Editorial

24 Feb, 2023 Ώρα 12:27

Διλήμματα του είδους STELLANTIS

Thumbnail

Του Άντρου Σκαλιστή

Close

 

Επισημοποιήθηκε to 2020 η συγχώνευση του Group FCA, δηλαδή της Fiat Chrysler με το  Group PSA,  Peugeot-Citroen. Το νέο Group ονομάστηκε Stellantis και  έχει παρουσιαστεί στον τύπο σαν Merger, εμάς όμως μας φαίνεται περισσότερο σαν Take-over. Γιατί ο χρόνος που πέρασε έδειξε ποιοι αποφασίζουν. Αλλά και γιατί ο Big Chief του νέου σχήματος είναι ο Carlos Tavares που προέρχεται από την PSA και το διευθυντικό συμβούλιο έχει 6 διευθυντές από την PSA και 5 από την FCA. Φαίνεται ποιος έχει το πάνω χέρι. Χωρίς να σημαίνει ότι αυτό είναι κακό, ο Tavares έχει αποδείξει την αξία του με πολλούς τρόπους.

Close

Η Stellantis είναι πλέον ένας από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές αυτοκινήτων με παρουσία σε 130 χώρες, 400,000 υπαλλήλους και εργοστάσια σε 30 χώρες.

Το νέο σχήμα έχει να διαχειριστεί όμως 15 Brands και σύμφωνα με Βιομηχανικούς Αναλυτές αυτό θα είναι πρόβλημα. Κάποιες μάρκες είναι απευθείας ανταγωνιστικές στην αγορά και πιστεύουν ότι ο Big Chief θα πρέπει να πάρει αποφάσεις για καρατομήσεις. Παραδείγματος χάριν οι Opel, Citroen, Fiat, απευθύνονται στους ίδιους ακριβώς πελάτες, άρα, προβλέπουν οι αναλυτές, θα πρέπει να πάρει τα μέτρα του.

Close

Αυτό, η καρατόμηση δηλαδή κάποιων από τα Brands, θα ήταν τουλάχιστον λυπηρό για μας τους φίλους του αυτοκινήτου αλλά και γενικά για τους καταναλωτές. Αγαπούμε πολλές, η μάλλον όλες τις μάρκες στο portfolio της Stellantis. Alfa Romeo, Citroen, Lancia, Jeep, Fiat, Maserati, απλώς για να αναφέρουμε κάποιες, είναι μάρκες που έγραψαν ιστορία, που μας έδωσαν τεχνολογία, μας έδωσαν την δύναμη να κινηθούμε, να ταξιδέψουμε, να ονειρευτούμε. Εκτός από το όνειρο όμως είναι σημαντική και η πολυφωνία, γιατί η πολυφωνία δημιουργεί ανταγωνισμό και ο ανταγωνισμός φέρνει καλύτερα αυτοκίνητα σε καλύτερες τιμές. Για όλα αυτά δεν πρέπει να χάσουμε καμιά από αυτές τις μάρκες.

Ευτυχώς δεν είναι αυτό το Management style του Tavares. Όταν τον Νοέμβριο του 2017 αγόρασε το Ευρωπαϊκό κομμάτι της GM, δηλαδή την Opel, στη ουσία αγόρασε έναν οργανισμό που τα τελευταία 20 χρόνια, είχε χάσει 20 δισεκατομμύρια. Τον Φεβρουάριο του 2019 η Opel ανακοίνωσε κέρδη 859 εκατομμυρίων, χωρίς να έχει κλείσει ούτε ένα εργοστάσιο και χωρίς απολύσεις προσωπικού. Το δε 2020 που λόγω κορονοϊού ήταν χρονιά ζημιογόνα για πολλούς αυτοκινητάδες, μέχρι και οι μεγάλοι ζήμιωσαν, η Opel ανακοίνωσε κέρδος. Η PSA βοήθησε την Opel με πλατφόρμες και τεχνογνωσία, αλλά κυρίως με αυτοπεποίθηση και φρόντισε να τονίσει στην αγορά την «Γερμανικότητα» της, ενώ παράλληλα τόνιζε την «Γαλλικότητα» της Citroen.

