Τεχνολογία

21 Sep, 2021 Ώρα 19:22

Alfa Romeo: Εμείς πουλάμε αυτοκίνητα. Όχι tablet!

Thumbnail

Η τάση που θέλει τις οθόνες στο εσωτερικό των αυτοκινήτων να γίνονται όλο και πιο πολλές και όλο και πιο μεγάλες φαίνεται πως δεν βρίσκει καθόλου σύμφωνο τον Jean-Philippe Imparato. Το νέο επικεφαλής της Alfa Romeo, που έχει να επιδείξει και μια επιτυχημένη θητεία στην Peugeot.

Close

O Imparato λοιπόν ανέφερε χαρακτηριστικά πως «δεν θα πουλάω iPad με αυτοκίνητο τριγύρω. Θα πουλάω Alfa Romeo», δήλωση που δεν μπορεί παρά να ενθουσιάζει τους φανατικούς οπαδούς της μάρκας. Όπως και το ότι η ιστορική εταιρεία θα συνεχίζει να μιλά στο συναίσθημα. Μεταξύ άλλων και με τον ήχο των νέων μοντέλων της.

Το πως θα επιτευχθεί αυτό είναι ένα καλό ερώτημα, μιας και η Stellantis, στην οποία ανήκει πλέον η Alfa Romeο, έχει δηλώσει πως από το 2027 όλα τα μοντέλα της μάρκας θα είναι ηλεκτρικά.

Close

Ενδιαφέρον είναι και το πως θα αντιμετωπιστεί τελικά και το θέμα με τις οθόνες, μιας και η τάση είναι πολύ ισχυρή και δύσκολα μπορεί να αγνοηθεί από κάποιον κατασκευαστή.

19 Oct, 2021 Ώρα 17:21

Παγκόσμια διάκριση για την ηλεκτροκίνητη τεχνολογία e-POWER της Nissan

Thumbnail

Η Nissan ανακοίνωσε μια σημαντική ανακάλυψη στην απόδοση του κινητήρα που συγκροτεί το σύστημα e-POWER επόμενης γενιάς, φτάνοντας το 50% της θερμικής του απόδοσης. Το σύστημα e-POWER της Nissan χρησιμοποιεί έναν ενσωματωμένο βενζινοκινητήρα για την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στη μπαταρία του κινητήριου συνόλου e- powertrain. Η τελευταία προσέγγιση της Nissan στην ανάπτυξη κινητήρων έχει ανεβάσει τον πήχη σε κορυφαία επίπεδα παγκοσμίως, ξεπερνώντας τον ισχύοντα μέσο όρο της αυτοκινητοβιομηχανίας με 40% θερμική απόδοση και καθιστώντας με αυτό τον τρόπο δυνατή την περαιτέρω μείωση των εκπομπών CO2 των οχημάτων.

Close

Τα οχήματα με κινητήρα εσωτερικής καύσης (ICE) απαιτούν ισχύ και απόδοση από έναν κινητήρα, κάτω από ένα ευρύ φάσμα στροφών (RPM) και φορτίων. Αυτή η βασική προϋπόθεση σημαίνει ότι οι συμβατικοί κινητήρες δεν μπορούν να αποδίδουν με τη βέλτιστη απόδοσή, τους ανά πάσα στιγμή. Ωστόσο, το σύστημα e-POWER της Nissan χρησιμοποιεί έναν ενσωματωμένο κινητήρα ως αποκλειστική γεννήτρια ηλεκτρικής ενέργειας για το ηλεκτρικό κινητήριο σύστημα κίνησης. Η λειτουργία του κινητήρα περιορίζεται στο πιο αποδοτικό εύρος στροφών λειτουργίας, διαχειρίζοντας κατάλληλα την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και την ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας που είναι αποθηκευμένη στην μπαταρία.

 

Close

 

Για να επιτύχει 50% θερμική απόδοση, η Nissan ανέπτυξε ένα πρωτότυπο κινητήριο σύνολο που ονομάζεται "STARC". Το “STARC” επιτρέπει τη βελτίωση της θερμικής απόδοσης ενισχύοντας τη ροή του μίγματος αέρα - καυσίμου εντός του κυλίνδρου και την ανάφλεξη, καίγοντας με αξιόπιστο τρόπο ένα πιο αραιωμένο μείγμα αέρα- καυσίμου, σε υψηλό λόγο συμπίεσης. Ένας αποκλειστικός κινητήρας για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, που λειτουργεί με βέλτιστο εύρος στροφών και φορτίου, καθιστά δυνατή τη δραματική βελτίωση της θερμικής απόδοσης.

Close

Στον πυρήνα της η συγκεκριμένη τεχνολογία  είναι η ίδια με αυτή που χρησιμοποιείται στο αμιγώς ηλεκτρικό Nissan LEAF, προσφέροντας άμεση ροπή, ισχύ, απόδοση και ενθουσιασμό. Το σύστημα αποτελείται από έναν βενζινοκινητήρα με γεννήτρια ισχύος, μετατροπέα, μπαταρία και ηλεκτρικό κινητήρα.

Υποστηρίζοντας τον στόχο της Nissan να επιτύχει 50% “εξηλεκτρισμένες” πωλήσεις στην Ευρώπη έως το 2024, το νέο Nissan Qashqai που αποκαλύφθηκε πρόσφατα, θα είναι διαθέσιμο εκτός από τον κινητήρα βενζίνης 1.3 DiG-T που είναι εξοπλισμένο με υβριδική τεχνολογία και με το e-POWER.