Editorial

19 Aug, 2020 Ώρα 19:54

Διευθυντής τροχαίας: Όλοι οι petrolheads στο ίδιο καζάνι!

Thumbnail

Όπως είχαμε γράψει χθές η προσπάθεια της Κυπριακής Ομοσπονδίας Μοτοσυκλέτας και άλλων οργανωμένων ομάδων να μιλήσουν στους διοικούντες εκεί στην αστυνομία Κύπρου απέτυχε. Απέτυχε όπως απέτυχαν και οι δικές μας προσπάθειες εδώ και πολλά χρόνια να κάνουμε το τμήμα οδικών μεταφορών και την αστυνομία να ξεχωρίσουν τις παράνομες μετατροπές από τις νόμιμες βελτιώσεις. Απέτυχαν όλα, όπως απέτυχε η κοινωνία να κατανοήσει την αγάπη μας προς το μηχανοκίνητο χόμπι!

Close

Μια χώρα όπως η δική μας, δήθεν ευρωπαϊκή, διατηρεί νόμους οι οποίοι γράφτηκαν πριν δεκάδες χρόνια μέσα στους οποίους προστίθενται παράγραφοι κυριολεκτικά έτσι ώστε να κλείσουν τα παραθυράκια που τους καθιστούν ανίκανους για την διατήρηση των ίδιων τον πεπαλαιωμένων νόμων τους.

Μια χώρα την οποία διοικούν ανθρώποι με παρελθόν. Άνθρωποι που αν και ακόμη το παρελθόν τους είναι καθαρό, δεν έχουν θέση στο χώρο σαν διοικούντες, αφού είναι μετριότητες. Παλιά κεφάλια, ξεροκέφαλοι, ιδιότροποι και ότι άλλο έχουν μαζέψει οι διάφορες κυβερνήσεις σε θέσεις κλειδιά δίνοντας τους το ΟΚ να κάνουν ότι τους έρθει στο μυαλό.

Close

Κυβερνήσεις οι οποίες κάνουν οτιδήποτε άλλο εκτός από το να προστατεύουν τους πολίτες της και τα δικαιώματα τους εκεί που δεν έχουν ιδέα.

Όλοι φίλοι μου καλοί είμαστε στο ίδιο καζάνι και βράζουμε. Όλοι οι μοτοσικλετιστές είστε αλήτες επειδή κάποιος κάνει σούζες στην παραλιακή. Όλοι οι αυτοκινητάδες είστε εγκληματίες επειδή ένας κάνει τα δικά του σε κάποιο σημείο του νησιού. Ναι αυτό εννοούσε ο υπεύθυνος της Αστυνομίας λέγοντας ότι "Τα δικαιώματα των άλλων πολιτών όταν κάνουν σούζες, πηγαίνουν με μεγάλες ταχύτητες και προκαλούν οχληρία δεν τα αντιλαμβάνονται;¨. Συμπλήρωσε επίσης ότι οι μοτοσικλετιστές συμπεριφέρονται άδικα και πρέπει να σεβαστούν τα δικαιώματα και των υπόλοιπων πολιτών. Δεν ξέρω, αλλά κάτι δεν μου ακούγεται σωστό.

Close

Την ίδια στιγμή τα μέσα μαζικής ενημέρωσης προβάλλουν την ευαρέσκεια των πολιτών για τα μέτρα εναντίων των μοτοσικλετιστών. Σε ΚΑΝΕΝΑ ποστ ειδικά στο facebook δεν είδαμε την ευαρέσκεια τους. Είδαμε μόνο δυσαρέσκεια από τους πραγματικά ταλαιπωρημένους. Και εξηγούμε ότι δεν υπάρχουν μόνο αυτοί που έχουν σαν χόμπι την μοτοσικλέτα μεγάλου κυβισμού. Υπάρχουν και αυτοί οι οποίοι είναι το μοναδικό τους μέσο μετακίνησης. Ο Κος Γιαννάκης Γεωργίου της αστυνομίας όμως, είπε να βρουν άλλο μέσο για τη διακίνηση τους. Αυτό δείχνει την κοινωνία μας. Δεν υπάρχουν τρόποι αντιμετώπισης ενός προβλήματος (οχληρίας) από ένα σώμα όπως την Κυπριακή αστυνομία. Ο μόνος τρόπος που βρήκαν είναι να στερήσουν δικαιώματα από τους πολίτες.

