Classic

23 Jan, 2023 Ώρα 08:26

Έτσι ήταν η ζωή και οι δρόμοι πριν από 100 χρόνια! (βίντεο)

Thumbnail

Πλέον δεν χρειάζεστε τη φαντασία σας για να οραματιστείτε πώς ήταν οι δρόμοι της πόλης τη δεκαετία του 1920. Χάρη σε αυτό το έγχρωμο και αποκατεστημένο βίντεο, έχουμε μια σπάνια εικόνα της ζωής στις μεγάλες πόλεις του κόσμου, στα αυτοκίνητα εκείνης της εποχής και στο μποτιλιάρισμα του προηγούμενου αιώνα.

Close

Μπορεί να νομίζουμε πως η αυξημένη κίνηση στους δρόμους της πόλης είναι ένα σύγχρονο φαινόμενο, όμως και πριν έναν αιώνα υπήρχαν αρκετά αυτοκίνητα, λιγότερες υποδομές και φυσικά ελάχιστη οδηγική παιδεία.  

Το συγκεκριμένο έγχρωμο φιλμ δημιουργήθηκε από τον YouTuber NASS που ειδικεύεται στην αποκατάσταση ταινιών που δείχνουν πόλεις από το παρελθόν. Αυτές οι μοναδικές ταινίες μάς δίνουν μια ματιά στο παρελθόν για να δούμε πώς ακριβώς έμοιαζε η καθημερινή ζωή. Παράλληλα, βέβαια, είναι μια ευκαιρία να δούμε ακόμα και τότε πόσο διαφορετική ήταν η κυκλοφορία ανάμεσα σε μεγάλες πόλεις όπως η Νέα Υόρκη και το Λονδίνο.

Close

Πολλές από αυτές τις πόλεις εξακολουθούν να έχουν παρόμοιες προτιμήσεις, που έχουν σαφώς εδραιωθεί στους πολιτισμούς τους για περισσότερα από 100 χρόνια.

Αυτοκίνητα, άμαξες, ποδήλατα και τροχονόμοι, σε ένα βίντεο-πύλη στο παρελθόν. Απολαύστε.

Close

 

Πηγή: Zougla.gr

17 May, 2023 Ώρα 10:38

60 χρόνια γιορτάζει η Mercedes-Benz 600 «Grand Mercedes»

Thumbnail

«Η «Grand Mercedes» 600 – Το αποκλειστικό όχημα μεγάλου κύρους». Αυτός ήταν ο τίτλος της ανακοίνωσης της Γερμανικής μάρκας το 1963 όταν παρουσίαζε για πρώτη φορά την Mercedes-Benz 600.  

Close

Ένα μοναδικό μοντέλο της εποχής του που κατασκευάστηκε για να μεταφέρει με κορυφαία άνεση εξέχουσες προσωπικότητες. Το «600» ήταν το διεθνές σημείο αναφοράς της κορυφαίας κατηγορίας αυτοκινήτων για σχεδόν δύο δεκαετίες. Κατασκευαζόταν για 17 συνεχόμενα χρόνια μέχρι το 1981. Αυτή η θέση εξασφαλίστηκε από την πρωτοποριακή τεχνολογία, την κορυφαία άνεση, τον εξαιρετικό χειρισμό και την επιβλητική αλλά συνάμα κομψή του εμφάνιση. Οι αγοραστές της λιμουζίνας προερχόντουσαν από όλο τον κόσμο και η λίστα περιλάμβανε βασιλικά πρόσωπα, αρχηγούς κρατών, διασημότητες από τη Showbiz και επικεφαλής των μεγαλύτερων βιομηχανιών και επιχειρήσεων. Στη Κύπρο υπάρχουν δύο «600». Το πρώτο είναι τύπου Pullman, δηλαδή μακράς βάσης, και βρίσκεται στη Αρχιεπισκοπή. Αυτοκίνητο που χρησιμοποιούσε για τις μετακινήσεις του ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος. Το δεύτερο βρίσκεται για πολλά χρόνια στη Λεμεσό και λέγεται ότι ανήκε σε γνωστή σταρ του κινηματογράφου.

 

Close

 

Τα οχήματα της σειράς W 100 κατασκευάστηκαν στο εργοστάσιο του Sindelfingen, όπου η Mercedes-Benz εφάρμοζε εξατομικευμένες και ασυνήθιστες επιθυμίες των πελατών, υπό την προϋπόθεση ότι δεν αλλάζουν τον βασικό χαρακτήρα του αυτοκινήτου ή δεν γίνονται σε βάρος της ασφάλειας. Γι αυτό και καθεμία από τις 2.677 Mercedes-Benz 600 που κατασκευάστηκαν είναι μοναδική. Επίσης, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι 487 από αυτές την ήταν εκδόσεις Pullman.

Close

Η Mercedes-Benz 600 θεωρήθηκε ευρέως ως το καλύτερο αυτοκίνητο στον κόσμο. Πολλοί πελάτες το χρησιμοποιούσαν για χρόνια για κινητικότητα που αρμόζει στην κατάστασή τους, είτε με σοφέρ είτε με τους ιδίους πίσω από το τιμόνι.

 

 

Χαρακτηριστικά ήταν και τα σχόλια του ειδικού Τύπου όταν κυκλοφόρησε. Το περιοδικό «Motor Revue» στην έκδοση Μαρτίου /1965 ανέφερε σχετικά: «Το αποτέλεσμα είναι ένα επίπεδο άνεσης οδήγησης που είναι αναμφίβολα το βέλτιστο που επιτεύχθηκε στη μηχανική αυτοκινήτων μέχρι σήμερα. Μπορείτε να οδηγείτε το 600 σε ορεινά περάσματα όπως ένα σπορ αυτοκίνητο αλλά όπου ακόμα και ένα σπορ αυτοκίνητο με καλή οδήγηση θα δυσκολευόταν να ακολουθήσει.»

Τα αυτοκίνητα υψηλού κύρους είναι βαθιά ριζωμένα στην προέλευση της μάρκας. Ένα πρώιμο παράδειγμα είναι η Mercedes-Simplex 60 hp, που παρουσιάστηκε το 1903. Το κορυφαίο μοντέλο της εποχής υπάρχει στη συλλογή Mercedes-Benz Classic ως ένα πολύ ιδιαίτερο έκθεμα.