Τεχνολογία

20 Jan, 2023 Ώρα 12:37

Ο έξυπνος κλιματισμός της VW υπολογίζει μέχρι και τη θέση του ήλιου

Thumbnail

Πριν έναν χρόνο η VW είχε παρουσιάσει το ID. Aero Concept, δίνοντας μία γερή γεύση για το πως θα μοιάζει το πρώτο ηλεκτρικό της σεντάν. Την καμουφλαρισμένη εκδοχή του μας σύστησε στην έκθεση CES στο Λας Βέγκας φέτος και μπορεί για την ώρα να μην έχουν δοθεί στη δημοσιότητα στοιχεία για τη μπαταρία και τις επιδόσεις, όμως έγινε γνωστό το προηγμένο σύστημα κλιματισμού του.

Close

Η νέα τεχνολογία κλιματισμού που κάνει πρεμιέρα με το πρώτο ηλεκτρικό σεντάν βασισμένο στην πλατφόρμα MEB της VW, ξεκινά αυτόματα μόλις εντοπιστεί το κλειδί, ακόμη και πριν μπει στο αυτοκίνητο κάποιος επιβάτης. Αρχίζει να φυσά κρύο αέρα σε μια ζεστή μέρα και αντίστροφα, διανέμοντας αέρα «γρήγορα σε μια μεγάλη περιοχή μέσω δυναμικών οριζόντιων ροπών». Μόλις καθίσουν οι επιβάτες, η ροή του αέρα μπορεί να ανακατευθυνθεί.

 

Close

 

Το ID.7 θα διαθέτει ένα νέο σύστημα ενημέρωσης και ψυχαγωγίας με οθόνη αφής 15 ιντσών, ώστε να υπάρχει πάντα μια συντόμευση στη λειτουργία ελέγχου κλιματισμού. Αυτοί οι έξυπνοι αεραγωγοί ελέγχονται ψηφιακά με την έννοια ότι θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε τη μεγάλη οθόνη για να ρυθμίσετε την κατεύθυνση και την ένταση της ροής αέρα. 

Close

Εναλλακτικά, και οι φωνητικές εντολές μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αλλαγή των ρυθμίσεων. Για παράδειγμα, οι οδηγοί θα μπορούν να πουν φράσεις όπως "Γεια σου Volkswagen, τα χέρια μου είναι κρύα", και μετά ο ζεστός αέρας θα κατευθύνεται στο τιμόνι για περίπου πέντε λεπτά. Επιπλέον, θα ενεργοποιηθεί η λειτουργία του θερμαινόμενου τιμονιού. Εάν το ID.7 οδηγείται από πολλά άτομα, θα είναι διαθέσιμες οι μεμονωμένες προτιμήσεις χρήστη για να εξαλείφεται η ταλαιπωρία του να χρειάζεται να τροποποιείτε τις ρυθμίσεις κάθε φορά που ένα διαφορετικό άτομο μπαίνει μέσα στο αυτοκίνητο.

 

 

Το ID.7 θα σηματοδοτήσει άλλη μια πρεμιέρα για τη VW καθώς θα είναι το πρώτο μοντέλο με σύστημα κλιματισμού ικανό να αντιδρά στο κλιματικό περιβάλλον. Χάρη σε έναν αισθητήρα που είναι ενσωματωμένος στο παρμπρίζ, μπορεί να ανιχνεύσει τη γωνία πρόσπτωσης του ηλιακού φωτός σε συνθήκες με υψηλές εξωτερικές θερμοκρασίες και υψηλή ηλιακή ένταση. Εάν ο ήλιος λάμπει δυνατά μόνο στη μία πλευρά του οχήματος, το AC θα αρχίσει αυτόματα να φυσά περισσότερο κρύο αέρα στη θερμότερη ζώνη.

Η Ευρώπη και η Κίνα θα είναι οι πρώτες αγορές που θα αποκτήσουν το VW ID.7 αργότερα φέτος, με τις Ηνωμένες Πολιτείες να ακολουθούν το 2024. 

