Moto

13 Aug, 2021 Ώρα 10:33

Η Yamaha αποσύρει τον Vinales από το GP της Αυστρίας

Thumbnail

Αυτό το διαζύγιο τελικά δε θα ήταν βελούδινο όπως πολλοί θα περίμεναν. Ο λόγος για τον Maverick Vinales ο οποίος αποφάσισε πριν από μερικές εβδομάδες να ανακοινώσει την αποχώρησή του από τη Yamaha στο τέλος του 2021 εμφανώς δυσαρεστημένος με την αντιμετώπιση της ομάδας προς εκείνον.

Close

Η Yamaha δέχτηκε, αν και με δυσφορία, την απόφαση του Ισπανού αναβάτη, ωστόσο η ένταση παρέμεινε στον αέρα με δηλώσεις εκατέρωθεν. Η επιστροφή μετά το καλοκαιρινό διάλειμμα φαίνεται πως έφερε ξανά ένταση ανάμεσα στις δύο πλευρές ιδιαίτερα μετά την απογοητευτική εμφάνιση του Vinales στο Red Bull Ring.

 

Close

 

Πολύ πιθανό να μη βγάλει τη σεζόν ο Vinales με τη Yamaha

Close

Η Yamaha λοιπόν, λίγες ώρες πριν εκκινήσει το GP της Αυστρίας ανακοίνωσε πως αποσύρει τον Maverick Vinales από το αγωνιστικό τριήμερο. Η αιτιολογία είναι πως διαπιστώθηκε ότι ο Vinales δημιούργησε πρόβλημα στον κινητήρα της M1 του στον προηγούμενο αγώνα με αποτέλεσμα να μην είναι ασφαλής για τον ίδιο τον αναβάτη και τους υπόλοιπους του grid.

Το σημαντικότερο ίσως κομμάτι της ανακοίνωσης παρόλα αυτά είναι ότι γίνεται αναφορά και στους μελλοντικούς αγώνες με τον αναβάτη της Yamaha να κινδυνεύει να χάσει το υπόλοιπο της σεζόν. Αντικαταστάτης για το GP της Αυστρίας δεν έχει οριστεί.

Το περιστατικό πάντως στην επανεκκίνηση του αγώνα της Στυρίας την προηγούμενη Κυριακή όταν σταμάτησε ο κινητήρας της Yamaha του Vinales στη σχάρα εκκίνησης ήταν η σταγόνα που γέμισε το ποτήρι της δυσαρέσκειας στη σχέση των δύο πλευρών. Ο Vinales πάντως όπως όλα δείχνουν έχει συμφωνήσει με την Aprilia να συνεχίσει εκεί την καριέρα του.

 

25 Apr, 2025 Ώρα 11:43

To MotoGP στην Jerez ξεκινά!

Thumbnail

Αυτή είναι η 39η συνεχόμενη χρονιά που διεξάγεται GP στην Jerez από το ντεμπούτο το 1987. Με δύο GP το 2020, αυτό είναι το 40ό GP στην πίστα. Το Assen είναι ο μόνος τρέχων χώρος που έχει φιλοξενήσει περισσότερα GP στη σειρά: 71 συνεχόμενες διοργανώσεις από το 1949 έως το 2019.

Close

Υπήρξαν 10 νικητές MotoGP™ στην Jerez από το 2002: Valentino Rossi (6 νίκες), Marc Marquez (3), Francesco Bagnaia (3), Jorge Lorenzo (3), Dani Pedrosa (3), Fabio Quartararo (2), Jack Miller (1), Casey Stoner (1), Loris Capirossi (1) και Sete Gibernau (1). Η νίκη του Alberto Puig στη Jerez στις 7 Μαΐου 1995 ήταν η πρώτη νίκη Ισπανού αναβάτη εντός έδρας στο MotoGP.

ΝΙΚΗΤΕΣ MOTOGP™ ΣΤΗΝ JEREZ

Marc Marquez 3 (2014, 2018, 2019) – Francesco Bagnaia 3 (2022, 2023, 2024) – Fabio Quartararo 2 (2020/1, 2020/2) – Jack Miller 1 (2021)

Close

ΝΙΚΗΤΕΣ SPRINT ΣΤΗΝ JEREZ

Jorge Martin 1 (2024) – Brad Binder 1 (2023)

ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΕΣ ΣΤΗΝ JEREZ: ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Νίκες GP: Honda 22 – Yamaha 10 – Ducati 5 – Suzuki 2

Νίκες Sprint: KTM 1 – Ducati 1

Close

Η Honda έχει 22 νίκες στη MotoGP στην Jerez, με πιο πρόσφατη το 2019, όταν ο Marc Marquez κέρδισε από την 3η θέση στην εκκίνηση. Οι αναβάτες της Honda έχουν κερδίσει 10 από τους τελευταίους 24 Αγώνες MotoGP™ στην Jerez από το 2002.

Η Yamaha έχει 10 νίκες στο MotoGP στην Jerez, εννέα από το 2002, με τρεις διαφορετικούς αναβάτες: Rossi (2005, 2007, 2009, 2016), Lorenzo (2010, 2011, 2015) και Quartararo (2020/1, η πρώτη του νίκη στην κατηγορία, και 2020/2). Ο Quartararo ξεκίνησε από την pole position τέσσερις συνεχόμενες φορές από το 2019 (η πρώτη του pole στην κατηγορία) έως το 2021.

