Moto

02 Jun, 2018 Ώρα 19:50

MotoGP Ιταλίας: Πρώτη pole για τον Rossi από το 2016

Thumbnail

Ο γύρος ρεκόρ του 1’ 46” 439, που είχε κάνει ο Marc Marquez στην FP3, ξεπεράστηκε από τέσσερις αναβάτες σε ένα έντονο τέλος των δεύτερων κατατακτηρίων.

Close

Ο Andrea Iannone με τη Suzuki ήταν ο πρώτος που ξεπέρασε την επίδοση του Μarquez ενώ απέμεναν 8 λεπτά δοκιμών. Ο Ιταλός ξαναπήρε έτσι το ρεκόρ στο Mugello, που το κρατούσε από το 2015 με 1’ 46” 347 πάνω στην Ducati.  

O Iannone έμεινε πρώτος μέχρι να γράψει ο Rossi ένα 1’ 46” 208, δύο λεπτά πριν την καρό σημαία.

Close

Ο Marquez έδειχνε ικανός να περάσει τον παραδοσιακό του αντίπαλο, καθώς ήταν ένα δέκατο μπροστά στο δεύτερο split, όμως έχασε χρόνο στη συνέχεια κι έκανε ένα θεαματικό σώσιμο στην Bucine.

Έτσι ο Rossi πήρε την 55η pole του στη μεγάλη κατηγορία, την πρώτη μετά το Ιαπωνικό Grand Prix στο Motegi το 2016. Ο Ιταλός δήλωσε έκπληξη και αμφιβολία αν θα έχει ανάλογο ρυθμό στον αγώνα, ενώ ο δεύτερος, ο Lorenzo, είπε πως νιώθει πλέον πιο ξεκούραστα πάνω στην Ducati μετά από αλλαγές στο σχήμα του ρεζερβουάρ και τη θέση οδήγησης.

Close

Έκπληξη και η 3η θέση του Maverick Vinales, με την άλλη εργοστασιακή Yamaha, αφού ο Ισπανός προκρίθηκε μόλις δεύτερος από την πρώτη φάση των κατατακτηρίων, μετά τον Jack Miller. 

Τέταρτος τελικά στην Q2 o Iannone, μπροστά από τον Danilo Petrucci (Pramac Ducati) και τον Marquez, που μόλις εξασφάλισε μια θέση στη δεύτερη σειρά, αν και ήταν μόνο 0,246” πίσω από τον Rossi.

O Andrea Dovizioso θα είναι ο πρώτος της 3ης σειράς, με την Ducati, μπροστά από τον Cal Crutchlow (LCR Honda) και τον poleman του Le Mans, Johann Zarco (Yamaha Tech3). Ο Alex Rins (Suzuki) συμπληρώνει την πρώτη δεκάδα.

Ο πρώτος της Q1, o Jack Miller (Marc VDS Honda), σημείωσε μόλις τον 11ο χρόνο στην Q2 και θα ξεκινήσει μπροστά από τον «ρούκι» Franco Morbidelli (Marc VDS Honda), που προκρίθηκε για πρώτη φορά στην Q2, αυτόματα, χάρη στην επίδοσή του στα ελεύθερα δοκιμαστικά.

Ο Tito Rabat (Avintia Ducati) παρά λίγο να πάρει την πρόκριση στην Q1 από τον Vinales καθώς τον ακολουθούσε στενά, όμως ο αναβάτης της Yamaha το κατάλαβε κι έκανε στο πλάι, αφαιρώντας του το αεροδυναμικό πλεονέκτημα. Ο Rabat ήταν τελικά 3ος στην Q1 και θα ξεκινήσει από τη 13η θέση.

Η πρώτη ΚΤΜ, αυτή του Pol Espargaro, θα ξεκινήσει από τη 15η θέση, πίσω από τη Yamaha Tech3 του Hafizh Syahrin. Αρνητική έκπληξη των κατατακτηρίων ο Dani Pedrosa, που έκανε μόλις τον 10ο χρόνο στην Q1 με την εργοστασιακή Honda και θα ξεκινήσει 20ός, πίσω από τις ιδιωτικές Honda των «ρούκι» Takaaki Nakagami και Tom Luthi!... Είναι η χειρότερη θέση εκκίνησης στην καριέρα του μικρόσωμου Ισπανού.

Εξίσου κακή και η επίδοση των Aprilia, με τον Aleix Espargaro να ξεκινά αύριο τον αγώνα από την 21η θέση και τον Scott Redding από την 23η.

 

ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΑΤΑΤΑΚΤΗΡΙΩΝ ΣΤΟ MUGELLO

Θ.

ΑΝΑΒΑΤΗΣ

ΟΜΑΔΑ

ΧΡΟΝΟΣ

ΔΙΑΦ.

