Editorial

24 Mar, 2023 Ώρα 08:33

Βαριά ηλεκτρικά Vs ελαφριά βενζινοκίνητα: Ποια μολύνουν περισσότερο τον πλανήτη;

Thumbnail

Το βάρος είναι εχθρός του αυτοκινήτου από πολλές απόψεις. Τόσο για τις επιδόσεις και την οδική συμπεριφορά, όσο και για την κατανάλωση, άρα και τους ρύπους. Μια έρευνα του Green NCAP αποδεικνύει τα… αυτονόητα, ότι όσο πιο βαρύ είναι ένα όχημα, τόσο περισσότερο θα μολύνει σε ολόκληρο τον κύκλο ζωής του. Δηλαδή από τη στιγμή που γίνεται η παραγωγή, έως και τη φάση της ανακύκλωσης του οχήματος.

Close

Με τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα να είναι κατά κανόνα βαρύτερα από τα αντίστοιχου μεγέθους συμβατικά, λόγω των μπαταριών τους, προκύπτει εύλογα το ερώτημα: με την ενέργεια που καταναλώνεται κατά τη χρήση τους, αλλά και με ό,τι χρειάζεται για την κατασκευή των μπαταριών τους, μήπως τελικά δεν είναι τόσο «καθαρά» όσο διαφημίζονται;

 

Close

Είναι όντως «καθαρή» η ηλεκτροκίνηση;

Τα αποτελέσματα από τα γραφήματα δείχνουν… ξεκάθαρα πράγματα. Ένα σαφές δείγμα ηλεκτρικών, υβριδικών και συμβατικών μοντέλων δοκιμάζονται για να αποδειχθεί πόσο «καθαρή» είναι κάθε τεχνολογία. Μάλιστα στη σύγκριση προστέθηκε και ένα Ford Puma που καίει βιοαιθανόλη Ε85. Αν και δεν υπάρχουν τόσο μεγάλες διαφορές, βγαίνουν ασφαλή συμπεράσματα. Ο Green NCAP δεν αξιολογεί μόνο τους ρύπους που προκύπτουν από την κατανάλωση ενέργειας και καυσίμων, αλλά και την παραγωγή των οχημάτων και της μπαταρίας, τους ρύπους που προκύπτουν από τη συντήρηση των αυτοκινήτων, αλλά και τη μόλυνση από τη φάση της ανακύκλωσης.

Close

 

 

Στο γράφημα, βλέπουμε ότι ακόμη και μεγάλα ηλεκτρικά SUV όπως το Audi Q4 e-tron είναι πιο «καθαρά» από μικρά αυτοκίνητα πόλης, όπως είναι το FIAT 500 και το Toyota Aygo X. Το Ford Puma με E85 από την άλλη, πετυχαίνει πολύ καλές επιδόσεις και αποδεικνύεται ιδιαίτερα φιλικό προς το περιβάλλον.

Όχι τόσο όσο ένα μέσο ηλεκτρικό, όπως το Renault Megane E-Tech και το Tesla Model 3, αλλά αρκετά περισσότερο από ένα Ford Puma με βενζινοκινητήρα. Παρακάτω ακολουθούν τα αποτελέσματα πολλών διαφορετικών μοντέλων, σχετικά με το επίπεδο μόλυνσης ενός αυτοκινήτου σε ολόκληρο το φάσμα «ζωής» τους. 

 

 

Πηγή: Gocar.gr

02 May, 2024 Ώρα 19:39

20 χρόνια BURNOUT – Τιμή στο θρυλικό περιοδικό που έβαλε τις βάσεις για την ανάπτυξη του motorsport και tuning

Thumbnail

Τον Απρίλιο του 2004 κυκλοφόρησε το πρώτο τεύχος του κυπριακού BURNOUT. Ένα περιοδικό που άφησε εποχή στο χώρο του tuning, των Clubs αυτοκινήτων, αλλά και του motorsport. Δεν μου αρέσει να μιλώ για τα επιτεύγματα μας, αλλά το BURNOUT, είναι ιστορία.

Close

Η όλη φάση ξεκίνησε από την Ελλάδα όπου από το 1999 μέχρι το 2003 διοργανώναμε αποκλειστικά τους αγώνες dragster. Τα ρεκόρ επισκεψιμότητας (22.000 θεατές) και συμμετοχών (190 auto – moto σε ένα αγώνα) δεν έχουν σπάσει ποτέ. Και δεν προβλέπεται να σπάσουν. Ακόμη και τον 1ο αγώνα drift στην Ελλάδα, εμείς τον διοργανώσαμε, στις Αφίδνες…

Στην Κύπρο διοργανώσαμε τους πρώτους αγώνες dragster to 2002 και 2003. Όλα τότε με το ελληνικό BURNOUT σαν χορηγό επικοινωνίας.

