Νέα μοντέλα

07 Dec, 2020 Ώρα 09:07

Έκδοση plug-in hybrid για το Audi Q3

Thumbnail

 

Close

Ο συνδυασμός μιας ηλεκτρικής εμπειρίας οδήγησης, απλής φόρτισης και υψηλού επιπέδου καθημερινής χρήσης καθιστά τα plug-in υβριδικά μοντέλα της Audi ιδιαίτερα ελκυστικά. Τα Q3 45 TFSI e και το Q3 Sportback 45 TFSI e ολοκληρώνουν τη γκάμα plug-in hybrids που η Audi έχει φέρει στην αγορά από τα μέσα του 2019. Ταυτόχρονα, αυτά τα δύο συμπαγή SUV σηματοδοτούν το πρώτο βήμα στον κόσμο των ηλεκτροκίνητων μοντέλων Q.

Τα δύο μοντέλα Q3 διαθέτουν έναν 1.4 TFSI κινητήρα καύσης απόδοσης 150 ίππων ο οποίος δέχεται βοήθεια από μια ηλεκτρική μονάδα η οποία παρέχει ισχύ 85 KW. Το PSM είναι ενσωματωμένο στο περίβλημα του κιβωτίου έξι σχέσεων S tronic μαζί με τον διαχωριστικό συμπλέκτη. Αυτό το κιβώτιο διπλού συμπλέκτη, το οποίο μεταφέρει την ισχύ στους μπροστινούς τροχούς, ενσωματώνει μια ηλεκτρική αντλία λαδιού που διασφαλίζει την τροφοδοσία και, συνεπώς, τη λειτουργία των συμπλεκτών και με αυτήν την επιλογή ταχυτήτων ακόμα και όταν ο κινητήρας TFSI είναι εκτός λειτουργίας.

Close

 

 

Ο 1.4 TFSI και ο ηλεκτροκινητήρας παράγουν μαζί 245 ίππους και 400 Nm ροπής. Τόσο το Q3 45 TFSI e όσο και το Sportback χρειάζονται 7,3 δευτερόλεπτα για να επιταχύνουν μέχρι τα 100 χμαω. από στάση και έχουν αμφότερα τελική ταχύτητα στα 210 χμαω.

Η μπαταρία υψηλής τάσης βρίσκεται κάτω από το δάπεδο του οχήματος μπροστά από τον πίσω άξονα. Το σύστημα μπαταρίας έχει το δικό του κύκλωμα ψύξης, το οποίο μπορεί να συνδεθεί με το κύκλωμα του συστήματος κλιματισμού για να εξασφαλίσει αποτελεσματική ψύξη.

 

 

Ανεξάρτητα από την ευφυΐα του συστήματος διαχείρισης μονάδας ισχύς, ο οδηγός έχει πάντα τον έλεγχο. Πατώντας το κουμπί EV, μπορούν να εναλλάσσονται μεταξύ αυτόματης υβριδικής και ηλεκτρικής οδήγησης, ενώ ένα μενού ανοίγει ταυτόχρονα στο λειτουργικό σύστημα MMI που προσφέρει δύο πρόσθετες ειδικές λειτουργίες οδήγησης: «Battery Hold» και «Battery Charge» τα οποία χρησιμεύουν για τη διατήρηση του φόρτου της μπαταρίας στο τρέχον επίπεδο ή για την αύξηση του. Επιπλέον, το πρόγραμμα οδήγησης μπορεί να επηρεάσει τον χαρακτήρα της μονάδας ισχύος χρησιμοποιώντας το δυναμικό σύστημα χειρισμού της Audi. Επιλέγοντας το δυναμικό προφίλ εδώ, θέτοντας το S tronic σε «S» και πιέζοντας τον πεντάλ βενζίνης, ο οδηγός έχει την πλήρη ροπή του ηλεκτρικού κινητήρα 330 Nm στη διάθεσή του για έως 10 δευτερόλεπτα. Με το που σηκώνεται το πόδι από το πεντάλ, ο ηλεκτρικός κινητήρας επιστρέφει σε κατάσταση ανάκτησης ενέργειας. Με αυτόν τον τρόπο, το όχημα μπορεί επίσης να επιβραδυνθεί γρήγορα χάρη στον ηλεκτροκινητήρα του.

