Τεχνολογία

12 Jan, 2024 Ώρα 13:21

Τα νέα Mercedes εξοπλισμένα με τεχνητή νοημοσύνη που αντιλαμβάνεται μέχρι και τη διάθεση του οδηγού

Thumbnail

Την έκθεση τεχνολογίας CES στο Λας Βέγκας, επέλεξε η Mercedes για να μας συστήσει στο εντυπωσιακό νέο σύστημα infotainment MB.OS. Ένα σύστημα το οποίο αρχικά θα εξοπλίσει την έκδοση παραγωγής της Mercedes-Benz Concept CLA-Class και θα επεκταθεί σε όλα τα μοντέλα που θα βασίζονται στην αρχιτεκτονική Mercedes-Benz Modular Architecture (MMA).

Close

Ίσως το πιο σημαντικό και πραγματικά εντυπωσιακό στοιχείου του νέου infotainment, είναι η λειτουργία MBUX Virtual Assistant, η οποία ουσιαστικά παρέχει έναν ψηφιακό βοηθό ο οποίος χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη.

 

Close

 

Ένας ψηφιακός βοηθός που μπορεί να αντιλαμβάνεται ακόμα και την διάθεση του οδηγού και να συμπεριφέρεται αναλόγως. Εάν π.χ. το σύστημα αντιλαμβάνεται πως ο οδηγός έχει καλή διάθεση, τότε αυτό θα απαντάει πιο ομιλητικά και θα μπορεί να προτείνει και λειτουργίες όπως μασάζ του καθίσματος κ.α. Από την άλλη, όταν αντιλαμβάνεται πως ο οδηγός δεν περνά και την καλύτερη ημέρα, τότε οι απαντήσεις θα είναι πιο σύντομες και οι προτροπές για άλλες λειτουργίες, λιγότερες. Μάλιστα το «πρόσωπο» του ψηφιακού αυτού βοηθού θα εμφανίζεται στην κεντρική οθόνη αφής ως ένα αστέρι, το οποίο θα αλλάζει χρώματα και σχέδια, ανάλογα με την τρέχουσα συναισθηματική ατμόσφαιρα στο αυτοκίνητο.

Close

 

 

Μάλιστα στο νέο αυτό σύστημα, ο οδηγός δεν θα χρειάζεται να λέει πριν από κάθε φωνητική εντολή τη γνωστή φράση «Hey Mercedes». Αντιθέτως θα μπορεί απλά να λέει «ζεσταίνομαι» και η τεχνητή νοημοσύνη να ανάβει αυτόματα τον κλιματισμό.

Το νέο MB.OS κάνει επίσης πρεμιέρα με το νέο σύστημα πλοήγησης MBUX Surround. Αυτή η ρύθμιση χρησιμοποιεί προηγμένα τρισδιάστατα γραφικά για να παρέχει στους επιβάτες έναν λεπτομερή χάρτη και μπορεί να ξεχωρίζει τα οχήματα στο δρόμο, συμπεριλαμβανομένων των αυτοκινήτων, των φορτηγών, των ποδηλατών, ακόμη και των πεζών κοντά στο δρόμο.

14 Jun, 2024 Ώρα 13:37

Κλιματισμός αυτοκινήτου: Τα 5 λάθη που κάνουμε

Thumbnail

Η χρήση του air condition θα μπορούσε να μειώσει τους χρόνους αντίδρασης του οδηγού κατά τη διάρκεια της οδήγησης στην πόλη και έξω από αυτήν. Έρευνες του Πανεπιστημίου του Αμβούργου στο τμήμα Integrated Earth and Climate System Sciences (SICSS), έδειξαν πως όταν η εσωτερική θερμοκρασία υπερβαίνει τους 35°C ισοδυναμεί με 0,05% ένδειξη αλκοόλ στο αίμα, του οδηγού.

Close

Η υπομονή μπορεί να είναι αρετή για όσους θέλουν να παραμείνουν συγκεντρωμένοι στην οδήγηση. Η αύξηση της θερμοκρασίας όμως, μπορεί να την εξαντλήσει και να επηρεάσει τους χρόνους αντίδρασης του οδηγού.

 

Close

 

Σύμφωνα με έρευνα που έκανε το πανεπιστήμιο Ramon Llull University της Βαρκελώνης σε συνεργασία με την Seat, συνηθισμένα λάθη στη χρήση του κλιματισμού -συμπεριλαμβανομένης της άμεσης ενεργοποίησης του συστήματος στο μέγιστο της δύναμής του- θα μπορούσε να μειώσει την αποτελεσματικότητά του, με αποτέλεσμα να διατηρούνται υψηλές θερμοκρασίες στο εσωτερικό και να έχουμε πιθανή αφυδάτωση.