Η Ducati έχει πέντε νίκες στο MotoGP στην Jerez, με τον Capirossi το 2006 (από την pole), τον Miller το 2021 (η δεύτερή του νίκη στην κατηγορία) και τον Bagnaia το 2022 (από την pole), το 2023 και το 2024. Ο Jorge Martin πήρε τη νίκη στο Sprint το 2024.

Η 3η θέση του Aleix Espargaro το 2022 είναι το καλύτερο αποτέλεσμα της Aprilia στην Jerez, ενώ το 2023 ξεκίνησε από την pole.

Ο Brad Binder τερμάτισε 2ος στην Jerez το 2023, που είναι το καλύτερο αποτέλεσμα για την KTM στην κατηγορία. Ο Miller ήταν 3ος, που είναι το μόνο άλλο βάθρο για την KTM στην πίστα στο MotoGP. Ο Binder κέρδισε επίσης το πρώτο Sprint εδώ το 2023.

10 ενεργοί αναβάτες έχουν ανέβει στο βάθρο στο MotoGP στη Jerez:

Marc Marquez (8), Bagnaia (4), Maverick Viñales (3), Quartararo (3), Miller (2), Johann Zarco (1), Alex Rins (1), Franco Morbidelli (1), Binder (1) και Marco Bezzecchi (1). 3 έχουν κατακτήσει την pole: Quartararo (4), Marc Marquez (2), Bagnaia (1).

ΤΙ ΘΑ ΣΥΜΒΕΙ ΑΝ…

200 Μια νίκη Ισπανού αναβάτη στο MotoGP θα είναι η 200ή νίκη της Ισπανίας στην κατηγορία. Η Ιταλία προηγείται με 290.

115 Ο Marc Marquez θα μπορούσε να πάρει το 115ο βάθρο του στο MotoGP, ξεπερνώντας τον θρύλο Jorge Lorenzo στη δεύτερη θέση της λίστας με τα περισσότερα βάθρα.

85 Αν μια Ducati προκριθεί στις 3 πρώτες θέσεις, θα είναι το 85ο συνεχόμενο GP με Ducati στην πρώτη σειρά, μια πορεία που ξεκίνησε στην Valencia το 2020.

71 Η Ducati είναι σε πορεία 70 συνεχόμενων βάθρων. Ένα ακόμη θα επεκτείνει το ρεκόρ της σε 71. Ο τελευταίος κατασκευαστής με περισσότερα από 71 ήταν η Honda με 83 από το FIM GP του 1993 έως το GP στην Imola το 1999.

22 Μια νίκη της Ducati θα είναι η 22η συνεχόμενη, ισοφαρίζοντας το ρεκόρ περισσότερων διαδοχικών νικών στη MotoGP που κατέχει η Honda από τη Μαλαισία 1997 έως το Dutch TT του 1998.

20 Ο rookie Fermin Aldeguer θα είναι 20 ετών και 22 ημερών την Κυριακή και μπορεί να γίνει ο νεότερος νικητής στο MotoGP™, μπροστά από τον Marc Marquez (20 ετών και 63 ημερών στο Austin, 2013).

7 Επτά αναβάτες μπορούν να κερδίσουν για πρώτη φορά αυτό το Σαββατοκύριακο: Alex Marquez, Raul Fernandez, Luca Marini, Pedro Acosta και οι νεοφερμένοι Ai Ogura, Somkiat Chantra και Fermin Aldeguer.

5 Με pole positions από τους Quartararo (2021), Bagnaia (2022), Aleix Espargaro (2023) και Marc Marquez (2024), ένας νέος poleman θα κάνει πέντε διαφορετικούς polesitters στους τελευταίους πέντε Αγώνες στην Jerez.

1 Οι αναβάτες της Aprilia και της KTM θα μπορούσαν να δώσουν στην κατασκευάστριά τους την πρώτη νίκη στην κορυφαία κατηγορία στην Jerez.

ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Με τους Miller, Bagnaia και Morbidelli στο βάθρο στην Jerez το 2021, ήταν η πρώτη φορά από το 2003 που δεν υπήρχε Ισπανός στο βάθρο. Τότε, οι Valentino Rossi, Max Biaggi και Troy Bayliss ήταν οι τρεις πρώτοι στον τερματισμό και κανένας Ισπανός δεν ολοκλήρωσε τον Αγώνα (ο Carlos Checa εγκατέλειψε, ο Sete Gibernau έπεσε).

5 αναβάτες έχουν πάρει βαθμούς και στους τέσσερις Αγώνες MotoGP™ της σεζόν: Morbidelli, Bagnaia, Alex Marquez, Quartararo και Luca Marini.

4 έχουν βαθμολογηθεί και στα τέσσερα Tissot Sprints: Marc Marquez, Alex Marquez, Morbidelli και Bagnaia. Άρα μόνο οι Alex Marquez, Morbidelli και Bagnaia έχουν βαθμολογηθεί σε κάθε Sprint και GP φέτος.