Ειδήσεις

24 Jan, 2023 Ώρα 13:17

Η Ferrari βρήκε τρόπο να κάνει τα ηλεκτρικά της αυτοκίνητα να ακούγονται σαν βενζινοκίνητα

Thumbnail

Η ιταλική αυτοκινητοβιομηχανία γνωρίζει καλύτερα από όλους πως ο ήχος ενός γρήγορου αυτοκινήτου, όχι μόνο είναι η μισή χαρά της οδήγησης, αλλά βοηθάει τον οδηγό να έχει και καλύτερο χειρισμό.

Close

Πριν κάνει το μεγάλο της βήμα στην ηλεκτροκίνηση, η Ferrari κατοχύρωσε πατέντα, σύμφωνα με την οποία μπορεί να ενισχύσει σε μεγάλο βαθμό τους πραγματικούς ήχους που παράγουν οι ηλεκτροκινητήρες και να προσφέρει καλύτερη οδηγική εμπειρία.

Τα σχέδια διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας δείχνουν συγκεκριμένα μια «συσκευή αναπαραγωγής ήχου» που φαίνεται να είναι κοντά στον πίσω άξονα. Ο ήχος που αναπαράγει μπορεί να προέρχεται από ένα εξάρτημα του ηλεκτροκινητήρα ή από κάτι άλλο εντελώς (δεν μπορεί να εξακριβωθεί μόνο από τα σχέδια). Ανεξάρτητα, ο στόχος φαίνεται να είναι να συσχετιστεί αυτό που συμβαίνει φυσικά στο σύστημα μετάδοσης κίνησης με τον ίδιο τον ήχο.

Close

 

 

Άλλες εικόνες δείχνουν τα αποτελέσματα των δοκιμών που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί. Προς το παρόν, η τεχνολογία είναι πειραματική, αλλά η εικόνα τρία στα έγγραφα φαίνεται να δείχνει ότι η Ferrari έχει ήδη διαφορετικούς ήχους με βάση την ταχύτητα του κινητήρα. Εξάλλου μη ξεχνάμε ότι η ιταλική βιομηχανία είναι από τις καλύτερες στον κόσμο στον συντονισμό των ήχων από μοτέρ, με τα μοντέλα της να έχουν το καθένα τη δική του ηχητική υπογραφή.

Σε ένα σπορ αυτοκίνητο υψηλών επιδόσεων, ο ήχος που παράγεται από τον κινητήρα είναι σημαντικός, από την μία ως μέρος της «οδηγικής απόλαυσης» αλλά από την άλλη, δίνει στον οδηγό πληροφορίες για κάθε στιγμή της κατάστασης του αυτοκινήτου.

 

 

Όσοι έχουν οδηγήσει ένα γρήγορο ηλεκτρικό αυτοκίνητο πιθανότατα θα καταλάβουν πώς η έλλειψη ήχου κινητήρα μπορεί να αποδειχθεί πρόκληση και να διαμορφώνει άλλη ατμόσφαιρα. Το ηχητικό αποτύπωμα ενός κινητήρα εσωτερικής καύσης μπορεί να πει στον οδηγό πολλά για την κατάσταση του οχήματος. Αν όλα αυτά ακούγονται κάπως οικεία, αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι η Dodge έχει κάνει λόγο για μια παρόμοια τεχνολογία. Όταν αποκάλυψε το Charger Daytona SRT EV Concept, ανέδειξε ένα σύστημα εξάτμισης Fratzonic που έκανε σε μεγάλο βαθμό το ίδιο πράγμα. Καθώς ένας αισθητήρας στο αυτοκίνητο ανιχνεύει αύξηση στην ταχύτητα κίνησης, παράγει έναν αντίστοιχο ήχο μέσω ενός ενισχυτή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η προσθήκη θορύβου στα EV είναι κάτι πάνω στο οποίο εργάζονται πολλές μάρκες καθώς δεν είναι και λίγες οι φορές που οι πεζοί δεν ακούν ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο και υπάρχουν θέματα ασφαλείας.

23 Feb, 2024 Ώρα 14:20

Βαρεθήκατε τα SUV; Η Toyota έχει την απάντηση

Thumbnail

Σε πρόσφατη εκδήλωση της Toyota στο Βέλγιο η εταιρεία παρουσίασε μερικά νέα πρωτότυπα τα οποία θα αποτελέσουν την βάση για την εξάδα των ηλεκτρικών μοντέλων που ετοιμάζει για το 2026.

Close

Ένα από αυτά ήταν το Sport Crossover της Toyota, που θα κάνει το ντεμπούτο του στην Ευρώπη το 2025.

Αυτό το πολύ όμορφο τετράθυρο concept, που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά ως bZ Sport Crossover στη Σαγκάη, αν και στο Βέλγιο αφαιρέθηκε το πρόθεμα “bZ” και έγινε πιο προσγειωμένο σε χρωματισμό.

Close

 

 

Το Sport Crossover διατηρεί τα τολμηρά χαρακτηριστικά του, συμπεριλαμβανομένης μιας υπογραφής φωτισμού εμπνευσμένης από το Prius και με χαρακτηριστικά coupe ώστε να σταθεί απέναντι σε μοντέλα όπως το Volkswagen ID.7 και το Hyundai Ioniq 6.

Αυτό το crossover προκύπτει από τη συνεργασία μεταξύ της Toyota και της κινεζικής BYD και θα προσφέρει άφθονο χώρο στο πορτμπαγκάζ και μεγάλη άνεση για τα πόδια πίσω.

Στο πλαίσιο της στρατηγικής της Toyota να λανσάρει έξι νέα EV στην Ευρώπη μέχρι το 2026, το Sport Crossover σκοπεύει να λειτουργήσει ως μια κομψή εναλλακτική λύση στα συμβατικά SUV.

Παράλληλα με αυτή την αποκάλυψη για το Sport Crossover, η Toyota παρουσίασε επίσης το Urban SUV concept, ένα ηλεκτρικό off-roader παρόμοιο σε μέγεθος με το Yaris Cross, με στόχο να ανταγωνιστεί το EX30 της Volvo κατά την κυκλοφορία του το επόμενο έτος.

Close

Παρά την προσμονή που περιβάλλει και τα δύο οχήματα, δεν έχουν ακόμη αποκαλυφθεί συγκεκριμένα τεχνικά χαρακτηριστικά, κάτι που θα γίνει από τις αρχές του νέου έτους.