Editorial

24 Mar, 2023 Ώρα 19:26

Ένα χελιδόνι μπορεί να φέρει την άνοιξη!

Thumbnail

Του Άντρου Σκαλιστή

Close

 

Δύσκολοι καιροί για τις αυτοκινητοβιομηχανίες. Προβλήματα με την πανδημία, τις μεταφορές, τον πόλεμο στην Ουκρανία, τους ημιαγωγούς, αλλά κυρίως με τον εξηλεκτρισμό. Σκεφτείτε ότι οι παραδοσιακοί κατασκευαστές αυτοκινήτων για να παρουσιάσουν ένα καινούργιο μοντέλο κανονικά χρειαζόντουσαν 6-7 χρόνια. Τώρα, σε αυτό το χρονικό διάστημα περίπου, πρέπει να καταφέρουν να αφήσουν πίσω τον αναλογικό τρόπο σκέψης και λειτουργίας και να προχωρήσουν στον ψηφιακό. Όχι γιατί τους πιέζει η νομοθεσία, το lobbying είναι δεύτερη τους φύση, σκεφτείτε τι σημαίνει π.χ. για το Γερμανικό κράτος να αποφασίσει μια Γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία να κλείσει ένα εργοστάσιο η να απολύσει 10,000 υπαλλήλους. Ούτε για το καλό του πλανήτη, όλοι ξέρουμε ότι η βιωσιμότητα δεν είναι στις προτεραιότητες των μετόχων αυτών των εταιρειών. Απλά, γιατί τους πιέζει ο Elon Musk και η Tesla. 

Close

Σκεφτείτε ότι το VW group ξεκίνησε να σχεδιάζει πλατφόρμες για ηλεκτρικά αυτοκίνητα το 2015 (Herbert Diess, ex Group CEO, statement in press conference). Σε αντιπαράθεση η Tesla παρουσίασε το πρώτο δικό της πλήρως ηλεκτρικό αυτοκίνητο, το Model S, το 2012. To 2022 ΜΟΝΟ, η Tesla παρέδωσε 1,313,581 αυτοκίνητα παγκόσμια. Σοβαρός αριθμός, αλλά ξέρετε, το σημαντικό σε αυτή την περίπτωση δεν είναι η ποσότητα. Το πιο φτηνό μοντέλο της είναι το Tesla Model 3 RWD στις €43,990 και το πιο ακριβό αρκετά πάνω από €100,000 αναλόγως εξοπλισμού. Μάλιστα, αυτές είναι οι τιμές που ισχύουν από τον Μάιο του 2022 όταν ο Elon ξαφνικά ανακοίνωσε μειώσεις, σε όλα τα μοντέλα, κατά τουλάχιστον €6,000. 

Δηλαδή, αυτό που χτύπησε τους παραδοσιακούς κατασκευαστές δεν είναι ότι η Tesla τους «έκλεψε» 1,313,581 πωλήσεις γενικά. Αυτό που τους πείραξε είναι το ότι τους πήρε σοβαρές μονάδες από τα ακριβά τους αυτοκίνητα, εκεί που έχουν σοβαρά περιθώρια, σοβαρά κέρδη. Όταν η VW χάνει την πώληση ενός Golf χάνει κάποιες εκατοντάδες ευρώ. Όταν όμως χάνει την πώληση ενός Touareg χάνει κάποιες χιλιάδες. Οπότε οι παραδοσιακοί, παραδείγματος χάριν οι Audi, BMW, Mercedes, Volvo, VW κ.α. συνειδητοποίησαν ότι πουλούσαν λιγότερα Q5-6-7-8, 5+7 Series, X3-4-5-6-7, E+S Class, GLC-E … Κατάλαβαν ότι μόνο ένα τρόπο έχουν να αντιδράσουν. Να μπουν στο παιχνίδι και να αποκτήσουν πραγματικά προηγμένη τεχνολογία. Γιατί για να γίνουν ανταγωνιστικοί στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα πρέπει να «σταματήσουν» να πουλούν Hardware και να αρχίσουν να πουλούν Software. Και να πουλούν μάλιστα και μούρη για πράσινη συνείδηση και πράσινη μετάβαση. Το σημαντικότερο; Όλα αυτά έπρεπε να γίνουν χτες, δεν είχαν χρόνο να λειτουργήσουν με τους τρόπους και τους ρυθμούς που ήταν συνηθισμένοι.

Close

Όλοι αντέδρασαν, όχι με την ίδια ταχύτητα, ούτε με τον ίδιο τρόπο. Ο κάθε ένας από τους παραδοσιακούς κατασκευαστές αντέδρασε διαφορετικά, βρήκε διαφορετικούς συνεργάτες, μπήκε στην καινούργια τεχνολογία από άλλο παράθυρο. Αυτό βέβαια είναι καλό, εμείς, σαν καταναλωτές, έχουμε επιλογές. Τα αποτελέσματα αυτού του τρόπου σκέψης μπορούμε να τα δούμε ήδη στα Showrooms  των εταιρειών.  

Το θέμα όμως είναι ότι ένα άτομο έσπρωξε προς αυτή την κατεύθυνση, ένας άνθρωπος είναι πίσω από όλη αυτή την αλλαγή. Ένα χελιδόνι μπορεί να φέρει την άνοιξη λοιπόν…. Φυσικά ο Elon Musk δεν είναι χελιδόνι, άλλου είδους πουλί είναι αλλά αυτό είναι θέμα άλλου άρθρου.  

