον εκπληκτικό κόσμο του motorsport! Ή να νιώσεις κι εσύ γρήγορος έστω για λίγο, ναι, μπορείς!

Και μην ανησυχείς, αν απλά θέλεις να βλέπεις το όχημα σου παρκαρισμένο για να απολαμβάνεις την ομορφιά του και την γυαλάδα του, έχουμε και για σένα τον χώρο. Αλλα αφού το βελτίωσες ρε μπροοοο! Πάτα του μία με ασφάλεια να σε χαρούμε και εμείς! Αν όμως θέλεις να το παίξεις underground και Φ the police και θύρα «τάδε» και ξέρω γω τι άλλο, δυστυχώς δεν μπορούμε να βοηθήσουμε!

See you at the track! Έχεις το!