Close

Μια διαφορά μόλις 10°C–35°C σε σύγκριση με 25°C -εντός της καμπίνας των επιβατών μπορεί να μειώσει τους χρόνους αντίδρασης κατά 20%- ισοδύναμο με μέτρηση αλκοόλ στο αίμα 0,05%  που αντιστοιχεί στο όριο της Σκωτίας (στην Ελλάδα, το όριο για να θεωρείται κάποιος οδηγός υπό την επήρεια μέθης βρίσκεται στα 0,50 γρ./λτ. σε περίπτωση αιμοληψίας ή 0,25 χιλιοστά του γραμμαρίου ανά λίτρο εισπνεόμενου αέρα).

 

 

Οι μηχανικοί των εταιριών ξοδεύουν τρία χρόνια αναπτύσσοντας το σύστημα κλιματισμού κάθε μοντέλου. Αυτός ο χρόνος χρησιμοποιείται για τη μελέτη της γεωμετρίας των αγωγών και των αεραγωγών σε 3D, με εικονικές προσομοιώσεις που εκτελούνται για να προβλέψουν πώς θα ρέει ο αέρας μέσα στο αυτοκίνητο.

Εάν οι πίσω επιβάτες λένε ότι δεν αισθάνονται τον δροσερό αέρα, τότε οι αγωγοί αέρα μπορεί να έχουν ρυθμιστεί λάθος. Δεν είναι θέμα θερμοκρασίας, αλλά προς ποια κατεύθυνση ρέει ο αέρας μέσα στο αυτοκίνητο. Οι αγωγοί πρέπει να είναι στραμμένοι προς τα πάνω, όχι προς τα πρόσωπα των ανθρώπων.

 

 

Όταν οι εξωτερικές θερμοκρασίες έχουν εκτοξευθεί πάνω από τους 40°C, τα αυτοκίνητα που είναι σταθμευμένα στον ήλιο μπορούν να φτάσουν τους 70°C. Για να βοηθήσει στη μείωση της θερμοκρασίας της καμπίνας πριν ξεκινήσετε και ενώ κινείστε βρήκαμε τα πιο συνηθισμένα λάθη στην χρήση του κλιματισμού που κάνουν/νουμε:

Ενεργοποιούμε στο φουλ τον κλιματιστικό μόλις μπούμε στο αυτοκίνητο

Όταν μπαίνουμε σε ένα ζεστό αυτοκίνητο, είναι δελεαστικό να ενεργοποιήσουμε το air-condition στο μέγιστο. Ωστόσο, αν το κάνουμε χωρίς να ανοίξουμε τα παράθυρα, απλώς θα ανακυκλωθεί ο ζεστός αέρας. Ανοίξτε τις πόρτες, χαμηλώστε τα παράθυρα για ένα ή δύο λεπτά. Κλείσετε τις πόρτες ξεκινήστε και ανοίξτε το A/C.

Ανακύκλωση στο on

Η διατήρηση της λειτουργίας της ανακύκλωσης αέρα δεν βοηθά, καθώς καθυστερεί τον κλιματισμό. Σχεδόν όλα τα  σύγχρονα αυτοκίνητα έχουν μια επιλογή «Auto», στο σύστημα, το οποίο ρυθμίζει μόνο του πότε θα ενεργοποιήσει την ανακύκλωση και πόσο θα αυξήσει την ένταση.

 

 

Ανοίγουμε τον κλιματισμό το πρωί

Μερικά καλοκαιρινά πρωινά μπορεί να είναι δροσερά, αλλά είναι καλή ιδέα να ανοίξουμε το A/C για να αποτρέψουμε το θάμπωμα των παραθύρων, όταν αυξάνεται η εξωτερική θερμοκρασία.

Στρέφουμε τους αεραγωγούς προς το μέρος μας

Είναι δελεαστικό αλλά εμποδίζει το αυτοκίνητο να έχει ομοιόμορφη κατανομή της ροής του αέρα. Αν τους έχετε στραμμένους προς τα πάνω επιτρέπετε στον δροσερό αέρα να εξαπλωθεί πιο αποτελεσματικά γύρω από το αυτοκίνητο και να φτάσει σε όλους τους επιβάτες.

 

 

Δεν κάνουμε τακτική συντήρηση

Ακριβώς όπως τα λάδια, τα ελαστικά ή τα φρένα, το σύστημα κλιματισμού απαιτεί συντήρηση. Η μη αλλαγή των βουλωμένων φίλτρων αέρα καμπίνας κάθε 10.000 έως 15.000 χλμ., μπορεί να επηρεάσει την αποτελεσματική λειτουργία του κλιματιστικού μας. Περίπου τα δύο τρίτα των οδηγών δεν γνωρίζουν τους κινδύνους υψηλότερων θερμοκρασιών και αφυδάτωσης, που μπορεί να προκαλέσει κόπωση, ζάλη, πονοκεφάλους και μειωμένο χρόνο αντίδρασης.