Μια έντονη βροχόπτωση λίγο πριν την έναρξη του αγώνα καθυστέρησε τις διαδικασίες στο Le Mans, με τους διοργανωτές να δίνουν εκκίνηση στους αναβάτες σε βρόχινο αγώνα αργότερα. Κάτι που έγινε πρώτα φορά από το GP της Βαλένθια του 2018.

Ο Cal Crutchlow της LCR κράτησε για λίγο το προβάδισμα μέχρι τον λόφο προς το Dunlop chicane, αλλά ο Jack Miller τον προσπέρασε στην τρίτη στροφή για να περάσει αυτός πρώτος. Πιο πίσω ένα ατύχημα του Valentino Rossi ανάγκασε τον άλλο αναβάτη της Yamaha, Maverick Vinales, τον Mir της Suzuki και τον Aleix Espargaro της Aprilia να τον αποφύγουν, ρίχνοντας τους εκτός της βαθμολογούμενης δεκάδας.

Μέσα στο χάος, οι αναβάτες της εργοστασιακής Ducati, Andrea Dovizioso και Danilo Petrucci, τοποθετήθηκαν πίσω από τον Miller, με τον poleman Quartararo τέταρτο. Ο Petrucci βρήκε τον τρόπο για να προσπεράσει τον Miller στο Blue Esses προς το τέλος του πρώτου γύρου, με τον Dovizioso να τον ακολουθεί γρήγορα.
Το κορυφαίο τρίο της Ducati δημιούργησε γρήγορα απόσταση ασφαλείας από τους υπόλοιπους, με τον Alex Rins να ήταν μπροστά από την «αγέλη» που κυνηγούσε τους πρώτους έχοντας εκκινήσει 16ος. Στη συνέχεια, ο Rins ξεκίνησε να ασκεί πίεση, φτάνοντας σε απόσταση ενός δευτερολέπτου από τον Miller, τον οποίο προσπέρασε στον γύρο 15, αν και έχασε την θέση λίγα λεπτά αργότερα. Στον γύρο 18, ο Dovi έκανε μια επιτυχημένη κίνηση πάνω στον Petrucci, ωστόσο η μάχη τους συνεχίστηκε και μετά από μικρή επαφή. Εκεί όπου ο Dovi είδε τον Rins να τον προσπερνάει και να πατάει στην δεύτερη θέση. Εκεί όμως δεν έμεινε καθώς ο καταπληκτικός του αγώνας έφτασε σε ένα άδοξο τέλος μετά από ατύχημα στον επόμενο γύρο, ενώ πριν εγκατέλειψε και ο Miller.

Αυτό έδωσε στον Petrucci μια διαφορά 2,7 δευτερολέπτων έναντι του Dovizioso, ο οποίος όμως έκλεισε γρήγορα την διαφορά αλλά άρχισε να υποφέρει από έλλειψη πίσω πρόσφυσης και ήταν ανίσχυρος για να εμποδίσει τον Marquez να του πάρει τη θέση. Το προβάδισμα του Petrucci παρέμεινε άθικτο στον τελευταίο γύρο και ο αναβάτης της Ducati κατάφερε να πετύχει τη δεύτερη νίκη του στο MotoGP, καθιστώντας τον ως τον έβδομο διαφορετικό νικητή αυτή τη σεζόν. Ο rookie Marquez έδωσε στη Honda το πρώτο της βάθρο στο 2020 τερματίζοντας δεύτερος έχοντας ξεκινήσει από την 18η, ενώ ο Pol Espargaro ολοκλήρωσε το βάθρο για την KTM μετά που προσπέρασε τον Dovizioso, ο οποίος τερμάτισε τέταρτος. Ο Johann Zarco ήταν πέμπτος, με τους Oliveira, Nakagami, Bradl, Quartararo και Vinales, να κλείνουν την βαθμολογούμενη δεκάδα.
Η επόμενη συνάντηση του θεσμού θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα στο Aragon της Ισπανίας, όπου θα μείνουν εκεί και για ακόμα έναν αγώνα στη συνέχεια.