1

Valentino Rossi

Yamaha

1m46.208s

-

2

Jorge Lorenzo

Ducati

1m46.243s

0.035s

3

Maverick Vinales

Yamaha

1m46.304s

0.096s

4

Andrea Iannone

Suzuki

1m46.347s

0.139s

5

Danilo Petrucci

Pramac Ducati

1m46.445s

0.237s

6

Marc Marquez

Honda

1m46.454s

0.246s

7

Andrea Dovizioso

Ducati

1m46.500s

0.292s

8

Cal Crutchlow

LCR Honda

1m46.813s

0.605s

9

Johann Zarco

Tech3 Yamaha

1m46.830s

0.622s

10

Alex Rins

Suzuki

1m46.909s

0.701s

11

Jack Miller

Pramac Ducati

1m46.998s

0.790s

12

Franco Morbidelli

MVDS Honda

1m47.002s

0.794s

13

Tito Rabat

Avintia Ducati

1m46.908s

0.700s

14

Hafizh Syahrin

Tech3 Yamaha

1m47.188s

0.980s

15

Pol Espargaro

KTM

1m47.335s

1.127s

16

Alvaro Bautista

Aspar Ducati

1m47.708s

1.500s

17

Bradley Smith

KTM

1m47.818s

1.610s

18

Takaaki Nakagami

LCR Honda

1m47.868s

1.660s

19

Thomas Luthi

MVDS Honda

1m47.989s

1.781s

20

Dani Pedrosa

Honda

1m48.065s

1.857s

21

Aleix Espargaro

Aprilia

1m48.286s

2.078s

22

Karel Abraham

Aspar Ducati

1m48.532s

2.324s

23

Scott Redding

Aprilia

1m48.744s

2.536s

24

Xavier Simeon

Avintia Ducati

1m48.794s

2.586s

25 Jun, 2025 Ώρα 10:19

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγκρίνει την εξαγορά του MotoGP™ από την Liberty Media

Thumbnail

Η έγκριση ήταν η τελευταία εκκρεμής προϋπόθεση για τη συμφωνία, επιβεβαιώνοντας ένα νέο κεφάλαιο για το MotoGP™, το πιο συναρπαστικό άθλημα στον κόσμο

Close

Η Liberty Media Corporation έλαβε σήμερα άνευ όρων έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να ολοκληρώσει την εξαγορά της Dorna Sports, κατόχου των δικαιωμάτων του MotoGP™, αλλά και του WorldSBK. Η ολοκλήρωση της συμφωνίας αναμένεται πλέον το αργότερο έως τις 3 Ιουλίου 2025, ανοίγοντας τον δρόμο για μια νέα εποχή στο άθλημα.

Το MotoGP ήδη εξελίσσεται για να ξεκλειδώσει το πλήρες δυναμικό του πιο συναρπαστικού αθλήματος στον κόσμο, απολαμβάνοντας ρεκόρ προσέλευσης, νέες πίστες και αυξανόμενο κοινό. Η Liberty Media θα αξιοποιήσει πλέον την τεχνογνωσία της για να ενισχύσει περαιτέρω τη βάση των φιλάθλων του MotoGP και να αναπτύξει το άθλημα παγκόσμια και εμπορικά.

Close

 

 

Ο Carmelo Ezpeleta, Διευθύνων Σύμβουλος της Dorna από το 1998, θα συνεχίσει να διευθύνει το MotoGP μαζί με την ομάδα διοίκησής του.

«Η σημερινή έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποτελεί την τελική προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της εξαγοράς του MotoGP από την Liberty. Είμαστε ενθουσιασμένοι που ξεκινά επίσημα η συνεργασία της Liberty με τον Carmelo και την εξαιρετική του διοικητική ομάδα», δήλωσε ο Derek Chang, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Liberty Media.

«Το MotoGP είναι ένα εξαιρετικά ελκυστικό εξέχων αθλητικό περιουσιακό στοιχείο, με απίστευτους αγώνες, παθιασμένους φιλάθλους και ισχυρό χρηματοοικονομικό προφίλ. Πιστεύουμε ότι το άθλημα και η μάρκα έχουν σημαντικές δυνατότητες ανάπτυξης, τις οποίες θα επιδιώξουμε να αξιοποιήσουμε εμβαθύνοντας τη σχέση με τους βασικούς φιλάθλους και επεκτείνοντάς το σε ένα ευρύτερο παγκόσμιο κοινό».

«Είμαστε πολύ χαρούμενοι που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε τη συναλλαγή. Αυτό είναι ένα σημαντικό ορόσημο που επιβεβαιώνει το ακόμη πιο φωτεινό μέλλον που περιμένει το MotoGP», δήλωσε ο Carmelo Ezpeleta, Διευθύνων Σύμβουλος της Dorna Sports, κατόχου των δικαιωμάτων του MotoGP.

Close
«Το MotoGP είναι ένα από τα πιο συναρπαστικά αθλήματα στον κόσμο και ανυπομονούμε να επιταχύνουμε την ανάπτυξή του και να επεκτείνουμε την εμβέλειά του σε ακόμη περισσότερους φιλάθλους παγκοσμίως. Η Liberty είναι ο καλύτερος δυνατός συνεργάτης για το άθλημά μας και ολόκληρη την κοινότητα του MotoGP και είμαστε ενθουσιασμένοι στο να δημιουργήσουμε ακόμη μεγαλύτερη αξία για τους φιλάθλους μας, τους εμπορικούς εταίρους και όλους όσους συμμετέχουν στους αγώνες».

Η Liberty Media θα αποκτήσει το 84% της Dorna Sports, κατόχου των δικαιωμάτων του MotoGP, με τη διοίκηση του MotoGP να διατηρεί το 16% της επιχείρησης.

Η Liberty Media Corporation δραστηριοποιείται και διατηρεί συμφέροντα σε επιχειρήσεις μέσων ενημέρωσης, αθλητισμού και ψυχαγωγίας, συμπεριλαμβανομένων των θυγατρικών της Formula 1 και Quint, του μεριδίου της στην Live Nation, καθώς και άλλων μειοψηφικών επενδύσεων.

Εμείς να σχολιάσουμε ότι όλο το #motogpworldpaddock έχει δει με θετική διάθεση αυτήν την εξαγορά που αναμένεται να προωθήσει ακόμη περισσότερο το συναρπαστικότερο άθλημα του μηχανοκίνητου αθλητισμού.