Editorial

24 Feb, 2023 Ώρα 12:27

Διλήμματα του είδους STELLANTIS

Thumbnail

Του Άντρου Σκαλιστή

Close

 

Επισημοποιήθηκε to 2020 η συγχώνευση του Group FCA, δηλαδή της Fiat Chrysler με το  Group PSA,  Peugeot-Citroen. Το νέο Group ονομάστηκε Stellantis και  έχει παρουσιαστεί στον τύπο σαν Merger, εμάς όμως μας φαίνεται περισσότερο σαν Take-over. Γιατί ο χρόνος που πέρασε έδειξε ποιοι αποφασίζουν. Αλλά και γιατί ο Big Chief του νέου σχήματος είναι ο Carlos Tavares που προέρχεται από την PSA και το διευθυντικό συμβούλιο έχει 6 διευθυντές από την PSA και 5 από την FCA. Φαίνεται ποιος έχει το πάνω χέρι. Χωρίς να σημαίνει ότι αυτό είναι κακό, ο Tavares έχει αποδείξει την αξία του με πολλούς τρόπους.

Close

Η Stellantis είναι πλέον ένας από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές αυτοκινήτων με παρουσία σε 130 χώρες, 400,000 υπαλλήλους και εργοστάσια σε 30 χώρες.

Το νέο σχήμα έχει να διαχειριστεί όμως 15 Brands και σύμφωνα με Βιομηχανικούς Αναλυτές αυτό θα είναι πρόβλημα. Κάποιες μάρκες είναι απευθείας ανταγωνιστικές στην αγορά και πιστεύουν ότι ο Big Chief θα πρέπει να πάρει αποφάσεις για καρατομήσεις. Παραδείγματος χάριν οι Opel, Citroen, Fiat, απευθύνονται στους ίδιους ακριβώς πελάτες, άρα, προβλέπουν οι αναλυτές, θα πρέπει να πάρει τα μέτρα του.

Close

Αυτό, η καρατόμηση δηλαδή κάποιων από τα Brands, θα ήταν τουλάχιστον λυπηρό για μας τους φίλους του αυτοκινήτου αλλά και γενικά για τους καταναλωτές. Αγαπούμε πολλές, η μάλλον όλες τις μάρκες στο portfolio της Stellantis. Alfa Romeo, Citroen, Lancia, Jeep, Fiat, Maserati, απλώς για να αναφέρουμε κάποιες, είναι μάρκες που έγραψαν ιστορία, που μας έδωσαν τεχνολογία, μας έδωσαν την δύναμη να κινηθούμε, να ταξιδέψουμε, να ονειρευτούμε. Εκτός από το όνειρο όμως είναι σημαντική και η πολυφωνία, γιατί η πολυφωνία δημιουργεί ανταγωνισμό και ο ανταγωνισμός φέρνει καλύτερα αυτοκίνητα σε καλύτερες τιμές. Για όλα αυτά δεν πρέπει να χάσουμε καμιά από αυτές τις μάρκες.

Ευτυχώς δεν είναι αυτό το Management style του Tavares. Όταν τον Νοέμβριο του 2017 αγόρασε το Ευρωπαϊκό κομμάτι της GM, δηλαδή την Opel, στη ουσία αγόρασε έναν οργανισμό που τα τελευταία 20 χρόνια, είχε χάσει 20 δισεκατομμύρια. Τον Φεβρουάριο του 2019 η Opel ανακοίνωσε κέρδη 859 εκατομμυρίων, χωρίς να έχει κλείσει ούτε ένα εργοστάσιο και χωρίς απολύσεις προσωπικού. Το δε 2020 που λόγω κορονοϊού ήταν χρονιά ζημιογόνα για πολλούς αυτοκινητάδες, μέχρι και οι μεγάλοι ζήμιωσαν, η Opel ανακοίνωσε κέρδος. Η PSA βοήθησε την Opel με πλατφόρμες και τεχνογνωσία, αλλά κυρίως με αυτοπεποίθηση και φρόντισε να τονίσει στην αγορά την «Γερμανικότητα» της, ενώ παράλληλα τόνιζε την «Γαλλικότητα» της Citroen.

