Moto

16 May, 2022 Ώρα 08:05

MotoGP Γαλλίας: Νίκη του Bastianini στο Le Mans, καθοριστική πτώση του Bagnaia

Thumbnail

Συναρπαστικό ήταν το GP της Γαλλίας στην πίστα του Le Mans με τον κόσμο να γεμίζει ασφυκτικά τις κερκίδες και να απολαμβάνει προσπεράσεις, αδρεναλίνη και - δυστυχώς - πτώσεις. Μεγάλος νικητής του 7ου αγώνα της χρονιάς ήταν ο Enea Bastianini με την Gresini Ducati. Ο Ιταλός έκανε καλή εκκίνηση και αμέσως βρέθηκε ανάμεσα στους πρώτους τρεις. Στους πρώτους γύρους έμεινε πίσω από τους εργοστασιακούς αναβάτες της Ducati, Jack Miller και Pecco Bagnaia, αλλά σταδιακά άρχισε να κερδίζει έδαφος.

Close

Ο ρυθμός του στο δεύτερο μισό του αγώνα ήταν καθαρά πιο γρήγορος και πέρασε διαδοχικά τους Miller και Bagnaia. Μόλις βρήκε καθαρή πίστα μπροστά του δεν είχε αντίπαλο και έφτιαξε διαφορά ασφαλείας φτάνοντας τελικά στην 3η φετινή του νίκη. Πλέον ο Bastianini πέρασε στην 3η θέση της βαθμολογίας, 8 βαθμούς από την κορυφή.

 

Close

 

Στη δεύτερη θέση τερμάτισε ο Jack Miller με την εργοστασιακή Ducati. Ο Αυστραλός ήταν σταθερός σε όλο τον αγώνα και σχετικά εύκολα έφτασε στο βάθρο, αν και δεν μπόρεσε να παλέψει για τη νίκη. Στην 3η θέση τερμάτισε ο Aleix Espargaro με την Aprilia. Ο Ισπανός έκανε εξαιρετικό αγώνα παρά την κακή του εκκίνηση και για κατάφερε να ανέβει για 3η συνεχόμενη φορά στο βάθρο. Στην 4η θέση τερμάτισε ο Fabio Quartararo με την Yamaha ο οποίος έκανε πολύ κακή εκκίνηση και αναγκάστηκε α παλέψει μέχρι τελικά να φτάσει στην 4η θέση. Την εξάδα έκλεισαν οι Johann Zarco (PRamac Ducati) και Marc Marquez (Repsol Honda), ενώ στη δεκάδα βρέθηκαν επίσης οι Nakagami, Binder, Marini και Vinales.

Close

Πτώσεις για Bagnaia, Rins και Mir

Σημαντικότερη ίσως στιγμή του αγώνα ήταν η πτώση του Pecco Bagnaia από την πρώτη θέση. Όταν έμεινε στη δεύτερη θέση ο Ιταλός προσπάθησε να μείνει κοντά στον Bastianini, αλλά έκανε βιαστικά λάθη με αποτέλεσμα να πέσει και να χάσει πολύτιμους βαθμούς. Πτώσεις επίσης είχαν οι Martin (Ducati), Oliveira (KTM), Fernandez (KTM), Gardner (KTM), ενώ τραγική ήταν η Κυριακή για τους αναβάτες της Suzuki (Mir και Rins) καθώς έπεσαν και οι δύο από θέσεις βάθρου.

Αποτελέσματα Αγώνα

Βαθμολογία Πρωταθλήματος

30 Apr, 2024 Ώρα 14:13

Η νίκη του Bagnaia αλλάζει τα δεδομένα στη βαθμολογία του MotoGP

Thumbnail

Ο αναβάτης της Pramac Ducati, Jorge Martin, «απειλούσε» τους υπόλοιπους με ένα πιθανό προβάδισμα 47 πόντων στο πρωτάθλημα. Και όλα αυτά, αφού βρισκόνταν στην πρωτοπορία του Ισπανικού αγώνα στον 11ο από 25 γύρους, μπροστά από τους Bagnaia και Marquez. Όλα όμως άλλαξαν μετά από πτώση του πρωτοπόρου του πρωταθλήματος, ανοίγοντας το δρόμο για τον Bagnaia και τον Marquez να κάνουν μάχη για τη νίκη.