Για να είμαστε ρεαλιστές όμως τώρα είναι πολύ πιο δύσκολα τα πράγματα γιατί ζούμε σε πολύ δύσκολους καιρούς για όλους αλλά πιο ειδικά για την αυτοκινητοβιομηχανία. Κορονοϊός, Ουκρανία, τρανζίστορς, μεταφορικά, εξηλεκτρισμός και άλλα συνθέτουν ένα πολύ σύνθετο, μπλεγμένο μάλλον, μωσαϊκό.  Ο Tavares δεν άλλαξε την πετυχημένη συνταγή του ούτε κάτω από αυτές τις συνθήκες. Ακολουθεί την ίδια μεθοδολογία και σίγουρα ωφελείται η Fiat, η Jeep και η Chrysler από το platform sharing, όπως και από έξυπνο rebranding που ξέρουμε ήδη ότι μπορεί να το κάνει. Σίγουρα έχει βοηθήσει και η τεχνογνωσία που διαθέτει η PSA για αυτοκίνητα με τεχνολογία hybrid, plug in hybrid και full electric. Μπορεί να τα καταφέρει και με την Lancia. Τι γίνεται όμως με πιο μεγάλους κυβισμούς; Τι θα κάνει με την Alfa Romeo και  την Maserati; Μάρκες θρύλους, με ειδικό βάρος. Με πολλή ιστορία όντως αλλά και με οικονομικά αμαρτωλό παρελθόν. Η PSA, δεν έχει ούτε παράδοση, ούτε εξειδίκευση σε αυτή την κατηγορία. Εδώ είναι που θα χρειαστεί το μαγικό ραβδί του Tavares. Πάντως μέχρι σήμερα έχει κάνει τρεις σημαντικές κινήσεις. Η πρώτη, έχει σεβαστεί όλες τις μάρκες του. Η δεύτερη κίνηση είναι ότι δεν έχει αλλάξει κανένα από τα σημαντικά διευθυντικά στελέχη, απλώς ανακάτεψε ξανά την τράπουλα. Φρόντισε, να αλλάξουν θέσεις μεταξύ τους και φρόντισε να δημιουργήσει εσωτερικό ανταγωνισμό . Η Τρίτη, είναι ότι φρόντισε από την αρχή να δώσει το στίγμα του αλλά και να δημιουργήσει την σωστή αύρα γύρω από το νέο σχήμα. Σαν δείγμα δείτε την εξής σημαντική δήλωση του σε δημοσιογραφική διάσκεψη: “The new company aims to be great rather than big and we intend to be much more than the sum of our parts”. Σε ελεύθερη μετάφραση: Σκοπεύουμε να είμαστε εξαιρετικοί (σπουδαίοι) παρά μεγάλοι και θα έχουμε περισσότερη βαρύτητα από τα μέρη από τα οποία αποτελούμαστε.

Πάντως πρέπει να επιβιώσουν όλες οι μάρκες του νέου σχήματος. Και γιατί όλες έχουν ιστορική σημασία αλλά και γιατί όπως ήδη αναφέραμε θέλουμε την πολυφωνία στην αυτοκινητοβιομηχανία. Ας ελπίσουμε ότι ό Tavares θα κάνει ξανά το θαύμα του.

24 Mar, 2023 Ώρα 19:26

Ένα χελιδόνι μπορεί να φέρει την άνοιξη!

Thumbnail

Του Άντρου Σκαλιστή

Close

 

Δύσκολοι καιροί για τις αυτοκινητοβιομηχανίες. Προβλήματα με την πανδημία, τις μεταφορές, τον πόλεμο στην Ουκρανία, τους ημιαγωγούς, αλλά κυρίως με τον εξηλεκτρισμό. Σκεφτείτε ότι οι παραδοσιακοί κατασκευαστές αυτοκινήτων για να παρουσιάσουν ένα καινούργιο μοντέλο κανονικά χρειαζόντουσαν 6-7 χρόνια. Τώρα, σε αυτό το χρονικό διάστημα περίπου, πρέπει να καταφέρουν να αφήσουν πίσω τον αναλογικό τρόπο σκέψης και λειτουργίας και να προχωρήσουν στον ψηφιακό. Όχι γιατί τους πιέζει η νομοθεσία, το lobbying είναι δεύτερη τους φύση, σκεφτείτε τι σημαίνει π.χ. για το Γερμανικό κράτος να αποφασίσει μια Γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία να κλείσει ένα εργοστάσιο η να απολύσει 10,000 υπαλλήλους. Ούτε για το καλό του πλανήτη, όλοι ξέρουμε ότι η βιωσιμότητα δεν είναι στις προτεραιότητες των μετόχων αυτών των εταιρειών. Απλά, γιατί τους πιέζει ο Elon Musk και η Tesla. 

