Ειδήσεις

24 Jan, 2023 Ώρα 13:17

Η Ferrari βρήκε τρόπο να κάνει τα ηλεκτρικά της αυτοκίνητα να ακούγονται σαν βενζινοκίνητα

Thumbnail

Η ιταλική αυτοκινητοβιομηχανία γνωρίζει καλύτερα από όλους πως ο ήχος ενός γρήγορου αυτοκινήτου, όχι μόνο είναι η μισή χαρά της οδήγησης, αλλά βοηθάει τον οδηγό να έχει και καλύτερο χειρισμό.

Close

Πριν κάνει το μεγάλο της βήμα στην ηλεκτροκίνηση, η Ferrari κατοχύρωσε πατέντα, σύμφωνα με την οποία μπορεί να ενισχύσει σε μεγάλο βαθμό τους πραγματικούς ήχους που παράγουν οι ηλεκτροκινητήρες και να προσφέρει καλύτερη οδηγική εμπειρία.

Τα σχέδια διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας δείχνουν συγκεκριμένα μια «συσκευή αναπαραγωγής ήχου» που φαίνεται να είναι κοντά στον πίσω άξονα. Ο ήχος που αναπαράγει μπορεί να προέρχεται από ένα εξάρτημα του ηλεκτροκινητήρα ή από κάτι άλλο εντελώς (δεν μπορεί να εξακριβωθεί μόνο από τα σχέδια). Ανεξάρτητα, ο στόχος φαίνεται να είναι να συσχετιστεί αυτό που συμβαίνει φυσικά στο σύστημα μετάδοσης κίνησης με τον ίδιο τον ήχο.

Close

 

 

Άλλες εικόνες δείχνουν τα αποτελέσματα των δοκιμών που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί. Προς το παρόν, η τεχνολογία είναι πειραματική, αλλά η εικόνα τρία στα έγγραφα φαίνεται να δείχνει ότι η Ferrari έχει ήδη διαφορετικούς ήχους με βάση την ταχύτητα του κινητήρα. Εξάλλου μη ξεχνάμε ότι η ιταλική βιομηχανία είναι από τις καλύτερες στον κόσμο στον συντονισμό των ήχων από μοτέρ, με τα μοντέλα της να έχουν το καθένα τη δική του ηχητική υπογραφή.

Σε ένα σπορ αυτοκίνητο υψηλών επιδόσεων, ο ήχος που παράγεται από τον κινητήρα είναι σημαντικός, από την μία ως μέρος της «οδηγικής απόλαυσης» αλλά από την άλλη, δίνει στον οδηγό πληροφορίες για κάθε στιγμή της κατάστασης του αυτοκινήτου.

 

 

Όσοι έχουν οδηγήσει ένα γρήγορο ηλεκτρικό αυτοκίνητο πιθανότατα θα καταλάβουν πώς η έλλειψη ήχου κινητήρα μπορεί να αποδειχθεί πρόκληση και να διαμορφώνει άλλη ατμόσφαιρα. Το ηχητικό αποτύπωμα ενός κινητήρα εσωτερικής καύσης μπορεί να πει στον οδηγό πολλά για την κατάσταση του οχήματος. Αν όλα αυτά ακούγονται κάπως οικεία, αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι η Dodge έχει κάνει λόγο για μια παρόμοια τεχνολογία. Όταν αποκάλυψε το Charger Daytona SRT EV Concept, ανέδειξε ένα σύστημα εξάτμισης Fratzonic που έκανε σε μεγάλο βαθμό το ίδιο πράγμα. Καθώς ένας αισθητήρας στο αυτοκίνητο ανιχνεύει αύξηση στην ταχύτητα κίνησης, παράγει έναν αντίστοιχο ήχο μέσω ενός ενισχυτή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η προσθήκη θορύβου στα EV είναι κάτι πάνω στο οποίο εργάζονται πολλές μάρκες καθώς δεν είναι και λίγες οι φορές που οι πεζοί δεν ακούν ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο και υπάρχουν θέματα ασφαλείας.

26 Jan, 2023 Ώρα 11:17

Στο Nissan Qashqai ο τίτλος για «Το πιο αξιόπιστο αυτοκίνητο»

Thumbnail

Ένα ιδιαίτερα σημαντικό τίτλο πρόσθεσε στην τροπαιοθήκη του το νέο Nissan Qashqai.  Ανακηρύχθηκε το πιο αξιόπιστο αυτοκίνητο του Ηνωμένου Βασιλείου, μετά από έρευνα σε 50.000 Βρετανούς καταναλωτές. Σχεδιασμένο και κατασκευασμένο στη Βρετανία, το Qashqai αναδείχθηκε ξεκάθαρα ηγέτης στην αξιοπιστία μετά από μια ετήσια αντίστοιχη έρευνα που διεξήχθη από την οργάνωση καταναλωτών Which?.

Close

 

 

Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι πρόσφατα, το μοντέλο πήρε τον τίτλο του πιο καλοπουλημένου αυτοκινήτου στο Ηνωμένο Βασίλειο για το 2022 ενώ παράλληλα απέσπασε και τα πέντε αστέρια στην ασφάλεια από τον ανεξάρτητο οργανισμό EuroNCAP. Oι ειδικοί κριτές του θεσμού που το αξιολόγησαν του έδωσαν και τα πέντε αστέρια στην αξιοπιστία και το επαίνεσαν την πρακτικότητα, την αξιοπιστία και τον οικογενειακό χαρακτήρα του δίδοντας του μια ιδιαίτερα ψηλή βαθμολογία απέναντι στον ανταγωνισμό.

 

Close

 

Στο Τεχνικό Κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης της Nissan στο Cranfield του Bedfordshire, μια ομάδα ειδικών υποβάλει τα νέα μοντέλα της Nissan σε μια σειρά από δύσκολες δοκιμές,  πριν τα αυτοκίνητα βγουν στην αγορά, για να διασφαλίσουν ότι τα οχήματα πληρούν τα αυστηρά πρότυπα ποιότητας και αξιοπιστίας. Σε αυτές περιλαμβάνεται και το “Climatic Four-poster Vibration Rig”,  που προσομοιώνει τρία χρόνια οδήγησης σε μόλις πέντε εβδομάδες, με τους  μηχανικούς ακόμη και να σκαρφαλώνουν στο αυτοκίνητο για να ακούσουν τυχόν τριγμούς από το εσωτερικό. Τα αυτοκίνητα υποβάλλονται επίσης σε δοκιμές υπερβολικά ζεστού και κρύου καιρού, ενώ ειδικοί βραχίονες έχουν ρυθμιστεί για να κλείνουν επανειλημμένα τις πόρτες, προσομοιώνοντας την χρήση του κανονικού κύκλου ζωής του οχήματος, με τους δοκιμαστές να ελέγχουν για τυχόν ζημιές στους μεντεσέδες και τα υλικά της πόρτας. Η ομάδα ανάπτυξης αποθηκεύει ακόμη και μια σειρά εξοπλισμού αναψυχής και δραστηριότητας (π.χ. καρότσια, μπαστούνια γκολφ, βαλίτσες) για να δοκιμάσει την ανθεκτικότητα των επενδύσεων και των  υλικών του χώρου αποσκευών.

Η νέα γενιά του Nissan Qashqai βρίσκεται στους εκθεσιακούς χώρους του Ομίλου Πηλακούτα σε εκδόσεις Mild Hybrid αλλά και με το καινοτόμο σύστημα e-Power, που προσφέρει ηλεκτροκίνηση χωρίς φόρτιση και απίστευτη αυτονομία.