Μαζί, είπε ότι η Αστυνομία έχει δεχτεί σωρεία παραπόνων από τους κατοίκους των περιοχών που περιλαμβάνονται στο διάταγμα, ενώ σημείωσε ότι παρόμοια μέτρα λαμβάνονται και σε άλλες χώρες όπως το Βέλγιο, την Γαλλία και την Αγγλία. Είναι πραγματικά ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ το ότι ακολουθούν μέτρα από άλλες χώρες την ίδια στιγμή που στις ίδιες χώρες υπάρχουν μέτρα και σταθμά για όλα. Ακόμη και για τις βελτιώσεις. Δηλαδή ότι μας συμφέρει είναι οκ. Ότι δεν μας συμφέρει δεν είναι καλό.

Έχουμε γεμίσει από Κύπριους "κλαμένους" οι οποίοι με το παραμικρό δημιουργούν πρόβλημα σε συμπολίτες τους. Και δυστυχώς οι ίδιοι "κλαμένοι" βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε θέσεις κλειδιά.

Για μας, τους φίλους της μοτοσικλέτας αλλά και του αυτοκινήτου, γίνεται ακόμα πιο επιτακτικό να υπάρξει συσπείρωση όλων με στόχο να σταματήσουν να μας θεωρούν περιθωριακούς, αναρχικούς και παραβάτες και να ασελγούν στο πάθος μας. Το νόμιμο πάθος.

Το χόμπι του αυτοκινήτου και της μοτοσικλέτας έχει χιλιάδες φίλους στην Κύπρο. Σε κάθε κοινωνία, υπάρχουν οι σωστοί και εκείνοι που θα παρανομήσουν. Η γενικευμένη λογική όμως των διαταγμάτων - εμπνεύσεων κάποιου που σκέφτηκε πολύ - αλλά και φράσεις όπως "ας βρουν άλλο μέσο" ή "μα αφού μας πήραν διάφοροι και μας είπαν μπράβο", είναι απαράδεκτες σε μια χώρα που θέλει να λέγεται ευρωπαϊκή.

Σημαντικό να προσθέσω ότι αν είσαι ένας απο αυτούς τους "κλαμένους" και σε έχει ενοχλήσει το κείμενο μου, μπορείς πολύ απλά να κάνεις unfollow τη σελίδα μας και να μας αφήσεις ήσυχους στο μικρό μας κόσμο. (θα έγραφα κάτι χειρότερο αλλα μου είπαν να μην είμαι κακός).

 

Διάβασε επίσης

Επιτροπή Συγκοινωνιών: Ας καταπατήσουμε λίγο τα δικαιώματα του πολίτη!

Στην Κύπρο δεν μπορείς να έχεις σαν χόμπι το αυτοκίνητο!

02 May, 2024 Ώρα 19:39

20 χρόνια BURNOUT – Τιμή στο θρυλικό περιοδικό που έβαλε τις βάσεις για την ανάπτυξη του motorsport και tuning

Thumbnail

Τον Απρίλιο του 2004 κυκλοφόρησε το πρώτο τεύχος του κυπριακού BURNOUT. Ένα περιοδικό που άφησε εποχή στο χώρο του tuning, των Clubs αυτοκινήτων, αλλά και του motorsport. Δεν μου αρέσει να μιλώ για τα επιτεύγματα μας, αλλά το BURNOUT, είναι ιστορία.

Close

Η όλη φάση ξεκίνησε από την Ελλάδα όπου από το 1999 μέχρι το 2003 διοργανώναμε αποκλειστικά τους αγώνες dragster. Τα ρεκόρ επισκεψιμότητας (22.000 θεατές) και συμμετοχών (190 auto – moto σε ένα αγώνα) δεν έχουν σπάσει ποτέ. Και δεν προβλέπεται να σπάσουν. Ακόμη και τον 1ο αγώνα drift στην Ελλάδα, εμείς τον διοργανώσαμε, στις Αφίδνες…

Στην Κύπρο διοργανώσαμε τους πρώτους αγώνες dragster to 2002 και 2003. Όλα τότε με το ελληνικό BURNOUT σαν χορηγό επικοινωνίας.