02 Nov, 2022 Ώρα 08:59

Το Nissan Qashqai θέτει ψηλά τον πήχη με το καινοτόμο σύστημα e-POWER

Thumbnail

Η μοναδική τεχνολογία e-POWER της Nissan προσφέρει μια έξτρα ώθηση στο Qashqai να ορίσει για άλλη μια φορά την τολμηρή καινοτομία στην κατηγορία των crossover που αρχικά εφηύρε το 2007. Το νέο Qashqai είναι το πρώτο μοντέλο στην Ευρώπη που εξοπλίζεται με το σύστημα κίνησης e-POWER της Nissan, που προσφέρει μια μοναδική ηλεκτρική εμπειρία οδήγησης, άμεση απόκριση και αποτελεσματική και αθόρυβη οδήγηση.

Close

Το σύστημα e-POWER αποτελείται από μια μπαταρία υψηλής απόδοσης που συμπληρώνεται από έναν τρικύλινδρο υπερτροφοδοτούμενο κινητήρα βενζίνης 1,5 λίτρων με μεταβλητή σχέση συμπίεσης 156 ίππων, μια γεννήτρια ισχύος, έναν μετατροπέα και έναν ηλεκτροκινητήρα 140 kW παρόμοιου μεγέθους και ισχύος όπως αυτά που βρίσκει κάποιος στα ηλεκτρικά οχήματα της Nissan. Ο βενζινοκινητήρας παράγει ηλεκτρική ενέργεια, η οποία μπορεί να μεταδοθεί μέσω του μετατροπέα στην μπαταρία, στον ηλεκτροκινητήρα ή και στα δύο, ανάλογα με το σενάριο οδήγησης.

 

Close

 

Αυτό που ξεχωρίζει αυτό το σύστημα μετάδοσης κίνησης είναι ότι ο ηλεκτροκινητήρας είναι η μοναδική πηγή ισχύος για τους τροχούς, επομένως η απόκρισή του είναι άμεση και γραμμική. Αυτό αντιπροσωπεύει μια ελκυστική εναλλακτική λύση στα παραδοσιακά υβριδικά, όπου οι οδηγοί πρέπει να αποδεχτούν τις εγγενείς ελλείψεις στην εμπειρία οδήγησης. Αντίθετα, το σύστημα e-POWER του νέου Qashqai σχεδιάστηκε για να προσφέρει την ευχάριστη, αβίαστη και ομαλή εμπειρία οδήγησης που σχετίζεται με ένα αμιγώς ηλεκτρικό αυτοκίνητο, αλλά χωρίς την ανάγκη επαναφόρτισης.

Close

 

 

Παρόμοια με το LEAF, το νέο Qashqai e-POWER επωφελείται από μια εντελώς νέα εμπειρία οδήγησης με ένα πεντάλ που ονομάζεται e-Pedal Step. Σχεδιασμένο για να απομακρύνει την επαναλαμβανόμενη καταπόνηση από την αστική οδήγηση με τις συχνές στάσεις, όπου ο οδηγός κινεί συχνά το πόδι του ανάμεσα στο γκάζι και το φρένο, το e-Pedal Step επιτρέπει στους οδηγούς να επιταχύνουν και να φρενάρουν χρησιμοποιώντας μόνο το πεντάλ επιτάχυνσης.

 

 

Έρευνα της Nissan έδειξε ότι οι Ευρωπαίοι αγοραστές αυτοκινήτων της κατηγορίας crossover περνούν περισσότερο από το 70% του χρόνου τους οδηγώντας σε αστικά και προαστιακά περιβάλλοντα. Η έρευνα δείχνει επίσης ότι οι καταναλωτές αισθάνονται υποχρεωμένοι να συμβιβαστούν με την απόλαυση οδήγησης προκειμένου να είναι οικολογικοί στην επιλογή του οχήματος. Το e-POWER ανταποκρίνεται σε αυτή την τάση, καθώς προσφέρει βέλτιστη απόδοση καυσίμου χωρίς να διακυβεύεται η απόλαυση. Ως εκ τούτου, το e-POWER είναι μια ιδανική τεχνολογία για όσους αντιμετωπίζουν καθημερινά αστικά ή προαστιακά ταξίδια, θα ήθελαν να μεταβούν σε ένα πλήρες EV στο μέλλον, αλλά δεν μπορούν να επαναφορτίσουν εύκολα ή δεν είναι έτοιμοι να κάνουν τη μετάβαση σε πλήρως ηλεκτρικό.

Το νέο Nissan Qashqai e-POWER αναμένεται σύντομα στους εκθεσιακούς χώρους του Ομίλου Πηλακούτα.