Τεχνολογία

20 Jan, 2023 Ώρα 12:37

Ο έξυπνος κλιματισμός της VW υπολογίζει μέχρι και τη θέση του ήλιου

Thumbnail

Πριν έναν χρόνο η VW είχε παρουσιάσει το ID. Aero Concept, δίνοντας μία γερή γεύση για το πως θα μοιάζει το πρώτο ηλεκτρικό της σεντάν. Την καμουφλαρισμένη εκδοχή του μας σύστησε στην έκθεση CES στο Λας Βέγκας φέτος και μπορεί για την ώρα να μην έχουν δοθεί στη δημοσιότητα στοιχεία για τη μπαταρία και τις επιδόσεις, όμως έγινε γνωστό το προηγμένο σύστημα κλιματισμού του.

Close

Η νέα τεχνολογία κλιματισμού που κάνει πρεμιέρα με το πρώτο ηλεκτρικό σεντάν βασισμένο στην πλατφόρμα MEB της VW, ξεκινά αυτόματα μόλις εντοπιστεί το κλειδί, ακόμη και πριν μπει στο αυτοκίνητο κάποιος επιβάτης. Αρχίζει να φυσά κρύο αέρα σε μια ζεστή μέρα και αντίστροφα, διανέμοντας αέρα «γρήγορα σε μια μεγάλη περιοχή μέσω δυναμικών οριζόντιων ροπών». Μόλις καθίσουν οι επιβάτες, η ροή του αέρα μπορεί να ανακατευθυνθεί.

 

Close

 

Το ID.7 θα διαθέτει ένα νέο σύστημα ενημέρωσης και ψυχαγωγίας με οθόνη αφής 15 ιντσών, ώστε να υπάρχει πάντα μια συντόμευση στη λειτουργία ελέγχου κλιματισμού. Αυτοί οι έξυπνοι αεραγωγοί ελέγχονται ψηφιακά με την έννοια ότι θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε τη μεγάλη οθόνη για να ρυθμίσετε την κατεύθυνση και την ένταση της ροής αέρα. 

Close

Εναλλακτικά, και οι φωνητικές εντολές μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αλλαγή των ρυθμίσεων. Για παράδειγμα, οι οδηγοί θα μπορούν να πουν φράσεις όπως "Γεια σου Volkswagen, τα χέρια μου είναι κρύα", και μετά ο ζεστός αέρας θα κατευθύνεται στο τιμόνι για περίπου πέντε λεπτά. Επιπλέον, θα ενεργοποιηθεί η λειτουργία του θερμαινόμενου τιμονιού. Εάν το ID.7 οδηγείται από πολλά άτομα, θα είναι διαθέσιμες οι μεμονωμένες προτιμήσεις χρήστη για να εξαλείφεται η ταλαιπωρία του να χρειάζεται να τροποποιείτε τις ρυθμίσεις κάθε φορά που ένα διαφορετικό άτομο μπαίνει μέσα στο αυτοκίνητο.

 

 

Το ID.7 θα σηματοδοτήσει άλλη μια πρεμιέρα για τη VW καθώς θα είναι το πρώτο μοντέλο με σύστημα κλιματισμού ικανό να αντιδρά στο κλιματικό περιβάλλον. Χάρη σε έναν αισθητήρα που είναι ενσωματωμένος στο παρμπρίζ, μπορεί να ανιχνεύσει τη γωνία πρόσπτωσης του ηλιακού φωτός σε συνθήκες με υψηλές εξωτερικές θερμοκρασίες και υψηλή ηλιακή ένταση. Εάν ο ήλιος λάμπει δυνατά μόνο στη μία πλευρά του οχήματος, το AC θα αρχίσει αυτόματα να φυσά περισσότερο κρύο αέρα στη θερμότερη ζώνη.

Η Ευρώπη και η Κίνα θα είναι οι πρώτες αγορές που θα αποκτήσουν το VW ID.7 αργότερα φέτος, με τις Ηνωμένες Πολιτείες να ακολουθούν το 2024. 

23 Feb, 2024 Ώρα 14:06

Το φορητό wallbox που κάνει τη φόρτιση παιχνίδι

Thumbnail

Η Mercedes με το Flexible Charging System Pro έχει ως στόχο να κάνει πιο απλή και αποτελεσματική τη διαδικασία φόρτισης. Η γερμανική εταιρεία το ονομάζει «μεταφερόμενο wallbox» και αναλαμβάνει τα πάντα μετά αφού ο οδηγός συνδέσει τη πρίζα με το αυτοκίνητο.

Close

Η συσκευή αυτή είναι συμβατή με τους περισσότερους τύπους πριζών στην Ευρώπη και είναι ικανό να παρέχει φόρτιση με ισχύ έως και 22 kW. Ο φορτιστής αυτός είναι φορητός και μπορεί να αποθηκευτεί στο αυτοκίνητο, για χρήση ακόμα και σε δημόσιο σημείο φόρτισης, ενώ μπορεί να τοποθετηθεί και στον τοίχο του γκαράζ του κατόχου του οχήματος.

 

Close

 

Όσον αφορά την ασφάλεια, η συσκευή διαθέτει αυτόματη ανίχνευση και ρύθμιση της βέλτιστης ισχύος φόρτισης, καθώς επίσης έχει και αισθητήρες θερμοκρασίας. Επίσης είναι αδιάβροχη, τόσο σε βροχή, όσο και σε σύντομη «βύθιση» σε νερό.

Close

Το σύστημα αυτό είναι συμβατό με όλα τα ηλεκτρικά και Plug-in Hybrid αυτοκίνητα που διαθέτουν βύσμα τύπου 2. Σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία, για να αποδώσει τα μέγιστα θα πρέπει να τοποθετηθεί στο όχημα ένας ενσωματωμένος φορτιστής (κωδικός 84B) που επιτρέπει να φτάσει έως και τα 22 kW ισχύος.

Οι ενημερώσεις γίνονται απομακρυσμένα (over-the-air), ενώ ο κάτοχος μπορεί να ελέγχει τη διαδικασία μέσω της εφαρμογής Mercedes-Benz Charger App στο κινητό του.

Το σύστημα φόρτισης Pro συνοδεύεται από μια ποιοτική τσάντα με το σήμα της Mercedes-Benz, που κρατά τακτοποιημένα όλα τα εξαρτήματα. Το βάρος του συστήματος είναι 5 κιλά, επιτρέποντας έτσι την εύκολη μεταφορά του. Σε αυτή τη φάση είναι διαθέσιμο στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην Ελβετία, ενώ σχεδιάζεται η διαθεσιμότητά του και σε άλλες χώρες της Ευρώπης.