Editorial

24 Feb, 2023 Ώρα 12:27

Διλήμματα του είδους STELLANTIS

Thumbnail

Του Άντρου Σκαλιστή

Close

 

Επισημοποιήθηκε to 2020 η συγχώνευση του Group FCA, δηλαδή της Fiat Chrysler με το  Group PSA,  Peugeot-Citroen. Το νέο Group ονομάστηκε Stellantis και  έχει παρουσιαστεί στον τύπο σαν Merger, εμάς όμως μας φαίνεται περισσότερο σαν Take-over. Γιατί ο χρόνος που πέρασε έδειξε ποιοι αποφασίζουν. Αλλά και γιατί ο Big Chief του νέου σχήματος είναι ο Carlos Tavares που προέρχεται από την PSA και το διευθυντικό συμβούλιο έχει 6 διευθυντές από την PSA και 5 από την FCA. Φαίνεται ποιος έχει το πάνω χέρι. Χωρίς να σημαίνει ότι αυτό είναι κακό, ο Tavares έχει αποδείξει την αξία του με πολλούς τρόπους.

Close

Η Stellantis είναι πλέον ένας από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές αυτοκινήτων με παρουσία σε 130 χώρες, 400,000 υπαλλήλους και εργοστάσια σε 30 χώρες.

Το νέο σχήμα έχει να διαχειριστεί όμως 15 Brands και σύμφωνα με Βιομηχανικούς Αναλυτές αυτό θα είναι πρόβλημα. Κάποιες μάρκες είναι απευθείας ανταγωνιστικές στην αγορά και πιστεύουν ότι ο Big Chief θα πρέπει να πάρει αποφάσεις για καρατομήσεις. Παραδείγματος χάριν οι Opel, Citroen, Fiat, απευθύνονται στους ίδιους ακριβώς πελάτες, άρα, προβλέπουν οι αναλυτές, θα πρέπει να πάρει τα μέτρα του.

Close

Αυτό, η καρατόμηση δηλαδή κάποιων από τα Brands, θα ήταν τουλάχιστον λυπηρό για μας τους φίλους του αυτοκινήτου αλλά και γενικά για τους καταναλωτές. Αγαπούμε πολλές, η μάλλον όλες τις μάρκες στο portfolio της Stellantis. Alfa Romeo, Citroen, Lancia, Jeep, Fiat, Maserati, απλώς για να αναφέρουμε κάποιες, είναι μάρκες που έγραψαν ιστορία, που μας έδωσαν τεχνολογία, μας έδωσαν την δύναμη να κινηθούμε, να ταξιδέψουμε, να ονειρευτούμε. Εκτός από το όνειρο όμως είναι σημαντική και η πολυφωνία, γιατί η πολυφωνία δημιουργεί ανταγωνισμό και ο ανταγωνισμός φέρνει καλύτερα αυτοκίνητα σε καλύτερες τιμές. Για όλα αυτά δεν πρέπει να χάσουμε καμιά από αυτές τις μάρκες.

Ευτυχώς δεν είναι αυτό το Management style του Tavares. Όταν τον Νοέμβριο του 2017 αγόρασε το Ευρωπαϊκό κομμάτι της GM, δηλαδή την Opel, στη ουσία αγόρασε έναν οργανισμό που τα τελευταία 20 χρόνια, είχε χάσει 20 δισεκατομμύρια. Τον Φεβρουάριο του 2019 η Opel ανακοίνωσε κέρδη 859 εκατομμυρίων, χωρίς να έχει κλείσει ούτε ένα εργοστάσιο και χωρίς απολύσεις προσωπικού. Το δε 2020 που λόγω κορονοϊού ήταν χρονιά ζημιογόνα για πολλούς αυτοκινητάδες, μέχρι και οι μεγάλοι ζήμιωσαν, η Opel ανακοίνωσε κέρδος. Η PSA βοήθησε την Opel με πλατφόρμες και τεχνογνωσία, αλλά κυρίως με αυτοπεποίθηση και φρόντισε να τονίσει στην αγορά την «Γερμανικότητα» της, ενώ παράλληλα τόνιζε την «Γαλλικότητα» της Citroen.

