17 Ιουν., 2018 Ώρα 20:17

ERC Cyprus Rally 2018: Ο Σίμος Γαλαταριώτης κερδίζει επάξια το Cyprus Rally με κλάσματα δευτερολέπτου διαφορά από τον δεύτερο!

Thumbnail

Ένα συναρπαστικό Σαββατοκυρίακο με μεγάλες μάχες για τον τίτλο του νικητή είχαμε στο Ράλι Κύπρος με τον Σίμο Γαλαταριώτη να μας χαροποιεί ιδιαίτερα!

Όλοι οι οδηγοί μας χάρισαν πλούσιο θέαμα με τους χρόνους να παίζουν σε διαφορά χιλιοστών. Χρόνοι που θυμίζουν αγώνες F1 και kart! 

Το αγωνιστικό μέρος ξεκίνησε από το πρωί της Παρασκευής 15 Ιουνίου με τα ελεύθερα δοκιμαστικά αλλά και την κατατακτήρια ειδική διαδρομή που καθόρισε τη σειρά εκκίνησης των διαγωνιζομένων στον αγώνα. Αυτή έγινε σε μια διαδρομή 6.33 χιλιομέτρων λίγο έξω από τη Λάρνακα. Στη συνέχεια, και συγκεκριμένα παρά το κάστρο στις Φοινικούδες, έγινε η εκδήλωση για την επιλογή θέσης εκκίνησης από τους διαγωνιζόμενους ενώ στις 19:00 έγινε η εορταστική εκκίνηση του αγώνα στο παραλιακό μέτωπο της Λάρνακας

 

 

Το καθαρά αγωνιστικό κομμάτι ξεκίνησε το Σάββατο 16 Ιουνίου όπου τα πληρώματα κάλυψαν έξι ειδικές διαδρομές (τρεις επαναλαμβανόμενες) μήκους 94,34 χιλιομέτρων.

Σήμερα Κυριακή τα πληρώματα ξεκίνησαν για τις υπόλοιπες επτά ειδικές διαδρομές του αγώνα. Ξεχώρισαν φυσικά η Super Special Stage που διεξάχθηκε για άλλη μια χρονιά στους δρόμους της κεντρικής Λευκωσίας. Η αγωνιστική μέρα ξεκίνησε με τη γρήγορη και θεαματική ειδική στο Γέρι μήκους 22,00 συνολικά χιλιομέτρων και ακολούθησε η Psaltis Eneos Super Special Stage στη Λευκωσία. Στη συνέχεια ακολούθησαν οι ειδικές στη Λάγια και τα Λεύκαρα μήκους 12,67 και 19,82 χιλιομέτρων αντίστοιχα. Μετά το σέρβις στη Λάρνακα οι διαδρομές είχαν επανάληψη με εξαίρεση την Super Special Stage που έγινε μόνο μια φορά. Λόγω ατυχημάτος ακυρώθηκε η ειδική SS11.

 

 

Μεγάλος νικητής του αγώνα ο δικός μας Σίμος Γαλαταριώτης ο οποίος με συνοδηγό τον Αντώνη Ιωάννου έφεραν το έπαθλο στη Κύπρο μας μετά απο 10 χρόνια. Με διαφορά 0:00,6 του δευτερολέπτου ο Bruno Magalhaes τους ακολούθησε στη 2η θέση και ο Norbert Herczig στη τρίτη. 

 

 

