Οι δυνάμεις που αναπτύσσονται σε ένα τέτοιο χτύπημα είναι τρομακτικές μετατρέποντας το αυτοκίνητο σε μία άμορφη μάζα σιδερικών.
Τα σύγχρονα αυτοκίνητα έχουν γίνει ιδιαίτερα ασφαλή και παρέχουν μεγάλα περιθώρια επιβίωσης στους επιβάτες αν εμπλακούν σε ένα τρακάρισμα.
Όμως οι δοκιμές και τα crash-test γίνονται σε ταχύτητες μεταξύ 55 και 65 χλμ/ώρα, ανάλογα τον οργανισμό που τα κάνει.

Τι γίνεται όμως όταν ένα αυτοκίνητο κινείται με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα και πέσει πάνω σε ένα ακίνητο αντικείμενο όπως ένας τοίχος;
Το πείραμα αυτό ανέλαβε να κάνει μία ομάδα youtubers από την Γαλλία. Αυτοί πήραν μία παλιά BMW Σειράς 5, από την οποία αφαίρεσαν ότι θα μπορούσε να αξιοποιηθεί.
Στη συνέχεια πήγαν σε ένα αεροδρόμιο όπου σε έναν διάδρομο αξιοποίησαν την μεγάλη ευθεία ώστε να οδηγήσουν την 5άρα πάνω σε ένα σταθερό εμπόδιο από μεγάλα μπλοκ τσιμέντου που ζύγιζαν συνολικά 86 τόνους.

Το αυτοκίνητο είχε εφοδιαστεί με έναν τηλεχειρισμό, με τον “οδηγό” του να κινείται δίπλα του έτσι ώστε να βρει τον στόχο. Η αρχική επιδίωξη ήταν να φθάσουν τα 200 χλμ/ώρα, όμως τελικά η σύγκρουση έγινε με 150 χλμ/ώρα.
Η εικόνα της σύγκρουσης είναι σοκαριστική, με τις δυνάμεις που αναπτύσσονται να φθάνουν το απίστευτο νούμερο των 64G!
Το αυτοκίνητο προφανώς καταστράφηκε ολοσχερώς ενώ από την τελική εικόνα είναι ξεκάθαρο ότι αν υπήρχαν επιβάτες είναι σχεδόν απίθανο να μπορούσε να επιβιώσει κάποιος από αυτούς.
Αν πάντως όλο αυτό σας φαίνεται υπερβολικό, σκεφτείτε πόσες φορές έχετε βρεθεί με τέτοια ταχύτητα στο κοντέρ. Ενώ μία αντίστοιχη κατάσταση μπορεί να προκύψει όταν έρθουν σε μετωπική σύγκρουση δύο αυτοκίνητα με αρκετά χαμηλότερες ταχύτητες.
Πηγή: Newsauto.gr

Η Koenigsegg Sadair’s Spear, έγινε το ταχύτερο μοντέλο παραγωγής στην ιστορία του Goodwood FoS (βίντεο)
Το Goodwood Festival of Speed είναι από τις πιο γνωστές μηχανοκίνητες διοργανώσεις. Αποτελεί ουσιαστικά ένα ετήσιο φεστιβάλ μηχανοκίνητου αθλητισμού που περιλαμβάνει σύγχρονα και ιστορικά αγωνιστικά οχήματα, τα οποία πραγματοποιούν την γνωστή ανάβαση μήκους 1.86χλμ. Το τριήμερο που μας πέρασε, ολοκληρώθηκε και η φετινή διοργάνωση, με απίστευτους χρόνους και νέα ρεκόρ.
Ανάμεσα στα αυτοκίνητα που δοκίμασαν την τύχη τους, ήταν και το νέο ριζοσπαστικό hypercar της Koenigsegg, το οποίο η εταιρεία παρουσίασε μόλις πριν από λίγες εβδομάδες. Το σύνολο έγινε το ταχύτερο αυτοκίνητο παραγωγής με άδεια κυκλοφορίας που κατέκτησε το διάσημο hillclimb.
Ολοκλήρωσε τη διαδρομή σε μόλις 47,14 δευτερόλεπτα, ξεπερνώντας τον προηγούμενο κάτοχο του ρεκόρ, το Czinger 21C, κατά 1,68 δευτερόλεπτα. Το Czinger σημείωσε το ρεκόρ του πέρυσι, αρπάζοντάς το από το Rimac Nevera που έτρεξε τη διαδρομή σε 49,32 δευτερόλεπτα το 2023.
Το Sadair’s Spear είναι μια ακόμα πιο σκληροπυρηνική εκδοχή της Jesko Attack. Χρησιμοποιεί τον ίδιο κινητήρα V8 5,0 λίτρων με διπλή υπερτροφοδότηση, αλλά μπορεί να αποδώσει έως και 1.650 ίππους.
Το αυτοκίνητο διαθέτει αναθεωρημένη αεροδυναμική που συμβάλλει στη βελτίωση της downforce σε χαμηλότερες ταχύτητες και της ροής του αέρα προς τον κινητήρα και τα συστήματα ψύξης, κάτι που το αυτοκίνητο φαίνεται να εκμεταλλεύτηκε πλήρως στην πορεία του στο Goodwood. Τα ελαστικά Michelin Pilot Cup 2 είναι στάνταρ, με διαστάσεις 275/35/20 εμπρός και 335/30/21 πίσω.
Η Koenigsegg θα παράγει μόνο 30 Sadair’s Spear, ενώ το μοντέλο το αποκάλυψε σε πιθανούς πελάτες πίσω από κλειστές πόρτες, ξεπουλώντας το «αμέσως».