Close

Και τότε ήταν που είδαμε το κενό στην Κύπρο και με συνοπτικές διαδικασίες, στήσαμε το κυπριακό BURNOUT. Η αναγνωσιμότητα του τότε είχε ταράξει τα νερά στα διαφημιστικά γραφεία. Προσπαθούσαν με πάθος να το μειώσουν, αλλά δεν μπορούσαν. Το έβρισκαν μπροστά τους τα δήθεν «αντρικά» περιοδικά των μεγάλων εκδοτικών εταιρειών που έτρωγαν την σκόνη του BURNOUT, του «περιοδικού του δρόμου». Ενός περιοδικού πολύ προχωρημένου για την εποχή του.

 

Close

 

Πάρτυ, διοργανώσεις, το πρώτο Extreme Car Show, οι πρώτοι αγώνες Drift στη Δρομολαξιά και οι βάσεις για αναγνώριση του αθλήματος μας στην κοινωνία της μάππας, είχαν μπει από τα πρώτα χρόνια κυκλοφορίας του. Η ανάπτυξη του tuning και του motorsport, ήταν ραγδαία. Οι προσκλήσεις σε τηλεοπτικά πάνελ και ραδιόφωνα για την οδική ασφάλεια πολλές. Γιατί εμείς ξέρουμε τι λέμε και δεν κρυβόμαστε.

 

 

Έκτοτε, χωρίς να επεκταθώ σε λεπτομέρειες, το BURNOUT  το οποίο ολοκλήρωσε τον κύκλο του το 2012 (πουλώντας αντίτυπα για χρόνια μετά) αλλά άφησε το στίγμα του παντού, μέχρι και σήμερα.

Λίγα είναι τα άτομα και οι φορείς που ώθησαν το motorsport στην Κύπρο. Δεν το κάναμε μόνοι μας. Μην με παρεξηγάτε.

 

 

Όμως το BURNOUT, τα έργα του και η σημερινή του προέκταση, είναι ακόμη ζωντανή:

  • Το Boyz Stuff Show που ακόμη πολλοί το ονομάζουν BURNOUT, κλείνει 20 χρόνια ζωής φέτος!
  • Η Achna Speedway για την οποία το BURNOUT έδωσε μάχες με τον ιδιοκτήτη πριν ανοίξει, κρατιέται ζωντανή από την ομάδα του BURNOUT που την διαχειρίζεται εδώ και 5 + χρόνια με πρωτοστάτη τον Αυγουστή «του BURNOUT».
  • Το Petrolheads Festival, το Πρωτάθλημα Αναβάσεων, το Πρωτάθλημα Time Attack, το Gymkhana, όλα με την στήριξη μας, έχουν ένα άρωμα BURNOUT.

Πολλά από τα Clubs αυτοκινήτων, είχαν δημιουργηθεί (και πρωτο εμφανιστεί) στο BURNOUT.

 

 

Θυμάμαι ακόμη τα αυτοκίνητα στους δρόμους με τα αυτοκόλλητα BURNOUT που δίναμε δώρο με τα τεύχη μας.

Κρατάω ακόμη τα μηνύματα θαυμασμού, τα δώρα που μας έστελναν, τις επιστολές. Τα τηλεφωνήματα και τα βράδια που περνάγαμε στο αρχηγείο για να βοηθήσουμε τους δικούς μας street racers που τους μάζευαν τα αυτοκίνητα οι «θυμωμένοι» ζετάδες να τα πάρουν πίσω. Τις μάχες για αλλαγή της νομοθεσίας για τα «μοτιφαρισμένα» αυτοκίνητα που καλά κρατεί.

Το BURNOUT ήταν μια ιδέα. Ένας τρόπος ζωής. Ένα πολύ προχωρημένο project για την εποχή του. Σήμερα, το τιμάμε.

Είμαι πολύ περήφανος που το έφερα στην Κύπρο και σήμερα, 20 χρόνια μετά, το μόνο που μπορώ να πω, είναι ένα μεγάλο «ευχαριστώ» εκ μέρους όλων όσων έζησαν υπέροχες στιγμές BURNOUT.    

Χαίρομαι που πολλοί ακόμη με αποκαλούν ο «Στέλιος ο BURNOUT».

Στέλιος Κυθρεώτης