Editorial

28 Jun, 2021 Ώρα 19:47

Take it to the Tracκ: Η αστυνομία του Colorado σε προκαλεί σε κόντρα!

Thumbnail

Του Στέλιου Κυθρεώτη

Close

 

Σε πολιτισμένες χώρες, όπου την διοίκηση της οδικής ασφάλειας έχουν άτομα και υπηρεσίες που βλέπουν μπροστά, στο μέλλον και όχι 30 χρόνια πίσω, συμβαίνουν αυτά που βλέπετε στο βίντεο.

Close

Η αστυνομική διεύθυνση του Colorado σε μια προσπάθεια να μεταφέρει τους νεαρούς που τρέχουν στους δρόμους να διαγωνιστούν με ασφάλεια στην πίστα, συμμετείχαν ακόμη και οι ίδιοι με περιπολικό (!) σε μια εκδήλωση με γρήγορα αυτοκίνητα.

Ο αστυνόμος, τελειώνει την κούρσα του περιπολικού του με πολιτικό αυτοκίνητο στην πίστα με μια πολύ σημαντική φράση: "Be safe", καλώντας όλους τους νέους να έρθουν στην πίστα. 

Close

Στην Κύπρο, αντί αυτού (στα όνειρα μας) ανακοινώθηκε από την Αστυνομία, μεταξύ άλλων εκστρατεία τους καλοκαιρινούς μήνες για τα πιο κάτω:

 - Θορυβώδης εξάτμιση... 

 - Αλλαγή, μετατροπή ή προσαρμογή της μηχανής...

Με αυτό τον τρόπο αλά 80's, νομίζουμε ότι θα "πατάξουμε" το street racing ή ότι αυτή είναι η κύρια αιτία των θανατηφόρων δυστυχημάτων στην Κύπρο. Την ίδια στιγμή που γεμίσαμε ποτό και οδήγηση, σαραβαλάκια που οδηγούν χιλιάδες άτομα χωρίς άδεια οδήγησης και ΜΟΤ, ντελιβεράδες - καμικάζι... 

Πριν προλάβουν οι "επιστήμονες" να μας κατηγορήσουν ότι υποστηρίζουμε την ταχύτητα, θέλουμε να τους πούμε πως επειδή την ταχύτητα την γνωρίζουμε πολύ (μα πολύ) καλά και σαφώς καλύτερα από εκείνους, έχουμε ήδη βάλει τις βάσεις με την Πολιτεία (και όχι μαζί τους) για μια νέα προσέγγιση στην ενότητα νέοι - ταχύτητα - motorsport.  Την ασφάλεια υποστηρίζουμε, όχι την ταχύτητα στους δρόμους.

Η προσπάθεια είναι να υπάρχει σύντομα εναλλακτική για τους νέους που θέλουν να τρέχουν ή να βελτιώνουν το αυτοκίνητο τους χωρίς να ενοχλούν στο δρόμο (με μέτρηση θορύβου όμως και όχι με το αυτί) χωρίς να ξεπερνούν τα όρια ταχύτητας και κυρίως χωρίς να τους θεωρεί κανείς εγκληματίες. Όπως συμβαίνει στις πολιτισμένες χώρες που υπάρχουν πίστες ταχύτητας και ασφάλειας αλλά εμείς εδώ στην Κύπρο προσπαθούμε να τις μιμηθούμε μόνο για τις κάμερες ταχύτητας και πολλά άλλα παρόμοια τιμωρητικά μέτρα, αλλά όχι και για την ανάγνωση της κουλτούρας του tuning και του γρήγορου αυτοκινήτου που ανθίζει παγκόσμια με εκατομμύρια fans - οδηγούς.

 

02 May, 2024 Ώρα 19:39

20 χρόνια BURNOUT – Τιμή στο θρυλικό περιοδικό που έβαλε τις βάσεις για την ανάπτυξη του motorsport και tuning

Thumbnail

Τον Απρίλιο του 2004 κυκλοφόρησε το πρώτο τεύχος του κυπριακού BURNOUT. Ένα περιοδικό που άφησε εποχή στο χώρο του tuning, των Clubs αυτοκινήτων, αλλά και του motorsport. Δεν μου αρέσει να μιλώ για τα επιτεύγματα μας, αλλά το BURNOUT, είναι ιστορία.

