Τεχνολογία

19 Apr, 2023 Ώρα 07:58

Η πρώτη οθόνη αφής σε αυτοκίνητο, καταργήθηκε επειδή αποσπούσε την προσοχή του οδηγού

Thumbnail

Μπορεί σήμερα να θεωρείται παραπάνω από δεδομένη η οθόνη αφής σε όλα τα αυτοκίνητα, την αρχή όμως είχε κάνει το 1986 η Buick με το Riviera.

Close

Μεταφερόμαστε 36 ολόκληρα χρόνια πίσω και συναντάμε το πρώτο επιβατικό αυτοκίνητο με εργοστασιακή οθόνη αφής. Ο λόγος για το Riviera της Buick το οποίο στην 7η γενιά του διέθετε το Graphic Control Center με πράσινα γράμματα σε μαύρο φόντο και λειτουργία αφής. Οι διαστάσεις ήταν 3Χ4 ίντσες και μέσα σε αυτές ο οδηγός έβλεπε πληροφορίες όπως το απόθεμα βενζίνης, ο κλιματισμός, η κατάσταση της μηχανής και άλλα στοιχεία που συναντάμε στα σημερινά trip computers. 

 

Close

 

Η τεχνολογία της οθόνης ήταν παραπλήσια με αυτή που χρησιμοποιούταν στις τηλεοράσεις, δηλαδή καθοδικού σωλήνα (Cathode Ray Tube -CRT) και όχι τεχνολογίας LCD ή TFT που επικράτησε αργότερα.

Close

Τελικά όμως μετά από τέσσερα χρόνια, η εταιρία απέσυρε την οθόνη αφής καθώς οι ιδιοκτήτες έκαναν αρκετά παράπονα πως τους αποσπούσε την προσοχή κατά την οδήγηη.  Τελικά πέρασαν σχεδόν 15 χρόνια μέχρι να ξαναχρησιμοποιηθεί ευρέως η οθόνη αφής στα αυτοκίνητα παραγωγής. 

 

 

Το 1987 οι ιδιοκτήτες παραπονέθηκαν πως αυτή η μικρή η οθόνη αφής τους αποσπούσε την προσοχή κατά την οδήγηση και ζήτησαν από την εταιρία να μην συνεχίσει την χρήση της και αυτή τους άκουσε. Πλέον που οι οθόνες φτάνουν μέχρι και τις 18 ίντσες, υπάρχει κανείς που παραπονιέται για απόσπαση προσοχής ή όλοι αναζητούν το μοντέλο με τις περισσότερες ίντσες;

 

16 Oct, 2023 Ώρα 13:45

Πως θα υποδεχθούν οι Κύπριοι τα φανάρια με τεχνητή νοημοσύνη;

Thumbnail

Το καινοτόμο πρόγραμμα Green Light της Google μεταμορφώνει τη διαχείριση της αστικής κυκλοφορίας, με στόχο την ανακούφιση των οδηγών από την κούραση του μποτιλιαρίσματος και τον περιορισμό της ρύπανσης.

Close

Αξιοποιώντας τεράστια σύνολα δεδομένων από τους χάρτες Google και χρησιμοποιώντας προηγμένους αλγόριθμους τεχνητής νοημοσύνης, ο τεχνολογικός γίγαντας βελτιστοποιεί τις διαμορφώσεις των φωτεινών σηματοδοτών χωρίς να απαιτούνται δαπανηρές αναβαθμίσεις των υποδομών.

Το σύστημα αναλύει τις δομές των διασταυρώσεων, τα μοτίβα κυκλοφορίας και τα χρονοδιαγράμματα των φωτεινών σηματοδοτών, δημιουργώντας συστάσεις για τους τοπικούς μηχανικούς κυκλοφορίας.

Close

Αυτές οι προτάσεις, που κυμαίνονται από την προσαρμογή της διάρκειας των κόκκινων φαναριών έως τον συγχρονισμό πολλαπλών διασταυρώσεων, δημιουργούν “κύματα πράσινων φαναριών” που μειώνουν αποτελεσματικά την κυκλοφοριακή συμφόρηση.

Σε αντίθεση με τις παραδοσιακές μεθόδους που βασίζονται σε αισθητήρες ή χειροκίνητες μετρήσεις οχημάτων, η προσέγγιση της Google προσφέρει μια βελτιωμένη λύση.

Close

Το έργο έχει εφαρμοστεί με επιτυχία σε 12 πόλεις παγκοσμίως, όπως το Σιάτλ, το Ρίο ντε Τζανέιρο και το Αμβούργο, επηρεάζοντας 30 εκατομμύρια μηνιαίες μετακινήσεις αυτοκινήτων.

Τα πρώτα δοκιμαστικά αποτελέσματα καταδεικνύουν μια πιθανή μείωση κατά 30% στα μποτιλιαρίσματα, με αποτέλεσμα μια αξιοσημείωτη μείωση κατά 10% στις εκπομπές ρύπων στις διασταυρώσεις.

Η Google σχεδιάζει να επεκτείνει την πρωτοβουλία το 2024, ενθαρρύνοντας τους μηχανικούς κυκλοφορίας των πόλεων παγκοσμίως να ενταχθούν στη λίστα αναμονής για την εφαρμογή της.

 

Πηγή: Newsauto.gr