Classic

09 Feb, 2021 Ώρα 12:42

Η "μελωδία" του κινητήρα μιας V12 Ferrari 250 Testa Rossa

Thumbnail

Ένα μικρό βίντεο είναι ικανό να σε ανατριχιάσει όταν πρόκειται για κάτι ξεχωριστό όπως ο ήχος μιας κλασικής Ferrari. Μια vintage αγωνιστική Ferrari 250 Testa Rossa  έπεσε στα χέρια δοκιμαστών από την Βρετανία οι οποίοι δεν έχασαν την ευκαιρία να χαρίσουν σε όλους εμάς λίγο από την αίσθηση και κυρίως τον ήχο αυτής της μοναδικής Ferrari.

Close

Σε μόλις 43 δευτερόλεπτα κρύβεται το πάθος σχεδόν 40 ετών, όσα δηλαδή ήταν τα χρόνια που βγήκε στην παραγωγή ο απίστευτος V12 κινητήρας της Ferrari. Η κωδική του ονομασία ήταν Colombo με γωνία 60 μοιρών ανάμεσα στους κυλίνδρους, χωρητικότητα 3,2 λίτρων και απόδοση περίπου 300 ίππους. Φυσικά στην πορεία των χρόνων ο συγκεκριμένος κινητήρες άλλαξε πολλές φορές χωρητικότητα και απόδοση, αλλά ποτέ δεν σταμάτησε να προσφέρει μοναδικές επιδόσεις και φυσικά απίστευτο ήχο.

 

Close

 

Συμφωνική ορχήστρα στα αυτιά μας

Close

Ο τελευταίος κινητήρας Colombo ήταν το 1988 όταν τοποθετήθηκε στην Ferrari 412i. Είχε χωρητικότητα 4,9 λίτρα και απόδοση περίπου 350 ίππους, ενώ είχαν αντικατασταθεί τα καρμπιρατέρ με ψεκασμό της Bosch. Ο Colombo κινητήρας τοποθετήθηκε σε περισσότερα από 15 μοντέλα της Ferrari στα 40 χρόνια ζωής του, ανάμεσα στα οποία και το πρώτο μονοθέσιο Formula 1 της εταιρείας, το 125 F1 του 1947.

Είναι χαρακτηριστική η φράση του Herbert von Karajan (διάσημος αυστριακός μαέστρος) ο οποίος είχε πει πως ο ήχος της Ferrari V12 είναι η καλύτερη συμφωνία που έχω ακούσει ποτέ!

Απολαύστε....

 

24 Dec, 2020 Ώρα 09:02

Τα πιο εμβληματικά αυτοκίνητα στην 70χρονη ιστορία της SEAT

Thumbnail

Το 2020 φθάνει στο τέλος του και παρά τις περιστάσεις, ήταν μια χρονιά/σταθμός για τη SEAT καθώς η εταιρεία γιόρτασε την 70η επέτειό της. Από τις 9 Μαΐου 1950 έως και σήμερα, η μάρκα που έβαλε την Ισπανία στον παγκόσμιο χάρτη της αυτοκίνησης, έχει κυριολεκτικά μεταμορφωθεί προσφέροντας στο κοινό σωρεία καινοτομιών.

Close

 

 

 Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 70 ετών, η SEAT κυκλοφόρησε συνολικά 75 μοντέλα, συμπεριλαμβανομένων και των διαφορετικών εκδόσεων και γενιών. Ξεκινώντας από το 1953, η SEAT κατασκεύασε το πρώτο αυτοκίνητο στην ιστορία της με τον κωδικό 1400. Το 1957 παρουσιάστηκε το θρυλικό SEAT 600 και σύντομα έγινε σύμβολο ελευθερίας και κινητικότητας. Το 1984 έφτασε το πρώτο SEAT Ibiza και το 1999 το SEAT Leon, το οποίο σημείωσε εντυπωσιακές πωλήσεις από την πρώτη γενιά κυκλοφορίας του. Το 2016 ήταν επίσης μια αξιοσημείωτη χρονιά. Η εταιρεία έκανε την είσοδο της στην κατηγορία των SUV με το Ateca ενώ στη συνέχεια παρουσιάστηκε το compact SUV Arona αλλά και το εντυπωσιακό Tarraco.

Το 2018 ήταν επίσης μια χρονιά ορόσημο για την εταιρεία αφού δημιούργησε τη μάρκα CUPRA. Ένα ανεξάρτητο εμπορικό σήμα που δημιουργήθηκε με σκοπό να εισέλθει σε νέες αγορές στοχεύοντας νέους πελάτες που θέλουν σπορ χαρακτήρα και επιδόσεις. Μετά την κυκλοφορία του CUPRA Ateca και του CUPRA Leon, η αυτοκινητοβιομηχανία παρουσίασε το CUPRA Formentor, το πρώτο μοντέλο που σχεδιάστηκε και αναπτύχθηκε εξολοκλήρου σαν CUPRA. Το 2021 θα σηματοδοτήσει τη γέννηση του πρώτου ηλεκτρικού μοντέλου της μάρκας με την ονομασία CUPRA el-Born.

Close

 

 

Η SEAT έχει να επιδείξει μια σταθερή πορεία εξέλιξης και εκσυγχρονισμού των μοντέλων της. Στις μέρες μας τόσο ο εξηλεκτρισμός της γκάμας όσο και η εφαρμογή της τελευταίας τεχνολογίας στην ασφάλεια και τη συνδεσιμότητα αποτελούν το νέο κεφάλαιο στην πλούσια ιστορία της μάρκας.

Στο βίντεο που ακολουθεί παρουσιάζονται τα 48 βασικά μοντέλα της ιστορίας της εταιρείας δείχνοντας έτσι και την εξέλιξη  στο πέρασμα του χρόνου.