Close

Η όλη φάση ξεκίνησε από την Ελλάδα όπου από το 1999 μέχρι το 2003 διοργανώναμε αποκλειστικά τους αγώνες dragster. Τα ρεκόρ επισκεψιμότητας (22.000 θεατές) και συμμετοχών (190 auto – moto σε ένα αγώνα) δεν έχουν σπάσει ποτέ. Και δεν προβλέπεται να σπάσουν. Ακόμη και τον 1ο αγώνα drift στην Ελλάδα, εμείς τον διοργανώσαμε, στις Αφίδνες…

Στην Κύπρο διοργανώσαμε τους πρώτους αγώνες dragster to 2002 και 2003. Όλα τότε με το ελληνικό BURNOUT σαν χορηγό επικοινωνίας.

Close

Και τότε ήταν που είδαμε το κενό στην Κύπρο και με συνοπτικές διαδικασίες, στήσαμε το κυπριακό BURNOUT. Η αναγνωσιμότητα του τότε είχε ταράξει τα νερά στα διαφημιστικά γραφεία. Προσπαθούσαν με πάθος να το μειώσουν, αλλά δεν μπορούσαν. Το έβρισκαν μπροστά τους τα δήθεν «αντρικά» περιοδικά των μεγάλων εκδοτικών εταιρειών που έτρωγαν την σκόνη του BURNOUT, του «περιοδικού του δρόμου». Ενός περιοδικού πολύ προχωρημένου για την εποχή του.

 

Close

 

Πάρτυ, διοργανώσεις, το πρώτο Extreme Car Show, οι πρώτοι αγώνες Drift στη Δρομολαξιά και οι βάσεις για αναγνώριση του αθλήματος μας στην κοινωνία της μάππας, είχαν μπει από τα πρώτα χρόνια κυκλοφορίας του. Η ανάπτυξη του tuning και του motorsport, ήταν ραγδαία. Οι προσκλήσεις σε τηλεοπτικά πάνελ και ραδιόφωνα για την οδική ασφάλεια πολλές. Γιατί εμείς ξέρουμε τι λέμε και δεν κρυβόμαστε.

 

 

Έκτοτε, χωρίς να επεκταθώ σε λεπτομέρειες, το BURNOUT  το οποίο ολοκλήρωσε τον κύκλο του το 2012 (πουλώντας αντίτυπα για χρόνια μετά) αλλά άφησε το στίγμα του παντού, μέχρι και σήμερα.

Λίγα είναι τα άτομα και οι φορείς που ώθησαν το motorsport στην Κύπρο. Δεν το κάναμε μόνοι μας. Μην με παρεξηγάτε.

 

 

Όμως το BURNOUT, τα έργα του και η σημερινή του προέκταση, είναι ακόμη ζωντανή:

  • Το Boyz Stuff Show που ακόμη πολλοί το ονομάζουν BURNOUT, κλείνει 20 χρόνια ζωής φέτος!
  • Η Achna Speedway για την οποία το BURNOUT έδωσε μάχες με τον ιδιοκτήτη πριν ανοίξει, κρατιέται ζωντανή από την ομάδα του BURNOUT που την διαχειρίζεται εδώ και 5 + χρόνια με πρωτοστάτη τον Αυγουστή «του BURNOUT».
  • Το Petrolheads Festival, το Πρωτάθλημα Αναβάσεων, το Πρωτάθλημα Time Attack, το Gymkhana, όλα με την στήριξη μας, έχουν ένα άρωμα BURNOUT.

Πολλά από τα Clubs αυτοκινήτων, είχαν δημιουργηθεί (και πρωτο εμφανιστεί) στο BURNOUT.

 

 

Θυμάμαι ακόμη τα αυτοκίνητα στους δρόμους με τα αυτοκόλλητα BURNOUT που δίναμε δώρο με τα τεύχη μας.

Κρατάω ακόμη τα μηνύματα θαυμασμού, τα δώρα που μας έστελναν, τις επιστολές. Τα τηλεφωνήματα και τα βράδια που περνάγαμε στο αρχηγείο για να βοηθήσουμε τους δικούς μας street racers που τους μάζευαν τα αυτοκίνητα οι «θυμωμένοι» ζετάδες να τα πάρουν πίσω. Τις μάχες για αλλαγή της νομοθεσίας για τα «μοτιφαρισμένα» αυτοκίνητα που καλά κρατεί.

Το BURNOUT ήταν μια ιδέα. Ένας τρόπος ζωής. Ένα πολύ προχωρημένο project για την εποχή του. Σήμερα, το τιμάμε.

Είμαι πολύ περήφανος που το έφερα στην Κύπρο και σήμερα, 20 χρόνια μετά, το μόνο που μπορώ να πω, είναι ένα μεγάλο «ευχαριστώ» εκ μέρους όλων όσων έζησαν υπέροχες στιγμές BURNOUT.    

Χαίρομαι που πολλοί ακόμη με αποκαλούν ο «Στέλιος ο BURNOUT».

Στέλιος Κυθρεώτης