Για να είμαστε ρεαλιστές όμως τώρα είναι πολύ πιο δύσκολα τα πράγματα γιατί ζούμε σε πολύ δύσκολους καιρούς για όλους αλλά πιο ειδικά για την αυτοκινητοβιομηχανία. Κορονοϊός, Ουκρανία, τρανζίστορς, μεταφορικά, εξηλεκτρισμός και άλλα συνθέτουν ένα πολύ σύνθετο, μπλεγμένο μάλλον, μωσαϊκό.  Ο Tavares δεν άλλαξε την πετυχημένη συνταγή του ούτε κάτω από αυτές τις συνθήκες. Ακολουθεί την ίδια μεθοδολογία και σίγουρα ωφελείται η Fiat, η Jeep και η Chrysler από το platform sharing, όπως και από έξυπνο rebranding που ξέρουμε ήδη ότι μπορεί να το κάνει. Σίγουρα έχει βοηθήσει και η τεχνογνωσία που διαθέτει η PSA για αυτοκίνητα με τεχνολογία hybrid, plug in hybrid και full electric. Μπορεί να τα καταφέρει και με την Lancia. Τι γίνεται όμως με πιο μεγάλους κυβισμούς; Τι θα κάνει με την Alfa Romeo και  την Maserati; Μάρκες θρύλους, με ειδικό βάρος. Με πολλή ιστορία όντως αλλά και με οικονομικά αμαρτωλό παρελθόν. Η PSA, δεν έχει ούτε παράδοση, ούτε εξειδίκευση σε αυτή την κατηγορία. Εδώ είναι που θα χρειαστεί το μαγικό ραβδί του Tavares. Πάντως μέχρι σήμερα έχει κάνει τρεις σημαντικές κινήσεις. Η πρώτη, έχει σεβαστεί όλες τις μάρκες του. Η δεύτερη κίνηση είναι ότι δεν έχει αλλάξει κανένα από τα σημαντικά διευθυντικά στελέχη, απλώς ανακάτεψε ξανά την τράπουλα. Φρόντισε, να αλλάξουν θέσεις μεταξύ τους και φρόντισε να δημιουργήσει εσωτερικό ανταγωνισμό . Η Τρίτη, είναι ότι φρόντισε από την αρχή να δώσει το στίγμα του αλλά και να δημιουργήσει την σωστή αύρα γύρω από το νέο σχήμα. Σαν δείγμα δείτε την εξής σημαντική δήλωση του σε δημοσιογραφική διάσκεψη: “The new company aims to be great rather than big and we intend to be much more than the sum of our parts”. Σε ελεύθερη μετάφραση: Σκοπεύουμε να είμαστε εξαιρετικοί (σπουδαίοι) παρά μεγάλοι και θα έχουμε περισσότερη βαρύτητα από τα μέρη από τα οποία αποτελούμαστε.

Πάντως πρέπει να επιβιώσουν όλες οι μάρκες του νέου σχήματος. Και γιατί όλες έχουν ιστορική σημασία αλλά και γιατί όπως ήδη αναφέραμε θέλουμε την πολυφωνία στην αυτοκινητοβιομηχανία. Ας ελπίσουμε ότι ό Tavares θα κάνει ξανά το θαύμα του.

02 May, 2024 Ώρα 19:39

20 χρόνια BURNOUT – Τιμή στο θρυλικό περιοδικό που έβαλε τις βάσεις για την ανάπτυξη του motorsport και tuning

Thumbnail

Τον Απρίλιο του 2004 κυκλοφόρησε το πρώτο τεύχος του κυπριακού BURNOUT. Ένα περιοδικό που άφησε εποχή στο χώρο του tuning, των Clubs αυτοκινήτων, αλλά και του motorsport. Δεν μου αρέσει να μιλώ για τα επιτεύγματα μας, αλλά το BURNOUT, είναι ιστορία.

Close

Η όλη φάση ξεκίνησε από την Ελλάδα όπου από το 1999 μέχρι το 2003 διοργανώναμε αποκλειστικά τους αγώνες dragster. Τα ρεκόρ επισκεψιμότητας (22.000 θεατές) και συμμετοχών (190 auto – moto σε ένα αγώνα) δεν έχουν σπάσει ποτέ. Και δεν προβλέπεται να σπάσουν. Ακόμη και τον 1ο αγώνα drift στην Ελλάδα, εμείς τον διοργανώσαμε, στις Αφίδνες…

Στην Κύπρο διοργανώσαμε τους πρώτους αγώνες dragster to 2002 και 2003. Όλα τότε με το ελληνικό BURNOUT σαν χορηγό επικοινωνίας.