Πρωτάθλημα αναβατών MotoGP
1 Fabio Quartararo Yamaha 115
2 Joan Mir Suzuki 105
3 Andrea Dovizioso Ducati 97
4 Maverick Viñales Yamaha 96
5 Takaaki Nakagami Honda 81
6 Franco Morbidelli Yamaha 77
7 Jack Miller Ducati 75
8 Pol Espargaró KTM 73
9 Miguel Oliveira KTM 69
10 Danilo Petrucci Ducati 64

To MotoGP στην Jerez ξεκινά!
Αυτή είναι η 39η συνεχόμενη χρονιά που διεξάγεται GP στην Jerez από το ντεμπούτο το 1987. Με δύο GP το 2020, αυτό είναι το 40ό GP στην πίστα. Το Assen είναι ο μόνος τρέχων χώρος που έχει φιλοξενήσει περισσότερα GP στη σειρά: 71 συνεχόμενες διοργανώσεις από το 1949 έως το 2019.
Υπήρξαν 10 νικητές MotoGP™ στην Jerez από το 2002: Valentino Rossi (6 νίκες), Marc Marquez (3), Francesco Bagnaia (3), Jorge Lorenzo (3), Dani Pedrosa (3), Fabio Quartararo (2), Jack Miller (1), Casey Stoner (1), Loris Capirossi (1) και Sete Gibernau (1). Η νίκη του Alberto Puig στη Jerez στις 7 Μαΐου 1995 ήταν η πρώτη νίκη Ισπανού αναβάτη εντός έδρας στο MotoGP.
ΝΙΚΗΤΕΣ MOTOGP™ ΣΤΗΝ JEREZ
Marc Marquez 3 (2014, 2018, 2019) – Francesco Bagnaia 3 (2022, 2023, 2024) – Fabio Quartararo 2 (2020/1, 2020/2) – Jack Miller 1 (2021)
ΝΙΚΗΤΕΣ SPRINT ΣΤΗΝ JEREZ
Jorge Martin 1 (2024) – Brad Binder 1 (2023)
ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΕΣ ΣΤΗΝ JEREZ: ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
Νίκες GP: Honda 22 – Yamaha 10 – Ducati 5 – Suzuki 2
Νίκες Sprint: KTM 1 – Ducati 1
Η Honda έχει 22 νίκες στη MotoGP στην Jerez, με πιο πρόσφατη το 2019, όταν ο Marc Marquez κέρδισε από την 3η θέση στην εκκίνηση. Οι αναβάτες της Honda έχουν κερδίσει 10 από τους τελευταίους 24 Αγώνες MotoGP™ στην Jerez από το 2002.
Η Yamaha έχει 10 νίκες στο MotoGP στην Jerez, εννέα από το 2002, με τρεις διαφορετικούς αναβάτες: Rossi (2005, 2007, 2009, 2016), Lorenzo (2010, 2011, 2015) και Quartararo (2020/1, η πρώτη του νίκη στην κατηγορία, και 2020/2). Ο Quartararo ξεκίνησε από την pole position τέσσερις συνεχόμενες φορές από το 2019 (η πρώτη του pole στην κατηγορία) έως το 2021.
Η Ducati έχει πέντε νίκες στο MotoGP στην Jerez, με τον Capirossi το 2006 (από την pole), τον Miller το 2021 (η δεύτερή του νίκη στην κατηγορία) και τον Bagnaia το 2022 (από την pole), το 2023 και το 2024. Ο Jorge Martin πήρε τη νίκη στο Sprint το 2024.
Η 3η θέση του Aleix Espargaro το 2022 είναι το καλύτερο αποτέλεσμα της Aprilia στην Jerez, ενώ το 2023 ξεκίνησε από την pole.
Ο Brad Binder τερμάτισε 2ος στην Jerez το 2023, που είναι το καλύτερο αποτέλεσμα για την KTM στην κατηγορία. Ο Miller ήταν 3ος, που είναι το μόνο άλλο βάθρο για την KTM στην πίστα στο MotoGP. Ο Binder κέρδισε επίσης το πρώτο Sprint εδώ το 2023.
