Rally

16 Jun, 2018 Ώρα 18:24

Στην κορυφή ο Φιλανδός Nordgren ύστερα από δραματικές ανατροπές

Thumbnail

Την σκληρή του παράδοση επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά το Ράλι Κύπρος, αφού στο δεύτερο σκέλος της πρώτης ημέρας άλλαξα άρδην τα δεδομένα σε όλες τις μάχες που είδαμε να εξελίσσονται το πρωί. Την αρχή έκανε ο πρωτοπόρος του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, Ρώσος, Alexey Lukyanuk που αναγκάστηκε να εγκαταλείψει στην τέταρτη μόλις ειδική διαδρομή ύστερα από ατύχημα ενώ κρατούσε την πρώτη θέση, μπροστά από τον Al Attiyah. Στη συνέχεια, σειρά του πολυνίκη του Ράλι Κύπρος να αντιμετωπίσει προβλήματα. Δεν είχε ένα… αλλά τρία σπασμένα ελαστικά που τον έριξαν από την πρώτη στην τέταρτη θέση με μια διαφορά 48.4 δευτερολέπτων από τον πρώτο. Αυτός που κληρονόμησε την πρώτη θέση δεν ήταν άλλος από το γρήγορο Φινλανδό Juuso Nordgren με Skoda Fabia R5. Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι ο Nasser οδήγησε ολόκληρη την έκτη ειδική διαδρομή με θρυμματισμένο ελαστικό, αφού δεν είχε πλέον άλλη ρεζέρβα για να αλλάξει στην πορεία του για την ανασυγκρότηση. «Ήταν ευτύχημα που τερμάτισα την ειδική, θα δούμε αύριο», είπε ο πολυπρωταθλητής,  πέντε φορές νικητής του Ράλι Κύπρος. 

Close

 

Close

 

Ανατροπή είχαμε και στη μάχη των κυπριακών πληρωμάτων, με τον Αλέξανδρο Τσουλόφτα να εγκαταλείπει στην έκτη ειδική με σπασμένη την ανάρτηση του Citroen DS3 R5, αφήνοντας τον Σίμο Γαλαταριώτη (Skoda Fabia R5) ως πρώτο κυπριακό πλήρωμα. Ο Γαλαταριώτης ανέβηκε παράλληλα στην δεύτερη θέση της γενικής με διαφορά μόλις 4,6 δευτερολέπτων από τον πρώτο. Πάντως, ο Σίμος φαίνεται να δίνει προτεραιότητα στον τερματισμό και τους βαθμούς για το κυπριακό πρωτάθλημα, παρά την επίθεση για την πρώτη θέση του βάθρου. Παρόλα αυτά έδωσε εντυπωσιακές μάχες με τον Τσουλόφτα με διαφορές μόλις μερικών δευτερολέπτων πριν την εγκατάλειψη του Λεμεσιανού οδηγού. Τρίτος γενικής με διαφορά 8,8 δευτερολέπτων από τον Nordgren ο Bruno Magalhaes, δεύτερος στην βαθμολογία του ERC.

Close

 

 

Η εγκατάλειψη του πρωτοπόρου του πρωταθλήματος Lukyanuk (δεύτερη συνεχόμενη μετά το Ακρόπολις) δίνει στον πορτογάλο νέα δυναμική στην προσπάθειά του για τον τίτλο. Στην πέμπτη θέση της γενικής κατάταξης, το ουγγρικό δίδυμο Νοrbert Herczig και Ramon Ferencz με Skoda Fabia R5. 

Έκτοι στη γενική ανέβηκαν οι Δημοσθένους και Λαός στο τιμόνι ενός Mitsubishi Lacner Χ που φιγουράρει μεταξύ ενός στρατού από Skoda Fabia. Πίσω του, οι Ούγγροι David Botka και Mark Mesterhazi επίσης με Skoda Fabia R5, ενώ στην όγδοη θέση πλασαρίστηκε το πλήρωμα από την Τουρκία Orhan Avcioglou και Burcin Korkmaz στο τιμόνι άλλου ενός Skoda Fabia R5. Ένατοι οι Τσέχοι Stajf και Ehlova επίσης με Skoda Fabia R5, ενώ την δεκάδα συμπληρώνει άλλο ένα Skoda Fabia R5 με τον… αριστοκράτη Albert von Thurn und Taxis με συνοδηγό τον Bjorn Degandt.