Για να είμαστε ρεαλιστές όμως τώρα είναι πολύ πιο δύσκολα τα πράγματα γιατί ζούμε σε πολύ δύσκολους καιρούς για όλους αλλά πιο ειδικά για την αυτοκινητοβιομηχανία. Κορονοϊός, Ουκρανία, τρανζίστορς, μεταφορικά, εξηλεκτρισμός και άλλα συνθέτουν ένα πολύ σύνθετο, μπλεγμένο μάλλον, μωσαϊκό.  Ο Tavares δεν άλλαξε την πετυχημένη συνταγή του ούτε κάτω από αυτές τις συνθήκες. Ακολουθεί την ίδια μεθοδολογία και σίγουρα ωφελείται η Fiat, η Jeep και η Chrysler από το platform sharing, όπως και από έξυπνο rebranding που ξέρουμε ήδη ότι μπορεί να το κάνει. Σίγουρα έχει βοηθήσει και η τεχνογνωσία που διαθέτει η PSA για αυτοκίνητα με τεχνολογία hybrid, plug in hybrid και full electric. Μπορεί να τα καταφέρει και με την Lancia. Τι γίνεται όμως με πιο μεγάλους κυβισμούς; Τι θα κάνει με την Alfa Romeo και  την Maserati; Μάρκες θρύλους, με ειδικό βάρος. Με πολλή ιστορία όντως αλλά και με οικονομικά αμαρτωλό παρελθόν. Η PSA, δεν έχει ούτε παράδοση, ούτε εξειδίκευση σε αυτή την κατηγορία. Εδώ είναι που θα χρειαστεί το μαγικό ραβδί του Tavares. Πάντως μέχρι σήμερα έχει κάνει τρεις σημαντικές κινήσεις. Η πρώτη, έχει σεβαστεί όλες τις μάρκες του. Η δεύτερη κίνηση είναι ότι δεν έχει αλλάξει κανένα από τα σημαντικά διευθυντικά στελέχη, απλώς ανακάτεψε ξανά την τράπουλα. Φρόντισε, να αλλάξουν θέσεις μεταξύ τους και φρόντισε να δημιουργήσει εσωτερικό ανταγωνισμό . Η Τρίτη, είναι ότι φρόντισε από την αρχή να δώσει το στίγμα του αλλά και να δημιουργήσει την σωστή αύρα γύρω από το νέο σχήμα. Σαν δείγμα δείτε την εξής σημαντική δήλωση του σε δημοσιογραφική διάσκεψη: “The new company aims to be great rather than big and we intend to be much more than the sum of our parts”. Σε ελεύθερη μετάφραση: Σκοπεύουμε να είμαστε εξαιρετικοί (σπουδαίοι) παρά μεγάλοι και θα έχουμε περισσότερη βαρύτητα από τα μέρη από τα οποία αποτελούμαστε.

Πάντως πρέπει να επιβιώσουν όλες οι μάρκες του νέου σχήματος. Και γιατί όλες έχουν ιστορική σημασία αλλά και γιατί όπως ήδη αναφέραμε θέλουμε την πολυφωνία στην αυτοκινητοβιομηχανία. Ας ελπίσουμε ότι ό Tavares θα κάνει ξανά το θαύμα του.

21 Sep, 2023 Ώρα 15:17

Οι θορυβώδεις εξατμίσεις πάνε σήμερα στη βουλή!

Thumbnail

Τους μήνες που πέρασαν μέχρι και σήμερα είδαμε πολλά άρθρα τα οποία λανθασμένα προκάλεσαν πανικό σε ιδιοκτήτες σπορ και βελτιωμένων αυτοκινήτων. Άρθρα που παρέπεμπαν στο ότι η βουλή "θα τους βάλει όλους φυλακή" και θα πληρώνουν γερά πρόστιμα με τα αυτοκίνητα τους να καταλήγουν κατασχεμένα στην αστυνομία.

Close

Η κατάθεση του συγκεκριμένου νόμου έγινε τον Νοέμβριο του 2021 από τους βουλευτές Ηλία Μυριάνθους, Κωστή Ευσταθίου. 

Πραγματικός σκοπός της πρότασης νόμου είναι η τροποποίηση του περί Μηχανοκινήτων Οχημάτων και Τροχαίας Κινήσεως Νόμου, έτσι ώστε να θεσπιστεί διαδικασία σε περίπτωση που όχημα έχει υποστεί μετατροπές και προκαλεί οχληρία και ηχορύπανση να ακινητοποιείται και να μεταφέρεται σε χώρο όπου θα διευθετείται η επαναφορά του στην κατάσταση που ευρισκόταν πριν από τη μετατροπή.

Close

Δείτε εδώ την πρόταση νόμου

Δείτε εδώ την Έκθεση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων

Close

Ο περί Μηχανοκινήτων Οχημάτων και Τροχαίας Κινήσεως Νόμος του 1972 (86/1972)

 

Η εξέταση του νόμου μετά από πολλές αναβολές θα γίνει σήμερα με την ημερήσια διάταξη της ολομέλειας να το συμπεριλαμβάνει στις νομοθετικές εργασίες της ημέρας. 

Την ίδια στιγμή και προ ημερών οργανωμένες αυτοκινητιστικές ομάδες όπως εκείνη του Mitsubishi EVO Club Cyprus συζήτησαν με τον Κο Ευσταθίου και προσπάθησαν να τον κατευθύνουν προς τη σωστή λειτουργία του νόμου με κυριότερο σημείο τον σωστό έλεγχο τον οχημάτων και σωστές δικλείδες έτσι ώστε να μην υπάρχουν συγκρούσεις με τα γραφόμενα στο γνωστό μας εγχειρίδιο μετατροπών το οποίο μπορείτε να δείτε εδώ.

Τέλος τονίζουμε ότι η πρόταση αυτή ΔΕΝ έχει να κάνει με κατάσχεση βελτιωμένων αυτοκινήτων ούτε και ότι άλλο αναφέρουν τα διάφορα άρθρα που διαβάσατε από άσχετους του χώρου της δημοσιογραφίας.

Απο την δική μας μεριά ευχόμαστε οι όλοι εμπλεκόμενοι γύρω από την υπερψήφιση ενός νόμου να ξέρουν και πως να χειριστούν τις καταστάσεις. Τα έχουμε πει εκατοντάδες φορές. Εάν ο χειρισμός γίνει λάθος πολλές περιπτώσεις θα καταλήξουν στο δικαστήριο με τον ιδιοκτήτη του αυτοκινήτου να κερδίζει την δίκη έχοντας στη διάθεση του κερδισμένη δίκη ώς προηγούμενο. Το να καταδικάζεις πολίτες χωρίς τις σωστές αποδείξεις είναι το χειρότερο πράγμα.