Close

Σκεφτείτε ότι το VW group ξεκίνησε να σχεδιάζει πλατφόρμες για ηλεκτρικά αυτοκίνητα το 2015 (Herbert Diess, ex Group CEO, statement in press conference). Σε αντιπαράθεση η Tesla παρουσίασε το πρώτο δικό της πλήρως ηλεκτρικό αυτοκίνητο, το Model S, το 2012. To 2022 ΜΟΝΟ, η Tesla παρέδωσε 1,313,581 αυτοκίνητα παγκόσμια. Σοβαρός αριθμός, αλλά ξέρετε, το σημαντικό σε αυτή την περίπτωση δεν είναι η ποσότητα. Το πιο φτηνό μοντέλο της είναι το Tesla Model 3 RWD στις €43,990 και το πιο ακριβό αρκετά πάνω από €100,000 αναλόγως εξοπλισμού. Μάλιστα, αυτές είναι οι τιμές που ισχύουν από τον Μάιο του 2022 όταν ο Elon ξαφνικά ανακοίνωσε μειώσεις, σε όλα τα μοντέλα, κατά τουλάχιστον €6,000. 

Δηλαδή, αυτό που χτύπησε τους παραδοσιακούς κατασκευαστές δεν είναι ότι η Tesla τους «έκλεψε» 1,313,581 πωλήσεις γενικά. Αυτό που τους πείραξε είναι το ότι τους πήρε σοβαρές μονάδες από τα ακριβά τους αυτοκίνητα, εκεί που έχουν σοβαρά περιθώρια, σοβαρά κέρδη. Όταν η VW χάνει την πώληση ενός Golf χάνει κάποιες εκατοντάδες ευρώ. Όταν όμως χάνει την πώληση ενός Touareg χάνει κάποιες χιλιάδες. Οπότε οι παραδοσιακοί, παραδείγματος χάριν οι Audi, BMW, Mercedes, Volvo, VW κ.α. συνειδητοποίησαν ότι πουλούσαν λιγότερα Q5-6-7-8, 5+7 Series, X3-4-5-6-7, E+S Class, GLC-E … Κατάλαβαν ότι μόνο ένα τρόπο έχουν να αντιδράσουν. Να μπουν στο παιχνίδι και να αποκτήσουν πραγματικά προηγμένη τεχνολογία. Γιατί για να γίνουν ανταγωνιστικοί στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα πρέπει να «σταματήσουν» να πουλούν Hardware και να αρχίσουν να πουλούν Software. Και να πουλούν μάλιστα και μούρη για πράσινη συνείδηση και πράσινη μετάβαση. Το σημαντικότερο; Όλα αυτά έπρεπε να γίνουν χτες, δεν είχαν χρόνο να λειτουργήσουν με τους τρόπους και τους ρυθμούς που ήταν συνηθισμένοι.

Close

Όλοι αντέδρασαν, όχι με την ίδια ταχύτητα, ούτε με τον ίδιο τρόπο. Ο κάθε ένας από τους παραδοσιακούς κατασκευαστές αντέδρασε διαφορετικά, βρήκε διαφορετικούς συνεργάτες, μπήκε στην καινούργια τεχνολογία από άλλο παράθυρο. Αυτό βέβαια είναι καλό, εμείς, σαν καταναλωτές, έχουμε επιλογές. Τα αποτελέσματα αυτού του τρόπου σκέψης μπορούμε να τα δούμε ήδη στα Showrooms  των εταιρειών.  

Το θέμα όμως είναι ότι ένα άτομο έσπρωξε προς αυτή την κατεύθυνση, ένας άνθρωπος είναι πίσω από όλη αυτή την αλλαγή. Ένα χελιδόνι μπορεί να φέρει την άνοιξη λοιπόν…. Φυσικά ο Elon Musk δεν είναι χελιδόνι, άλλου είδους πουλί είναι αλλά αυτό είναι θέμα άλλου άρθρου.