10 ενεργοί αναβάτες έχουν ανέβει στο βάθρο στο MotoGP στη Jerez:
Marc Marquez (8), Bagnaia (4), Maverick Viñales (3), Quartararo (3), Miller (2), Johann Zarco (1), Alex Rins (1), Franco Morbidelli (1), Binder (1) και Marco Bezzecchi (1). 3 έχουν κατακτήσει την pole: Quartararo (4), Marc Marquez (2), Bagnaia (1).
ΤΙ ΘΑ ΣΥΜΒΕΙ ΑΝ…
200 Μια νίκη Ισπανού αναβάτη στο MotoGP θα είναι η 200ή νίκη της Ισπανίας στην κατηγορία. Η Ιταλία προηγείται με 290.
115 Ο Marc Marquez θα μπορούσε να πάρει το 115ο βάθρο του στο MotoGP, ξεπερνώντας τον θρύλο Jorge Lorenzo στη δεύτερη θέση της λίστας με τα περισσότερα βάθρα.
85 Αν μια Ducati προκριθεί στις 3 πρώτες θέσεις, θα είναι το 85ο συνεχόμενο GP με Ducati στην πρώτη σειρά, μια πορεία που ξεκίνησε στην Valencia το 2020.
71 Η Ducati είναι σε πορεία 70 συνεχόμενων βάθρων. Ένα ακόμη θα επεκτείνει το ρεκόρ της σε 71. Ο τελευταίος κατασκευαστής με περισσότερα από 71 ήταν η Honda με 83 από το FIM GP του 1993 έως το GP στην Imola το 1999.
22 Μια νίκη της Ducati θα είναι η 22η συνεχόμενη, ισοφαρίζοντας το ρεκόρ περισσότερων διαδοχικών νικών στη MotoGP που κατέχει η Honda από τη Μαλαισία 1997 έως το Dutch TT του 1998.
20 Ο rookie Fermin Aldeguer θα είναι 20 ετών και 22 ημερών την Κυριακή και μπορεί να γίνει ο νεότερος νικητής στο MotoGP™, μπροστά από τον Marc Marquez (20 ετών και 63 ημερών στο Austin, 2013).
7 Επτά αναβάτες μπορούν να κερδίσουν για πρώτη φορά αυτό το Σαββατοκύριακο: Alex Marquez, Raul Fernandez, Luca Marini, Pedro Acosta και οι νεοφερμένοι Ai Ogura, Somkiat Chantra και Fermin Aldeguer.
5 Με pole positions από τους Quartararo (2021), Bagnaia (2022), Aleix Espargaro (2023) και Marc Marquez (2024), ένας νέος poleman θα κάνει πέντε διαφορετικούς polesitters στους τελευταίους πέντε Αγώνες στην Jerez.
1 Οι αναβάτες της Aprilia και της KTM θα μπορούσαν να δώσουν στην κατασκευάστριά τους την πρώτη νίκη στην κορυφαία κατηγορία στην Jerez.
ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΓΕΓΟΝΟΤΑ
Με τους Miller, Bagnaia και Morbidelli στο βάθρο στην Jerez το 2021, ήταν η πρώτη φορά από το 2003 που δεν υπήρχε Ισπανός στο βάθρο. Τότε, οι Valentino Rossi, Max Biaggi και Troy Bayliss ήταν οι τρεις πρώτοι στον τερματισμό και κανένας Ισπανός δεν ολοκλήρωσε τον Αγώνα (ο Carlos Checa εγκατέλειψε, ο Sete Gibernau έπεσε).
5 αναβάτες έχουν πάρει βαθμούς και στους τέσσερις Αγώνες MotoGP™ της σεζόν: Morbidelli, Bagnaia, Alex Marquez, Quartararo και Luca Marini.
4 έχουν βαθμολογηθεί και στα τέσσερα Tissot Sprints: Marc Marquez, Alex Marquez, Morbidelli και Bagnaia. Άρα μόνο οι Alex Marquez, Morbidelli και Bagnaia έχουν βαθμολογηθεί σε κάθε Sprint και GP φέτος.
