Τεχνολογία

23 Feb, 2023 Ώρα 17:11

Mercedes-Benz: Το Drive Pilot Level 3 αλλάζει τα πάντα στην αυτόνομη οδήγηση

Thumbnail

Η καινοτομία και η πρωτοπορία είναι δύο έννοιες άρρηκτα συνδεδεμένες με τη Mercedes-Benz. Άλλωστε, η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία τις επιβεβαιώνει συνεχώς με κάθε δυνατό τρόπο, μέσα από τις νέες τεχνολογίες ασφάλειας, άνεσης και συνδεσιμότητας που προσφέρει στους οδηγούς. Τελευταία κατά σειρά διάκριση για τη Mercedes-Benz, ήταν η πιστοποίησή της για το Drive Pilot Level 3 στη Νεβάδα των ΗΠΑ, ούσα η μοναδική εταιρεία ανά το παγκόσμιο που το έχει καταφέρει. Μία εξέλιξη που επιτρέπει στην εταιρεία να ξεκινήσει την κυκλοφορία μοντέλων με το νέο σύστημα στη συγκεκριμένη πολιτεία, το 2024. Ανάλογη πιστοποίηση έχει λάβει η Mercedes-Benz και στη Γερμανία, από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ασφάλειας Συγκοινωνιών.

Close

Περισσότερη ανεξαρτησία 

Αδιαμφισβήτητα, το Drive Pilot Level 3 της Mercedes-Benz, αλλάζει ριζικά τα όσα γνωρίζαμε μέχρι σήμερα σε ό,τι αφορά την αυτόνομη οδήγηση. Αποτελώντας το πιο σύγχρονο αυτοματοποιημένο σύστημα οδήγησης, προσφέρει στον οδηγό νέες δυνατότητες, αλλά και περισσότερη ανεξαρτησία, καθώς δεν είναι πλέον απαραίτητο να προσέχει συνεχώς τον δρόμο. Ως εκ τούτου, ο οδηγός μπορεί να ασχοληθεί με άλλα σημαντικά πράγματα, χωρίς να θέτει τους γύρω του, αλλά και τον ίδιο, σε κίνδυνο. Ο Markus Schäfer, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Mercedes-Benz Group AG και Διευθυντής Τεχνολογίας, ανέφερε πως «Ο χρόνος είναι ένα από τα πιο πολύτιμα αγαθά και το να δίνουμε χρόνο πίσω στους πελάτες μας, αποτελεί βασικό στοιχείο της στρατηγικής μας, με στόχο την κατασκευή των πιο επιθυμητών αυτοκινήτων στον κόσμο». Ο κ. Schäfer υπογράμμισε ακόμα πως «Το Drive Pilot της Mercedes-Benz, αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι η πρωτοπορία είναι μέρος του DNA μας».

Κορυφαία ασφάλεια

Έχοντας ως πρώτιστο στόχο την ασφάλεια του οδηγού, αλλά και όσων χρησιμοποιούν καθημερινά το οδικό δίκτυο, το Drive Pilot Level 3 της Mercedes-Benz διαθέτει καινοτόμα συστήματα ασφάλειας, τα οποία ανταποκρίνονται στις υψηλές απαιτήσεις της λειτουργικής αξιοπιστίας. Σημείο αναφοράς του νέου συστήματος, αλλά και απαραίτητο για τα ασφαλή αυτόνομα οχήματα, αποτελεί η χρήση του lidar. Διά μέσου της τεχνολογίας αυτής, το αυτοκίνητο χρησιμοποιεί ακτίνες λέιζερ, προκειμένου να ανιχνεύει αντικείμενα στον περιβάλλοντα χώρο με τρισδιάστατη χαρτογράφηση υψηλής ευκρίνειας, αποφεύγοντας συγκρούσεις και άλλες ανεπιθύμητες καταστάσεις. Παράλληλα, το Drive Pilot Level 3 είναι σε θέση να αναγνωρίζει τα οχήματα έκτακτης ανάγκης, μέσω κάμερας και μικροφώνου που είναι τοποθετημένα στο πίσω μέρος του οχήματος. Επιπρόσθετα, καταγράφει και αναγνωρίζει την κατάσταση του οδοστρώματος, μέσω αισθητήρων πάνω από τους τροχούς. Ουσιώδες στοιχείο του νέου συστήματος, αποτελεί το πρωτοποριακό σύστημα εντοπισμού, το οποίο είναι πολύ πιο ισχυρό από τα συμβατικά συστήματα GPS.