Τα συστήματα υποβοήθησης οδηγού προέρχονται από τις premium κατηγορίες της μάρκας ενώ τα βασικά συστήματα Audi pre sense, προειδοποίηση αναχώρησης λωρίδας, υποβοήθηση στροφής και υποβοήθηση swerve διατίθενται στον βασικό εξοπλισμό.

 

07 Dec, 2020 Ώρα 09:12

Η νέα γενιά των Dacia Sandero και Sandero Stepway

Thumbnail

H Dacia συνεχίζει την επέλαση της στην Ευρωπαϊκή αγορά έχοντας σαν όπλο την εκπληκτική σχέση αξίας / αγοράς (value for money) που προσφέρει στον καταναλωτή. Παρουσίασε την καινούρια γενιά των Sandero και Sandero Stepway που έρχονται για να προσφέρουν πιο αποδοτικούς κινητήρες, περισσότερη τεχνολογία και, όπως πάντα στο πνεύμα Dacia, προσφέρουν εύκολη και άνετη οδήγηση και χαμηλή τιμή αγοράς.

Close

Η νέα αρθρωτή πλατφόρμα CMF των καινούργιων Sandero και Sandero Stepway επιτρέπει τρεις σημαντικές βελτιώσεις. Η πρώτη αφορά την ακουστική αφού, με ελαφρύτερη αλλά σκληρότερη βάση και δομή αμαξώματος, οι δονήσεις μειώνονται αισθητά σε ολόκληρο το αυτοκίνητο. Το δεύτερο αφορά την αύξηση της απόστασης του αμαξώματος από το έδαφος με τη διεύρυνση του πλαισίου κατά 41 mm στο Sandero και 29 mm στο Sandero Stepway βελτιώνοντας τη συμπεριφορά τους στον δρόμο. Η τελευταία βελτίωση αφορά την παθητική και ενεργή ασφάλεια, με την ενσωμάτωση της τελευταίας γενιάς συστημάτων υποστήριξης οδηγού (ADAS).

 

Close

 

Επίσης, οι νέες ρυθμίσεις κραδασμών και ελατηρίων επιτρέπουν στα Sandero και Sandero Stepway να έχουν ένα πιο άκαμπτο χαρακτήρα μέσα από τις στροφές  ενώ το τιμόνι είναι τώρα 100% ηλεκτρικό και χρειάζεται 36% λιγότερη προσπάθεια σε σύγκριση με το προηγούμενο Sandero.

Close

Όλοι οι κινητήρες που διατίθενται στα Sandero και Sandero Stepway συμμορφώνονται με το νέο πρότυπο Euro 6DFull και συνδυάζονται με δύο νέα, ελαφρύτερα κιβώτια ταχυτήτων που ενσωματώνουν τις τελευταίες μηχανικές εξελίξεις όσον αφορά την τριβή. Τα μοντέλα θα είναι εφοδιασμένα είτε με ένα χειροκίνητο 6 ταχυτήτων είτε με το  αυτόματο CVT. Προκειμένου να βελτιωθεί η κατανάλωση, η αεροδυναμική του αυτοκινήτου έχει βελτιωθεί ιδιαίτερα στο αμάξωμα και κάτω από το πλαίσιο. Ο συντελεστής διείσδυσης αέρα (που ονομάζεται SCx) έχει αυξηθεί κατά 8% έως 10%.

 

 

Οι κινητήρες, νέα κιβώτια ταχυτήτων, αεροδυναμικές βελτιώσεις, μειώσεις τριβής (φρένο, κύλιση και ελαστικά) και μειωμένη κατανάλωση ενέργειας (προβολείς LED, εναλλάκτης υψηλής απόδοσης) των νέων Sandero και Sandero Stepway έχουν μειώσει την κατανάλωση καυσίμου κατά τουλάχιστον 6%. Η ηχομόνωση του οχήματος έχει βελτιωθεί αυξάνοντας τις απορροφητικές επιφάνειες στο χώρο του κινητήρα από 12% σε 48%, μειώνοντας την ακουστική διαρροή.