Classic

09 Feb, 2023 Ώρα 14:25

Όταν η Renault έφτιαξε ένα από τα πιο "ζόρικα" μικρά της ιστορίας

Thumbnail

Ήταν στο Παρίσι το 1999 όταν είδε για πρώτη φορά το φως του ήλιου, ένα από τα πιο ατίθασα και ζόρικα μοντέλα της ιστορίας, που υπάκουε μόνο σε ικανά χέρια. Το Renault Clio V6 διέθετε έναν κινητήρα 2.9λτ. απόδοσης 230 ίππων (αργότερα και με 255 ίππους) ο οποίος ήταν τοποθετημένος στο κέντρο  και σε συνδυασμό με το μικρό μεταξόνιο, το «νεύρο» του, δεν ήταν για όλους.

Close

Το εκπληκτικά δυνατό αυτό σύνολο πέρασε τη γραμμή παραγωγής μόλις 3.000 φορές, κατάφερνε το 0-100 σε 6.4 δευτ. ενώ η τελική του ξεπερνούσε τα 237χλμ./ώρα. 

 

Close

 

Εξοπλιζόταν αποκλειστικά με 6άρι χειροκίνητο σασμάν και η κίνηση πήγαινε στους πίσω τροχούς, ενώ συγκριτικά με ένα απλό Clio διέθετε άλλους προφυλακτήρες, πλευρικούς αεραγωγούς αλλά και δύο κεντρικά τοποθετημένες στρογγυλές απολήξεις της εξάτμισης.

Close

 

 

Πλέον έχει τον τίτλο του σπανιότατου και συλλεκτικού, με μεγαλύτερη απόδειξη, μία πρόσφατη δημοπρασία στην οποία πουλήθηκε στα 69.000 ευρώ. Ένα εντυπωσιακό, αλλά και δύσκολο αυτοκίνητο που υπάκουε μόνο σε έμπειρα χέρια αλλά ζωγράφιζε στον δρόμο. 

 

17 May, 2023 Ώρα 10:38

60 χρόνια γιορτάζει η Mercedes-Benz 600 «Grand Mercedes»

Thumbnail

«Η «Grand Mercedes» 600 – Το αποκλειστικό όχημα μεγάλου κύρους». Αυτός ήταν ο τίτλος της ανακοίνωσης της Γερμανικής μάρκας το 1963 όταν παρουσίαζε για πρώτη φορά την Mercedes-Benz 600.  

Close

Ένα μοναδικό μοντέλο της εποχής του που κατασκευάστηκε για να μεταφέρει με κορυφαία άνεση εξέχουσες προσωπικότητες. Το «600» ήταν το διεθνές σημείο αναφοράς της κορυφαίας κατηγορίας αυτοκινήτων για σχεδόν δύο δεκαετίες. Κατασκευαζόταν για 17 συνεχόμενα χρόνια μέχρι το 1981. Αυτή η θέση εξασφαλίστηκε από την πρωτοποριακή τεχνολογία, την κορυφαία άνεση, τον εξαιρετικό χειρισμό και την επιβλητική αλλά συνάμα κομψή του εμφάνιση. Οι αγοραστές της λιμουζίνας προερχόντουσαν από όλο τον κόσμο και η λίστα περιλάμβανε βασιλικά πρόσωπα, αρχηγούς κρατών, διασημότητες από τη Showbiz και επικεφαλής των μεγαλύτερων βιομηχανιών και επιχειρήσεων. Στη Κύπρο υπάρχουν δύο «600». Το πρώτο είναι τύπου Pullman, δηλαδή μακράς βάσης, και βρίσκεται στη Αρχιεπισκοπή. Αυτοκίνητο που χρησιμοποιούσε για τις μετακινήσεις του ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος. Το δεύτερο βρίσκεται για πολλά χρόνια στη Λεμεσό και λέγεται ότι ανήκε σε γνωστή σταρ του κινηματογράφου.

 

Close

 

Τα οχήματα της σειράς W 100 κατασκευάστηκαν στο εργοστάσιο του Sindelfingen, όπου η Mercedes-Benz εφάρμοζε εξατομικευμένες και ασυνήθιστες επιθυμίες των πελατών, υπό την προϋπόθεση ότι δεν αλλάζουν τον βασικό χαρακτήρα του αυτοκινήτου ή δεν γίνονται σε βάρος της ασφάλειας. Γι αυτό και καθεμία από τις 2.677 Mercedes-Benz 600 που κατασκευάστηκαν είναι μοναδική. Επίσης, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι 487 από αυτές την ήταν εκδόσεις Pullman.

Close

Η Mercedes-Benz 600 θεωρήθηκε ευρέως ως το καλύτερο αυτοκίνητο στον κόσμο. Πολλοί πελάτες το χρησιμοποιούσαν για χρόνια για κινητικότητα που αρμόζει στην κατάστασή τους, είτε με σοφέρ είτε με τους ιδίους πίσω από το τιμόνι.

 

 

Χαρακτηριστικά ήταν και τα σχόλια του ειδικού Τύπου όταν κυκλοφόρησε. Το περιοδικό «Motor Revue» στην έκδοση Μαρτίου /1965 ανέφερε σχετικά: «Το αποτέλεσμα είναι ένα επίπεδο άνεσης οδήγησης που είναι αναμφίβολα το βέλτιστο που επιτεύχθηκε στη μηχανική αυτοκινήτων μέχρι σήμερα. Μπορείτε να οδηγείτε το 600 σε ορεινά περάσματα όπως ένα σπορ αυτοκίνητο αλλά όπου ακόμα και ένα σπορ αυτοκίνητο με καλή οδήγηση θα δυσκολευόταν να ακολουθήσει.»

Τα αυτοκίνητα υψηλού κύρους είναι βαθιά ριζωμένα στην προέλευση της μάρκας. Ένα πρώιμο παράδειγμα είναι η Mercedes-Simplex 60 hp, που παρουσιάστηκε το 1903. Το κορυφαίο μοντέλο της εποχής υπάρχει στη συλλογή Mercedes-Benz Classic ως ένα πολύ ιδιαίτερο έκθεμα.