Τεχνολογία

10 Nov, 2020 Ώρα 08:45

Η Skoda πατένταρε φωτεινούς υποδοχείς για τις ζώνες ασφαλείας

Thumbnail

Η τσεχική εταιρεία κατοχύρωσε παγκόσμιο δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για ένα έξυπνο νέο σύστημα με φωτεινούς υποδοχείς για τις ζώνες ασφαλείας, το οποίο βρίσκεται ακόμα υπό ανάπτυξη στο κέντρο έρευνας και εξέλιξης της Skoda.

Close

O σκοπός των φωτιζόμενων κουμπωμάτων είναι να αποτελέσουν ένα επιπλέον μέτρο υπενθύμισης, προκειμένου να μην ξεχνάς να φοράς τη ζώνη ασφαλείας. Οι υποδοχείς ζωνών ασφαλείας της Skoda είναι απλοί στη σκέψη, αλλά εξαιρετικά καινοτόμοι, που σε κάνουν να απορείς γιατί δεν τους είχαμε δει μέχρι σήμερα.

 

Close

 

Αυτοί ενσωματώνουν LED στοιχεία, τα οποία αλλάζουν χρώμα και φωτισμό, αναλόγως με το αν κάθεται ή μη κάποιος στο κάθισμα. Πιο συγκεκριμένα, αν δεν κάθεται κάποιος στο κάθισμα, το φως τους είναι λευκό. Από τη στιγμή ωστόσο που ο αισθητήρας βάρους του καθίσματος καταλάβει την παρουσία επιβάτη, αν αυτός δέσει τη ζώνη του σωστά, το φως θα γίνει αρχικά πράσινο και στη συνέχεια και πάλι απαλό λευκό προκειμένου να μην ενοχλείται ο οδηγός.

Close

Αν, όμως, ο επιβάτης δεν δέσει τη ζώνη του, το φως θα γίνει κόκκινο, υποδεικνύοντάς ότι η ζώνη ασφαλείας δεν έχει δεθεί.

Η Skoda αναφέρει ότι o οδηγός θα μπορεί να παραμετροποιήσει την φωτεινότητα μέσω της οθόνης του infotainment, ενώ θα υπάρχει και φωτεινή ακολουθία υποδοχής, προκειμένου οι επιβαίνοντες να βρίσκουν ευκολότερα στο σκοτάδι τον υποδοχέα της ζώνης.

29 Mar, 2021 Ώρα 10:58

Η Alexa της Amazon συναντά το νέο Fiat 500

Thumbnail

H Fiat Chrysler Automobiles (FCA) και η Amazon συνεχίζουν να ενισχύουν τη στρατηγική τους συμμαχία, εφαρμόζοντας τις κορυφαίες δυνατότητες της Alexa στο νέο ηλεκτρικό Fiat 500. Αποτελώντας μια εξαιρετικά προηγμένη πλατφόρμα τεχνολογιών, το νέο ηλεκτρικό Fiat 500 προσφέρει για πρώτη φορά σε αυτοκίνητο πόλης αμιγώς ηλεκτρική κίνηση με συνδεσιμότητα 5G και αυτόνομη οδήγηση επιπέδου 2. Στην τεχνολογική φαρέτρα του νέου μοντέλου έρχεται να προστεθεί και η εφαρμογή Alexa, με την οποία οι χρήστες του αυτοκινήτου μπορούν μέσω φωνητικών εντολών να ζητούν πληροφορίες για τον καιρό, να ακούνε μουσική ή ειδήσεις, ακόμα και να ελέγχουν ασύρματα τις «έξυπνες» ηλεκτρικές συσκευές του σπιτιού τους. Η ενσωμάτωση των λειτουργιών της Alexa γίνεται μέσω του νέου συστήματος πολυμέσων της FCA, Uconnect 5, το οποίο χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στο νέο ηλεκτρικό Fiat 500.

Close

 

 

Η νέα αυτή τεχνολογική εξέλιξη, αποτελεί το επόμενο βήμα στη στενή συνεργασία μεταξύ των FCA και Amazon και θα συνδυαστεί με τις εφαρμογές που ήδη συνοδεύουν τα μοντέλα του Ομίλου, όπως τα MyJeep και MyAlfa. Η ενσωμάτωση των φωνητικών λειτουργιών μέσω του Alexa αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης επένδυσης της Fiat Chrysler Automobiles για το μέλλον της συνδεσιμότητας στα αυτοκίνητα, η οποία θα επιτρέπει την ευκολότερη και ασφαλέστερη χρήση  τους. Με την Alexa, οι χρήστες του νέου ηλεκτρικού 500 θα απολαμβάνουν μια πρακτική και εξατομικευμένη εμπειρία χρήσης όλων των συσκευών τους, τόσο στο σπίτι, όσο και όταν βρίσκονται εν κινήσει.

Η Alexa είναι μια διαδικτυακή φωνητική υπηρεσία, μέσω της οποίας ο χρήστης μπορεί να δίνει απλές φωνητικές εντολές στο αυτοκίνητο, για παράδειγμα απλά ζητώντας από την Alexa να παίξει μουσική, ή να διαβάσει τις κυριότερες ειδήσεις. Παράλληλα μέσω του συστήματος ο οδηγός και οι επιβάτες του νέου ηλεκτρικού Fiat 500 θα μπορούν να ελέγχουν τις συνδεδεμένες ηλεκτρικές συσκευές του σπιτιού τους, για παράδειγμα ενεργοποιώντας το κλιματιστικό πριν καν φτάσουν στο σπίτι, ώστε να το βρουν στην ιδανική για αυτούς θερμοκρασία.

Close