02 May, 2024 Ώρα 19:39

20 χρόνια BURNOUT – Τιμή στο θρυλικό περιοδικό που έβαλε τις βάσεις για την ανάπτυξη του motorsport και tuning

Thumbnail

Τον Απρίλιο του 2004 κυκλοφόρησε το πρώτο τεύχος του κυπριακού BURNOUT. Ένα περιοδικό που άφησε εποχή στο χώρο του tuning, των Clubs αυτοκινήτων, αλλά και του motorsport. Δεν μου αρέσει να μιλώ για τα επιτεύγματα μας, αλλά το BURNOUT, είναι ιστορία.

Close

Η όλη φάση ξεκίνησε από την Ελλάδα όπου από το 1999 μέχρι το 2003 διοργανώναμε αποκλειστικά τους αγώνες dragster. Τα ρεκόρ επισκεψιμότητας (22.000 θεατές) και συμμετοχών (190 auto – moto σε ένα αγώνα) δεν έχουν σπάσει ποτέ. Και δεν προβλέπεται να σπάσουν. Ακόμη και τον 1ο αγώνα drift στην Ελλάδα, εμείς τον διοργανώσαμε, στις Αφίδνες…

Στην Κύπρο διοργανώσαμε τους πρώτους αγώνες dragster to 2002 και 2003. Όλα τότε με το ελληνικό BURNOUT σαν χορηγό επικοινωνίας.

Close

Και τότε ήταν που είδαμε το κενό στην Κύπρο και με συνοπτικές διαδικασίες, στήσαμε το κυπριακό BURNOUT. Η αναγνωσιμότητα του τότε είχε ταράξει τα νερά στα διαφημιστικά γραφεία. Προσπαθούσαν με πάθος να το μειώσουν, αλλά δεν μπορούσαν. Το έβρισκαν μπροστά τους τα δήθεν «αντρικά» περιοδικά των μεγάλων εκδοτικών εταιρειών που έτρωγαν την σκόνη του BURNOUT, του «περιοδικού του δρόμου». Ενός περιοδικού πολύ προχωρημένου για την εποχή του.

 

Close

 

Πάρτυ, διοργανώσεις, το πρώτο Extreme Car Show, οι πρώτοι αγώνες Drift στη Δρομολαξιά και οι βάσεις για αναγνώριση του αθλήματος μας στην κοινωνία της μάππας, είχαν μπει από τα πρώτα χρόνια κυκλοφορίας του. Η ανάπτυξη του tuning και του motorsport, ήταν ραγδαία. Οι προσκλήσεις σε τηλεοπτικά πάνελ και ραδιόφωνα για την οδική ασφάλεια πολλές. Γιατί εμείς ξέρουμε τι λέμε και δεν κρυβόμαστε.

 

 

Έκτοτε, χωρίς να επεκταθώ σε λεπτομέρειες, το BURNOUT  το οποίο ολοκλήρωσε τον κύκλο του το 2012 (πουλώντας αντίτυπα για χρόνια μετά) αλλά άφησε το στίγμα του παντού, μέχρι και σήμερα.

Λίγα είναι τα άτομα και οι φορείς που ώθησαν το motorsport στην Κύπρο. Δεν το κάναμε μόνοι μας. Μην με παρεξηγάτε.

 

 

Όμως το BURNOUT, τα έργα του και η σημερινή του προέκταση, είναι ακόμη ζωντανή:

  • Το Boyz Stuff Show που ακόμη πολλοί το ονομάζουν BURNOUT, κλείνει 20 χρόνια ζωής φέτος!
  • Η Achna Speedway για την οποία το BURNOUT έδωσε μάχες με τον ιδιοκτήτη πριν ανοίξει, κρατιέται ζωντανή από την ομάδα του BURNOUT που την διαχειρίζεται εδώ και 5 + χρόνια με πρωτοστάτη τον Αυγουστή «του BURNOUT».
  • Το Petrolheads Festival, το Πρωτάθλημα Αναβάσεων, το Πρωτάθλημα Time Attack, το Gymkhana, όλα με την στήριξη μας, έχουν ένα άρωμα BURNOUT.

Πολλά από τα Clubs αυτοκινήτων, είχαν δημιουργηθεί (και πρωτο εμφανιστεί) στο BURNOUT.

 

 

Θυμάμαι ακόμη τα αυτοκίνητα στους δρόμους με τα αυτοκόλλητα BURNOUT που δίναμε δώρο με τα τεύχη μας.

Κρατάω ακόμη τα μηνύματα θαυμασμού, τα δώρα που μας έστελναν, τις επιστολές. Τα τηλεφωνήματα και τα βράδια που περνάγαμε στο αρχηγείο για να βοηθήσουμε τους δικούς μας street racers που τους μάζευαν τα αυτοκίνητα οι «θυμωμένοι» ζετάδες να τα πάρουν πίσω. Τις μάχες για αλλαγή της νομοθεσίας για τα «μοτιφαρισμένα» αυτοκίνητα που καλά κρατεί.

Το BURNOUT ήταν μια ιδέα. Ένας τρόπος ζωής. Ένα πολύ προχωρημένο project για την εποχή του. Σήμερα, το τιμάμε.

Είμαι πολύ περήφανος που το έφερα στην Κύπρο και σήμερα, 20 χρόνια μετά, το μόνο που μπορώ να πω, είναι ένα μεγάλο «ευχαριστώ» εκ μέρους όλων όσων έζησαν υπέροχες στιγμές BURNOUT.    

Χαίρομαι που πολλοί ακόμη με αποκαλούν ο «Στέλιος ο BURNOUT».

Στέλιος Κυθρεώτης