Close

Και τότε ήταν που είδαμε το κενό στην Κύπρο και με συνοπτικές διαδικασίες, στήσαμε το κυπριακό BURNOUT. Η αναγνωσιμότητα του τότε είχε ταράξει τα νερά στα διαφημιστικά γραφεία. Προσπαθούσαν με πάθος να το μειώσουν, αλλά δεν μπορούσαν. Το έβρισκαν μπροστά τους τα δήθεν «αντρικά» περιοδικά των μεγάλων εκδοτικών εταιρειών που έτρωγαν την σκόνη του BURNOUT, του «περιοδικού του δρόμου». Ενός περιοδικού πολύ προχωρημένου για την εποχή του.

 

Close

 

Πάρτυ, διοργανώσεις, το πρώτο Extreme Car Show, οι πρώτοι αγώνες Drift στη Δρομολαξιά και οι βάσεις για αναγνώριση του αθλήματος μας στην κοινωνία της μάππας, είχαν μπει από τα πρώτα χρόνια κυκλοφορίας του. Η ανάπτυξη του tuning και του motorsport, ήταν ραγδαία. Οι προσκλήσεις σε τηλεοπτικά πάνελ και ραδιόφωνα για την οδική ασφάλεια πολλές. Γιατί εμείς ξέρουμε τι λέμε και δεν κρυβόμαστε.

 

 

Έκτοτε, χωρίς να επεκταθώ σε λεπτομέρειες, το BURNOUT  το οποίο ολοκλήρωσε τον κύκλο του το 2012 (πουλώντας αντίτυπα για χρόνια μετά) αλλά άφησε το στίγμα του παντού, μέχρι και σήμερα.

Λίγα είναι τα άτομα και οι φορείς που ώθησαν το motorsport στην Κύπρο. Δεν το κάναμε μόνοι μας. Μην με παρεξηγάτε.

 

 

Όμως το BURNOUT, τα έργα του και η σημερινή του προέκταση, είναι ακόμη ζωντανή:

  • Το Boyz Stuff Show που ακόμη πολλοί το ονομάζουν BURNOUT, κλείνει 20 χρόνια ζωής φέτος!
  • Η Achna Speedway για την οποία το BURNOUT έδωσε μάχες με τον ιδιοκτήτη πριν ανοίξει, κρατιέται ζωντανή από την ομάδα του BURNOUT που την διαχειρίζεται εδώ και 5 + χρόνια με πρωτοστάτη τον Αυγουστή «του BURNOUT».
  • Το Petrolheads Festival, το Πρωτάθλημα Αναβάσεων, το Πρωτάθλημα Time Attack, το Gymkhana, όλα με την στήριξη μας, έχουν ένα άρωμα BURNOUT.

Πολλά από τα Clubs αυτοκινήτων, είχαν δημιουργηθεί (και πρωτο εμφανιστεί) στο BURNOUT.

 

 

Θυμάμαι ακόμη τα αυτοκίνητα στους δρόμους με τα αυτοκόλλητα BURNOUT που δίναμε δώρο με τα τεύχη μας.

Κρατάω ακόμη τα μηνύματα θαυμασμού, τα δώρα που μας έστελναν, τις επιστολές. Τα τηλεφωνήματα και τα βράδια που περνάγαμε στο αρχηγείο για να βοηθήσουμε τους δικούς μας street racers που τους μάζευαν τα αυτοκίνητα οι «θυμωμένοι» ζετάδες να τα πάρουν πίσω. Τις μάχες για αλλαγή της νομοθεσίας για τα «μοτιφαρισμένα» αυτοκίνητα που καλά κρατεί.

Το BURNOUT ήταν μια ιδέα. Ένας τρόπος ζωής. Ένα πολύ προχωρημένο project για την εποχή του. Σήμερα, το τιμάμε.

Είμαι πολύ περήφανος που το έφερα στην Κύπρο και σήμερα, 20 χρόνια μετά, το μόνο που μπορώ να πω, είναι ένα μεγάλο «ευχαριστώ» εκ μέρους όλων όσων έζησαν υπέροχες στιγμές BURNOUT.    

Χαίρομαι που πολλοί ακόμη με αποκαλούν ο «Στέλιος ο BURNOUT».

Στέλιος Κυθρεώτης