 

 

Κυπριακή υπόθεση είναι η κατηγορία ERC2, με πρώτους τους Πολυκάρπου και Σιάλο με Μitsubishi Lancer Evo ΙX, δεύτερους τους Παντελή και Χριστοδούλου με Mitsubishi Evo Χ και τους Ποσείδια και Δαμιανού με ένα Mitsubishi Evo X να συμπληρώνουν το βάθρο της κατηγορίας.

 

 

Αύριο Κυριακή τα πληρώματα θα ξεκινήσουν για τις υπόλοιπες επτά ειδικές διαδρομές του αγώνα. Ξεχωρίζει φυσικά η Psaltis- ENEOS Super Special Stage που διεξάγεται για άλλη μια χρονιά στους δρόμους της κεντρικής Λευκωσίας. Η αγωνιστική μέρα θα ξεκινήσει με τη γρήγορη και θεαματική ειδική στο Γέρι μήκους 24,50 συνολικά χιλιομέτρων και θα ακολουθήσει η Υπερειδική. Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν οι ειδικές στη Λάγια και τα Λεύκαρα μήκους 11,49 και 19,82 χιλιομέτρων αντίστοιχα. Μετά το σέρβις στη Λάρνακα οι διαδρομές θα επαναληφθούν με εξαίρεση την Super Special Stage που θα γίνει μόνο μια φορά. Άξιο αναφοράς είναι και το ότι οι τα δεύτερα περάσματα στις ειδικές διαδρομές Psaltis/Λάγια και ENEOS/Λεύκαρα θα αποτελέσουν τις Golden Stages του αγώνα προσφέροντας χρηματικά έπαθλα στους νικητές.

Ο τερματισμός θα γίνει στις Φοινικούδες στις 18:30 

 

Τους χρόνους μπορείτε να τους βλέπετε LIVE εδώ.

Το πρόγραμμα και τους χάρτες της αυριανής μέρας εδώ.

 

 

Γενική κατάταξη 1ής μέρας:

1. Nordgren/Suoninen          Skoda Fabia R5 53:07.0

2. Γαλαταριώτης/Ιωάννου     Skoda Fabia R5 53:11.6

3. Magalhaes/Magalhaes     Skoda Fabia R5 53:15.8

4. Al-Attiyah/Baummel         Ford Fiesta R5 53:55.4

5. Herczig/Ferencz               Skoda Fabia R5 54:08.9

6. Δημοσθένους/Λαός          Mitsubishi Evo X 54:36.5

7. Botka/Mesterhazi             Skoda Fabia R5 55:08.2

8. Avcioglu/Korkmaz            Skoda Fabia R5 55:12.2

9. Stajf/Ehlova                      Skoda Fabia R5 55:22.7

10.Von Thurn Und Taxis A. Skoda Fabia R5       55:27.3

 

Ε.Δ 1

1. Lukyanuk/Arnautov Ford Fiesta R5 10:37.1

2. Al-Attiyah/Baummel Ford Fiesta R5 10:45.5

3. Nordgren/Suominen Skoda Fabia R5 10:50.4

5. Γαλαταριώτης/Ιωάννου Skoda Fabia R5 11:05.4

9. Τσουλόφτας/Χρυσοστόμου Citroen DS3 R5 11:15.6

10. Δημοσθέντους/Λαός Mitsubishi Evo X 11:20.4

 

