F1

29 Jul, 2021 Ώρα 16:36

Formula 1: Το πρόγραμμα του Grand Prix της Ουγγαρίας

Thumbnail

Η Formula 1 ταξιδεύει στην Ουγγαρία για τον ενδέκατο αγώνα της σεζόν και το τελευταίο GP πριν την έναρξη των καλοκαιρινών διακοπών για τους οδηγούς και τα μέλη των ομάδων.

Close

Δύο εβδομάδες μετά το επεισοδιακό Grand Prix στο Silverstone και την επαφή των Verstappen και Hamilton, η μάχη στο Hungaroring αναμένεται με μεγάλη ενδιαφέρον. Ο Βρετανός οδηγός της Mercedes μείωσε αρκετά τη διαφορά στη βαθμολογία από τον Ολλανδό οδηγό της Red Bull Racing, με το πρωτάθλημα να «παίρνει φωτιά».

 

Close

 

Στο ουγγρικό circuit, η RB16Β και ο Verstappen λογίζονται ως τα φαβορί. H χάραξη της πίστας φαίνεται να ευνοεί το μονοθέσιο των πρωτοπόρων, ωστόσο ο Hamilton είναι ο απόλυτος κυρίαρχος στο Hungaroring με 8 νίκες και κανείς δεν μπορεί να τον υποτιμήσει.

Close

Αρκετά δυνατή αναμένεται να εμφανιστεί και η Ferrari, καθώς τέτοιες πίστες δείχνουν να της ταιριάζουν, όπως αποδείχτηκε σε Μονακό και Μπακού. Η McLaren, παρά τις αναβαθμίσεις που θα παρουσιάσει, κρατά χαμηλούς τόνους, υποστηρίζοντας πως το circuit δεν ευνοεί το μονοθέσιό της.

 

 

Η Pirelli έχει δώσει στις ομάδες τα μεσαίας σκληρότητας ελαστικά (C2, C3 και C4). Οι πολλές και απαιτητικές στροφές καταπονούν τα πίσω ελαστικά, οπότε η φθορά και το πόσο θα τα προστατεύσουν οι οδηγοί στους 70 συνολικά γύρους θα παίξει μεγάλο ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα.

 

 

Αναλυτικά οι ώρες του τριημέρου:

 

Παρασκευή 30 Ιουλίου

Ελεύθερες δοκιμές (FP1): 12:30 – 13:30

Ελεύθερες δοκιμές (FP2): 16:00 – 17:00

Σάββατο 31 Ιουλίου

Ελεύθερες δοκιμές (FP3): 13:00 – 14:00

Κατατακτήριες δοκιμές: 16:00 – 17:00

Κυριακή 1 Αυγούστου

Αγώνας: 16:00

10 Jul, 2025 Ώρα 11:50

Ο πρόεδρος της FIA θέλει επιστροφή των V8 κινητήρων στην Formula 1 από το 2029 και 12η ομάδα

Thumbnail

Με την F1 να αποκλείει την επιστροφή των V10 κινητήρων, ο πρόεδρος της FIA, Mohammed Ben Sulayem, επανέλαβε τις δηλώσεις τους πως η Formula 1 θα πρέπει από το 2029 να στραφεί σε πολύ φθηνότερους κινητήρες, προτείνοντας αυτή τη φορά την επιστροφή των V8 κινητήρων, ενώ στάθμισε τις πιθανότητες μιας 12ης ομάδας να ενταχθεί στο grid.

Close

Ο Ben Sulayem προέτρεψε την Formula 1 να στραφεί σε φθηνότερους κινητήρες το συντομότερο δυνατό, πιστεύοντας ότι αυτή η κίνηση θα μπορούσε να συμβεί τη σεζόν του 2029, μόλις τρία χρόνια μετά την εισαγωγή των νέων μονάδων ισχύος του 2026.

Για εμάς, οι V8 κινητήρες έρχονται. Με τις ομάδες τώρα, είμαι πολύ αισιόδοξος, χαρούμενος γι’ αυτό. Η FOM είναι υποστηρικτική, οι ομάδες συνειδητοποιούν ότι είναι ο σωστός δρόμος.