Close

Και τότε ήταν που είδαμε το κενό στην Κύπρο και με συνοπτικές διαδικασίες, στήσαμε το κυπριακό BURNOUT. Η αναγνωσιμότητα του τότε είχε ταράξει τα νερά στα διαφημιστικά γραφεία. Προσπαθούσαν με πάθος να το μειώσουν, αλλά δεν μπορούσαν. Το έβρισκαν μπροστά τους τα δήθεν «αντρικά» περιοδικά των μεγάλων εκδοτικών εταιρειών που έτρωγαν την σκόνη του BURNOUT, του «περιοδικού του δρόμου». Ενός περιοδικού πολύ προχωρημένου για την εποχή του.

 

Close

 

Πάρτυ, διοργανώσεις, το πρώτο Extreme Car Show, οι πρώτοι αγώνες Drift στη Δρομολαξιά και οι βάσεις για αναγνώριση του αθλήματος μας στην κοινωνία της μάππας, είχαν μπει από τα πρώτα χρόνια κυκλοφορίας του. Η ανάπτυξη του tuning και του motorsport, ήταν ραγδαία. Οι προσκλήσεις σε τηλεοπτικά πάνελ και ραδιόφωνα για την οδική ασφάλεια πολλές. Γιατί εμείς ξέρουμε τι λέμε και δεν κρυβόμαστε.

 

 

Έκτοτε, χωρίς να επεκταθώ σε λεπτομέρειες, το BURNOUT  το οποίο ολοκλήρωσε τον κύκλο του το 2012 (πουλώντας αντίτυπα για χρόνια μετά) αλλά άφησε το στίγμα του παντού, μέχρι και σήμερα.

Λίγα είναι τα άτομα και οι φορείς που ώθησαν το motorsport στην Κύπρο. Δεν το κάναμε μόνοι μας. Μην με παρεξηγάτε.

 

 

Όμως το BURNOUT, τα έργα του και η σημερινή του προέκταση, είναι ακόμη ζωντανή:

  • Το Boyz Stuff Show που ακόμη πολλοί το ονομάζουν BURNOUT, κλείνει 20 χρόνια ζωής φέτος!
  • Η Achna Speedway για την οποία το BURNOUT έδωσε μάχες με τον ιδιοκτήτη πριν ανοίξει, κρατιέται ζωντανή από την ομάδα του BURNOUT που την διαχειρίζεται εδώ και 5 + χρόνια με πρωτοστάτη τον Αυγουστή «του BURNOUT».
  • Το Petrolheads Festival, το Πρωτάθλημα Αναβάσεων, το Πρωτάθλημα Time Attack, το Gymkhana, όλα με την στήριξη μας, έχουν ένα άρωμα BURNOUT.

Πολλά από τα Clubs αυτοκινήτων, είχαν δημιουργηθεί (και πρωτο εμφανιστεί) στο BURNOUT.

 

 

Θυμάμαι ακόμη τα αυτοκίνητα στους δρόμους με τα αυτοκόλλητα BURNOUT που δίναμε δώρο με τα τεύχη μας.

Κρατάω ακόμη τα μηνύματα θαυμασμού, τα δώρα που μας έστελναν, τις επιστολές. Τα τηλεφωνήματα και τα βράδια που περνάγαμε στο αρχηγείο για να βοηθήσουμε τους δικούς μας street racers που τους μάζευαν τα αυτοκίνητα οι «θυμωμένοι» ζετάδες να τα πάρουν πίσω. Τις μάχες για αλλαγή της νομοθεσίας για τα «μοτιφαρισμένα» αυτοκίνητα που καλά κρατεί.

Το BURNOUT ήταν μια ιδέα. Ένας τρόπος ζωής. Ένα πολύ προχωρημένο project για την εποχή του. Σήμερα, το τιμάμε.

Είμαι πολύ περήφανος που το έφερα στην Κύπρο και σήμερα, 20 χρόνια μετά, το μόνο που μπορώ να πω, είναι ένα μεγάλο «ευχαριστώ» εκ μέρους όλων όσων έζησαν υπέροχες στιγμές BURNOUT.    

Χαίρομαι που πολλοί ακόμη με αποκαλούν ο «Στέλιος ο BURNOUT».

Στέλιος Κυθρεώτης