Ε.Δ 2

1. Al-Attiyah/Baummel Ford Fiesta R5 9:04.2

2. Lukyanuk/Arnautov Ford Fiesta R5 9:05.0

3. Nordgren/Suominen Skoda Fabia R5 9:12.5

4. Τσουλόφτας/Χρυσοστόμου Citroen DS3 R5 9:16.7

5. Γαλαταριώτης/Ιωάννου   Skoda Fabia R5 9:25.1

12.Δημοσθένους/Λαός Mitsubishi Evo X 9:41.3

 

Ε.Δ 3

1. Al-Attiyah/Baummel Ford Fiesta R5 6:15.6

2. Lukyanuk/Arnautov Ford Fiesta R5 6:17.6

3. Nordgren/Suominen Skoda Fabia R5 6:20.0

4. Γαλαταριώτης/Ιωάννου Skoda Fabia R5 6:20.3

5. Τσουλόφτας/Χρυσοστόμου Citroen DS3 R5 6:20.3

13. Δημοσθένους/Λαός Mitsubishi Evo X 6:27.6

 

Ε.Δ 4

1. Al-Attiyah/Baummel Ford Fiesta R5 10:48.5

2. Γαλαταριώτης/Ιωάννου Skoda Fabia R5 10:51.1

3. Magalhaes/Magalhaes Skoda Fabia R5 10:52.4

4. Τσουλόφτας/Χρυσοστόμου Citroen DS3 R5 10:52.5

10. Δημοσθένους/Λαός Mitsubishi Evo X 11:14.1

12. Ζήνωνος/Χριστοφή Mitsubishi Evo X 11:34.5

 

Ε.Δ 5

1. Nordgren/Suominen Skoda Fabia R5 9:07.0

2. Τσουλόφτας/Χρυσοστόμου Citroen DS3 R5 9:07.2

3. Γαλαταριώτης/Ιωάννου Skoda Fabia R5 9:07.9

4. Magalhaes/Magalhaes Skoda Fabia R5 9:12.9

5. Herzig/Ference Skoda Fabia R5 9:16.9

7. Δημοσθένους/Λαός Mitsubishi Evo X 9:29.4

 

Ε.Δ 6

1. Nordgren/Suominen Skoda Fabia R5 6:16.1

2. Magalhaes/Magalhaes Skoda Fabia R5 6:17.6

3. Γαλαταριώτης/Ιωάννου Skoda Fabia R5 6:21.8

4. Avcioglu/Korkmaz Skoda Fabia R5 6:22.5

5. Δημοσθένους/Λαός Mitsubishi Evo X 6:23.7

6. Herczig/Ferencz Skoda Fabia R5 6:24.1

12 Sep, 2025 Ώρα 11:48

WRC Rally Chile Bio Bío 2025: Τέσσερις διεκδικητές του φετινού παγκόσμιου τίτλου στο WRC ξεκινούν ένα δύσκολο αγώνα στη Λατινική Αμερική

Thumbnail

Σήμερα, Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου ξεκινάει ο 11ος από τους 14 γύρους του παγκοσμίου πρωταθλήματος WRC. Τα πληρώματα της πρώτης (WRC) και δεύτερης κατηγορίας (WRC2) μετά τον αγώνα στην Παραγουάη πέρασαν την οροσειρά των Άνδεων και μεταφέρθηκαν στη Χιλή όπου εκεί ξεκινάει σήμερα ο δεύτερος αγώνας που γίνεται στην Λατινική Αμερική.

Close

Οι δρόμοι στις ειδικές διαδρομές είναι βατοί και σε γενικές γραμμές καλύτεροι από όσο περίμεναν τα πληρώματα. Όμως υπάρχουν παγίδες και αρκετές δυσκολίες. Για παράδειγμα χθες έβρεχε οπότε αλλάζει η στρατηγική τόσο όσον αφορά τις γόμες όσο και οι σημειώσεις που έγιναν με στεγνό χώμα.

Υπάρχουν ακόμη σε κάποιες ειδικές δένδρα και ομίχλη. Ένα λάθος στο βρεγμένο χώμα αρκεί για να καταλήξει το αυτοκίνητο στην πυκνή βλάστηση. Στο Ράλλυ στη Χιλή υπάρχουν αρκετές τυφλές και «κυματιστές» στροφές.