Close

Πρέπει να το κάνουμε σύντομα. Χρειάζονται τρία χρόνια, οπότε ελπίζουμε ότι μέχρι το 2029 θα έχουμε κάτι εκεί, αλλά το καύσιμο είναι επίσης πολύ ακριβό και πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί με αυτό. Τα κιβώτια ταχυτήτων είναι πολύ ακριβά.

Ο τρέχων κινητήρας δεν έχεις ιδέα πόσο περίπλοκος είναι, και είναι δαπανηρός. Η έρευνα και ανάπτυξη φτάνει τα 200 εκατομμύρια δολάρια, και ο κινητήρας κοστίζει περίπου 1,8 έως 2,1 εκατομμύρια δολάρια, οπότε αν επιλέξουμε έναν V8 κινητήρα.

Close

Τα σχόλια του Ben Sulayem αντικατοπτρίζουν σε μεγάλο βαθμό αυτά που έκανε ο ίδιος και άλλοι αξιωματούχοι της FIA νωρίτερα αυτή τη σεζόν, όταν οι εκκλήσεις του προέδρου για φθηνότερους κινητήρες οδήγησαν σε συνάντηση με τους διάφορους τρέχοντες και μελλοντικούς κατασκευαστές μονάδων ισχύος στο Μπαχρέιν. Το κύριο συμπέρασμα από τη συνάντηση αυτή ήταν ότι η F1 πρέπει να διατηρήσει μια μορφή ηλεκτροκίνησης καθώς και βιώσιμα καύσιμα στους μελλοντικούς κανονισμούς κινητήρων της.

Δεν έχουν υπάρξει επίσημες συζητήσεις για μελλοντικές μονάδες ισχύος από τη συνάντηση στο Μπαχρέιν, με οποιαδήποτε απόφαση να απαιτεί την υποστήριξη της FIA και του κατόχου εμπορικών δικαιωμάτων FOM, καθώς και μια ενισχυμένη πλειοψηφία μεταξύ των κατασκευαστών.

Ο Ben Sulayem εξέφρασε νωρίτερα την επιθυμία του για V10 κινητήρες, αλλά οι V8 κινητήρες με μια πιο μετριοπαθή και φθηνότερη μορφή υβριδικού συστήματος πιθανότατα θα είχε περισσότερο νόημα, καθώς σχετίζονται περισσότερο με τα συμβατικά αυτοκίνητα και είναι ελαφρύτεροι από τους V10, κάτι που θα ανταποκρινόταν στα αιτήματα για περαιτέρω μείωση του ελάχιστου βάρους των μονοθεσίων της F1.

Πολλοί από τους κατασκευαστές παράγουν V8 κινητήρες στα αυτοκίνητά τους, επομένως εμπορικά είναι σωστό. Πόσο κοστίζει; Ο στόχος είναι πάνω από 50% [φθηνότερα] σε όλα.

Ο Ben Sulayem αναφέρθηκε επίσης σε μια πιθανή 12η ομάδα στο grid. Μετά από μια παρατεταμένη προσπάθεια να εξασφαλίσει μια αμερικάνικη εργοστασιακή ομάδα, με την Cadillac να μπαίνει στο πρωτάθλημα από το 2026, στρέφει το βλέμμα του σε μια συμμετοχή από την Κίνα.

Ωστόσο, δεν υπάρχει τέτοια προσφορά αυτή τη στιγμή και ο Ben Sulayem αναγνώρισε ότι κάθε ενδιαφερόμενο μέρος θα πρέπει να περάσει από τις ίδιες αυστηρές διαδικασίες της FIA και της FOM για να διασφαλιστεί ότι είναι βιώσιμο και προσθέτει αξία στο πρωτάθλημα.

Θα έρθει η ώρα που θα νιώσουμε ότι είναι σωστό να εκδηλώσουμε ενδιαφέρον. Δεν είμαστε εδώ για να αναστατώσουμε άλλες ομάδες. Δεν θα είναι απλώς να πάμε και να το κάνουμε για να το κάνουμε. Πρέπει να αξίζει τον κόπο για εμάς. Η ομάδα πρέπει να προσθέσει αξία στη διατήρηση της επιχείρησης της Formula 1.