Ειδήσεις

07 Jun, 2021 Ώρα 10:37

Μέχρι το 2030 Η Fiat θα έχει γίνει πλήρως ηλεκτρική

Thumbnail

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες, η μια μετά την άλλη, ανακοινώνουν τα πλάνα τους για τη μετάβασή τους στην ηλεκτροκίνηση και την απεμπλοκή τους από τους κινητήρες εσωτερικής καύσης.

Close

Αυτή τη φορά ήταν η σειρά της Fiat, η οποία την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος (5 Ιουνίου) ανακοίνωσε την πρόθεσή της να κατασκευάζει έως το 2030 αποκλειστικά ηλεκτρικά μοντέλα.

 

Close

 

Η απόφαση αυτή της ιταλικής εταιρείας είναι πάντως λίγο πολύ επιβεβλημένη. Και αυτό γιατί η γκάμα της αποτελείται κατά κύριο λόγο από μικρά αυτοκίνητα. Που θα επηρεαστούν ιδιαίτερα από την εφαρμογή από το 2025 των προδιαγραφών Euro 7, οι οποίες προβλέπουν ιδιαίτερα αυστηρά όρια εκπομπής ρύπων, που σημαίνουν ακριβή αντιρρυπαντική τεχνολογία και κατά συνέπεια μεγάλη αύξηση των τιμών πώλησης. Η οποία ποσοστιαία στα πιο μικρά αυτοκίνητα με κινητήρες βενζίνης ή και πετρελαίου θα είναι πιο σημαντική.

Close

 

 

Η Fiat αυτή τη στιγμή έχει στη γκάμα της ένα ηλεκτρικό μοντέλο, το 500e, ενώ σκοπεύει να προσθέσει και μια πιο ισχυρή και σπορ έκδοσή του με τα σήματα της Abarth.

Παράλληλα οι Ιταλοί σκοπεύουν να μετατρέψουν έναν από τους πλέον εμβληματικούς χώρους της αυτοκινητοβιομηχανίας, την οβάλ πίστα στην οροφή του εργοστασίου στο Lingotto, σε χώρο πρασίνου με συνολικά 28.000 φυτά.

23 Jun, 2021 Ώρα 11:00

Με πλήρως ηλεκτροκίνητη γκάμα από τις αρχές της επόμενης δεκαετίας η Audi

Thumbnail

Οι τελευταίες επίσημες πληροφορίες που έρχονται απευθείας από τα κεντρικά της Audi στο Ingolstadt της Γερμανίας, επιβεβαιώνουν τα όσα μάθαμε πριν λίγους μήνες, με την premium αυτοκινητοβιομηχανία να σταματά την εξέλιξη νέων κινητήρων εσωτερικής καύσης το 2026. Η παραγωγή τους θα συνεχίσει και μέχρι τις αρχές της επόμενης δεκαετίας, αλλά θα αφορά ήδη υπάρχουσες θερμικές μονάδες της γκάμας.

Close

Σύμφωνα με ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης, τα σημερινά A3 και Α4 θα αντικατασταθούν από αμιγώς ηλεκτροκίνητα μοντέλα, ενώ το ίδιο θα συμβεί και στα μεγαλύτερα Α5 και Α6. Το τελευταίο αυτοκίνητο της γκάμας το οποίο θα εξοπλιστεί με καινούργια θερμική μονάδα ισχύος θα είναι το επόμενης γενιάς Q8, η παραγωγή του οποίου θα ολοκληρωθεί το 2032. Μέχρι τότε όλη η γκάμα θα έχει εξηλεκτριστεί πλήρως.

Το πλάνο της γερμανικής μάρκας έχει ως στόχο την ύπαρξη 20 διαφορετικών αμιγώς ηλεκτροκίνητων μοντέλων έως το 2025 και την πώληση τουλάχιστον 7 εκατομμυρίων μονάδων που να βασίζονται στην πλατφόρμα ηλεκτρικών PPΕ, την οποία η Audi έχει εξελίξει σε συνεργασία με την Porsche.

Close

Εάν αυτοί οι στόχοι υλοποιηθούν, τότε τοποθετούν την εταιρεία με τους τέσσερις δακτυλίους στο σήμα, μπροστά και από τους δύο κύριους ανταγωνιστές της, την BMW και την Mercedes-Benz, στον αγώνα της ηλεκτρικής εποχής. Αυτό γιατί η πρώτη έχει ως στόχο το 50% των συνολικών της πωλήσεων να αφορά ηλεκτρικά μοντέλα έως το 2030, ενώ η δεύτερη δεν έχει ανακοινώσει καν επίσημο στρατηγικό πλάνο για το εξηλεκτρισμένο μέλλον της. Μία premium μάρκα η οποία φαίνεται να βρίσκεται πιο μπροστά ακόμη και από την Audi, είναι η Jaguar, με την βρετανική αυτοκινητοβιομηχανία να δηλώνει πως θα έχει εξηλεκτριστεί πλήρως έως το 2025.

 

Close