Close

 

Close

 

Στη Χιλή γίνεται ο προτελευταίος χωμάτινος αγώνας. Υπάρχει ακόμη ένας – ο τελευταίος στο φετινό πρωτάθλημα στη Σαουδική Αραβία- και μεσολαβούν δύο ασφάλτινοι. Ένας στην Κεντρική Ευρώπη και ένας στην Ιαπωνία.

 

Να δούμε λίγο τη βαθμολογία.

Οι Elfyn Evans- Scott Martin (Toyota GR Yaris Rally) προηγούνται με 198 βαθμούς. Ξεκινούν πρώτοι στη Χιλή και «ανοίγουν» το δρόμο στους υπόλοιπους.

Στην συνέχεια με 191 βαθμούς ακολουθούν οι Kalle Rovanpera – Jonne Halttunen (Toyota GR Yaris Rally 1). Με διαφορά μόλις δύο βαθμών, 189 βαθμούς ακολουθούν οι Sebastien Ogier- Vincent Landais (Toyota GR Yaris Rally 1).

Οι τέταρτοι που μπορούν να διεκδικήσουν τίτλο είναι οι Ott Tanak- Martin Jarveoja Estonia (Hyundai i20 Rally1) με 180 βαθμούς.

Θα μπορούσαμε να εντάσσαμε στους διεκδικητές του φετινού τίτλου τους περσινούς παγκόσμιους Thierry Neuville- Martijn Wydaeghe (Hyundai i20 Rally1) που έχουν 150 βαθμούς. Το γεγονός ότι βρίσκονται 48 βαθμούς πίσω από τους Elfyn Evans- Scott Martin θεωρείται αδύνατον να γίνει ανατροπή. Λάθη με τόσο έμπειρα πληρώματα δεν γίνονται. Και αυτό οι Βέλγοι το γνωρίζουν πολύ καλά.

Αντίθετα για τα τέσσερα πρώτα πληρώματα που οι διαφορές είναι μικρές, εύκολα γίνονται οι ανατροπές.

Χθες έγινε το shakedown μήκους 6.79 χλμ. Οι χρόνοι δεν μετρούν στον αγώνα. Όμως παίρνουμε μια γεύση. Πιο γρήγοροι με χρόνο 3.21.5 ήταν οι Εσθονοί Tanak-Jarveoja. Ένα δευτερόλεπτο πιο αργοί (3.21.6) ήταν οι Rovanpera-Halttunen και τρίτοι με χρόνο 3.21.8 ήταν οι Εvans-Martin. Οι Ogier-Landais έκαναν 3.22.9 και οι Andrien Fourmoux- Alefandre Coria (Hyundai i20 Rally1) «έγραψαν» 3.23.1

Η πραγματική μάχη όμως ξεκινάει σήμερα. Στον αγώνα έχουν δηλώσει 49 πληρώματα. Όμως στο shakedown, τέσσερα πληρώματα δεν εμφανίσθηκαν. Στον αγώνα όμως δήλωσαν ότι θα συμμετέχουν.

Οι αγωνιζόμενοι από σήμερα μέχρι και την Κυριακή θα κάνουν 16 χωμάτινες ειδικές διαδρομές συνολικού μήκους 306.76 χλμ.

Στη Χιλή για τους Elfyn Evans- Scott Martin που ξεκινούν πρώτοι, τα πράγματα θα είναι δύσκολα αν βρέχει. Αυτοί που θέλουν τη βροχή γιατί σίγουρα θα ευνοηθούν από τη θέση που ξεκινούν είναι οι Γάλλοι. Ας μην ξεχνάμε ότι ο Ogier ξέρει και διαλέγει τις σωστές γόμες. Και είναι και κάτι ακόμη. Έχει 8 παγκόσμιους τίτλους και πριν αποσυρθεί από το WRC θέλει να κάνει 9 τους τίτλους του.