Το φετινό Ράλι Κύπρος ήταν γεμάτο από ανατροπές, με τις εναλλαγές στην κορυφή να σημειώνονται μέχρι και την τελευταία ειδική. Χαρακτηριστικά στη διάρκεια του αγώνα η πρώτη θέση της γενικής άλλαξε χέρια έξι φορές. Η πρώτη μεγάλη ανατροπή της σημερινής ημέρας σημειώθηκε στην ένατη ειδική όταν ο πρωτοπόρος του αγώνα Juuso Nordgren ανέτρεψε το Skoda Fabia στην πρώτη στροφή, ενώ στην αμέσως επόμενη εγκατέλειψε ύστερα από σύγκρουση με πολιτικό αυτοκίνητο που εισήλθε στην ειδική. Η εγκατάλειψη του Φιλανδού έφερε τον Γαλαταριώτη στην πρωτοπορία για δύο ειδικές, μέχρι που ο πολυνίκης του εθνικού μας αγώνα κατάφερε να καλύψει τη διαφορά που τους χώριζε και να πάρει αυτός την πρωτοπορία. Ωστόσο, ένα σκασμένο ελαστικό στο Ford Fiesta R5 του Al Attiyah του στοίχισε πολύτιμα λεπτά ρίχνοντας τον στην τέταρτη θέση της γενικής κατάταξης. «Πίστευα ότι μπορούσαμε να κερδίσουμε, είμαι πολύ ικανοποιημένος», δήλωσε ο Γαλαταριώτης, o οποίος και αυτός τερμάτισε με δύο σκασμένα ελαστικά την τελευταία ειδική. Αντίθετα ο Al Attiyah ανέφερε ότι αναγκάστηκε να σταματήσει για να αλλάξει το ελαστικό «διαφορετικά θα καταστρέφαμε το αυτοκίνητο», δήλωσε.

Στην πέμπτη θέση της γενικής το τουρκικό δίδυμο με τους Avcioglu και Korkmaz στο τιμόνι άλλου ενός Skoda Fabia R5 ενώ τους ακολούθησαν οι Τσέχοι Stajf και Ehlova επίσης με Skoda Fabia R5. Έβδομοι οι Ούγγροι Botka και Mesterhazi, μπροστά από τους Von Thurn und Taxis και Degandt με Fabia R5. Δεύτερο Κυπριακό πλήρωμα οι Χρίστος Δημοσθένους και Πάμπος Λαός με Mitsubishi Lancer Evo X, κατακτώντας ταυτόχρονα και την τρίτη θέση για το πρωτάθλημα Μέσης Ανατολής. Τη δεκάδα και το βάθρο των κυπριακών πληρωμάτων συμπληρώνουν οι Παντελή και Χριστοδούλου με άλλο ένα «δεκάρι» Lancer Evo. Παρά την αποχώρησή του, ο Αλέξανδρος Τσουλόφτας κατάφερε τερματίσει στην 11η θέση και στην τέταρτη θέση μεταξύ των κυπριακών πληρωμάτων. Με συνοδηγό τον Χρυσοστόμου και στο τιμόνι ενός Citroen DS3 R5 κατάφερε να πετύχει τον πρώτο χρόνο στην ENEOS Golden Stage που ήταν η τελευταία ειδική διαδρομή του αγώνα. Ο Τσουλόφτας ήταν και ο νικητής στην μάχη των Golden Stage με τον καλύτερο συνολικά χρόνο, παίρνοντας το χρηματικό έπαθλο των €4.000 αφού κέρδισε και την πρώτη θέση ανάμεσα στα κυπριακά πληρώματα.

 

 

Παντελή και Χριστοδούλου επίσης κέρδισαν επάξια την κατηγορία ERC2. Οφείλουμε να πούμε ότι μετά το Rally Ακρόπολις έχουν επιστρέψει πολύ πιο δυναμικό σαν πλήρωμα. Στην ίδια κατηγορία τους ακολούθησαν οι Ποσείδιας -Δαμιανού και στην τρίτη θέση οι Alonso - Monasterolo. 

 

 

Την πρώτη θέση στην δικίνητη κατηγορία κέρδισε το γαλλικό δίδυμο με τους Pellier και Combre με Peugeot 208 Vti κερδίζοντας το χρηματικό έπαθλο των €2.000. Πρώτοι στην δικίνητη κατηγορία από τα κυπριακά πληρώματα τερμάτισαν οι Παναγιωτής και Ανδρέας Ξενοφώντος με Honda Civic Type R. Πίσω τους τερμάτισαν οι Τελεβάντος και Σταύρου με Ford Fiesta R2.

 

 

Φοβερά περάσματα και αξιέπαινα έκαναν όμως όλοι οι Κύπριοι. Θυμίζουμε τους Αλέξανδρο Τσουλόφτα, Πέτρο Παντελή, Πολυκάρπου, Μανούρη, Δημοσθένους, Λαό και άλλους πολλούς οι οποίοι πραγματικά άντεξαν μέχρι το τέλος και προσέφεραν απίστευτο θέαμα!

Δείτε τα αποτελέσματα εδώ.