Close

Ετοιμότητα και προσοχή

Το Drive Pilot, έχει σχεδιαστεί για να λειτουργεί σε αυτοκινητόδρομους με πυκνή κυκλοφορία, με ταχύτητες μικρότερες των 40 μιλίων την ώρα, επιτρέποντας στον οδηγό να απεμπλακεί πλήρως από την οδήγηση. Και επειδή η ασφάλεια είναι μέγιστη προτεραιότητα για τη Mercedes-Benz, το σύστημα διαθέτει εφεδρικούς ενεργοποιητές διεύθυνσης και πέδησης, καθώς και εφεδρικό ηλεκτρικό σύστημα, προκειμένου σε περίπτωση βλάβης, ο οδηγός να έχει τη δυνατότητα πλήρους ανάκτησης του ελέγχου του οχήματος. Εφόσον αυτό δεν καταστεί εφικτό, λόγω αδυναμίας του οδηγού, το σύστημα φρενάρει το όχημα ελεγχόμενα, ενώ παράλληλα ενεργοποιεί τα προειδοποιητικά φώτα κινδύνου. Μόλις το όχημα ακινητοποιηθεί, ενεργοποιείται το σύστημα κλήσης έκτακτης ανάγκης της Mercedes-Benz, ενώ οι πόρτες ξεκλειδώνονται για να είναι προσβάσιμο το εσωτερικό του οχήματος.

Στην παρούσα φάση, το Drive Pilot Level 3 είναι διαθέσιμο στα μοντέλα S-Class και EQS, ενώ αναμένεται πως το επόμενο διάστημα, η Mercedes-Benz θα λάβει πιστοποίηση και σε άλλες χώρες, αποδεικνύοντας έτσι περίτρανα την κυριαρχία της στον χώρο της αυτοκίνησης.

Close
16 Oct, 2023 Ώρα 13:45

Πως θα υποδεχθούν οι Κύπριοι τα φανάρια με τεχνητή νοημοσύνη;

Thumbnail

Το καινοτόμο πρόγραμμα Green Light της Google μεταμορφώνει τη διαχείριση της αστικής κυκλοφορίας, με στόχο την ανακούφιση των οδηγών από την κούραση του μποτιλιαρίσματος και τον περιορισμό της ρύπανσης.

Close

Αξιοποιώντας τεράστια σύνολα δεδομένων από τους χάρτες Google και χρησιμοποιώντας προηγμένους αλγόριθμους τεχνητής νοημοσύνης, ο τεχνολογικός γίγαντας βελτιστοποιεί τις διαμορφώσεις των φωτεινών σηματοδοτών χωρίς να απαιτούνται δαπανηρές αναβαθμίσεις των υποδομών.

Το σύστημα αναλύει τις δομές των διασταυρώσεων, τα μοτίβα κυκλοφορίας και τα χρονοδιαγράμματα των φωτεινών σηματοδοτών, δημιουργώντας συστάσεις για τους τοπικούς μηχανικούς κυκλοφορίας.

Close

Αυτές οι προτάσεις, που κυμαίνονται από την προσαρμογή της διάρκειας των κόκκινων φαναριών έως τον συγχρονισμό πολλαπλών διασταυρώσεων, δημιουργούν “κύματα πράσινων φαναριών” που μειώνουν αποτελεσματικά την κυκλοφοριακή συμφόρηση.

Σε αντίθεση με τις παραδοσιακές μεθόδους που βασίζονται σε αισθητήρες ή χειροκίνητες μετρήσεις οχημάτων, η προσέγγιση της Google προσφέρει μια βελτιωμένη λύση.

Close

Το έργο έχει εφαρμοστεί με επιτυχία σε 12 πόλεις παγκοσμίως, όπως το Σιάτλ, το Ρίο ντε Τζανέιρο και το Αμβούργο, επηρεάζοντας 30 εκατομμύρια μηνιαίες μετακινήσεις αυτοκινήτων.

Τα πρώτα δοκιμαστικά αποτελέσματα καταδεικνύουν μια πιθανή μείωση κατά 30% στα μποτιλιαρίσματα, με αποτέλεσμα μια αξιοσημείωτη μείωση κατά 10% στις εκπομπές ρύπων στις διασταυρώσεις.

Η Google σχεδιάζει να επεκτείνει την πρωτοβουλία το 2024, ενθαρρύνοντας τους μηχανικούς κυκλοφορίας των πόλεων παγκοσμίως να ενταχθούν στη λίστα αναμονής για την εφαρμογή της.

 

Πηγή: Newsauto.gr