Ενας Υπέροχος Σκαραβαίος

23 Ιουν., 2017 Ώρα 16:09

Ενα υπέροχο μικρό αυτοκίνητο, αναγνωρίσιμο σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου, ένα αυτοκίνητο πολύ δημοφιλές, που κατασκευάστηκε δεκάδες εκατομμύρια φορές, ενώ τροποποιήθηκε δεκάδες χιλιάδες φορές στο πέρασμα των χρόνων, ο σκαραβαίος είναι ένα από τα σημαντικότερα μοντέλα της ιστορίας του αυτοκινήτου. Ενα αυτοκίνητο, στο οποίο βασίστηκε η Γερμανία για να ανακάμψει από τις στάχτες της μετά τον δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Η Volkswagen έγινε έτσι μία υπερδύναμη στο χώρο του αυτοκινήτου. Το σκαθάρι ξεκίνησε πριν τον πόλεμο, όταν υπήρχε η θέληση για ένα μικρό πρακτικό αυτοκίνητο που θα έβαζε τους Γερμανούς στους καινούργιους αυτοκινητόδρομους που φτιάχνονταν τότε.

Το αυτοκίνητο έπρεπε να ήταν προσιτό και οι Γερμανοί θα μπορούσαν να το πάρουν μέσω ενός προγράμματος αποταμίευσης. Σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε από τον  Porsche. Λέγεται ότι η ιδέα ήταν αρχικά ενός Τσέχου μηχανικού, στον οποίο δόθηκε οικονομική αποζημίωση μετά τον δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Αυτά όμως πέρασαν στην ιστορία, ο σκαραβαίος δημιουργήθηκε το 1934 και το 1938 ξεκίνησε η παραγωγή του στο Wolfsburg.

Από τότε και ξεκινώντας από τον πόλεμο που χρησιμοποιήθηκε τροποποιημένος για το στρατό, έφτασε το 1974 σε 17000000 μονάδες, με πολλές χιλιάδες τροποποιήσεις στη γραμμή παραγωγής. Εως τότε, το αυτοκίνητο δεν ήταν πια είδος πολυτελείας και πάρα πολλοί άνθρωποι ήθελαν να ταξιδέψουν μέσα στην Ευρώπη αλλά και μέσα στις χώρες τους με αυτοκίνητο και εκτίμησαν την απλότητα και την οικονομία που προσέφερε το μικρό Γερμανικό μοντέλο.

Το 1969 ο σκαραβαίος έγινε το κατσαριδάκι και πρωταγωνίστησε στις οθόνες μας. Αργότερα ο σκαραβαίος αλλά και άλλα οχήματα της εταιρείας έγιναν τα αγαπημένα αυτοκίνητα της γενιάς των λουλουδιών, ενώ η πιο classy επιλογή για αυτούς που ήθελαν να ξεχωρίζουν, ήταν η σειρά των σκαραβαίων cabrio. Σιγά σιγά, οι άλλες εταιρείες ξύπνησαν κατά ένα τρόπο, έφτιαξαν και αυτές μικρά οικονομικά αυτοκίνητα και έτσι το άστρο του μικρού σκαραβαίου άρχισε να φθίνει. Την Volkswagen έσωσε ένα άλλο ιστορικό αυτοκίνητο της, το Golf. Ο σκαραβαίος συνέχισε να παράγεται στο Μεξικό για κάποια χρόνια.

Δείτε Επίσης