Close

 

 

Κερδίζοντας τον Marquez κατά 0.372 δευτερόλεπτα, αφού πραγματοποίησε και ρεκόρ γύρου στη Jerez - ο Bagnaia είναι τώρα μόλις 17 πόντους πίσω από τον Martin, έχοντας αποκλειστεί από το sprint του Σαββάτου. Ο Marquez γιόρτασε το πρώτο του βάθρο Grand Prix ως αναβάτης της Ducati και το πρώτο του από το περασμένο Ιαπωνικό GP, ενώ ο αναβάτης της VR46 Ducati, Marco Bezzecchi, πήρε το πρώτο του βάθρο της σεζόν από την τρίτη θέση.

 

Close

 

Μετατρέποντας την pole σε πρωτοπορία, ο Marquez οδήγησε τον αγώνα καθώς ο Martin είχε μπει δεύτερος μπροστά από τον Bezzecchi και τον Bagnaia. Σηματοδοτώντας τις προθέσεις του από την αρχή, ο Bagnaia πραγματοποίησε μια απίστευτη διπλή προσπέραση στα φρένα κόντρα σε Bezzecchi κα Martin για να ανέβει στη δεύτερη θέση. Στο τέλος του πρώτου γύρου, ο Bagnaia πέρασε τον Marquez, αλλά ο δεύτερος αντέδρασε άμεσα, προσπαθώντας να ξαναπάρει την πρώτη θέση στον δεύτερο γύρο χωρίς όμως να τα καταφέρει.

 

 

Ένα λάθος για τον Bagnaia στην τελευταία στροφή επέτρεψε στον Martin να έρθει στην πρώτη θέση και να ρίξει τον αναβάτη της εργοστασιακής ομάδας Ducati στην τρίτη θέση, αν και προσωρινά, καθώς εκείνος πλησίασε τον Marquez για τη δεύτερη θέση. Η πρωτοπορία ωστόσο άλλαξε χέρια στον 11ο γύρο όταν ο Martin έχασε το εμπρός μέρος της μοτοσυκλέτας του στη στροφή 6, αφήνοντας τον Bagnaia μπροστά. Πίσω του, δεύτερος, ήταν ο Bezzecchi και τρίτος ο Marquez, αλλά ο Ισπανός δεν άργησε να αρπάξει τη δεύτερη θέση στον 14ο γύρο

Ακολούθησαν μερικές εξαιρετικές ανταλλαγές ανάμεσα σε Bagnaia και Marquez, με τον Bagnaia να καταλήγει νικητής, σπάζοντας μάλιστα και το ρεκόρ της πίστας. Η επόμενη συνάντηση του MotoGP θα πραγματοποιηθεί στη θρυλική πίστα Le Mans το Σαββατοκύριακο 11 και 12 Μαΐου.

Τελική κατάταξη

1 F. Bagnaia            DUCATI TEAM

2 M. Marquez            GRESINI DUCATI        +0.372    

3 M. Bezzecchi        VR46 DUCATI            +3.903

4 A. Marquez            GRESINI DUCATI        +7.205

5 E. Bastianini            DUCATI TEAM        +7.253

6 B. Binder            RED BULL KTM         +7.801

7 F. Di Giannantonio        VR46 DUCATI            +10.063

8 M. Oliveira            TRACKHOUSE APRILIA    +10.979

9 M. Viñales            APRILIA RACING         +11.217

10 P. Acosta            TECH 3 KTM            +20.762