Τεχνολογία

19 Apr, 2023 Ώρα 07:58

Η πρώτη οθόνη αφής σε αυτοκίνητο, καταργήθηκε επειδή αποσπούσε την προσοχή του οδηγού

Thumbnail

Μπορεί σήμερα να θεωρείται παραπάνω από δεδομένη η οθόνη αφής σε όλα τα αυτοκίνητα, την αρχή όμως είχε κάνει το 1986 η Buick με το Riviera.

Close

Μεταφερόμαστε 36 ολόκληρα χρόνια πίσω και συναντάμε το πρώτο επιβατικό αυτοκίνητο με εργοστασιακή οθόνη αφής. Ο λόγος για το Riviera της Buick το οποίο στην 7η γενιά του διέθετε το Graphic Control Center με πράσινα γράμματα σε μαύρο φόντο και λειτουργία αφής. Οι διαστάσεις ήταν 3Χ4 ίντσες και μέσα σε αυτές ο οδηγός έβλεπε πληροφορίες όπως το απόθεμα βενζίνης, ο κλιματισμός, η κατάσταση της μηχανής και άλλα στοιχεία που συναντάμε στα σημερινά trip computers. 

 

Close

 

Η τεχνολογία της οθόνης ήταν παραπλήσια με αυτή που χρησιμοποιούταν στις τηλεοράσεις, δηλαδή καθοδικού σωλήνα (Cathode Ray Tube -CRT) και όχι τεχνολογίας LCD ή TFT που επικράτησε αργότερα.

Close

Τελικά όμως μετά από τέσσερα χρόνια, η εταιρία απέσυρε την οθόνη αφής καθώς οι ιδιοκτήτες έκαναν αρκετά παράπονα πως τους αποσπούσε την προσοχή κατά την οδήγηη.  Τελικά πέρασαν σχεδόν 15 χρόνια μέχρι να ξαναχρησιμοποιηθεί ευρέως η οθόνη αφής στα αυτοκίνητα παραγωγής. 

 

 

Το 1987 οι ιδιοκτήτες παραπονέθηκαν πως αυτή η μικρή η οθόνη αφής τους αποσπούσε την προσοχή κατά την οδήγηση και ζήτησαν από την εταιρία να μην συνεχίσει την χρήση της και αυτή τους άκουσε. Πλέον που οι οθόνες φτάνουν μέχρι και τις 18 ίντσες, υπάρχει κανείς που παραπονιέται για απόσπαση προσοχής ή όλοι αναζητούν το μοντέλο με τις περισσότερες ίντσες;

 

23 May, 2023 Ώρα 09:22

Φόρτιση σε μισή ώρα ή αλλαγή μπαταρίας σε 5 λεπτά;

Thumbnail

Κι αν πάρω ηλεκτρικό και δεν βρίσκω να φορτίσω; Εάν βρω και μπροστά μου περιμένουν άλλα 10 αυτοκίνητα; Στο πρατήριο υγρών καυσίμων χρειάζεται ένα 2λεπτο να φουλάρω ενώ σε φορτιστή τουλάχιστον μισή ώρα.

Close

Αυτές είναι μερικές εύλογες απορίες που κρατούν αρκετό κόσμο μακριά από τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, καθώς το δίκτυο φόρτισης είναι μικρό και οι χρόνοι ανεφοδιασμού μεγάλοι.

Η εταιρία Ample προσφέρει μία διαφορετική όψη του νομίσματος και μία εναλλακτική η οποία (όπως υποστηρίζει η ίδια), χρειάζεται μόλις 5 λεπτά, είναι απόλυτα αυτοματοποιημένη και κοστίζει όσο το να γεμίσεις βενζίνη.

Close

Αυτό στο οποίο αναφερόμαστε είναι ο σταθμός ανταλλαγής μπαταριών δεύτερης γενιάς της Ample.

 

Close

 

"Πλησιάζοντας το σταθμό Ample, το αυτοκίνητο αναγνωρίζεται από το σταθμό και η πόρτα του σηκώνεται αυτόματα. Μόλις σταθμεύσει το αυτοκίνητο, ο οδηγός ξεκινά την ανταλλαγή από την εφαρμογή Ample στο τηλέφωνό του. Πέντε λεπτά αργότερα, ο οδηγός βρίσκεται ξανά στο δρόμο ", αναφέρει η εταιρεία στον ιστότοπό της. 

Η εγκατάσταση ανταλλαγής μπαταριών αποτελείται από έναν αρθρωτό σχεδιασμό που μπορεί να κατασκευαστεί μέσα σε λίγες μόνο ημέρες είτε ως μία αυτόνομη δομή είτε ως πολλαπλές συνδεδεμένες θέσεις. Εάν μπορέσει πράγματι να κατασκευάσει αυτούς τους σταθμούς και να αναπτύξει λειτουργική τεχνολογία ανταλλαγής μπαταριών, θα μπορούσε να φέρει επανάσταση στα ηλεκτρικά οχήματα. Όσα τουλάχιστον έχουν κατασκευαστεί με νοοτροπία εύκολης απομάκρυνσης της μπαταρίας.

Εσείς θα προτιμούσατε να φορτίσετε ή να αλλάξετε μπαταρία εάν είχατε να επιλέξετε;