Τεχνολογία

23 May, 2023 Ώρα 09:22

Φόρτιση σε μισή ώρα ή αλλαγή μπαταρίας σε 5 λεπτά;

Thumbnail

Κι αν πάρω ηλεκτρικό και δεν βρίσκω να φορτίσω; Εάν βρω και μπροστά μου περιμένουν άλλα 10 αυτοκίνητα; Στο πρατήριο υγρών καυσίμων χρειάζεται ένα 2λεπτο να φουλάρω ενώ σε φορτιστή τουλάχιστον μισή ώρα.

Close

Αυτές είναι μερικές εύλογες απορίες που κρατούν αρκετό κόσμο μακριά από τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, καθώς το δίκτυο φόρτισης είναι μικρό και οι χρόνοι ανεφοδιασμού μεγάλοι.

Η εταιρία Ample προσφέρει μία διαφορετική όψη του νομίσματος και μία εναλλακτική η οποία (όπως υποστηρίζει η ίδια), χρειάζεται μόλις 5 λεπτά, είναι απόλυτα αυτοματοποιημένη και κοστίζει όσο το να γεμίσεις βενζίνη.

Close

Αυτό στο οποίο αναφερόμαστε είναι ο σταθμός ανταλλαγής μπαταριών δεύτερης γενιάς της Ample.

 

Close

 

"Πλησιάζοντας το σταθμό Ample, το αυτοκίνητο αναγνωρίζεται από το σταθμό και η πόρτα του σηκώνεται αυτόματα. Μόλις σταθμεύσει το αυτοκίνητο, ο οδηγός ξεκινά την ανταλλαγή από την εφαρμογή Ample στο τηλέφωνό του. Πέντε λεπτά αργότερα, ο οδηγός βρίσκεται ξανά στο δρόμο ", αναφέρει η εταιρεία στον ιστότοπό της. 

Η εγκατάσταση ανταλλαγής μπαταριών αποτελείται από έναν αρθρωτό σχεδιασμό που μπορεί να κατασκευαστεί μέσα σε λίγες μόνο ημέρες είτε ως μία αυτόνομη δομή είτε ως πολλαπλές συνδεδεμένες θέσεις. Εάν μπορέσει πράγματι να κατασκευάσει αυτούς τους σταθμούς και να αναπτύξει λειτουργική τεχνολογία ανταλλαγής μπαταριών, θα μπορούσε να φέρει επανάσταση στα ηλεκτρικά οχήματα. Όσα τουλάχιστον έχουν κατασκευαστεί με νοοτροπία εύκολης απομάκρυνσης της μπαταρίας.

Εσείς θα προτιμούσατε να φορτίσετε ή να αλλάξετε μπαταρία εάν είχατε να επιλέξετε;

 

23 Feb, 2024 Ώρα 14:06

Το φορητό wallbox που κάνει τη φόρτιση παιχνίδι

Thumbnail

Η Mercedes με το Flexible Charging System Pro έχει ως στόχο να κάνει πιο απλή και αποτελεσματική τη διαδικασία φόρτισης. Η γερμανική εταιρεία το ονομάζει «μεταφερόμενο wallbox» και αναλαμβάνει τα πάντα μετά αφού ο οδηγός συνδέσει τη πρίζα με το αυτοκίνητο.

Close

Η συσκευή αυτή είναι συμβατή με τους περισσότερους τύπους πριζών στην Ευρώπη και είναι ικανό να παρέχει φόρτιση με ισχύ έως και 22 kW. Ο φορτιστής αυτός είναι φορητός και μπορεί να αποθηκευτεί στο αυτοκίνητο, για χρήση ακόμα και σε δημόσιο σημείο φόρτισης, ενώ μπορεί να τοποθετηθεί και στον τοίχο του γκαράζ του κατόχου του οχήματος.

 

Close

 

Όσον αφορά την ασφάλεια, η συσκευή διαθέτει αυτόματη ανίχνευση και ρύθμιση της βέλτιστης ισχύος φόρτισης, καθώς επίσης έχει και αισθητήρες θερμοκρασίας. Επίσης είναι αδιάβροχη, τόσο σε βροχή, όσο και σε σύντομη «βύθιση» σε νερό.

Close

Το σύστημα αυτό είναι συμβατό με όλα τα ηλεκτρικά και Plug-in Hybrid αυτοκίνητα που διαθέτουν βύσμα τύπου 2. Σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία, για να αποδώσει τα μέγιστα θα πρέπει να τοποθετηθεί στο όχημα ένας ενσωματωμένος φορτιστής (κωδικός 84B) που επιτρέπει να φτάσει έως και τα 22 kW ισχύος.

Οι ενημερώσεις γίνονται απομακρυσμένα (over-the-air), ενώ ο κάτοχος μπορεί να ελέγχει τη διαδικασία μέσω της εφαρμογής Mercedes-Benz Charger App στο κινητό του.

Το σύστημα φόρτισης Pro συνοδεύεται από μια ποιοτική τσάντα με το σήμα της Mercedes-Benz, που κρατά τακτοποιημένα όλα τα εξαρτήματα. Το βάρος του συστήματος είναι 5 κιλά, επιτρέποντας έτσι την εύκολη μεταφορά του. Σε αυτή τη φάση είναι διαθέσιμο στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην Ελβετία, ενώ σχεδιάζεται η διαθεσιμότητά του και σε άλλες χώρες της Ευρώπης.